chleb razowy - 2164 przepisów (strona:89/145)

Chleb z mąki krupczatki 180

Składniki: 1 kg mąki krupczatki Młyn Szadek , 8 łyżek mąki razowej żytniej typ 2000, 1 litr letniej wody, 50 g świeżych drożdży 6 łyżek siemienia lnianego

Aga w kuchni
Chleb Domowy Mieszany na Zaczynie 150

domowego wypieku chleba :) Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chleb o wadze około 630 g na zaczyn : 230 g mąki pszennej typ 650 140 ml ciepłej wody 5 g soli 1 g drożdży instant ( około 1/3 łyżeczki ) do ciasta : 130 g mąki pszennej typ 650 50 g mąki żytniej razowej typ 720 40 g mąki pszennej razowej(...)ciastem aby ciasto nie obsychało Foremka 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm Link do filmu z przygotowania : Domowego chleba mieszanego  Przygotowanie : Ciasto na chleb przygotuję ręcznie ale można użyć do tego robota . Jeżeli używamy robota to kolejność przygotowania jest taka sama. Najpierw przygotuję zaczyn: Do miski wlewam wodę dodaję drożdże i je rozpuszczam do rozpuszczonych

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Żytni zakwas chlebowy 101

wypiekaniu domowego pieczywa to zakwas ;) i ja się właśnie o taki swój zakwas pokusiłam ;) Jako dziecko nie lubiłam smaku chleba na zakwasie, a teraz często kupuję właśnie taki i właśnie dlatego postanowiłam wyhodować sobie swój ;) wybrałam mąkę żytnią razową otrzymaną od Młynomag . Składniki: mąka żytnia razowa T-2000 woda przegotowana letnia Sposób przygotowania: Przygotowanie swojego zakwasu postanowiłam rozłożyć na kilka(...)dniach, gdy porządnie bąbelkuje. Po odmierzeniu potrzebnej ilości zakwas ponownie przykrywamy słoik gazą i przechowujemy w lodówce do kolejnego pieczenia. Na około 3 godziny przed każdym użyciem do wypieku chleba należy go ponownie "dokarmić", by znów zaczął pracować, wziąć ile trzeba i znów "uśpić, czyli schować w lodówce. Zakwasem na chleb można się dzielić z innymi - wystarczy do oddzielnego słoika

Kolorowy Przepisownik
Chleb pszenno – żytni z prażoną mąką - marcowa piekarnia 207

bloga Danusi  Leśny Zakątek , u Joli można go znaleźć pod tym linkiem:  Smak mojego domu  .  CHLEB PSZENNO – ŻYTNI Z PRAŻONĄ MĄKĄ  przepis podaję za Amber Składniki na zaczyn: 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej razowej 225 g wody Składniki mieszamy i pozostawiamy przykryte(...)mieszamy drewnianą łyżką) (ja swoje wyrabiałam w robocie) . Pozostawiamy na 20 min. aby odpoczęło. Przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach 30×7 cm (wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami) (mój chleb po uformowaniu wylądował w koszyczku) . Wierzch wyrównujemy. Pozostawiamy do wyrośnięcia (ja wkładam keksówki do toreb foliowych). Chleb pieczemy przez 10 minut w 250 stopniach C, następnie zmniejszamy temperaturę

Stare Gary
Chleb pszenny z płatkami owsianymi – górski 149

bochenek, pieczony w keksówce. Ziarenka w chlebie są wyraźnie wyczuwalne, a sam chlebek długo pozostaje świeży. Drukuj Chleb pszenny z płatkami owsianymi – górski w garnku Składniki 500 gr mąki pszennej chlebowej ( ja dałam pół na pół z razową) 1,5 szkl płatków owsianych górskich 5 dag drożdży po dużej garści siemienia lnianego, słonecznika i dyni. 1 łyżka miodu 1 łyżeczka(...)Pieczemy kolejne 15 min. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 30-40 w temp 190 stopni. wyjmujemy, studzimy na kratce. 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/chleb-pszenny-z-platkami-owsianymi-gorski/ BosowKuchni   Artykuł Chleb pszenny z płatkami owsianymi – górski pochodzi z serwisu Mieszam w garnku

Mieszam w Garnku
Złocisty czyli chleb mieszany z siemieniem lnianym 187

takiej nie dostaniemy na rynku ale jest typ 960. Można również wymieszać mąkę razową typ 2000 z mąką żytnią białą typ 720. Jakich proporcji należy użyć? W tym linkujest podpowiedź w jakich proporcjach należy mieszać te dwa popularne typy mąk.  Na temat chleba z siemieniem złocistym mogę napisać jedno jest bardzo dobry, długo zachowuje świeżość a jego wygląd przypomina

Leśny Zakątek
Chleb z San Francisco -- Pane di San Francisco 160

Składniki   2 łyżeczki suszonych drożdży 200 g mąki pszennej razowej 400 g mąki pszennej białej 1/2 łyżki cukru 2 łyżki octu balsamicznego 1 i 1/4 łyżeczki soli 250 g zakwasu żytniego lub pszennego 375 ml wody do posmarowania: jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietanki Wykonanie(...)ciasto. Wlać je do dwóch keksówek lub formy kwadratowej o boku 24 cm i odstawić by wyrosło. Posmarować jajkiem. Piekarnik nastawić na temp. 230 st. Kiedy się nagrzeje, wstawić chleb i piec 10 minut. Nastepnie zmniejszyc temp. do 200 st C i piec kolejne 30-35 min. Smacznego!   Chleb z San Francisco-- Liski  z forum cincin

w mojej kuchni
Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi. 139

drożdży (piekarskich prasowanych), 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej T650 (chlebowa), 100 g mąki żytniej razowej, 250 ml ciepłej przegotowanej wody, 40 g płatków owsianych błyskawicznych, 1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka oliwy, odrobina płatków owsianych błyskawicznych do posypania chleba, Przygotowanie: Przygotować zaczyn z drożdży – połączyć miód z drożdżami, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia się drożdży

rozgotowana
Chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami 115

łatwiej się kroi, niż te z oliwy. Bon apetit! Zobacz również inne przepisy na -----> chleby Chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami - przepis: Składniki: (składniki na keksówkę o długości 31 cm) Etap I: 60 g startera zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 180 ml wody Etap II: 350 g zakwasu 200 g mąki żytniej

Moje Qulinaria
chleb orkiszowy na zakwasie --- pane a lievitazione naturale di farro 146

Składniki   2 łyżeczki suszonych drożdży 200 g mąki pszennej razowej 200 g mąki pszennej białej 200g mąki orkiszowej 2 łyżki octu balsamicznego 1 i 1/4 łyżeczki soli 250 g zakwasu żytniego lub pszennego 375 ml wody 1/2 łyżki cukru(...)zagnieść luźne ciasto. Wlać je do dwóch keksówek lub formy kwadratowej o boku 24 cm i odstawić by wyrosło. Posmarować jajkiem. Piekarnik nastawić na temp. 220 st. wstawić chleb i piec 20minut. Nastepnie zmniejszyc temp. do 200 st C i piec kolejne 15-20 min.do suchego patyczka Smacznego

w mojej kuchni
Chleb żytni z ziarnami 149

domowy ser i chlebChleb jest bardzo smakowity, przepełniony aromatycznymi ziarenkami. Bardzo dobrze smakuje z prostymi dodatkami: świeżym masłem, konfiturami czy żółtym serem. Składniki zaczynu: 30 g zakwas żytni  3 g sól   155 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 105 g żytniej jasnej typ 720 + 50 g żytniej razowej typ 2000)   155 g ciepłej(...)żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 170 g żytniej jasnej typ 720 + 80 g żytniej razowej typ 2000) 50 g mąka jasna pszenna 40 g woda 5 g drożdże 24 g miód lub melasa 5 g sól + otręby lub ziarna do posypania foremki i chleba Przygotowanie zaczynu: Składniki zaczynu wymieszać w misce, nakryć folią spożywczą i odstawić na 24 godziny

Codziennik Kuchenny
Chleb pieczony w rzymskim garnku 101

wiem, to nie jest normalne, ale kieckę tez sobie kupiłam i książki, bez obaw). Ps. Z przepisu na chleb spokojnie można korzystać nie posiadając tego garnka. Składniki na średniej wielkości bochenek: 350 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej razowej 25 g świeżych drożdży 100 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego niesłodzonego) łyżeczka cukru pół łyżeczki soli około 150 ml ciepłej(...)wodzie, potem delikatnie zbierz ręcznikiem nadmiar wody, posmaruj je olejem i wysyp wewnątrz otrębami Wyrośnięte ciasto odgazuj wyrabiając je chwilkę i umieść w naczyniu. Naczynie przykryj pokrywką i zostaw chleb jeszcze do wyrośnięcia na około 3 minut. Uwaga: garnek rzymski wkłada się do zimnego piekarnika! Piecz chleb w temp. 200 C 60 minut, po tym czasie możesz zdjąć pokrywę

greenscarf
Chleb z mąki pełnoziarnistej 98

Koniec tygodnia więc pieczenie chleba, tym razem z mąki pełnoziarnistej .Polecam. SKŁADNIKI 1 szklanka mąki  graham orkisz 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 szklanki mąki żytniej razowej 1 łyżeczka cukru  1, 5 łyżeczki soli 20 g drożdży zakwas (Przepis  TU 1 łyżka słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego woda ok. 1,5 szklanki  WYKONANIE 3 rodzaje mąki wsypujemy(...)otrębami. Wypełniamy do połowy formy.Odstawiamy i czekamy, aż urośnie i wypełni całą formę. Pieczemy 1 godzinę  w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok 220 stopni. Polecam również inny rodzaj chleba TU SMACZNEGO   Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym 191

Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym... Prosty w wykonaniu, lekko wilgotny, długo zachowujący świeżość. Pieczony na bazie połączenia mąki żytniej razowej i pszennej. Na zakwasie żurkowym. Pełen ziaren. Łatwy w krojeniu. Pycha!   Składniki: 250 ml zakwasu żurkowego ( domowego lub kupnego ); 250 ml letniej wody; 2 łyżeczki soli; 1 szklanka mąki żytniej razowej; 2 łyżki ziaren zmielonego siemienia lnianego(...)chwilę wyrobić (odpowietrzyć) i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami keksówki, przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (termoobieg, 3 półka) i piec przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez kolejne

Gospodyni Miejska
Kanapka z awokado i jajkiem 116

Kanapka wcale nie musi być nudna ;-) Składniki: 2 kromki pieczywa razowego 1 awokado 1 mała szalotka 2 małe jajka sok z cytryny sól, pieprz szczypiorek Sposób przygotowania: 1. Chleb można podpiec w opiekaczu, ale ja pomijam tę czynność. 2. Miąższ awokado wymieszać z drobno posiekaną szalotką i odrobiną soku z cytryny. 3. Na suchą patelnię wlać wodę na wysokość

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania