chleb razowy - 2164 przepisów (strona:35/145)

Szparagi i jajko w koszulce na grzance 153

wiele szparagowych wariacji. Zaczynam od szparagowej propozycji śniadaniowej. Szparagi nie lubią skomplikowanych receptur i najlepiej smakują w prostych połączeniach. Masło i jajko najbardziej mi do nich pasuje. Grzanka z razowego chleba na zakwasie, ze szparagami usmażonymi na maśle i jajko w koszulce ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem to prawdziwe śniadanie mistrzów. Skusicie się? Składniki: zielone szparagi masło sól pieprz

Smakowity Blog Kulinarny
Zakwas na żur - jak go zrobić? 161

Mój stoi w lodówce i czeka aż najdzie nas ochota na żurek. Polecam gorąco wypróbować. Przyda się do produkcji żuru albo woda z kiszenia ogórków czy kapusty lub kromka razowego chleba. Aby powstał aromatyczny zakwas należy użyć mąki żytniej T 2000. Przy moim bloku stoi od lat warzywniak w którym kiedyś sprzedawano taki zakwas. Pędziło się ze słoiczkiem i pani

Moje Małe Czarowanie
Żurek wegański na domowym zakwasie czyli Zupowy Wtorek odc.90 206

wędzonej papryki :) Efekt był co najmniej zadowalający!!! Żurek wegański na domowym zakwasie zakwas: 3-4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 szkl. przegotowanej, letniej wody 2 ząbki czosnku skórka z chleba razowego na zakwasie Składniki zakwasu mieszamy w słoiku i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na ok 5 dni. Codziennie mieszamy. wywar: 2 l. wody 2 marchewki pietruszka 2 łodygi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zakwas z buraków 126

olbrzymia porcja zdrowia.Zakwas można pić codziennie (małą szklankę) lub ugotować na nim pyszny barszcz. SKŁADNIKI: 4-5 buraków 1 główka czosnku Kilka kulek ziela angielskiego Liść laurowy Skibka (kromka) razowego chleba 2 litry wody 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki kminku PRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, kroimy na plastry i wkładamy do kamionkowego garnka. Dokładamy główkę czosnku (przekrojoną na pół), ziele angielskie, listek

Kopystką po garach
FOODBOOK #1 - Co jem w ciągu dnia? 193

się podgotowały. Wlewam na patelnię jajeczną masę i wciąż smażę*. Posypuję serem i jeszcze doprawiam. Na sam koniec zdejmuję z ognia i ozdabiam rukolą.  Zjadam z tostami z chleba razowego i warzywami. :) * i czasem nieświadomie rymuję NAPOJE I PRZEKĄSKI Między posiłkami staram się pić min. 1,5 litra wody dziennie. Ponadto jestem (troszeczkę) uzależniona od kawy i zielonej herbaty

Kuchnia Ellie
Domowy zakwas na wielkanocny żurek! 113

laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Przygotowanie: W słoiku mieszamy mąkę, wodę, pokrojone ząbki czosnku, listki i ziele. Dla przyspieszenia fermentacji możemy dodać łyżkę soku z kiszonych ogórków lub kawałek razowego chleba ze skórką. Słoik przykrywam gazą i jeden raz dziennie mieszamy łyżką. Zakwas jest gotowy po 4-6 dniach, gdy zaczyna ładnie pachnieć i jest  kwaśny.  Przelewamy

Moja Mama Gotuje
Domowy chrupiący bochenek - drożdżowy razowiec 190

jutra nie musisz chodzić do piekarni i wydawać dużych sum na pieczywo, które nie zawsze smakuje tak jak powinno. Nasze prababcie nie stawały w kolejkach po staropolski, zwykły czy razowy chleb. Zwykle same zagniatały ciasto i wyjmowały z pieca bochenek, który wspaniale smakował. Niestety, później nadeszła era wielkich piekarników,. Teraz jednak znów zależy nam na tym, by jeść smacznie

Menu Zdrowia
Zimowy krem z zielonego groszku i obłędne grzanki 128

średnim ogniu przez 20mi. 3. Do ugotowanych warzyw dorzuć suszoną miętę i zblenduj wszystko na krem. 4. Dopraw solą i sporą ilością pieprzu do smaku. Grzanki: 1. Kromki razowego chleba opiecz na rumiano. 2. Składniki na pastę wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie. 3. Pietruszkową pastę nakładaj na gorące grzanki i podawaj do zupy. Smacznego! Winter green peas creamy soup Ingredients

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Muffiny z nadzieniem z dżemu z rokitnika 170

Łowicza z rokitnikiem, czarnym bzem oraz dziką różą to moje odkrycie ubiegłego roku. Zobaczyłam je na półce. Przeczytałam etykietę i już widziałam, że będę ich entuzjastką. Pasują do naleśników, chleba razowego, placuszków itp.  Długo poszukiwałam dżemów, które nie są zbyt słodkie. A te - przynajmniej dla mnie  - dodatkowo mają konsystencję musu, którą uwielbiam. Zrobiłam muffiny je z mąką jaglaną

AZgotuj!
Szarlotka z budyniem + zestawienie wypieków z jabłkami :) 204

Mini Apple Pie - mini szarlotki:)   Placek wykwintny z jabłkami   Ciasto ucierane z owocami i kruszonką   Jabłka w cieście z sosem karmelowo kokosowym   Tarta biszkoptowa z chleba razowego i orzechów z karmelizowanymi jabłkami   Muffinki cynamonowe z jabłkami i posypką orzechową

coolinarny
Pomidorowy kaprys - sałatka Caprese 190

wieczór na kolację zjadam talerz sałatki z pomidorów, tej najprostszej - z listkami bazylii, skropionej oliwą, oprószonej solą i pieprzem. Czasem dorzucam kilka piórek czerwonej cebuli albo chrupiących grzanek razowego chleba, niekiedy bawię się kolorami na talerzu. Tak też było w przypadku przedstawionej poniżej sałatki Caprese. Ułożyłam na przemian żółte i czerwone pomidory, przekładając je plasterkami mozzarelli oraz listkami kolorowej bazylii

Obiad gotowy
Ślimaki z twarogu 215

minut Składniki: Kostka twarogu 60ml śmietanki kremówki Łyżeczka świeżo pokrojonego szczypiorku 5 małych rzodkiewek startych na małych oczkach 3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej świeżo mielony pieprz 4 małe kromki chleba razowego bez skórki oliwa z oliwek mielona czarnuszka listki świeżej rukoli kilkanaście czarnych oliwek bez pestki przekrojonych na pół Przygotowanie: 1/ Układamy listki rukoli na talerzu 2/ Mieszamy energicznie: twaróg

Kuchnia PROzdrowotna
Mąka Pszenna 109

mojej kuchni jest zawsze. Używam głównie mąki typu 450, bo jest delikatna i doskonale się nadaje do wypieków. Nie jem zbyt dużo pieczywa, a jeśli już to zawsze kupuję razowy chleb, więc pewnie dlatego nie mam jakiś większych wyrzutów sumienia stosując mąkę pszenną w moich ciastach czy innych wypiekach. Z czasem na pewno pojawi się tutaj więcej rodzajów różnej mąki

rabarbarowo