chleb razowy - 2164 przepisów (strona:72/145)

Chleb orkiszowy ubijany 177

Chleb orkiszowy ubijany Czas przygotowania: 12 godzin Proporcje  na 1 bochenek Składniki: 420 g  mąki orkiszowej 80 g mąki razowej pszennej 5 g świeżych drożdży 10 g soli ok. 400 g wody Wykonanie: Wszystkie składniki na chleb wrzucamy do miski, drożdże rozkruszamy. Ubijamy mikserem na wysokich obrotach końcówką do ubijania białek, tak długo, aż ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Chleb na zakwasie pachnący tahiną i "Wybacz mi" 117

skórkę i mocno pachnie tahiną. Składniki (na keksówkę): 230 g mąki pszennej 160 g mąki pszennej typu 1850 160 g mąki żytniej razowej typu 2000 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 130 g ciasta z poprzedniego wypieku chleba na zakwasie 360 g wody 2 łyżki oleju znad tahiny łyżka sezamu Ciasto z poprzedniego wypieku wymieszać w miseczce z 60 g wody

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb potrójnie żytni 100

Chleb potrójnie żytni: za zakwasie żytnim, z mąki żytniej chlebowej, z mąki żytniej razowej. Przepyszny i bardzo zdrowy. Długo zachowuje świeżość. Idealnie pasuje do hummusu, serów, warzyw i wszelkiego rodzaju wytrawnych past. Mąka żytnia zawiera bardzo mało glutenu, dlatego struktura ciasta na chleb nie utrzymuje się sama. Stąd też chleby żytnie prawie zawsze piecze się w formach. Dodatkowo brak glutenu

Chleby Rolfa
Jasny chleb żytni z orzechami i sezamem 139

Proporcje na foremkę 25x11x7 cm Zaczyn: 30 g zakwas razowy żytni 100% wody aktywny, dokarmiony 8 h wcześniej w proporcjach 1/1/1 3 g sól 150 g

Przepisy na domowy ser i chleb
Z cyklu: Domowe pieczywo - Razowe bułeczki z ziołami prowansalskimi (Panini integrali con erbe di provenza) 158

Chrupiące i bardzo aromatyczne razowe bułeczki z dodatkiem ziół prowansalskich, to moja kolejna propozycja z cyklu "Domowe pieczywo". Bułeczki s ą  najsmaczniejsze jeszcze ciep ł

La grande e la piccola cuoca
Chleb orkiszowy razowy 141

Zaczyn: 75 g mąki orkiszowej razowej 45 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 8-12 godz., w

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb razowy na zakwasie z pestkami dyni 108

Pieczywo na naturalnym zakwasie jest smaczne i zdrowe, szczególnie pieczywo razowe z mąki z pełnego przemiału. Często piekę swój chleb mogę dodawać do niego różne dodatki. Składniki: 350 gram mąki pszennej graham Młynomag 1/3 szklanki aktywnego zakwasu 1/3 szklanki mąki owsianej 1/3 szklanki płatków orkiszowych Skworcu 1/3 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki pestek dyni 1/4 szklanki ziaren złotego lnu Skworcu

Bajeczna Kuchnia
Chleb żytni z mąki razowej. 120

Składniki: 500 g mąki żytniej razowej 1 płaska łyżka soli ziarna słonecznika ok. 2 szklanki ciepłej wody 8 g suchych drożdży Mąkę wsypujemy do miski mieszamy

Moje-pitraszenie
Chleb pszenno-żytni. 132

Składniki: 250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej ok. 2 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki cukru 8 g drożdży

Moje-pitraszenie
Chleb z suszonymi figami i orzechami laskowymi 126

zamian ratuję się suszonymi - które jak się okazało świetnie smakują w chlebie. Żeby chrupało, dodałam też orzechy laskowe. Zestawienie proste i pyszne! Składniki (2 chleby): pół szklanki zakwasu żytniego 1 szklanka mąki żytniej razowej 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody 200 g suszonych fig 3/4 szklanki orzechów laskowych 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego

sama złodycz
Chleb orkiszowo-żytni 160

Jako, że ciast mam przesyt to piekę chleb :) Składniki jakich użyłam przy wypiekaniu chleba (ogólne) 150 g zakwasu żytniego 400 g mąki orkiszowej razowej 150 g mąki żytniej typ 720 350 ml wody szczypta soli, łyżka lub dwie miodu ewentualnie łyżeczka suszonych drożdży piekarskich Składniki na jedną foremkę 11 x 25 cm Przygotowanie : Na ok. 4-6 godz. przed nastawieniem(...)pojawiły się w nim pęcherzyki powietrza, a zakwas podwoi objętość. Trwa to ok. 2 godz. Mieszamy go drewnianą łyżką. Pozostawiamy w cieple pod przykryciem. Nastawienie zaczynu na chleb-( potrzebna duża miska) 150 g zakwasu żytniego 250 g mąki orkiszowej 250 ml wody Przygotowanie : Składniki zmieszać do połączenia, przykryć miseczkę ściereczką i pozostawić w temp.25-30 *C na minimum 10-12 godz

Proste Potrawy
Chleb pszenny trzy ziarna 171

drożdży Łyżka cukru i po 2 łyżki wody i mąki do zaczynu 800 ml letniej wody 1 kg mąki pszennej lub mieszanej z razową garść słonecznika garść dyni do ciasta i druga do posypania chleba garść siemienia lnianego 2 łyżeczki czarnuszki 3 płaskie łyżeczki soli   Sprawdzone ziarna www.owocowyraj.eu Z drożdży, cukru, wody i mąki przygotuj rozczyn i odstaw

Apetyczna babeczka
Chleb Polny pszenno żytni 178

u0142ej (da\u0142am chlebow\u0105)\r","85 g m\u0105ki pszennej razowej\r","175 g m\u0105ki \u017cytniej razowej\r","620 g wody w temp. 32-35 stopni.\r","\r","Dodatkowo 21g soli \r","2 g suchych dro\u017cd\u017cy"],"name":"Chleb Polny pszenno \u017cytni","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Rano - dokarmianie zakwasu:\r","Wszystkie sk\u0142adniki(...)u0107 mocno br\u0105zowy. \r","Chleb wyjmujemy i studzimy na kratce. \r","\r"]} Drukuj Chleb Polny pszenno żytni Składniki 1. Dokarmianie zakwasu 100g aktywnego zakwasu 400 g białej mąki pszennej (dałam chlebową) 400 g wody o temp. 29-32 stopni 100 g mąki razowej pszennej 2. Autoliza 540 g mąki pszennej białej (dałam chlebową) 85 g mąki pszennej razowej

Mieszam w Garnku
Chleb pszenny wieloziarnisty na drożdżach 164

dłużej będzie trwał każdy proces wyrastania, tym pyszniejszy będzie nasz bochenek chleba. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia". SKŁADNIKI 10 g drożdży 400 ml letniej wody 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki pszennej razowej typ 2000 150 g mieszanych ziaren (np. słonecznik, siemię lniane, dynia, sezam) 10 g soli dodatkowo: mąka do podsypywania(...)ziarna do posypania chleba WYKONANIE Do miski wlać 100 ml letniej wody (nie gorącą, bo zabije drożdże), dodać drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki pszennej typ 750, ponownie wymieszać i odstawić na 30-60 minut do powstania zaczynu. Do dużej miski wsypać pozostałe składniki (400 g mąki pszennej typ 750, 100 g mąki pszennej razowej

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania