chleb razowy - 2164 przepisów (strona:67/145)

Chleb z orzechami 132

Chleb na zakwasie żytnim z mieszanką orzechów i rodzynek. Słodki w smaku, ale dobrze smakuje z wszystkimi dodatkami. Oryginalny przepis pochodzi stąd , przepis na formę keksówkę

Czerwony Gupik
Chleb z oliwkami 169

Miałam okazję skorzystać z normalnego piekarnika, to wykorzystałam go maksymalnie do pieczenia chleba. Tym razem skorzystałam z tego przepisu  na chleb żytni z oliwkami. Chleb

Czerwony Gupik
Chleb z rodzynkami 145

Kolejny chleb na zakwasie. Wzorowałam się na  tym przepisie . Źle wymierzyłam proporcje i chleba było za dużo na moją blaszkę (10x21 cm), więc upiekłam go

Czerwony Gupik
Chleb pszenny razowy 143

Bardzo smaczny chleb. Zwykły, pachnący "chlebem", nie kruszy się. Posłużyłam się  tym przepisem  zastępując zakwas pszenny zakwasem żytnim. Proporcje na blaszkę 21x10 cm. 

Czerwony Gupik
Chlebek na razowym zakwasie i co dziwne z maślanką :) 149

Domowy chlebek, pachnący i pyszny. Trochę czasu potrzeba, żeby go zrobić, ale warto. Zapewniam Zakwas – mąkę wsypać do wysokiej miski, dodać pokruszone drożdże, szczyptę soli

Kuchnia Pokoleń
Wieloziarnisty chleb orkiszowy z superfood 138

Bardzo zdrowy, wieloziarnisty chleb z mąki orkiszowej jasnej i razowej na zakwasie, z dodatkiem ziaren superfood. Superfood to żywność naturalna, nieprzetworzona  o bogatym składzie odżywczym, zawierająca wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki. Zawiera mnóstwo witamin, antyoksydantów, minerałów i kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3. Jej  własności są potwierdzone naukowo, mogą one chronić organizm przed różnymi chorobami cywilizacyjnymi. Zaczyn

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb żytni na zakwasie bez zagniatania… 247

Nie ma to jak zapach świeżego chleba rozchodzący się po domu :) Chyba nic mi tak nie pobudza apetytu ;P … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Żytnie naleśniki na maślance 127

maślanki czekał w lodówce). Wyszły mi grubaśne, podziurkowane pęcherzykami powietrza, do tego bardzo delikatne naleśniki! ;) Składniki (na 3,5 naleśnika;)): 1 jajko 0,5 szklanki mąki razowej (ja użyłam tej do wypieku chleba) 1 szklanka maślanki 1 jajko 1/3 łyżeczki sody 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka fruktozy lub innego słodzidła jako dodatek do posmarowania kilka łyżek sera Emilka

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szybki chleb półrazowy 134

Bardzo prosty, puszysty  chleb na drożdżach z mąką pszenną razową. Składniki; 250 g mąki pszennej razowej 250 g mąki pszennej 300 ml wody 1 łyżeczka cukru białego lub brązowego 1 łyżeczka soli 25 g drożdży 2 łyżki oleju słonecznikowego Drożdże pokruszyć w 100 ml wody, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić na 10 minut, aby zrobił się rozczyn

wyzwania kuchenne
Zupa chlebowa 166

Zupa chlebowa z boczkiem i kwaśną śmietaną Świeżo zmiksowana i jeszcze spieniona, ale i tak ślicznie się prezentuje w białym talerzu :) Do jej przygotowania potrzebujemy: 3 razowe, żytnie bułki (lub odpowiednią ilość chleba) 1 cebulę 2 ząbki czosnku ok. 1,5 l bulionu lub rosołu ok. 200 g chudego boczku 2 łyżki masła przyprawy: kminek, majeranek, słodką mieloną paprykę, sól

Ratunku obiad
Irlandzki chleb na sodzie oczyszczonej 151

średnica ok 20 cm. Składniki: 200 g mąki pszennej, 100 g mąki pszennej  pełnoziarnistej, 100 g mąki razowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki soli, 60 g pokrojonego i schłodzonego masła, 300 ml maślanki, Irlandzki chleb na sodzie(...)oczyszczonej  do smaku : czarnuszka, czubryca zielona, suszone pomidory z bazylią. Piekarnik należy rozgrzać w temperaturze 180 stopni. Blachę w której będziemy piec chleb, natłuścić i obsypać mąką. Do dużej miski przesiać mąki,łuski z mąki razowej i pełnoziarnistej które pozostaną nam na sitku dosypać z powrotem do przesianej mąki. Dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i pozostałe przyprawy

Aromatyczne Podróże
o zakwasie słów kilka(dziesiąt) i przepis 198

pamięć ;) Bo każdego dnia musisz nakarmić swój zakwas! ;) Z jakiej mąki? Zakwas można zrobić z mąki pszennej lub razowej. Ten z mąk razowych jest bardziej kwaśny, niż z mąki pszennej, więc bardziej nada się do pieczenia chleba, nadając mu charakterystczny smak. Zakwas pszenny będzie dobry do bułeczek czy ciast. Łatwiejsza do zakwaszania jest mąka razowa. Zakwas robiłam dwa razy(...)mąki żytniej typu 2000. Zakwas razowy najlepiej jest robić z mąki jak najwyższego typu (najwyższy typ to 2000). Przechowywanie zakwasu Zakwas powinien być umieszczony we wcześniej wyparzonym, suchym już, wysokim słoiku. Powinien stać w ciepłym i wolnym od przeciągów miejscu. Wieko słoika przykrywamy gazą i dodatkowo zakładamy na nią gumkę recepturkę. Dlaczego chleb na zakwasie rośnie, skoro

chili & sugar
Domowy. Na zakwasie. Żytni. Z żurawiną. Najlepszy! 118

zrobić! Dzisiaj proponuję chleb z dodatkiem suszonej żurawiny. To połączenie jest na prawdę świetne! Polecam! :) CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ przepis autorski // 1 duży, ok. 30 cm bochenek ~ok. 400g zakwasu żytniego (przepis) ~200g mąki żytniej ~200g mąki pszennej razowej (można użyć żytniej) ~szklanka ciepłej wody ~łyżka soli ~100g suszonych żurawin Wszystkie składniki umieścić w misie miksera(...)krótko wyrobić. Keksówkę o długości ok. 30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto i wyrównać (najłatwiej za pomocą łyżki namoczonej w wodzie). Wierzch naciąć wzdłuż nożem, przykryć chleb i pozostawić do wyrośnięcia (podwojenia objętości). W zależności od użytej mąki i starości zakwasu chleb będzie wyrastał wolniej lub szybciej, może potrzebować nawet 6 godzin. Gdy już wyrośnie włożyć

chili & sugar
Chleb na zakwasie z suszonymi śliwkami 169

Przy mojej, hurtowej ostatnio produkcji doceniam to tym bardziej - chociaż bardzo byśmy się starali, nie da się wsunąć dwóch sporych bochenków w ciągu dnia. Składniki (2 chleby): 2,5-3 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki wody szklanka śliwek suszonych 3/4 szklanki płatków owsianych pół szklanki siemienia lnianego pół szklanki sezamu pół szklanki zakwasu żytniego 2 łyżki oliwy łyżka miodu

sama złodycz
Chleb razowy z ziarnami 130

Kolejny pyszny chleb.Bo chleba nigdy dość. Składniki -1 kg pszennej mąki razowej -2 łyżeczki soli -40 g drożdży -2 łyżeczki miodu -600 ml ciepłej wody -2 łyżki oleju słonecznikowego -2 łyżki mleka z oliwą do posmarowania chleba -Ziołowo mi! od Ziarenkowo  do posypania oraz pół szklanki do chleba Do dużej miski przesiać mąkę z solą. Drożdże utrzeć z miodem

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania