chleb razowy - 2164 przepisów (strona:55/145)

Chleb żytni z ziemniakami 241

przedłużają świeżość chleba i powodują, że miękisz nie jest taki suchy, zostały zaakceptowane ;-) , zwłaszcza że, jak później, już po wypieku, się okazało - chleb wyszedł świetny... Odstępstwem od oryginału było zastosowanie zakwasu żytniego razowego, który na chwilę obecną jest moim ulubionym zakwasem ze względu na jego siłę.  Składniki (na dwie foremki a 20 cm): 400 g zakwasu żytniego razowego

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb jaglany mleczny 200

ramach próby użyłem mąki starogardzkiej (dopiero co udało mi się ją dostać), ale w razie jej braku, oczywiście z powodzeniem można użyć zwykłej mąki żytniej razowej, bez jakichś większych zmian smaku chleba. Podane w przepisie ilości składników pozwalają zrobić chleb w dwóch foremkach 24x13 cm. Pozwoliłem sobie jednak zrobić jeden duży chleb i dwa małe w foremkach 14-centymetrowych. Trzeba(...)trochę wcześniej wyjąć z piekarnika, aby się zanadto nie spiekły. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Składniki na zaczyn: 150 g zakwasu żytniego razowego 150 g letniego mleka pełnego (świeże lub pasteryzowane) 100 g mąki pszennej chlebowej 50 g mąki żytniej starogardzkiej Odświeżony 12 godzin wcześniej zakwas wymieszaj z mlekiem. Dodaj mąki, dokładnie wszystko

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb żytni na piwie z cebulą. Piekarnia w lutym 145

sferze zamiarów, gdyby nie wspólne pieczenie. Wiadomo, że chleb żytni na zakwasie jest wartościowy, smaczny i syci na dłużej niż pszenny. Pomaga utrzymać wagę w ryzach - szczególnie razowy i poprawia trawienie. Chleb wspólnie upieczony ma wilgotny miąższ, dzięki temu długo pozostaje świeży. Dodatek piwa nie wpływa na smak. Pomaga jednak rozluźnić zwartą konsystencję ciasta i dzięki temu chleb szybciej wyrasta(...)upiekłam jeden, a ilość składników dopasowałam do wymiarów własnej foremki do chleba i podałam je w nawiasie obok. Chleb żytni górą! Dziękuję wszystkim za udział we wspólnym pieczeniu!     Składniki na 2 bochenki: Zaczym: 200 (150) g mąki żytniej razowej 2000 180 (135) g wody 60 (45) g zakwasu Ciasto właściwe: 800 (600) g mąki żytniej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowy chleb na maślance z pestkami dyni 128

mąki orkiszowej  SYMBIO 6 łyżek pestek z dyni  SYMBIO 1 łyżeczka soli, można dać śmiało trochę więcej łyżeczka cukru torebka suchych drożdży U mnie chleb robił się na programie – RAZOWE Włóż wszystkie składniki do formy na chleb. Ustaw program i zostaw. Chleb gotowy. Warto mieć maszynę do chleba w domu. Zazwyczaj piekę chleb w piekarniku, ale są sytuacje

Z Kuchni Do Kuchni
Smalec do smarowania pieczywa i rehabilitacja smalcu 155

ewentualnie jabłka.Ten ,który ma służyć za okrasę np.do pierogów i dodatek do innych potraw robię z samymi skwarkami,choć właśnie ten jest przysmakiem męża. Składniki na smalczyk do chleba: 70 dkg słoniny 1 duża cebula 1 kwaskowate jabłko 1 łyżeczka suszonego majeranku Wykonanie: Słonine pokroić w drobną kostkę.Najlepiej użyc słoniny prosto z lodówki,łatwiej ją wtedy pokroić.Włożyć(...)skwarek i smażyc razem,lecz wtedy juz skwarki nie będą chrupiące. Przelać do kamiennego garnuszka lub szklanego słoika.Zamieszać czasem,by skarki nie opadly na dno.Smalcem smarować kromki razowego lub żytniego chleba. Poniżej smalczyk z cebulką i jabłkami.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zalewajka z grzybami. Regionalne Smaki - Październik 219

logiczne, bo Piotrków Trybunalski leży mniej więcej w połowie drogi miedzy Łodzią i Radomskiem ;) Bazą zalewajki są pokrojone, ugotowane w wodzie ziemniaki, następnie zalane żurem (ukwaszonym na mące żytniej razowej).  Dodatkami do zupy mogą być: świeże grzyby leśne lub suszone marchew, cebula, czosnek boczek wędzony, kiełbasa skwarki - wytopione ze słoniny lub boczku usmażona na rumiano cebula do zabielenia(...)pozostawić pod przykryciem kilka minut.  Doprawić zupę solą i pieprzem. Przed podaniem do każdego talerza zupy dodać łyżkę skwarków przygotowanych z wędzonego boczku. Zupę podaje się z chlebem wiejskim lub razowym. Smacznego Zalewajka na innych blogach: Gotuj zdrowo! Guten Apetit! Konwalie w kuchni Kuchennymi Drzwiami Ogrody Babilonu

Codziennik Kuchenny
Chleb żytnio razowy z 4 ziarnami 137

domu miałam to na przygotowanie tego chleba wykorzystałam. Słonecznik, dynia, sezam i siemię lniane z zaczynem drożdżowym wymieszałam i z dodatkiem mąki żytniej oraz niewielkiej ilości razowej, ciasto na bochenek chleba uformowałam. Chwile poczekałam, upiekłam, a po przestygnięciu z samym masełkiem zajadałam.  Składniki: 30 g świeżych drożdży, 200 g mąki żytniej + 50 g do podsypania, 80 g mąki pszennej

Moniki Smakołyki
Grzanki z wędzonym karmazynem 119

małosolne, cukinia, co macie dajcie, niech będzie bogato, je się też przecież oczami Kolorowo wypełniony talerz plus zdrowa wędzona ryba to dopełnienie nadmorskiego porannego widoku. SKŁADNIKI: kilka kromek chleba, może być razowy, u mnie wyjątkowo jasny pszenny, do grzanek w sam raz jajka ugotowane na twardo wędzona ryba dodatki: pomidory, ogórki, rzodkiewka masło i/lub majonez z dodatkiem musztardy, ketchupu

Zasmakuj Kuchni
Kuskus z warzywami 113

jakiegoś czasu staram się gotować bardziej zdrowo, mniej kalorycznie. Warzywa zagościły dumnie na naszym stole, grają teraz pierwsze skrzypce. Biały chleb ustąpił miejsca razowemu z ziarnami, ziemniaki odeszły do lamusa, a słodycze, słodkie napoje i wino do obiadu zastąpiła po prostu woda. Trochę cierpię, bo bardzo lubię jeść, czasami także kalorycznie ale coraz trudniej zrzucić mi zbędne kilogramy, a wiosna

MojaQchnia.pl
Razowy chleb dyniowy 133

domowy pachnący bochenek chleba bez podejrzanych ulepszaczy :) Dlatego też polecam przepis na pszenny drożdżowy chleb  z mąki razowej z dodatkiem puree z dyni, na którą sezon już niebawem się zakończy. Ja użyłam gęstego puree z pieczonej dyni Hokkaido, która ma zdecydowanie najładniejszy mocno pomarańczowy kolor i wyrazisty smak. Składniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej 200 g puree

wyzwania kuchenne
Chleb w kolorach jesieni - razowy na zakwasie 138

Smaczny chleb z mąki razowej pszennej i żytniej z dodatkiem czosnku przed pieczeniem posypałam nasionami dyni, która zawsze kojarzy mi się z jesienią

Przepisy Kulinarne
Chleb żytni pełnoziarnisty łatgalski (Łotwa) 156

Poszukując przepisu na chleb z samej mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej), natrafiłem na blogu Siergieja na chleb łatgalski .  Chleb ten pochodzi z Łatgalii , historycznej krainy będąca obecnie częścią Łotwy. Przez 211 lat Łatgalia była częścią I Rzeczpospolitej i zwana była wtedy Inflantami polskimi.  Chleb ten robi się na zakwasie żytnim, dodając w trakcie zakwaszania zaparzonej mąki niewielką ilość drożdży

Przepisy na domowy ser i chleb
DORSZ PO GRECKU - KOLACJA DIETA 1500 KCAL. 152

olej 1 łyżeczka 10 ml.  1 marchewka 120 g. kawałek pora 50 g. mała pietruszka 30 g. 1 łyżka keczupu sól i pieprz 1śr.wielkości kromka chleba żytniego lub razowego 30 g. herbata miętowa bez cukru bez ograniczeń ******************************************************* Warzywa zetrzeć na tarce i udusić wraz z pokrojonym porem w plasterki na oleju,doprawić solą i pieprzem oraz keczupem.Dorsza podać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka z szynką szwarcwaldzką, szczawiem, pomidorem i z orzechami z nerkowca 163

awokado. Oprószam wszystko bazylią.  Same orzeszki są już solone, również szynka jest słone, więc w tym przypadku samej soli już nie dodaję. Podaję z pieczywem, najlepiej razowym lub z chlebem na owsiance

Kuchnia co dnia

Proponowane wyszukiwania