chleb razowy - 2164 przepisów (strona:66/145)

Zakwas żytni krok po kroku 125

bardzo proste tylko trzeba trochę czasu żeby go przygotować. Zakwas im starszy tym lepszy, ja swój mam już trzy lata i co tydzień piekę z niego chleb. Składniki: 250 gram mąki żytniej razowej typ.2000 250 ml.letniej wody o temperaturze 40 stopni Dodatkowo: duże naczynie szklane drewniana łyżka gaza Sposób przygotowania: Dzień 1. Zakwas najlepiej przyrządzić wieczorem. Do dużego szklanego naczynia(...)Czynność powtarzamy przez trzy kolejne dni. Dzień 6. Zakwas jest już gotowy, powinien mieć ładny owocowy zapach i pęcherzyki powietrza, możemy  już zacząć piec z niego chleb. Przechowywanie zakwasu:  Z aktywnego zakwasu odkładamy za każdym razem 3 łyżki zakwasu do nowego, czystego szklanego naczynia, przykrywamy gazą. Trzymamy go w lodówce nie dłużej niż 14 dni. Jeśli planujemy wypiek

Bajeczna Kuchnia
Chleb na drożdżach pszenno-żytni na jogurcie 115

Chleb na drożdżach pszenno-żytni to prosty chleb na mące pszennej i na mące żytniej razowej (czyli typ 2000) z dodatkiem jogurtu naturalnego, wzbogacany siemieniem lnianym oraz słonecznikiem. W zależności od Waszej cierpliwości i umiejętności chleb wyjdzie mniej lub bardziej wyrośnięty 🙂 Ale w obydwu wypadkach – pyszny! K iedy nie odczekamy, aż chleb przed pieczeniem wyrośnie lub jeśli nam opadnie

Moja Delicja
Orkiszowy chleb z kefirem na zakwasie 155

Składniki: do aktywowania zakwasu dnia wcześniejszego 80g zakwasu (może być nieaktywny, ale w temperaturze pokojowej), 170g mąki żytniej (razowa lub jasna), 180g ciepłej wody. na chleb: 370g mąki orkiszowej, 150ml kefiru, 150ml ciepłej wody, 1 niepłna łyżeczka soli.   Wykonanie: Wieczorem poprzedniego dnia (najlepiej wieczorem) mieszam składniki do aktywowania zakwasu, przykrywam i odstawiam na noc w ciepłe miejsce. Następnie, rano

Saganek
Przepis na szybki chleb 164

pieczenie na potrzeby bloga kulinarnego jest jak najbardziej uzasadnione;)! Dzisiaj proponuję przepis na szybki chleb dla zapracowanych znaleziony na blogu White Plate. Przepis na szybki chleb – składniki: 100 g mąki żytniej razowej 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli 2 g świeżych drożdży lub 1/4 łyżeczki suchych 250 ml wody (ja dodałam więcej bo przy mojej mące(...)stopni i piec kolejne 30-40 min. Ja ok 15 min. przed końcem pieczenia wyrzucam chlebek z foremki i wtedy mam pewność, że spód też się dopiecze. Żeby chleb miał chrupką skórkę trzeba przy wstawianiu chleba do piekarnika na spód piekarnika w oddzielną foremkę wsypać kostki lodu lub wlać wrzącą wodę. Smacznego Post Przepis na szybki chleb pojawił się poraz

UgotujmyTo.pl
Chleb żytnio-jaglany z ziarnami 162

omowy chleb na zakwasie z mąki żytniej razowej, jaglanej i orkiszowej z dodatkiem płatków owsianych i ziaren (w tym przepisie czarnuszka, kminek i słonecznik). Czas przygotowania: 15 minut + wyrastanie + pieczenie Składniki: Zaczyn:   250 g  mąki żytniej razowej,   200 ml letniej wody,   250 g zakwasu.   Ziarna: 120 g ziaren (do wyboru sezam, słonecznik, dynia, czarnuszka, kminek(...)ziarnami, przełożyć ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 4 godziny.    Piekarnik roz grzać do 220 stopni, na górnej półce postawić pojemnik z gorącą wodą. Piec chleb 25 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 25-30 minut.   Upieczony chleb wydaje g łuchy  odgłos przy stukaniu palcem w spód

SzczyptaSmaQ
Chleb żytni z kaszą gryczaną i orzechami włoskimi 217

wydawać się szalony, ale efekt stuprocentowo udany! Lekka gorycz kaszy i orzechów włoskich dobrze komponuje się ze specyficznym, również delikatnie gorzkawym aromatem razowej mąki. Amatorom pełnoziarnistych wypieków na pewno przypadnie do gustu. O tym, że pełnoziarnisty chleb z dodatkiem ciemnej kaszy i orzechów jest skarbnicą wartościowych składników odżywczych, nie muszę chyba wspominać? Przepis pochodzi z mojej ulubionej ostatnio książki Chleb(...)domowa piekarnia Piotra Kucharskiego. Składniki: ZAKWAS: 60 g startera zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 180 ml wody CIASTO WŁAŚCIWE: 350 g zakwasu 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 500 g mąki żytniej typ 720 1 paczka ugotowanej kaszy gryczanej (około 300 g) 100 g orzechów włoskich 500 ml wody 1 łyżeczka miodu gryczanego 2 łyżeczki soli

Smakowity Blog Kulinarny
orkiszowy razowy chleb z suszonymi pomidorami 149

mąki orkiszowej, napisano  już tyle, że mojej skromne osobie pozostaje tylko milczeć. Biorę się więc do pieczenia chleba, tym razem urozmaicając jego smak, wybornym aromatem suszonych w letnim słońcu pomidorów. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki żytniej razowej 6 łyżek aktywnego  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek 2 szklanki mąki pszennej orkiszowej 2 szklanki mąki(...)dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę orkiszową, mąkę pszenną zwykłą, mąkę pszenną razową, olej z pomidorowej zalewy, pokrojone w cienkie paski suszone pomidory, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać

Miód i pieprz
Chleb z dodatkiem mąki z pszenicy Kamut i świeżej pokrzywy 165

uprawiany jest bez nawozów sztucznych i środków ochrony roślin. Chleb z dodatkiem mąki z pszenicy Kamut i świeżej pokrzywy. Zaczyn, wieczór przed pieczeniem chleba ·         40g zakwasu z mąki żytniej razowej, ·         300g mąki żytniej typ 720, ·         250g wody. Składniki zaczynu(...)przed pieczeniem nie pryskamy. Mąka, którą było posypane ciasto w trakcie pieczenia za bardzo by się przyrumieniła i przylgnęła do ciasta. Wówczas nie dałoby się jej usunąć po upieczeniu chleba i nie byłoby dekoracyjnego efektu. 6.       Dekoracja oczywiście nie wpływa na smak chleba, więc można ją całkowicie pominąć. To tak na wszelki wypadek, gdyby ktoś

Leśny Zakątek
duet-- maślanka z orkiszem 146

Pomysł wlasny..Polecam Składniki     150g  maślanka     230g letniej wody     150g orkisz mąka razowa

w mojej kuchni
Chleb ryżowo - gryczany ze śliwkami (bez glutenu, mleka i jajek) 277

Atmosfera zbliżających się Świąt sprawia, że myśli same krążą wokół aromatów śliwkowych i korzennych. Nawet chlebek upiekłyśmy taki, że w wersji słodszej z powodzeniem mógłby być

głodny alergik
TU i TAM nr 15. Mój ciemny typ. Pumpernikiel. I cudowna konfitura. 147

może upłynąć! Ale najpierw znajdźcie ten czas, zaplanujcie i pozwólcie, by najpiękniejszy zapach pieczonego chleba zagościł w Waszym domu na wieeeele godzin. "Pumpernickel jest tradycyjnym pieczywem żytnim pochodzącym z Niemiec, z Westfalii. Według dawnej receptury pumpernikiel powinien być zrobiony jedynie z grubo mielonej mąki żytniej razowej, zaparzanej przez kilka godzin, a potem pieczony w zamkniętych formach metalowych w temperaturze około(...)informacje o pumperniklu cytuję za niezastąpioną Mirabelką, której wspaniałe chleby i porady dotyczące wypieku pieczywa znajdziecie na tej stronie - klik . PUMPERNIKIEL receptura na 1 chleb, czas przygotowania około 12godz. 375 g maki żytniej razowej drobnej 375 g maki żytniej razowej grubej 250 g zakwasu żytniego 375 ml letniej wody 1 łyżka soli 80g melasy (syropu buraczanego) Na 12-24 godziny

KUCHARNIA
CHLEBKI FIŃSKIE ŻYTNIE Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ 2000 499

krwi. Jest więc idealny dla osób z insulinoopornością, odżywiających się z niskim indeksem glikemicznym i osób na diecie. Zaczyn do wypieku chleba (przygotowany dzień wcześniej): Zaczyn Wychodzi ok. 650 g zaczynu: 250 g mąki żytniej razowej 2000 250 ml wody ok. 180 g zakwasu W misce wymieszaj mąkę, wodę i zakwas. Odstaw na 8 godzin (lub całą noc), aż nabierze(...)kwaśnego aromatu i powstaną pęcherzyki. Chleb 650 g zaczynu żytniego z poprzedniego dnia 300 ml zimnej wody 650 g mąki żytniej razowej 2000 2 czubate łyżeczki soli Wlej zaczyn do miski, wmieszaj całą wodę i stopniowo dosypuj mąki, aż ciasto stanie się gładkie. Dodaj sól i wyrabiaj ciasto. Powinno być mokre, klejące i lekko przywierać do palców (jeśli będzie wydawać

lysygotuje.pl
ZAKWAS ŻYTNI NA CHLEB 79

domowego wypieku pieczywa. Dziś opiszę Wam jak krok po kroku zrobić taki zakwas w domu. Chleb z domowego zakwasu wychodzi przepyszny, a jak upiec chleb na zakwasie opiszę Wam już w innym poście. Składniki na zakwas żytni na chleb : * około 250 g mąki żytniej razowej typ 2000 (użyłam  Młyny Szczepanki ) * około 250 ml wody * duży słoik Wykonanie: Dzień

Zrób to smacznie
Chleb razowy z chia i otrębami żytnimi 129

Chleb domowy, smaczny zdrowy. Z mąki razowej przygotowany z chia i otrębami żytnimi zmieszany.  Składniki na foremkę ok. 25/12 cm: 30 g świeżych drożdży, 400 ml ciepłej wody, 1 płaska łyżeczka cukru, 400 g mąki pszennej razowej, 100 g otrębów żytnich, 60 g nasion chia, 1 łyżeczka soli. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Mieszamy z otrębami

Moniki Smakołyki
Ciastka orzechowo - czekoladowe - bez dodatku mąki i cukru 212

możliwości. Doszłam do wniosku, że w sumie nie jest źle.. bo przecież np. ulubione kanapki z guacamole i jajkiem nadal będą ulubione tylko muszę zamienić chleb pszenny na żytni, ten prawdziwy razowy bez dodatków. I tak to dalej się już gładko potoczyło. I toczy dalej od 7 miesięcy. I nigdy nie czułam się tak dobrze, jak teraz bez cukru

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania