Chleb na zakwasie żytnim z mieszanką orzechów i rodzynek. Słodki w smaku, ale dobrze smakuje z wszystkimi dodatkami. Oryginalny przepis pochodzi stąd , przepis na formę keksówkę
Czerwony GupikMiałam okazję skorzystać z normalnego piekarnika, to wykorzystałam go maksymalnie do pieczenia chleba. Tym razem skorzystałam z tego przepisu na chleb żytni z oliwkami. Chleb
Czerwony GupikKolejny chleb na zakwasie. Wzorowałam się na tym przepisie . Źle wymierzyłam proporcje i chleba było za dużo na moją blaszkę (10x21 cm), więc upiekłam go
Czerwony GupikBardzo smaczny chleb. Zwykły, pachnący "chlebem", nie kruszy się. Posłużyłam się tym przepisem zastępując zakwas pszenny zakwasem żytnim. Proporcje na blaszkę 21x10 cm.
Czerwony GupikDomowy chlebek, pachnący i pyszny. Trochę czasu potrzeba, żeby go zrobić, ale warto. Zapewniam Zakwas – mąkę wsypać do wysokiej miski, dodać pokruszone drożdże, szczyptę soli
Kuchnia PokoleńBardzo zdrowy, wieloziarnisty chleb z mąki orkiszowej jasnej i razowej na zakwasie, z dodatkiem ziaren superfood. Superfood to żywność naturalna, nieprzetworzona o bogatym składzie odżywczym, zawierająca wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki. Zawiera mnóstwo witamin, antyoksydantów, minerałów i kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3. Jej własności są potwierdzone naukowo, mogą one chronić organizm przed różnymi chorobami cywilizacyjnymi. Zaczyn
Przepisy na domowy ser i chlebNie ma to jak zapach świeżego chleba rozchodzący się po domu :) Chyba nic mi tak nie pobudza apetytu ;P … Czytaj dalej →
brunetkawkuchnimaślanki czekał w lodówce). Wyszły mi grubaśne, podziurkowane pęcherzykami powietrza, do tego bardzo delikatne naleśniki! ;) Składniki (na 3,5 naleśnika;)): 1 jajko 0,5 szklanki mąki razowej (ja użyłam tej do wypieku chleba) 1 szklanka maślanki 1 jajko 1/3 łyżeczki sody 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka fruktozy lub innego słodzidła jako dodatek do posmarowania kilka łyżek sera Emilka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćBardzo prosty, puszysty chleb na drożdżach z mąką pszenną razową. Składniki; 250 g mąki pszennej razowej 250 g mąki pszennej 300 ml wody 1 łyżeczka cukru białego lub brązowego 1 łyżeczka soli 25 g drożdży 2 łyżki oleju słonecznikowego Drożdże pokruszyć w 100 ml wody, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić na 10 minut, aby zrobił się rozczyn
wyzwania kuchenneZupa chlebowa z boczkiem i kwaśną śmietaną Świeżo zmiksowana i jeszcze spieniona, ale i tak ślicznie się prezentuje w białym talerzu :) Do jej przygotowania potrzebujemy: 3 razowe, żytnie bułki (lub odpowiednią ilość chleba) 1 cebulę 2 ząbki czosnku ok. 1,5 l bulionu lub rosołu ok. 200 g chudego boczku 2 łyżki masła przyprawy: kminek, majeranek, słodką mieloną paprykę, sól
Ratunku obiadśrednica ok 20 cm. Składniki: 200 g mąki pszennej, 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100 g mąki razowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki soli, 60 g pokrojonego i schłodzonego masła, 300 ml maślanki, Irlandzki chleb na sodzie(...)oczyszczonej do smaku : czarnuszka, czubryca zielona, suszone pomidory z bazylią. Piekarnik należy rozgrzać w temperaturze 180 stopni. Blachę w której będziemy piec chleb, natłuścić i obsypać mąką. Do dużej miski przesiać mąki,łuski z mąki razowej i pełnoziarnistej które pozostaną nam na sitku dosypać z powrotem do przesianej mąki. Dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i pozostałe przyprawy
Aromatyczne Podróżepamięć ;) Bo każdego dnia musisz nakarmić swój zakwas! ;) Z jakiej mąki? Zakwas można zrobić z mąki pszennej lub razowej. Ten z mąk razowych jest bardziej kwaśny, niż z mąki pszennej, więc bardziej nada się do pieczenia chleba, nadając mu charakterystczny smak. Zakwas pszenny będzie dobry do bułeczek czy ciast. Łatwiejsza do zakwaszania jest mąka razowa. Zakwas robiłam dwa razy(...)mąki żytniej typu 2000. Zakwas razowy najlepiej jest robić z mąki jak najwyższego typu (najwyższy typ to 2000). Przechowywanie zakwasu Zakwas powinien być umieszczony we wcześniej wyparzonym, suchym już, wysokim słoiku. Powinien stać w ciepłym i wolnym od przeciągów miejscu. Wieko słoika przykrywamy gazą i dodatkowo zakładamy na nią gumkę recepturkę. Dlaczego chleb na zakwasie rośnie, skoro
chili & sugarzrobić! Dzisiaj proponuję chleb z dodatkiem suszonej żurawiny. To połączenie jest na prawdę świetne! Polecam! :) CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ przepis autorski // 1 duży, ok. 30 cm bochenek ~ok. 400g zakwasu żytniego (przepis) ~200g mąki żytniej ~200g mąki pszennej razowej (można użyć żytniej) ~szklanka ciepłej wody ~łyżka soli ~100g suszonych żurawin Wszystkie składniki umieścić w misie miksera(...)krótko wyrobić. Keksówkę o długości ok. 30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto i wyrównać (najłatwiej za pomocą łyżki namoczonej w wodzie). Wierzch naciąć wzdłuż nożem, przykryć chleb i pozostawić do wyrośnięcia (podwojenia objętości). W zależności od użytej mąki i starości zakwasu chleb będzie wyrastał wolniej lub szybciej, może potrzebować nawet 6 godzin. Gdy już wyrośnie włożyć
chili & sugarPrzy mojej, hurtowej ostatnio produkcji doceniam to tym bardziej - chociaż bardzo byśmy się starali, nie da się wsunąć dwóch sporych bochenków w ciągu dnia. Składniki (2 chleby): 2,5-3 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki wody szklanka śliwek suszonych 3/4 szklanki płatków owsianych pół szklanki siemienia lnianego pół szklanki sezamu pół szklanki zakwasu żytniego 2 łyżki oliwy łyżka miodu
sama złodyczKolejny pyszny chleb.Bo chleba nigdy dość. Składniki -1 kg pszennej mąki razowej -2 łyżeczki soli -40 g drożdży -2 łyżeczki miodu -600 ml ciepłej wody -2 łyżki oleju słonecznikowego -2 łyżki mleka z oliwą do posmarowania chleba -Ziołowo mi! od Ziarenkowo do posypania oraz pół szklanki do chleba Do dużej miski przesiać mąkę z solą. Drożdże utrzeć z miodem
Z Kuchni Do Kuchni