chleb razowy - 2164 przepisów (strona:80/145)

Chleb " 5 ziaren"Jeffreya Hamelmana 248

chleba,gdy ciasto rosnie w chlodzie przez cala noc. To moj pierwszy drozdzowy chleb z ksiazki "Chleb" J. Hamelmana. Skladniki na 2 male bochenki: maka chlebowa             -227g maka pszenna razowa   -181g maka zytnia razowa      -45g platki owsiane(...)WSTEPNA 2 godziny lub w chlodzie  przez cala noc 4.SKLADANIE Po 1 godzinie od rozpoczecia fermentacji wstepnej 5.DZIELENIE I FORMOWANIE Podzielic ciasto na 2 porcje i zrobic 2 chleby lub chleb i bulki z jednej porcji.Uformowac okragle lub owalne chleby i ulozyc w koszyczku wysypanym maka do wyrastania zlaczeniami do gory.Przykryc lniana sciereczka i folia. 6.FERMENTACJA KONCOWA

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb z pestkami dyni i suszoną żurawiną 219

Składniki: 250g mąki pszennej chlebowej, plus do oprószenia miski, 250g mąki razowej chlebowej, 7g drożdży suchych, 12g soli ( 1 i 1/2 łyżeczki), 350ml ciepłej wody, 1 łyżka oleju, plus do naoliwienia papieru do pieczenia, 90g suszonej żurawiny, 90g pestek dyni ( 60g do środka chleba i 30 g na wierzch chleba ), mleko w temp. pokojowej do posmarowania chleba. Przygotowanie: Mąki wymieszać

W kuchni u Moniki
Hätäleipä - Fiński chleb awaryjny z orzechami 174

wyrastać, miąższ ma średniej puszystości i nie wychodzi zbyt wysoki. Ale przez to jest bardziej wilgotny niż typowy chleb drożdżowy. Takie pieczywko dnia codziennego. Ale jaki pyszne! :) Składniki na 1 okrągły bochenek o średnicy ok. 22 cm: 100g mąki żytniej razowej 300g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży

Grunt to przepis!
Chleb żytni z ziarnami żyta 127

żytniej razowej typ 2000 180 ml wody Etap II 350 g zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 300 g mąki żytniej typ 720 350 ml wody 4 łyżki nasion słonecznika 1/2 szklanki namoczonych ziaren żyta 2 łyżeczki soli Chleb żytni z ziarnami żyta - jak zrobić? Dzień przed pieczeniem: Ziarno żyta nasypać do szklanki, zalać wodą ponad powierzchnię ziaren

Moje Qulinaria
Zakwas chlebowy — krok po kroku. Jak zrobić żytni zakwas na chleb? 122

Print Żytni zakwas na chleb .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Przepis na zakwas żytni jest idealnym rozwiązaniem, kiedy planujecie piec własny chlebek . Jego zastosowanie jednak nie ogranicza się tylko do samego chleba. U mnie w domu robi za bazę pod inne zakwasy, jak np.: na zakwas pszenny, razowy, zakwas na barszcz biały czy żur(...)jest wymagające, jednak sam zakwas jest dość kapryśny i potrafi przysporzyć niemałych zmartwień. Postaram się jednak rozwiać wasze wszelkie wątpliwości i mam nadzieję zachęcić do pieczenia prawdziwego domowego chleba na zakwasie, a nie jedynie na drożdżach. Ilość zaprezentowanego przeze mnie zakwasu jest odpowiednia do przyrządzenia dwóch bochenków chleba po 1 kg każdy. Foremki odpowiadają wymiarom zwykłym ogólnodostępnym keksówkom (wymiary

Zufi.pl
Chleb orkiszowy z amarantusem na zakwasie 156

jest czekania Najlepiej smakował nam z wędliną. Składniki na amarantusa: 100 g ziaren amarantusa 325 ml wody   szczypta soli Składniki na chleb 150 g aktywnego zakwasu żytniego 220 g mąki pszennej chlebowej 30 g mąki żytniej razowej 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ugotowany amarantus 10 g soli 50 g słonecznika 400 g wody Wodę zagotować razem z amarantusem(...)natłuszczonej i wysypanej otrębami keksówki (o wymiarach 23x13) przelać ciasto, wyrównać i przykryć folią spożywczą. (jeśli nie macie foremki z nieprzywierającą powłoką to wyłóżcie ją papierem do pieczenia) Chleb odstawić do wyrastania.na około 3-5 godzin. (u mnie wyrastał 3 godziny) Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnik na 240 C i piec 15 minut, po czym obniżyć temperaturę

Delicious Titbits
Chleb z pełnego ziarna 180

inauguracyjny, domowy chleb.  Każdy kto lubi w swoim mieszkaniu zapach świeżo pieczonego chleba pokocha ten prosty przepis z całego serca :)  Chleb z pełnego ziarna Składniki: 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 200 g mąki pszennej razowej 1,5 łyżeczki soli 15 g świeżych drożdży  250 ml wody w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka miodu  Przygotowanie:  Do dużej(...)czasie włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 230 stopni. Wstaw na 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz ok. 40 minut.  Po wystudzeniu chleb zaspokoi nawet największy głód.    Smacznego

Lawendowe Niebo
Chleb żytnio-pszenny z tartym jabłkiem i ziołami 198

informacji na temat tego chleba, odsyłam na stronę  Leśnego Zakątka , gdzie Dana podaje mnóstwo cennych rad. Bardzo polecam! I chleb i rady i przepisy Dany! składniki Składniki na zaczyn 85g zakwasu z mąki żytniej razowej, 290g mąki żytniej typ 720, 200g startego jabłka na tarce do jarzyn, szara reneta, 320g wody. Umyte jabłko zetrzeć ze skórką na dużych(...)koniec wrzucić pocięty owies lub ulubione zioła. Mieszać jeszcze chwilę do dobrego połączenia składników. Pozostawić ciasto, aby odpoczęło na 20-30 minut. Posmarować tłuszczem i ewentualnie wysypać mąką razową, 2 foremki o wymiarach 25x12 i 23x12. ( piekłam w innych formach, trzeba dobrać to, co mamy w domu )  Wyłożyć  ciasto do foremek, łyżką maczaną w ciepłej wodzie, wyrównać, spryskać

Stare Gary
Pumpernikiel na zaczynie 136

taka chrupiąca piętka pumpernikla z odrobiną masła, to niego w gębie ! Pumpernikiel na zaczynie Czas przygotowania: 27 godzin Składniki na 2 chleby Zaczyn: 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 4 łyżki mąki pszennej razowej 4 łyżki mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe: zaczyn 2 łyżki miodu 350 ml ciepłej wody 25 ml bardzo mocnej kawy 400 g mąki żytniej(...)ustawiamy pojemnik z wodą. Wyrośnięte chlebki nacinamy ostrym nożem i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Pumpernikiel na blogach: Bochen chleba Codziennik kuchenny Dom z mozaikami Gotuj zdrowo ! Guten appetit Grunt to przepis Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Leśny zakatek Ogrody Babilonu Proste potrawy Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie

Kulinarne przygody Gatity
drożdżowy chleb z oliwkami 133

Chleb z oliwkami Chleb z oliwkami W moim domu pomimo tego, że wszyscy wysoce sobie cenią ciemne, razowe pieczywo wyrabiane na zakwasie, to czasem odzywają się głosy, domagające się innego zgoła wyrobu. Wyrobu o smaku pszennej bułki,  który w połączeniu z aromatem oliwek, stanowi miłą odmianę w codziennym jadłospisie. składniki na duży bochenek 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru(...)ciasto  wyrabiamy jeszcze, co najmniej dwukrotnie. Następnie wyrośnięty bochenek   wkładamy do wysmarowanej oliwą formy i pozostawiamy w cieple, przez 30 minut by znów  wyrosło. Wierzch chleba przesmarowujemy oliwą i wkładamy do piekarnika, nagrzanego w pierwszych 15 minutach do 220 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopi i pieczemy dalsze

Miód i pieprz
Chleb w stylu litewskim (z kminkiem i słodem) robiony metodą Tartine 218

robiłem na łaźni wodnej lub można zawinąć w koc lub pierzynę ;) Dalej chleb robiłem tak jak Tartine. Przepis na chleb Tartine tutaj . Ciasto 425 g pszenna Manitoba tipo "0" 25 g orkiszowa razowa 100 g aktywny zakwas pszenny 150 g cała zaparka 250 g woda + 25 g 11 g sól Parametry: Autoliza 50 minut Fermentacja wstępna 4 godziny w 25oC

Przepisy na domowy ser i chleb
chleb z suszonymi pomidorami i czarnuszką 115

kręcę się koło nich i korci mnie, aby trochę uszczknąć z zimowych zapasów. Tak też i się stało czego rezultatem jest chleb, przepysznie pachnący aromatem pomidorów, splecionym z zapachem czarnuszki. sposób wypieku zaczyn 1 szklanka mąki żytniej razowej 8 łyżek  zakwasu   1 szklanka letniej wody wypiek 1 szklanka mąki żytniej razowej 3 szklanki mąki pszennej razowej woda(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, drobno posiekane pomidory, sól, oliwę, oraz połowę nasion czarnuszki, całość mieszamy  łyżką dodając tyle wody aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto

Miód i pieprz
Chleb Pszenno - Razowy 97

razem na bloga wkracza chlebek pszenno - razowy, jeden z moich ulubionych, i dlatego bardzo często go robię.  :) Przepis na 2 foremki : 30cmx12cm SKŁADNIKI NA ROZCZYN: 400ml letniej wody 200ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 100g mąki pszennej 25g drożdży SKŁADNIKI NA CHLEBEK: 500g mąki pszennej 360g mąki razowej 4 łyżki oleju 2 łyżki słonecznika 2 łyżki(...)dzielimy na 2 części, delikatnie przerabiamy, umieszczamy w foremce wysmarowanej masłem, możemy na spód posypać otręby( ja posypałam na spód, i po wyrośnięciu na chlebek) odstawiamy do wyrośnięcia. 4. Chleb pieczemy w piekarniku w temperaturze  200* około 45minut

Dziś Ja gotuje
Dyniowy chleb na zakwasie z dodatkiem sepii z mątwy 63

chleb.   Obawiałam się, że po zabarwieniu ciasta chlebowego sepia nada gotowemu pieczywu “morskiego smaku”. Na szczęście ten charakterystyczny aromat i smak jest w chlebie praktycznie niewyczuwalny i pozostaje tylko czarny kolor. Naturalny czarny barwnik , czyli sepię z mątwy możemy kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata .  Dla przykładu podam grafik według którego przygotowuję chleb(...)SEPIĄ 1/2 zaczynu 8 g sepii 330 g wody 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 8 g soli Wykonanie LEVAIN (zaczyn) 10-16 godzin przed wyrabianiem ciasta na chleb  mieszamy w misce wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. CIASTO DYNIOWE Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki

Tajemnice Smaku
Chleb na zakwasie z dynią i sepią z mątwy 88

chleb. Obawiałam się, że po zabarwieniu ciasta chlebowego sepia nada gotowemu pieczywu “morskiego smaku”. Na szczęście ten charakterystyczny aromat i smak jest w chlebie praktycznie niewyczuwalny i pozostaje tylko czarny kolor. Naturalny czarny barwnik , czyli sepię z mątwy możemy kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata . Dla przykładu podam grafik według którego przygotowuję chleb(...)SEPIĄ 1/2 zaczynu 8 g sepii 330 g wody 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 8 g soli Wykonanie LEVAIN (zaczyn) 10-16 godzin przed wyrabianiem ciasta na chleb  mieszamy w misce wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. CIASTO DYNIOWE Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania