chleb razowy - 2164 przepisów (strona:55/145)

Nieco inny smak codziennego pieczywa, czyli chleb z suszonymi owocami 152

sobie codzienne posiłki bez chleba. Zdrowe odżywianie również nie wyklucza go całkowicie, a opublikowanej przez Instytut Żywności i Żywienia produkty mączne, w tym właśnie chleb, znajdują się tuż nad warzywami i owocami. Trzeba jednak zachować rozsądek i jeść pieczywo o dużej wartości odżywczej. Szczególnie mocno zaleca się rezygnację z produktów czysto pszennych na rzecz razowych, w których znajdziemy sporo(...)składników odżywczych, w tym witaminy oraz cenny błonnik pokarmowy. Chleb można oczywiście kupić w każdym sklepie, choć ja zdecydowanie zalecam przygotowanie go w warunkach domowych, do czego wrócimy jeszcze w późniejszej części tekstu. Daje to szansę na rozmaite eksperymenty oraz dodawanie ulubionych składników. Chleb pełnoziarnisty – dlaczego warto go jeść? Pieczywo razowe, inaczej zwane pełnoziarnistym, jest znacznie zdrowsze od białego. Przede

Fascynacje Ani
Chleb Cztery Zboża, na starterze Tang Zhong 251

dodatków - plastrów sera, wędliny czy powideł. Wystarczy posmarować go odrobiną masła, lub Smakowitej, i można się nim smakować. Chleb wymagał dłuższego pieczenia, niż to się robi piekąc typowy pszenny chleb na starterze Tang Zhong , a także wymaga odczekania do całkowitego ostygnięcia, zanim zacznie się go kroić, gdyż może się kruszyć. Warto jednak odczekać, bo jest po prostu ...Smakowity ;) Składniki(...)mąki jaglanej razowej 50 g zakwasu żytniego razowego 1 jajko 10 g soli 25 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży instant) 48 g roztopionej i ostudzonej margaryny „Smakowita de Luxe" 24 g cukru 10 g słodu jęczmiennego 50 g suszonej żurawiny 30 g drobno pokrojonych orzechów włoskich  Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki orkiszowej i mleka

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenny razowy ze słonecznikiem, na piwie Guinness 194

weekend nasz dom pachnie chlebem. A ten, dzięki dodatkowi piwa i razowej mące sprawi, że Wasz dom zapachnie jak prawdziwa piekarnia. Chleb zaczynamy przygotowywać wieczorem dnia poprzedniego i kończymy go na czas śniadania. Guinness to najpopularniejsze Irlandzkie ciemne piwo górnej fermentacji typu stout, Na świecie wypija się około 10 milionów kufli Guinnessa dziennie, a działający już od ponad(...)kolejne 35-40 minut. Prawidłowo upieczony chleb uderzony od spodu dłonią powinien wydać głuchy dźwięk. Po wymaganym czasie pieczenia nasz chleb wyjmujemy i studzimy na kratce, żeby nie zaparował od spodu i zachował swoją chrupkość. SKŁADNIKI 300g mąki pszennej razowej, typ 2000 (używam TEJ )+ 200g mąki pełnoziarnistej (użyłam Lubella 3 zboża – pszenica, żyto i orkisz) dowolna z powyższych mąka

Karo in the Kitchen
Wieloziarnisty chleb żytni na drożdżach 206

podanych składników wychodzi chleb o wadze 1090 g. Ja piekłam ten chleb przez 60 minut. Z dodatku ziaren można zrezygnować. Mąkę pszenną można zastąpić mąką pszenną razową. Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika najlpiej wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą

Gospodyni Miejska
zaparzany litewski razowy chleb żytni 249

chleb litewski W niewielkim bochenku tego chleba, znajdziemy mocny smak kminku, połączony ze słodyczą  owocowych powideł, dzięki którym chleb wyrasta. Ciemny o zbitej konsystencji, którą zawdzięcza zaparzanej razowej żytniej mące, jest zgoła  odmienny od pieczywa jakie spotykamy na co dzień. sposób wypieku jednego  bochenka zaczyn 1 szklanka mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki(...)zaczyn i zostawiamy na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy zaparkę,  mąkę żytnią razową, powidła, kminek, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając ( jeżeli będzie taka potrzeba) letnią wodę, lub mąkę, tak by powstało dość elastyczne ciasto, które  możemy wyrabiać

Miód i pieprz
Chleb żytni codzienny na zakwasie 124

Mapa Polski (klik) , dzięki której można wyszukać w swojej okolicy życzliwą osobę, która podzieli się swoim zakwasem. Świetny projekt! Składniki: Zakwas: 400 g mąki żytniej razowej typ 2000 320 ml przegotowanej letniej wody Chleb: 350 g zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 600 g mąki żytniej chlebowej typ 720 700 ml wody 2 łyżeczki soli Przygotowanie: Zakwas(...)blat kuchenny. 4. dzień: Powtórzyć proces z trzeciego dnia, tj. do zakwasu dodać 100 g mąki żytniej razowej i 60 ml letniej przegotowanej wody, wymieszać, przykryć folią i odstawić na blat kuchenny. 5. dzień: Zakwas gotowy :) Odmierz 350 g zakwasu do naszego chleba, resztą podziel się z rodziną/ znajomymi lub przechowuj w lodówce. O zakwas trzeba dbać, tzn. dokarmiać

Domowa Cookierenka Agi
Chleb pszenny razowy na drożdżach 150

Chleb z mąki pszennej razowej typu 2000 z chrupiącą skórką jest bardzo prosty do przygotowania. Najwygodniej i najpraktyczniej jest upiec jednocześnie dwa chleby

Przepisy Kulinarne
Prosty chleb z ziarnami bez zagniatania 227

Witam serdecznie Propozycja na bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny chleb z ziarnami i mąką razową. Chlebek jest szybki i łatwy w przygotowaniu, ponieważ ciasto wystarczy wymieszać łyżką, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania chleba będziemy potrzebowali: foremka o wymiarach spodu: 27 cm x 7,5 cm i wysokości 6,5 cm 250 g mąki pszennej(...)razowej typ 1850 350 ml letniej wody (350 gramów) 25 g drożdży świeżych 2 łyżki oleju 1 1/2 łyżeczki soli (około 11 g) 1 łyżeczka cukru oraz 3 łyżki słonecznika (35 g) 3 łyżki płatków owsianych (35 g) 2 łyżki siemienia lnianego (20 g) 1 łyżka sezamu (10 g) można użyć innych nasion plus nasiona do posypania góry chleba Zamiast

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb paleo (z ziemniaków i lnu) 260

posmak omleta albo kokosa (z mąki kokosowej). Chleb paleo z ziemniaków i lnu jest lekki i dość suchy – bezglutenowy, bez mąki kokosowej, zbóż i nabiału. Smakiem ten chleb odpowiada nieco pszenicznemu razowemu albo pełnoziarnistemu, choć nie ma w składzie pszenicy ani żadnych innych zbóż. Doskonale nadaje się na kanapki... Wpis Chleb paleo (z ziemniaków i lnu) pojawił się najpierw

PaleoSMAK
Chleb półrazowy 136

ostatniego szaleństwa. Tak jak wspominałem zrobiłem wtedy całą masę fajnych chlebów i mnóstwo słonych rogali. Co widać na zdjęciu na samym dole przepisu. Teraz zatem przedstawię wam chleb półrazowy. Czyli trochę razowy, a trochę nie :) Czyli trochę grubomielonej mąki i trochę zwyczajnej. Jeżeli lubicie pieczywo graham to będziecie zachwyceni tym chlebem. Poza tym ma on tę zaletę, że wyrasta tylko

