chleb razowy - 2164 przepisów (strona:64/145)

Chleb litewski 186

potrójnie zakwaszonego, pachnie kminkiem, ma delikatny wilgotny miąższ i miękka skórkę. Jest doskonały. Chleb litewski Proporcje na 2 keksówki o wymiarach 26 x 12 cm Czas przygotowania: ok. 21 godzin Składniki Zaczyn/ciasto potrójnie zakwaszane: 50 g aktywnego płynnego zakwasu żytniego* 220 g  mąki żytniej razowej typ 2000 230 g wody Ciasto właściwe: 100 g otrębów żytnich(...)łyżki miodu 1 łyżka soli *Aktywny zakwas to taki zakwas, który dokarmiliśmy 12 godzin wcześniej. Wykonanie: W wieczór poprzedzający dzień pieczenia chleba robimy zaczyn. W misce mieszamy 50 g zakwasu, 130 g mąki żytniej razowej i 120 g wody. Przykrywamy i odstawiamy na 8-12 godzin w ciepłe miejsce. Następnego dnia dodajemy pozostałą mąkę i wodę i znowu

Kulinarne przygody Gatity
Żytni chleb razowy z prażonymi orzechami 139

Smaczny i nieskomplikowany chleb na zakwasie z samej mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej) z orzechami włoskimi. Tylko dwa etapy przygotowania ciasta: 24-godzinny zaczyn i ciasto właściwe. Stosuje się tu niewielki dodatek drożdży do ciasta przyspieszający wyrastania chleba w foremce. Można spróbować upiec go bez drożdży, ale chleb będzie wtedy dłużej wyrastał i może być bardziej kwaśny w smaku. Ilość składników

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb żytni na zakwasie przepyszny i prosty 104

czytają to nasi znajomi i rodzina ( Wam pieczemy oczywiście chleby z czystej sympatii " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Chleb piekłam już dwukrotnie. Przy pierwszym pieczeniu, wymieszałam mąkę chlebową z razową w stosunku 1:1. Przy drugim wypieku, nie miałam już takiej ilości mąki razowej, więc użyłam jej jedynie 100 g. Zdjęcie pochodzi właśnie z drugiego wypieku(...)jeśli nie to pieczcie dalej. My lubimy dość mocno spieczony chleb, więc pieczemy go dość długo. Drukuj Chleb żytni na zakwasie przepyszny window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 400g aktywnego zakwasu żytniego 600g maki żytniej (ja dałam 500 g chlebowej i 100g razowej) 3 łyżki oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli 400 ml wody Garść siemienia lnianego Sposób przygotowania Składniki

Mieszam w Garnku
Chleb orkiszowy (bez wyrastania) 203

zjeść, ale rano kanapki smakowały wyśmienicie :-) Polecam Wam ten chlebek, bo naprawdę wymaga niewiele pracy, a jest przepyszny :-) SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki orkiszowej do wypieku chleba 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej 2 szklanki ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 4 łyżki oleju 1,5 łyżeczki soli czarny sezam do posypania Obie mąki i sól mieszamy razem. Drożdże rozpuszczamy(...)przekładamy do foremki (u  mnie keksówka 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 75 stopni na 20 minut (w tym czasie chleb pięknie wyrośnie), a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 35 minut. Wyłączamy piekarnik i w uchylonym zostawiamy chleb przez 10 minut, następnie wyjmujemy z foremki

Czary - gary w kuchni
Pan rústico wg Hairy Bikers' Bakeation 207

Był miękki, z dość cienką i miękką, lekko popękaną podczas stygnięcia, skórką, przez co nie mógł być cienko krojony. W niczym to jednak nie przeszkadzało. Podsumowując - mimo początkowej niepewności chleb się upiekł. Ale następnym razem mniej drożdży, mniej wody i krótsze wyrastanie zaczynu! Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#25) . Zaczyn(...)wymieszaj. Przykryj folią i odstaw na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Składniki (1 bochenek): cały zaczyn 200 g letniej wody 225 g mąki pszennj chlebowej 100 g mąki pszennej razowej 9 g świeżych drożdży 10 g cukru 6 g soli 10 g oliwy smalec donatłuszczenia naczynia żaroodpornego. Przygotowanie: W połowie wody rozpuść drożdże, w drugiej połowie sól. Do miski przesiej

