chleb razowy - 2164 przepisów (strona:121/145)

Chleb orkiszowy z otrębami owsianymi 154

cudowny zapach w mieszkaniu :) Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 550 g razowej mąki orkiszowej typ 2000 3/4 łyżeczki soli pół łyżeczki cukru ok. 500 ml przefiltrowanej wody 2+1 łyżki otrąb owsianych ewentualnie: siemię lniane Rano wymieszać w dużym garnku mąkę, cukier, sól(...)wkładamy torby foliowej. Szczelnie zamykamy i czekamy na ponowne wyrośnięcie, ok. dwóch godzin. Piec w temp. 180-200 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Kroić po schłodzeniu chleba. ------------- Podobne: Chleb orkiszowy z amarantusem Bezglutenowy chleb na zakwasie Chleb mieszany z sorgo

Weekendy w domu i ogrodzie
Fougasse – chlebek z oliwkami 135

ciepłym miejscu (21 stopni) na 12-16 godzin. Dojrzały zaczyn będzie wyrośnięty i zacznie się w środku lekko zapadać. Ciasto właściwe: 320 g mąki chlebowej 48 g mąki pszennej razowej 255 ml wody 6 g soli 3 g drożdży instant 26 g (2 łyżki) oliwy z oliwek extra virgin całość pâte fermentée 40 g oliwek Do misy włożyć wszystkie składniki(...)wrzucając kilka kostek lodu, piec 20 minut na kamieniu do pieczenia, aż fougasse będą rumiane i chrupiące, ale nadal miękkie w środku. Smacznego Przepis J. Hamelmana z książki Chleb W marcowej piekarni udział wzięli: Aciri Bajkorada Aga W sezonie Amber Kuchennymidrzwiami.pl Ania Jswm AniaW Magnolia i rozmaryn Ankawell Życie od kuchni Alucha Nie -ład mAlutki Arnika Arnikowa kuchnia Asia Asia

UgotujmyTo.pl
Pasta z bobu z białym serem 168

 Obiecuję, że to już przedostatni przepis z bobem 😀. Jeszcze mam w planie pierogi z bobem i finito na ten sezon z tymi pysznymi zielonymi fasolkami

Kulinarne przygody Gatity
Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę 359

oliwek 3 łyżki ziołowej oliwy z oliwek 8 g suchych drożdży 2 łyżki czarnuszki 1 płaska łyżeczka ksylitolu 2 łyżeczki soli morskiej 10 – 12 listków świeżej bazylii Mąkę razową mieszamy z suchymi drożdżami, solą, ksylitolem i czarnuszką. Dodajemy wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce(...)przeciskamy przez praskę i dodajemy do pasty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeszcze chwilę blendujemy. Przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy z ulubionym pieczywem, chlebem pita lub nachosami. Biało-czerwone przekąski z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi na rukoli 1 opakowanie mini mozzarelli (10 - 12 sztuk) 10 - 12 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie rukoli 1 łyżka glazury

My Chcemy Jeść
Zakwas na żur i żurek 84

Czas czytania: 2 min Zakwas na żurek domowej roboty to najlepsza gwarancja na pyszny świąteczny żur. Zakwas jest dziecinnie prosty, wystarczy 5 minut przygotowania, około 4

SprawdzonaKuchnia.pl
Najnowsza gazetka Lidla - co warto kupić, a co ominąć szerokim łukiem? 146

chyba jeden z gorszych kitów, wciskanych przez producentów "zdrowej żywności" . Bezglutenowe nie znaczy zdrowsze, skład takich gotowców woła o pomstę do nieba. Zdecydowanie lepiej upiec swój chleb albo nawet przerzucić się na wafle ryżowe. Jeśli oczywiście musimy stosować dietę bezglutenową.  2. Owsianka Goody 1,49 z ł - coś w stylu produktu na raz, krótki skład, brak dodatku cukru . Generalnie(...)pęczak jest najbardziej wartościową kaszą spośród jęczmiennych. W zasadzie cena jak w większości innych sklepów, ale jeśli akurat będziecie w Lidlu, to spokojnie możecie kupić. 7. Makaron razowy 2,95 zł - podobnie jak z mąką. Cena zbliżona do białego makaronu, a wartości odżywcze znacznie lepsze.   Oprócz tutaj wymienionych artykułów żywnościowych, warto zainteresować się też ofertą sportową (od 7.01), gdzie

Powiedz dietom nie
Chleb irlandzki bez drożdży 193

Kolejny z ciekawych propozycji chlebowych dotyczy pieczywa irlandzkiego.  Ten chlebek co dziwne piecze się bez drożdży i tylko na sodzie, która pozwoli mu delikatnie podrosnąć. Jest to najszybszy chleb jaki robiłam, bez wyrastania i oczekiwania, po prostu wyrabiamy formujemy i pieczemy. Polecam. Zapraszam... Stopień trudności - prosty Skala smaku - 10/10 jest pyszny na ciepło jak i na zimno. Na jednej(...)font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Irish soda bread Składniki na 1 duży bochenek: 250 g mąki pszennej 250 g mąki razowej 100 g płatków owsianych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 25 g miękkiego masła 500 ml maślanki lub kefiru Suche składniki wymieszać w dużym naczyniu, dodać posiekane masło, wlać

Kubki smaku
Gluten - o co tu chodzi? 145

mlecznych ciastka, wędliny, konserwy mięsne czy rybne napoje gazowane Zastanawiałam się czym zastąpić produkty zawierające gluten, ale teraz jest ich naprawdę spora ilość. Produkty, które nie zawierają glutenu: mąka razowa mąka kukurydziana, jaglana, gryczana kasza jaglana, kukurydziana, gryczana ryż, płatki ryżowe makaron ryżowy, pieczywo ryżowe płatki jaglane ziemniaki, mąka ziemniaczana makarony z mąki bezglutenowej ryby, mięso indycze i królicze mleko(...)kuchni, poznaje nowe smaki i sposoby ich wykorzystania. Nie dam się zwariować, bo twardo stoję swoimi stopami na ziemi. Powiem wam, że najbardziej będę miała problem z rezygnacją z chleba, bo bardzo go lubię i sama go piekę od lat. Z pewnością nie idę razem z trendami czy panującą modą, to nie jest w moim stylu. Interesuje mnie tylko aspekt

Codzienna kuchnia niecodzienna
RAZOWY CHLEB OWSIANY 146

Składniki (na dwa bochenki) 230 g mąki pszennej razowej 680 g mąki pszennej chlebowej 150 g płatków owsianych 2,5 szkl wody 0,5 szkl mleka 3 łyżki miodu 5 łyżek oleju/oliwy 20 g soli 5 g suszonych drożdży woda do spryskania płatki owsiane do posypania Przygotowanie Do misy (dzieży) wsypcie płatki owsiane, wlejcie wodę, wymieszajcie i odstawcie(...)ciasta (naprzeciw), kończymy zawijając najbardziej zbliżony do nas fragment ciasta. Przy zakładaniu każdej ze strony pamiętajcie, aby nie zawinąć fragmentu z surową mąką- stworzy to nieprzyjemne smugi w środku chleba.  Kiedy już złożycie wszystkie cztery boki ciasta, odwróćcie ciasto na drugą stronę (aby połączenia znalazły się pod spodem),  przełóżcie do misy, przykryjcie ściereczką i pozostawcie do dalszego wyrastania

OliveandThyme
Żytnio-pszenny z cebulką 188

pachnący karmelizowaną cebulką wyszukany w archiwum. Odrobinę kolorowego pieprzu dodaje mu zdecydowanego smaku.  Żytnio-pszenny z cebulką Zaczyn, dzień przed pieczeniem, etap I 35g zakwasu z mąki żytniej razowej, 70g mąki żytniej typ720, 140g wody. Zaczyn po wymieszaniu, przykrywamy i w temp. pokojowej pozostawiamy, na minimum 12 godzin. Następny dzień rano, etap II Po tym czasie w cieście wyraźnie(...)Takie ciasto powinniśmy użyć w ciągu 3 godzin od tego właśnie momentu. Po co jednak czekać?   Zależy nam przecież na tym, aby w możliwie jak najkrótszym czasie upiec chleb bo jak przystało na prawdziwy zakwasowiec to i tak czekamy na niego dość długo. Bywa i tak, że coś na wypadło i nie możemy zrobić ciasta właściwego w dobrym momencie

Leśny Zakątek
Spaghetti z paprykowym pesto 75

Czas czytania: 2 min Spaghetti z paprykowym pesto Super szybki i bardzo zdrowy obiad, z pesto z czerwonej słodkiej i niesamowicie aromatycznej papryki Ramiro. Danie powstał

SprawdzonaKuchnia.pl
Zielony hummus, pasta z bobu 119

Sezon na bób ciągle trwa! Ja uwielbiam jeść go na wszelkie sposoby, czy to w sałatkach, czy w postaci różnego rodzaju past. Kilka dni temu na

Kulinarne przygody Gatity
Pasta ze szpinaku i jajek 187

dodatku w towarzystwie jajek, to do zrobienia tej pasty namawiać go z pewnością nie będzie trzeba. A ja lubię i szpinak, i jajka, do tego przepadam za pastami do chleba. Ta jest w pełni mojego pomysłu.                Spodziewałam się, prawdę mówiąc pospolitego, a nawet trawiastego nieco smaku, a pasta okazała się niezwykle smaczna(...)już nie miksować), ponownie doprawić. Przełożyć do szklanej lub ceramicznej miski  i schłodzić w lodówce co najmniej 2-3 h przed podaniem.  Najlepiej smakuje z ciemnym lub razowym pieczywem

Kuchnia Prezydentowej
Pszenny chleb na zakwasie ze słonecznikiem 213

kilka razy i zobaczyć jak to wszystko wygląda i w sumie okazało się to nie takie trudne.  Na początku musiałam zapoznać mój piekarnik z takim wypiekiem jakim jest chleb na zakwasie. Bałam się, że chlebek się nie dopiecze, czasem skórka od góry bardzo mi się przypiekała i była twarda ale po kilku pieczeniach znalazłam odpowiednią temperaturę i czas. Dlatego(...)bombelki powietrza dokarmiam go taką ilością składników ile potrzebuję zakwasu. W tym przypadku potrzebuję 150 g zakwasu więc dokarmiam go mniej więcej 65 g mąki żytniej razowej typ 2000 oraz 85 ml letniej wody. Odstawiam na kolejne 2-3 godziny aby zakwas ponownie zaczął pracować i pojawią się w nim bombelki. Taki zakwas potem mieszam, pobieram odpowiednią ilość a resztę

Monia miesza i gotuje
Warstwowe ciasto drożdżowe z czarnuszką w wersji mini 188

W ten weekend znowu wkręciłam się Wypiekanie na śniadanie , bo lubię drożdżowe chlebki :) Prawdę mówiąc zawsze głęboko się zastanawiam nad wzięciem udziału, bo wypieki  są

Gotuj Sam!

Proponowane wyszukiwania