Marder&Marder Manufacture
Chleb ze śliwką tylko na zakwasie 212

miesięcy zdecydowałam się na próbę upieczenia chleba tylko z jego pomocą. Ciasto przygotowuję zazwyczaj w piątek wieczorem, koło 22 i daję mu wyrosnąć przez noc. Robię chleby z przewagą mąki żytniej i żytniej razowej, dlatego też nie stosuję podwójnego wyrastania - takie ciasto jest na to za ciężkie. Po wyrobieniu od razu wkładam je do docelowej formy. Rano, przed godziną ósmą(...)chlebem folią aluminiową, by nie przypalić wierzchu. Ostatnio eksperymentuję z dodatkami. Jestem ogromną wielbicielką chleba ze śliwką, więc kupuję śliwki kalifornijskie. Chleb na zdjęciach może nie wygląda "szałowo", ale ja akurat bardzo cenię sobie żytnie i razowe pieczywo, delikatnie wilgotne, najlepiej z dodatkiem ziaren lub śliwkami. Chciałam Was zachęcić do odważenia się i próby zrobienia chleba tylko na zakwasie. Pamiętam

W kuchni wieczorem
Chleb pszenno- żytni na zakwasie 159

chleba unosi się po całej kuchni. Chleb doskonale smakuje ze świeżym masłem. Jest idealny na śniadanie lub kolację.  SKŁADNIKI: Zaczyn: 50g zakwasu żytniego, 130g mąki żytniej razowej, 170ml letniej wody, Chleb: 300g zaczynu, 125g mąki żytniej typ 720, 200g mąki pszennej grahamki, 350g mąki pszennej typ 550, 400ml letniej wody, 20g soli. PRZYGOTOWANIE: 1. Zaczyn: Do zakwasu dodaję mąkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Chleb żytni na zakwasie. Walory zdrowotne 169

walory smakowe i zapachowe. Długo zachowuje świeżość. Chleb żytni, ponieważ przygotowywany jest na zakwasie (zachodzi fermentacja!) zawiera dużo więcej, lepiej przyswajalnych składników mineralnych niż pieczywo pszenne (także razowe) produkowane na drożdżach. Chleb żytni przegrywa często z białym, lekkim i puchatym pieczywem pszennym, dlatego warto poznać zalety żytniego zakwasowca. Żytni chleb wypiekany na zakwasie wływa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, sprzyja

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowy chleb żytni na zakwasie 147

dobry zakwas żytni do pieczenia chleba. Przepis jest prosty, sama się nie spodziewałam, że zrobienie chleba na zakwasie może być tak nie skomplikowane. Jedyne czego wymaga, to czasu, czyli najpierw czekania aż zakwas będzie dobry i wystarczającą silny, a potem czekania aż chleb zrobiony na tym zakwasie urośnie. Trzeba się uzbroić w cierpliwość robiąc chleb na zakwasie, ale gwarantuję(...)foremkę Wlej odrobinę oleju i wysmaruj np. pędzelkiem silikonowym, ilość oleju nie powinna być zbyt duża, tylko żeby natłuścić formę. Następnie wsyp mąkę (białą lub razową lub otręby) i oprósz foremkę. Przygotowanie ciasta na chleb D o miski wsyp mąkę, sól, dodaj zakwas i ziarna. Zakwas przed dodaniem koniecznie dokładnie wymieszaj. Wlej wodę i wymieszaj łyżką (polecam drewnianą) do uzyskania

Słodki Blog
Chleb fasolowy z rozmarynem 219

chlebem można zwabić rodzinę na śniadanie. Oczywiście wyrastanie w lodówce nie jest obowiązkowe, no ale wiecie - dłuższe fermentowanie to smaczniejszy chleb :) Chleb upiekłem w stalowej foremce o wymiarach 24x10 cm. Składniki (1 bochenek): 130 g mąki pszennej razowej 300 g mąki pszennej chlebowej 28 g świeżych drożdży 270 g letniej wody 200 g białej fasoli (ugotowanej lub z puszki(...)oliwy 10 g soli 2 łyżeczki suszonego rozmaryn smalec do nasmarowania foremki  Przygotowanie chleba: W połowie wody rozpuść drożdże. Drugą połową wody zalej fasolę, którą następnie dokładnie zmiksuj. Połącz razem wodę z drożdżami i wodę ze zmiksowaną fasolą. Dodaj mąkę razową i mieszaj około minuty. Dodaj pozostałe składniki: mąkę chlebową, oliwę, sól i rozmaryn. Wyrabiaj robotem około 10 minut

Grahamka, weka i kajzerka