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb żytni codzienny 151

przygotować zakwas krok po kroku i jak upiec z niego pierwszy chleb żytni. Teraz przyszedł czas na upieczenie chleba z zakwasu odłożonego do lodówki. To do dzieła:) Rozmnożenie zakwasu: 60 g zakwasu (tego odłożonego z poprzedniego pieczenia) 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 180 ml letniej wody Zakwas wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej (około(...)niej resztę ciasta. Dodać pozostałe składniki na zakwas. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc (8-12h) w temperaturze pokojowej. Składniki na chleb właściwy: 350 g zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 600 g mąki żytniej typ 720 lub 960 (takiej użyłam) 700 ml ciepłej wody 20 g soli (2 łyżeczki) pestki słonecznika do posypania

Moja Galeria Smaku
zakwas 148

przez nas wyroby długo zachowywały swoją świeżość, a wypieki miały delikatny ledwie wyczuwalny kwaskowy smak. To znak że w naszej kuchni koniecznie potrzebujemy zakwasu do pieczenia chleba. składniki 400-450 g mąki pszennej razowej woda sposób wykonania Do wyrobu zakwasu, oprócz podanych powyżej składników, potrzebujemy szklanego naczynia z przykryciem  zapewniającym przepływ powietrza ( na przykład lniana ściereczka), stałej temperatury(...)wypiekach, wspomóc młody zakwas drożdżami piekarniczymi. Można tak zrobić, choć ja nigdy tego nie praktykowałem. Na koniec warto zapamiętać słowa doświadczonych piekarzy. Nieprawdę mówi ten, który twierdzi że każdy chleb, zawsze mu się udał. P rawdą natomiast jest, że nawet te nieudane, zazwyczaj i tak zostają zjedzone. Chleb upieczony przy pomocy tylko młodego zakwasu można zobaczyć tutaj link

Miód i pieprz
Chleb mieszany na miodzie z oliwkami 194

Amber . W sierpniu pieczemy razem chleb mieszany na miodzie z oliwkami. Przepis wybrała dla nas Badylarka , autorka blogu Weekendy w domu i ogrodzie.  Jest to chleb na zakwasie, z przewagą mąk pełnoziarnistych (razowych), w smaku lekko słodkawy. Mąka żytnia sprawia, że jest wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Przepis cytuję za Badylarką   Składniki (na keksówkę o wymiarach(...)aktywnego zakwasu żytniego   50 g siemienia lnianego 70 g razowej mąki żytniej 130 g razowej mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej łyżeczka (8 g) soli łyżka płynnego miodu 330 g + 20 g wody 18 czarnych oliwek Na pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane w 20 g wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia. W dużej misce

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb piwny 184

ciasto jest dość luźne ) do środka, po czym dzielimy ciasto na pół i formujemy okrągły lub prostokątny chleb. Uważamy, aby jak najmniej mąki dostało się do środka ciasta.  Jeżeli używamy foremek np. (keksówek ) delikatnie smarujemy olejem i wysypujemy mąką  razową (może być równie inna) - wkładamy ciasto do foremek , przykrywamy i odstawiamy(...)minut  - nagrzewamy piekarnik do 235 stopni - gdy ciasto nasze w foremkach jest już ładnie wyrośnięte spryskujemy wodą posypujemy mąką (posypałam razową ) i nacinamy ciasto wedle naszego uznania (zapobiegnie to popękaniu chleba ) - przed włożeniem chleba do piekarnika wrzucam dwie kostki lodu, aby piekarnik był dobrze naparowany (ważne jest to w początkowej fazie pieczenia) - pieczemy przez pierwsze 15 minut

Basia w kuchni
Pomysł na zdrowe śniadanie: pełnoziarniste tosty z awokado i jajkiem 160

wszystkim unikajcie barwiących dodatków jak karmel czy słód jęczmienny. Zawsze szukajcie chleba z krótką listą składników (mąka, woda, sól, zakwas ewentualnie drożdze), najlepiej graham, razowego lub pełnoziarnistego (o ile nie ma przeciwwskazań zdrowotnych). Taki chleb możemy przygotować np. w formie grzanek z awokado i jajkiem. Pamiętajcie tylko, żeby wybrać dojrzałe awokado – w przeciwnym wypadku możecie się rozczarować. Jak wybrać

Powiedz dietom nie
Zakwas żytni krok po kroku 129

bardzo proste tylko trzeba trochę czasu żeby go przygotować. Zakwas im starszy tym lepszy, ja swój mam już trzy lata i co tydzień piekę z niego chleb. Składniki: 250 gram mąki żytniej razowej typ.2000 250 ml.letniej wody o temperaturze 40 stopni Dodatkowo: duże naczynie szklane drewniana łyżka gaza Sposób przygotowania: Dzień 1. Zakwas najlepiej przyrządzić wieczorem. Do dużego szklanego naczynia(...)Czynność powtarzamy przez trzy kolejne dni. Dzień 6. Zakwas jest już gotowy, powinien mieć ładny owocowy zapach i pęcherzyki powietrza, możemy  już zacząć piec z niego chleb. Przechowywanie zakwasu:  Z aktywnego zakwasu odkładamy za każdym razem 3 łyżki zakwasu do nowego, czystego szklanego naczynia, przykrywamy gazą. Trzymamy go w lodówce nie dłużej niż 14 dni. Jeśli planujemy wypiek

Bajeczna Kuchnia
Chleb na drożdżach pszenno-żytni na jogurcie 125

Chleb na drożdżach pszenno-żytni to prosty chleb na mące pszennej i na mące żytniej razowej (czyli typ 2000) z dodatkiem jogurtu naturalnego, wzbogacany siemieniem lnianym oraz słonecznikiem. W zależności od Waszej cierpliwości i umiejętności chleb wyjdzie mniej lub bardziej wyrośnięty 🙂 Ale w obydwu wypadkach – pyszny! K iedy nie odczekamy, aż chleb przed pieczeniem wyrośnie lub jeśli nam opadnie

Moja Delicja
Orkiszowy chleb z kefirem na zakwasie 172

Składniki: do aktywowania zakwasu dnia wcześniejszego 80g zakwasu (może być nieaktywny, ale w temperaturze pokojowej), 170g mąki żytniej (razowa lub jasna), 180g ciepłej wody. na chleb: 370g mąki orkiszowej, 150ml kefiru, 150ml ciepłej wody, 1 niepłna łyżeczka soli.   Wykonanie: Wieczorem poprzedniego dnia (najlepiej wieczorem) mieszam składniki do aktywowania zakwasu, przykrywam i odstawiam na noc w ciepłe miejsce. Następnie, rano

Saganek
Przepis na szybki chleb 172

pieczenie na potrzeby bloga kulinarnego jest jak najbardziej uzasadnione;)! Dzisiaj proponuję przepis na szybki chleb dla zapracowanych znaleziony na blogu White Plate. Przepis na szybki chleb – składniki: 100 g mąki żytniej razowej 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli 2 g świeżych drożdży lub 1/4 łyżeczki suchych 250 ml wody (ja dodałam więcej bo przy mojej mące(...)stopni i piec kolejne 30-40 min. Ja ok 15 min. przed końcem pieczenia wyrzucam chlebek z foremki i wtedy mam pewność, że spód też się dopiecze. Żeby chleb miał chrupką skórkę trzeba przy wstawianiu chleba do piekarnika na spód piekarnika w oddzielną foremkę wsypać kostki lodu lub wlać wrzącą wodę. Smacznego Post Przepis na szybki chleb pojawił się poraz

UgotujmyTo.pl
Chleb żytnio-jaglany z ziarnami 167

omowy chleb na zakwasie z mąki żytniej razowej, jaglanej i orkiszowej z dodatkiem płatków owsianych i ziaren (w tym przepisie czarnuszka, kminek i słonecznik). Czas przygotowania: 15 minut + wyrastanie + pieczenie Składniki: Zaczyn:   250 g  mąki żytniej razowej,   200 ml letniej wody,   250 g zakwasu.   Ziarna: 120 g ziaren (do wyboru sezam, słonecznik, dynia, czarnuszka, kminek(...)ziarnami, przełożyć ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 4 godziny.    Piekarnik roz grzać do 220 stopni, na górnej półce postawić pojemnik z gorącą wodą. Piec chleb 25 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 25-30 minut.   Upieczony chleb wydaje g łuchy  odgłos przy stukaniu palcem w spód

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania