Taki jest super, mimo że byłam po obiedzie zjadłam dwa kawałki i kromeczkę. Taki ciepły z masełkiem to rozkosz. Thermomix – do naczynia miksującego dodać mąkę pszenną i razową, sól, cukier, drożdże, płatki owsiane, ciepłą wodę, naczynie zamknięte, interwał, 2,5 minuty – dodać mieszankę ziaren, naczynie zamknięte, interwał, 30 sekund -zostawić ciasto do wyrośnięcia Wyrabianie ręczne – na stolnicę(...)wyłożyć ciasto na chlebek. Uformować owalny chlebek. Posmarować mlekiem o temperaturze pokojowej. Obsypać chlebek mąką. Można lekko naciąć. Nagrzać piekarnik do 190 C i piec do momentu aż chleb będzie miał sztywną skórkę. Jak popukacie to będzie taki specyficzny dźwięk i lekko chlebek powinien się zarumienić. Chlebek jest pyszny, polecam
Kuchnia Pokoleńpokrojone w kosteczkę pysznie chrupią, a zielenina dodaje zupie mnóstwo smaku. W upalne dni przed podaniem można dodać do chłodnika kostki lodu. Chłodnik podaję z razowymi podpłomykami lub chlebem żytnim razowym. Sprawdź również przepis na chłodnik na kwasie z buraków i chłodnik z awokado . Składniki: 2 szkl. maślanki 1 szkl. jogurtu naturalnego 1 ogórek szklarniowy lub 3 ogórki gruntowe
Codziennik Kuchennywłasną historię. Dotychczas tworzyłam własne przepisy na chleb, ale piekąc na zakwasie nie wprowadzałam nigdy dużych zmian. Głównie zwiększałam proporcje, żeby upiec od razu dwa chleby, dodawałam mąki razowej, żeby chleby były zdrowsze i zawsze wprowadzałam do swoich przepisów ziarna. Niestety kiedy postanowiłam upiec chleb orkiszowy na zakwasie, to okazało się, że takiego nie ma w żadnej z posiadanych przeze
Passions hobbies lifemógł dopasować coś do siebie i ułożyć własny jadłospis. Śniadania i Kolacje możemy wymieniać między sobą. Podzieliłam zestawy na wersje - dla każdego inny rodzaj pieczywa, pamiętajcie 2 kromki chleba żytniego razowego = 3 kromki chleba bezglutenowego . Wszystkie posiłki obiadowe i II śniadania mają identyczną wartość kaloryczną więc można je również podmieniać. Jak utworzyć zestaw obiadowy 520 kcal? Podstawą każdej udanej diety
IzaGotujewspólnego pieczenia razem z Guciem z Kuchni Gucia . Gucio wybrał dla nas ten prosty żytni chleb, o którym pisze, że "ten chlebek jest efektem poszukiwań oryginalnych smaków chlebów żytnich razowych. Historia tego przepisu sięga 1938 roku i chleb ten był uznawany za numer jeden w Rosji." Wcale mnie to nie dziwi, ten chleb to doskonały typowy razowiec: jest ciężki(...)Gucio, będzie to chleb w wersji oficerskiej. Na pewno będę do niego wracać ! Żytni chleb radzieckiego żołnierza, czyli styczniowa piekarnia Składniki ( 1 kg bochenek): 375 g ciasta z mąki żytniej zakwaszanego metodą 3-fazową 450 g mąki żytniej razowej 15 g soli 330 ciepłej wody o temp. 40 stopni Wykonanie: W ciepłej wodzie dokładnie
Kulinarne przygody GatityZakwas przede wszystkim do chlebów żytnich, w tym, a może głównie, razowych. Na przykład typu Borodinsky lub Rossisky. Zakwas jest wyjątkowej mocy, potrafi bardzo wyraźnie pracować nawet w lodówce. Trzeba go pilnować(...)uciekł ze słoika ;-) ... Procedura przygotowania tego zakwasu została opracowana, a może raczej przywieziona z chlebowej podróży po Rosji, przez Brytyjczyka Andrew Whitley'a , który z powodzeniem promuje chleby żytnie razowe w królestwie Albionu... Dzień 1: 45 g mąki żytniej razowej 90 g wody letniej Wymieszaj mąkę z wodą do uzyskania jednolitej struktury, przykryj folią spożywczą i pozostaw do przefermentowania
Grahamka, weka i kajzerkabazie chleba pszennego razowego powstał całkiem smaczny chleb z prażonym słonecznikiem. Co mnie najbardziej dziwi to fakt, że i pszenny razowy i ten ze słonecznikiem utrzymują dość długo świeżość. Składniki : Mąka pszenna typ 650 - 2 szklanki Otręby pszenne - 3 łyżki Uprażone ziarna słonecznika - 1/2 szklanki Ciepła woda - 1 i 1/3 szklanki Zakwas żytni razowy - 3 łyżki Sól - łyżeczka Cukier - łyżeczka
apetytnapieczenieChleb orkiszowy na zakwasie... Upieczony na bazie mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Z niewielkim dodatkiem mąki żytniej razowej i pszennej. Zdrowy, wyrazisty w smaku. Długo pozostaje świeży. Niezastąpiony smak domowego pieczywa! Składniki: Zaczyn: 3 łyżki zakwasu żytniego; 500 ml letniej, przegotowanej wody; 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000); 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista); Ciasto chlebowe: 400 g mąki(...)Szklanka = 240 ml Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią razową, mąkę orkiszową, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce
Gospodyni Miejskazostawmy filologom lub życiu, a sami zajmijmy się pieczeniem chleba. Przepis bazuje na prostej recepturze chleba z dodatkiem jęczmienia, ale z braku owego dałem mąkę z prosa razową. Proso nadałą chlebowi chrakterystyczny smak i lekko rudawy kolor. Słód uzupełnił smak i zapach chleba, zaś całość dopełniła czarnuszka (w dawnej Polsce była używana przez biedną ludność jako przyprawa zastępująca zbyt(...)foremki a 23 cm ): 320 g przesianej mąki pszennej chlebowej 200 g mąki razowej z prosa (jaglana) 300 g wody 20 g drożdży świeżych 20 g oliwy 10 g soli 15 g cukru 10 g słodu przenicznego 15 g czarnuszk Przygotowanie chleba: W miseczce rozetrzyj drożdze z cukrem, dodaj 50 g wody i 2-3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj
Grahamka, weka i kajzerkaChleb pszenny razowy z ziarnami Focaccia Chleb z oliwkami i słonym serem Chleb pszenny na drożdżach Focaccia z oliwkami Chleb pszenny na maślance Chleb orkiszowy na podmłodzie z ziarnami Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na drożdżach Tordu z zielonym groszkiem i szynką
Passions hobbies lifeBardzo dobry chlebek, lekko wilgotny. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zagnieść na chle. Odstawić do ostudzenia. Wykonanie Thermomix – do naczynia miksującego dodać mąkę
Kuchnia Pokoleńżytnia .. i koniec etykiety. Z jednego z dołączonych przepisów zrobiłam chleb jasny pszenny – pyszny z chrupiącą skórką. Zrobiłam też jeden chleb z mąki pszennej razowej : Obydwa chleby pyszne, ale co najważniejsze proste do zrobienia. Instrukcja jest jasna i dokładna. Jeśli chcecie przygotować taki pyszny chleb to zaglądnijcie TU wybierzcie odpowiedni zestaw ( dostaniecie
Kuchnia na wzgórzuChleb orkiszowy... Złocisty, o miękkiej skórce. Upieczony z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Na bazie drożdży. Prosty w przygotowaniu. Pyszny w smaku. I łatwy w krojeniu
Gospodyni MiejskaCzarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie pamiętam już, co było ich celem, ale pamiętam swoje zaskoczenie, gdy zobaczyłam absolutnie i doskonale czarny chleb. Nie razowy, nie żytni, nie ciemnobrązowy chleb słodowy – nie, po prostu czarny chleb. Moją pierwszą myślą było ‘barwniki’, ale sztuczne barwniki mają
Gotuj z Blue RavenCzarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie pamiętam już, co było ich celem, ale pamiętam swoje zaskoczenie, gdy zobaczyłam absolutnie i doskonale czarny chleb. Nie razowy, nie żytni, nie ciemnobrązowy chleb słodowy – nie, po prostu czarny chleb. Moją pierwszą myślą było ‚barwniki’, ale sztuczne barwniki mają
Gotuj z Blue Raven