chleb razowy - 2164 przepisów (strona:68/145)

Zakwas żytni 150

Przygotowanie domowego zakwasu może wydawać się skomplikowane, ale moim zdaniem najtrudniej zacząć i jest to kwestia wprawy. Na tym zakwasie wyhodowanym z mąki żytniej razowej typ 2000 upiekłam swój pierwszy prosty chleb na zakwasie z TEGO przepisu. Składniki: mąka żytnia typ 2000 letnia woda Dzień pierwszy rano: w szklanym wyparzonym litrowym słoju wymieszać dokładnie 1/2 szklanki mąki

wyzwania kuchenne
Zdrowe ciasto bananowe 144

mamy;) wyszło rewelacyjne, bazowałam na TYM PRZEPISIE  , cud, miód, malina ;) wilgotne w środku i chrupiące dzięki płatkom owsianym Składniki: 3 banany 3/4 szklanki mąki razowej (ja użyłam mąki żytniej do wypieku chleba) 1 szklanka płatków owsianych firmy Kupiec 3 łyżki miodu (w oryginale był brązowy cukier) 100 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka olejku waniliowego 2 łyżki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pizza na razowym spodzie 115

moim konkursem, już wiem, że będzie mi ciężko wybrać! dobrze, że mam pomocników ;D Składniki (około 2 porcji): ciasto: 1 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka mąki żytniej do wypieku chleba 0,5 szklanki letniej wody  30g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki cukru ulubione dodatki (ja dałam): pieczarki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
chleb razowy z prażona gryką 162

palonej gryki w bochenku tego chleba, jest tak intensywny, że jest w stanie przyprawić o lekki zawrót głowy. A dodatkowa, słodka nuta, melasy stanowi pełne dopełnienie, tego smaku. Smaku tak wyjątkowego, że zanim skończyłem pisać poniższy tekst, po bochenku pozostało już tylko miłe wspomnienie. sposób wypieku jednego  bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu(...)dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy ugotowaną wcześniej i przestudzoną gryczaną kaszę, mąkę pszenną razową, łyżkę melasy, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.  Ilość wody zależy

Miód i pieprz
Chrupiący i pachnący chleb z kminkiem - gotowy w niecałe 3 godziny! 181

Chlebowych eksperymentów ciąg dalszy. Wzorując się na podstawach prezentowanej wcześniej receptury na chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli upiekłam wersję,w której zastąpiłam część mąki  pszenną razową (dzięki temu zyskał na kolorycie i dodatkowym smaczku)  a użyte tam dodatki wymieniłam na kminek. Uprościłam również sam proces wypieku. Wyszło pachnąco, chrupiąco i pysznie. Nawet nie miał szans(...)świeże bułeczki;)) Chleb z kminkiem Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do podsypania blachy ( do wypieku chleba zalecana jest mąka pszenna typ 750 lub 850 ja jednak użyłam tą, którą miałam w domu tj. poznańską typ 500) 1 szklana mąki pszennej razowej typ 2000 350 ml wody 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 20 g świeżych 1 łyżeczka soli

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chleb żytni na zakwasie 179

chleba jest to, że można go zrobić z zakwasu jaki odkładam robiąc chleb z powyższych dwóch pierwszych przepisów. Przepis na chleb pochodzi ze strony Moje wypieki . listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='360 gr mąki żytniej nie razowej 200 gr zakwasu żytniego sól'; document.write(" "); Składniki na jeden bochenek 10 x 20 cm: Składniki na mix żytni(...)dokładnie wymieszać, odstawić na godzinę (max można odstawić na 24 godziny, wówczas przykryć folią spożywczą). Składniki na chleb właściwy: 300 gr mixu wykonanego wczesniej 200 gr żytniego zakwasu 50 ml zimnej wody 300 gr mąki żytniej u mnie typ 720 (byle nie razowej) 1 łyżeczka soli Do miski z mixem dodać mąkę, wodę, zakwas, sól, miksować w robocie hakiem

moj przepis na
Pomidorowiec orkiszowy z czarnym sezamem 175

efekt końcowy - rewelacyjny. Miąż o bardzo przyjemnej, sprężystej strukturze, o pomarańczowym kolorze, oraz wyczuwalnym aromacie i smaku pomidorów. Smak i zapach pomidorów jest zdecydowany, ale nie natrętny. Sprawia, ze chleb bardzo dobrze komponuje się z serami i wędlinami. No i jeszcze te kropki z czarnego sezamu... Użyłem trochę więcej zaczynu i mąki, niż było to w przepisie oryginalnym. Po prostu(...)tortownicy uciec . No i w końcu uciekł nie dając się sfotografować... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Zaczyn: 55 g zakwasu żytniego razowego o hydracji 100% 200 g mąki orkiszowej chlebowej 200 g wody 1 jabłko Obierz jabłko i zetrzyj je na tarce. Wymieszaj w misce „nakarmiony" 12 godzin wcześniej zakwas, mąkę, wodę

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb razowo-marchewkowy (Pane integrale alle carote) 141

SKŁADNIKI 500 g mąki razowej 180 g startej marchewki 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 250-300 ml wody **** INGREDIENTI 500 g di farina integrale 180 g di carote grattugiate 30 g di lievito di birra fresco 1 cucchiaino di zucchero 1 cucchiaino di sale 250-300 ml di acqua PRZYGOTOWANIE W miseczce przygotowujemy(...)godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrabiamy, formujemy podłużny bochenek, wykładamy  na form ę  posmarowaną olejem oraz oprószoną mąką. Chleb  przykrywamy  i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzin ę . C hleb pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 °C.  **** PREPARAZIONE Fate

La grande e la piccola cuoca
Pszenny z miodem 224

tych raczej delikatnych, miękkich i chrupiących. Użyłam miodu lipowego, ale niestety ja nie czuję posmaku ani jego zapachu. Może lepiej byłoby użyć miodu wielokwiatowego. Chleb właściwie powstał w dwóch wersjach na zakwasie razowym żytnim i na pszennym. Ciasto zrobiłam późnym wieczorem i odstawiłam do wyrastania na noc. Odmierzyłam 2,5 szklanki mąki pszennej typ 650, przesiałam do miski, dolałam(...)szklanki ciepłej wody i wymieszałam - ciasto jest dość luźne. Przykryłam i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie dodałam 2 łyżeczki miodu, łyżeczkę soli i 2 czubate łyżki zakwasu razowego żytniego ( można użyć też pszennego lub żytniego jasnego) - całość zmiksowałam do chwili aż z ciasta formowała się kula ( widać to po ok 5 minutach miksowania). Przykryłam i odstawiłam łącznie

apetytnapieczenie
Zakwas żytni 144

godzinach 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 100 ml przegotowanej letniej wody Nasz zakwas jest już gotowy. Dodajemy do niego powyższe składniki i mieszamy. Tak jak w poprzednich dniach przykrywamy folią z dziurkami i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-12 godzin. Po tym czasie można zacząć robić pierwszy chleb lub ponownie zakwas dokarmić. Mamy już gotowy zakwas, więc(...)spożywczą, podziurkować ją i słoik umieścić w lodówce. Jaką ilością dokarmiać zakwas? U mnie są to 2 kopiaste łyżki mąki żytniej razowej typ 2000 i dwie łyżki przegotowanej wody (w temperaturze pokojowej). A dokładniej: Mój pozostały (po wypieku chleba) zakwas podzieliłam na dwa słoiki, dokarmiłam, przykryłam folią spożywczą i włożyłam na 3 dni do lodówki. Po trzech dniach wyjęłam słoiki

Passions hobbies life
Zupa krem z marchwi, z razowym makaronem, migdalami i miodem czyli Zupowy Wtorek odc.39 167

Mamy tydzień pod znakiem makaronów wszelkich. Dzisiaj królował razowy, żytni na dodatek. Gościł w kremowej zupie z marchwi. Kombinacja fajna, smaczna i łatwa w przygotowaniu. Inspiracja

Dzieje kuchennej Wiewióry
Najprostszy chleb z garnka na zakwasie i na drożdżach 192

230st. Piekłam 45 minut obniżając temp. do 210st po 15 minutach. Najprostszy chleb z garnka na zakwasie Zaczyn, wieczór dzień przed pieczeniem chleba ·         1 łyżka aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, ·         200g mąki żytniej typ 720, ·         250g wody. Składniki(...)minut. Po tym czasie formujemy bochenek i wkładamy do koszyczka do ostatecznego wyrośnięcia. U mnie ciasto rosło 2,5 godziny. To już chyba u mnie norma jeśli chodzi o chleb na zakwasie. Pieczenie identyczne jak chleba na drożdżach

Leśny Zakątek
Chleb żytni razowy z ziarnami słonecznika 321

Przepis na niego znalazłam tutaj , a jak zrobić i pielęgnować zakwas pisałam wczoraj . Mam nadzieję, że może i Was zarażę pasją pieczenia chlebów (na zakwasie) :) Składniki: 30 dag mąki żytniej razowej (typ 2000) 30 dag mąki pszennej (typ 550) 500-600 ml przegotowanej letniej wody. 150 g aktywnego zakwasu 1 łyżka soli 10 dag nasion słonecznika Dodatkowo: Słonecznik do posypania(...)ręką równamy wierzch, posypujemy nasionami słonecznikiem i delikatnie dociskamy. Owijamy folią spożywczą (albo wkładamy w woreczek foliowy). Najlepiej zrobić to tak, aby folia nie dotykała góry foremki i żeby chleb podczas wyrastania nie przykleił się do niej. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-6 godzin. Po tym czasie chlebek powinien urosnąć niemalże do wysokości formy. Wówczas delikatnie zdejmujemy folię

Delicious Titbits
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 207

chce nawet spojrzeć. Pieczenie chleba przywołuje u mnie miłe chwile z dzieciństwa, kiedy to babcia piekła w chlebowym piecu pyszne chleby. Cały dom pachniał pieczonym chlebem. Składniki: 900 g mąki: - 200 g żytnia razowa typ 2000 - 200 g żytnia chlebowa typ 720 - 300 g pełnoziarnista pszenna - 200 g pełnoziarnista pełne ziarno 3 zboża (pszenna, żytnia, orkiszowa) 670 - 720 ml ciepłej(...)zwykła metalowa) otręby żytnie do wysypania metalowej formy tłuszcz do wysmarowania metalowej formy Wykonanie:          - Wieczorem do dużej miski wsypać: 200 g mąki żytniej razowej 2000 100 g mąki chlebowej 720 200 g pełnoziarnistej pszennej 100 g pełnoziarnista pełne ziarno 3 zboża 150 g zakwasu 1 łyżeczkę soli 1 łyżeczkę miodu 470 ml ciepłej wody Wymieszać

Kuchcik gotuje
Chleb żytni z ziarnami w marcowej piekarni 170

konkretnym pieczywie zabrakło. Dla niecierpliwych dodatek drożdży wydaje się tutaj jednak uzasadniony. Podstawowa mąka w tym chlebie to żytnia 1150 lub 1400. Można ją zastąpić mieszanką 720 i 2000 - 2 części 720 jasnej i 1 część razowej 2000. Składniki (na keksówkę o wymiarach (30 x 11)cm ): Zaczyn (18-24 godziny 35 stopni C -> 23 stopni(...)sól 155 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 105 g żytniej jasnej typ 720 + 50 g żytniej razowej typ 2000) 155 g woda Dodanie soli ma tu na celu spowolnienie fermentacji zaczynu, aby uzyskać bogatszy aromat chleba. Trzymamy 8-9 godzin w ciepłym miejscu (np. w pobliżu kaloryfera), potem przenosimy do temperatury pokojowej. Łączny czas fermentacji zaczynu

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb orkiszowy na zakwasie i soku z cukinii oraz "Weronika" z Grodzkiej 193

zachowuje świeżość. Przepis powstał na wspomnienie chleba na wodzie z ogórków kiszonych . Składniki  (na keksówkę (30 x 11) cm): 100 g razowej mąki orkiszowej 470 g mąki orkiszowej typ 630 2 łyżki zakwasu (lub ciasta na chleb na zakwasie z poprzedniego pieczenia) 5 g soli ok. 280 ml soku z odciśniętej cukinii z solą ziarna słonecznika do posypania Wieczorem

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na drożdżach 182

kruszy się. Przygotowanie pysznej kanapki z nim nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Jeśli nie lubicie kminku, po prostu go pomińcie. Dodatek razowej mąki pszennej delikatnie łamie biały kolor miąższu. Wierzch możecie posypać dowolnymi nasionami czy płatkami lub pozostawić chleb bez zbędnych dodatków. Chleb możemy piec zarówno na blasze jak i w garnku żeliwnym czy innym żeliwnym naczyniu, które przed użyciem(...)chleb na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanej ilości składników, wyjdzie 1 spory bochenek. Drukuj Chleb pszenno-żytni z kminkiem window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 400 gr mąki pszennej chlebowej ( ja dałam 350 g) 360 ml ciepłej wody 75 g mąki razowej żytniej (ja dałam 120) 1 łyżeczka soli 2 łyżki kminku 4g suchych drożdży Wykonanie Mieszamy w misce

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania