chleb razowy - 2164 przepisów (strona:100/145)

Pikantny ciemny chleb pszenno-żytni z orzechami 129

łączenia smaków. I oczywiście zachęcamy do zrobienia tego chleba. Ma wyraźnie orzechowy smak, kawa jest gdzieś z tyłu. Czuć ją, ale nie stanowi głównego smaku. A gdzieś w tle przyjemnie majaczy ostry smak chili.       500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 100 g mąki żytniej razowej (typ 2000) 380 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru(...)pieczenia (ewentualnie oprószonym mąką). Przykrywamy i znowu zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika naczynie żaroodporne (wlewamy do niego szklankę wody) i nagrzewamy do 220 stopni. Chleb nacinamy ukośnie w kilku miejscach , wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowo-pszenno-żytni na żurku 112

badziewie ze sklepu. Jeżeli od białego pieczywa wolicie ciemne to ten chleb z pewnością wam posmakuje. A przepis podejrzałem (i oczywiście jak zawsze trochę pozmieniałem) na blogu  Co By Tu Zjeść? I dziękuję sklepowi AleDobre.pl za mąkę do tego pieczywa. Otrzymałem od nich do przetestowania mąkę razową orkiszową i mąkę żytnią chlebową . Te mąki naprawdę dają radę :) Składniki(...)bochenki: 440 g maki orkiszowej razowej typ 2000 200 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720 7 g suchych drożdży 400 ml zakwasu na żurek ok. 200 ml wody 2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Od razu na początku: ilość wody zależy od gęstości waszego zakwasu żurkowego. Ja swój zrobiłem z naprawdę bardzo grubo

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką 155

Odpowiedziałam na marcowe zaproszenie Amber. Tym razem chleb, którego wypiek w czasie był trochę długi okazał się smaczny, a przepis nie taki skomplikowany :) przepis podaję za Leśnym Zakątkiem . Wyboru zaś dokonała  Jol a Składniki na zaczyn: 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej razowej 225 g wody Składniki mieszamy(...)pozostawiamy przykryte, na 14-16 godzin w temp. pokojowej Składniki zasmażki: 120 g mąki żytniej (ja dodałam żytniej razowej, a w przepisie podano typ 720 ) 300 g zimnej wody Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypujemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając do uzyskania lekko brązowego koloru. Mąka nie może się przypalić! Przesypujemy na miseczkę i dolewamy stopniowo zimną wodę, energicznie mieszając

Proste Potrawy
3 proste przepisy z łososiem w roli głównej 103

szpinaku. Razowe pieczywo z zielonym musem oraz łososiem Grzanki z dodatkiem ryby, awokado oraz jajka w koszulce to kolejna propozycja śniadaniowa. Do przygotowania dania potrzebne będą: 4 kromki razowego pieczywa, awokado, łyżeczka oliwy z oliwek, pęczek szczypiorku, szczypta soli, biały pieprz, limonka, marynowany ogórek, ocet spirytusowy, 4 jajka, 50 g rukoli, 4 plastry wędzonego łososia, 2 rzodkiewki. Kromki chleba upiecz

Żyję by jeść
Rodzaje i typy mąki. Do czego, jaką mąkę używać 177

mąk są doskonałe do wypieku chleba. Nadają one specjalny   posmak   a chleby są nieco ciemniejsze, niż z mąki pszennej jasnej.   Mąka ta jest również doskonała do   ciasta na pizzę.   Mąka pszenna graham typ 1850 To mąka o niższym typie niż klasyczna razowa, dlatego jest od niej delikatniejsza choć bogata w błonnik i otręby. Stosuje się

Kuchnia u Krysi
Irlandzki chleb sodowy. 150

chyba tradycjonalistką :) Niemniej jednak cieszę się, że zdecydowałam się przygotować ten kojarzony z Irlandią chleb. Następnym razem dodam do ciasta orzechy lub żurawinę, ponieważ w takich wersjach też pojawia się na stołach mieszkańców Zielonej Wyspy. Składniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki pszennej razowej 100 g płatków owsianych 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 25 g masła

zadanie-gotowanie
Chleb pszenno - orkiszowy z ziarnami 146

Chleb pszenno - orkiszowy z duuużą ilością różnych ziaren. Bardzo smaczny i prosty do wykonania. Przepis ze strony przepisnachleb.pl dostosowany do jednej formy 30x10 cm. Zaczyn  64 g aktywnego zakwasu żytniego - razowego  172 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 112 g  wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 12-16 godz., w ciepłym

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb na zakwasie pszenno - żytni 172

jaki sposób jest najlepszy :) Zapraszam na chleb na zakwasie!   Chleb na zakwasie pszenno - żytni 2 keksówki 28 cm , 1 keksówka 20 cm Zaczyn 150 g aktywnego zakwasu żytniego (100% hydracji) 180 g mąki typ 650 220 g wody 900 g mąki typ 650 120 g mąki żytniej razowej 550 g wody 30 g świeżych drożdży 1 1/3 łyżki soli(...)wyrobić kilkoma ruchami ręki. Podzielić na trzy części i przełożyć do keksówek. Przykryć i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220°C i włożyć wszystkie trzy chleby. Spryskiwaczem z wodą spryskać ścianki piekarnika i chleby i piec 15 minut w tej temperaturze. Następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze około 30 minut. Po wyjęciu

Posadzone i zjedzone
Mieszany na zakwasie z moczonymi ziarnami na jogurcie z grzybka tybetańskiego 135

mroziłam na później.   Piekłam na nim chleby a oto jeden z nich.     Mieszany na zakwasie z moczonymi ziarnami na jogurcie z grzybka tybetańskiego Zaczyn najlepiej wieczorem na 12-14 godzin przed przygotowaniem ciasta właściwego ·         1 łyżka gęstego zakwasu z mąki żytniej razowej, ·         160g(...)mąki żytniej razowej, ·         160g wody. Moczenie ziaren na 8 -10 godzin przed zrobieniem ciasta właściwego. ·         110g pestek dyni, ·         110g pestek słonecznika ·         Zimna woda, tyle aby pokryła ziarna, / wodę będziemy odlewać, można nią

Leśny Zakątek
Chleb serowy 171

mogą zostać wykorzystane jako chrupiący element wiosennych sałatek lub zupy krem. Chleb serowy 2018-06-04 17:42:33 Z podanej proporcji uzyskałam 2 bochenki o wadze około 700 g każdy. Zapisz przepis Drukuj przepis Zakwas 100 g dojrzałego zakwasu żytniego 100 g wody 100 g mąki żytniej razowej Gotowe ciasto 740 g mąki pszennej typ 650 450 g wody(...)koszyków lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć folią spożywczą lub czystą i suchą ściereczką kuchenną. Fermentacja końcowa. Około 60-90 minut w temperaturze 24 ºC. Pieczenie. Jeżeli chleby wyrastały w koszykach, przełożyć je na blachę do pieczenia. Wykonać nacięcia na powierzchni chleba, które pozwolą na równomierny wzrost bochenków i zapobiegną ich pękaniu. Piec przez 15 minut

Chlebki.pl
Normandzki chleb jabłkowy - wrześniowa piekarnia 215

Normandzki chleb jabłkowy przepis mistrza Jeffreya Hamelmana z książki „Chleb” na 2 duże bochenki (podaję za Kamilą) składniki zaczyn 160 g mąki chlebowej 100 g wody 30 g zakwasu Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin. 650 g mąki chlebowej 90 g mąki pszennej razowej 210 g wody 310 g cydru jabłkowego(...)pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub bułki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia od 1 do 1 1/2 godziny. Chleb piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230° C przez 15 minut, i w temperaturze 225° przez 25 minut, aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu cukru w jabłkach i cydrze. A oto lista

Stare Gary
Zakwas żytni 145

Zakwas żytni Odnoszę wrażenie, że z roku na rok chleb w piekarniach jest coraz gorszej jakości, alternatywą do zakupu gotowego chleba jest jego pieczenie. Wbrew powszechnej opinii nie jest to takie trudne, tyle że wymaga czasu. Aby rozpocząć pieczenie chleba potrzebny jest zakwas. Poniżej krótka instrukcja jak przygotować najbardziej popularny zakwas żytni. Do wyhodowania zakwasu żytniego potrzebna jest mąka żytnia(...)zaczynając od mąki 700 w górę (im wyższa tym zakwas będzie mocniejszy). Składniki : mąka żytnia razowa woda słoik najlepiej litrowy Przepis : Dzień pierwszy: do dobrze wymytego słoika wsypujemy około 5-6 łyżek mąki i około pół szklanki wody, mieszamy. Konsystencja zakwasu powinna być gęsta. Słoik z zakwasem należy przykryć ściereczką lub ręcznikiem papierowym, spiąć gumką recepturką i pozostawić na dobę

tyfranbox
Chleb pszenno-żytni na drożdżach 88

buszować po internecie. Długo nie musiałam tego robić, bo po chwili pojawił mi się przepis na chleb. Na drożdżach. Nie jestem jakimś fanem chlebów na drożdżach, zakwas to zakwas. Ale zakwasu nie mam (może to dobry moment, żeby to zmienić), więc rozumiecie. Chleb pszenno-żytni na drożdżach pięknie wyrósł, dobrze się upiekł, był bardzo smaczny chwilę po wyciągnięciu z piekarnika(...)łał. Na drugi dzień okazało się jednak, że jest łał. Dokładnie o taki efekt mi chodziło. Lubię ciemne, zbite chleby. Nie mówiąc już o dobrociach, jakimi jest napchany: otręby, siemię moje ulubione i słonecznik. Parę dni później zrobiłam dwa kolejne chleby, żeby skończyć mąkę. Zamroziłam je. Wiecie co? Przy okazji kolejnych zakupów, wezmę mąkę żytnią 2000. I będę tak długo

Kardamonovy
Chleb z polentą oraz "Dom i dalekie ścieżki" 143

postanowiłam dodać ją do weekendowego chleba na zakwasie. Kasza smaku chleba nie zmienia. Sprawia natomiast, że pajda wygląda inaczej niż zwykle poprzez żółte paciorki polenty. Składniki (na keksówkę 29 x 10 cm): garść (ok. 150 g) zakwasu z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 250 g razowej mąki orkiszowej 240 g jasnej mąki orkiszowej 60 g polenty(...)przykryć wilgotną ściereczką. Rano Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Przełożyć resztę ciasta do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotnymi rękoma wyrównać powierzchnię chleba i posypać pestkami dyni. Nakryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia (zajmie to ok. 2 godzin). Piec chleb 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie
Pyszny chleb pszenny wiejski 190

przepis. Drukuj Chleb wiejski pszenny z drożdżami Pyszny, aromatyczny chleb o chrupiącej skórce. Liczba porcji 1 bochenek Składniki Zaczyn poolish – wieczór przed pieczeniem 250 g mąki pszennej 0,2 g suchych drożdży 250 ml wody w temp 27 stopni Właściwe ciasto 200 g mąki 50 g mąki razowej dałam orkiszową 25 g zarodków pszennych 10 g otrąb pszennych dałam(...)odkładamy do garowania na ok. 1 h.  Jeśli pieczemy bochenek w żeliwnym garnku, to rozgrzewamy piekarnik do 245 stopni i sam garnek nagrzewamy ok. 45 minut. Przekładamy chleb do garnka, przykrywamy i pieczemy 30 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb jeszcze 20 minut, aż chleb będzie ciemnobrązowy. Chleb studzimy na kratce. Artykuł Pyszny chleb pszenny wiejski

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania