buraki - 8865 przepisów (strona:29/591)

Pesto z buraków pieczonych 174

cóż, myślałam, że będę oryginalna. Okazało się, że takich pomysłów jest w internecie „na kopy”. Oto moja wersja pesto z buraków pieczonych.   Składniki: - 3 upieczone małe buraki - 1 ząbek czosnku - ok. 80g płatków migdałowych - trochę soku z cytryny (dla zachowania koloru i do smaku) - ok. 3 łyżek oliwy - różowa sól himalajska     Ostudzone upieczone buraki(...)kawałki. Przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy pokrojony czosnek, migdały oraz trochę soku z cytryny. Miksujemy na gładką masę, wlewamy porcjami oliwę dalej miksując. Doprawiamy solą himalajską. Pesto z buraków pieczonych podajemy… według potrzeb i gustu. Uwaga: Uprzedzając ewentualne pytanie - czy do pesto można użyć buraków gotowanych – z góry odpowiadam. Buraki pieczone mają intensywną barwę

mojewypiekiinietylko
Czerwony barszczyk 172

rosołowe - śmietana To jest "najulubieńsza" zupa mojego młodszego syna. Ja jednak bardziej wolę barszcz z botwinki ale w zimie niestety bardzo ciężko o takie rzeczy więc musimy się zadowolić burakami. Ja gotuję barszcz z buraków nie z koncentratu ponieważ według mnie jest o wiele lepszy i naturalny. Zakupy:   2,5 kg ziemniaków koszt(...)potrzeba kilka ponieważ będzie to dodatek do barszczu, 10 jajek to koszt 4,29 zł, 5 buraków to koszt ok. 1,50 zł (zależy od wielkości i wagi buraków), marchewka koszt ok. 0,20 zł, skrzydełko z kurczaka koszt ok. 0,40 zł, kostki rosołowe koszt ok. 2,50 zł za opakowanie 6 szt. Knorr, śmietana koszt

Tanio smacznie i prosto
Pesto z buraków 179

Dzisiaj przepis na czerwone pesto z buraka. Szybkie i łatwe doskonale sprawdza się na kanapkach, a także jako dodatek do obiadu. Jeśli macie kilka minut i kilka buraków pod ręką to bierzcie się do roboty. Nie pożałujecie! :)  Pesto z buraków Przepis na słoiczek - 250 g Potrzebujemy: 2-3 średniej wielkości buraki 1 ząbek czosnku garść orzechów(...)nerkowców 1 łyżka oliwy pieprz i sól Przygotowanie: 1. Buraki dokładnie myjemy. Następnie możemy je ugotować lub upiec. Obydwie czynności są czasochłonne, więc musimy się liczyć, że zajmie to 3-4 godziny. Ugotowane buraki będą miały w sobie więcej wody i mogą być bardziej słodsze, a upieczone będą miały intensywny buraczany smak. 2. Ugotowane lub upieczone buraki

Bananowe Pole
Sok burak+jabłko+imbir+limonka 220

niej naprawdę zdrowe napoje. Ten na bazie buraków jest najlepszym buraczanym sokiem jaki piłam, ponieważ burak w nim nie dominuje. Po ostatnich dniach przyda się taki sokowy detoks. Myślę, że w tym miesiącu jeszcze się jakieś pojawią :) Dlaczego warto jeść buraki ? - Mają sporo witaminy C (wzmacnia odporność),A,B1 i beta karoten (dobre na wzrok, skórę,włosy,paznokcie(...)wapń (budulec kości i zębów) i potas (utrzymuje ciśnienie tętnicze krwi w normie) - Powodów jest o wiele więcej, ale to już znajdziecie na mądrych stronach :) Moje propozycje na wykorzystanie buraków: Carpaccio z marynowanych buraków Sałatka z pieczonych warzyw i fety Sałatka śledziowa z burakami Składniki (2 porcje): - 4 buraki - 1 jabłko - 1/2 limonki - 1 łyżka startego

Corner With Recipes
Carpaccio z buraków 223

Już dawno miałam w planach carpaccio z buraków, tyle o nim słyszałam, proste, kliku składnikowe i jakie dobre, a i do tego zdrowe! BURAKI rulez! ;) Od wieków mam problem z poziomem żelaza we krwi, ostatnio trochę podreperowałam się tabletkami i zdecydowałam oddać honorowo krew ;) to był mój drugi raz, a próba 4 (dwa razy moja krew nie spełniała(...)wymogów, z uwagi na anemię;/) Pani doktor powtarzała PROSZĘ PIĆ SOK Z BURAKÓW I JEŚĆ WĄTRÓBKĘ! hmmm buraczki uwielbiam, ale nie wiedzieć czemu buraczanego soku czy barszczu nie jestem w stanie skonsumować;p Wątróbkę drobiową chętnie zjem, ale gorzej z obróbką, mam pewne obiekcje co do oporządzenia surowej wątróbki, może to przekroczyć moje możliwości ;p Tak więc pozostałam przy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sałatka z czerwonych buraczków 413

Burak czerwony to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Uwielbiam buraki w każdej postaci, barszcz czerwony, czysty, ukraiński jak również botwinkę. BURAK jest nie tylko pyszny, ale ze względu na walory zdrowotne powinien jak najczęściej gościć na naszych stołach. CO ZDROWEGO ZNAJDZIESZ W BURAKACH ? Posiada oprócz witaminy C i B1 wiele maro- i mikroelementów : wapnia, magnezu, sodu, potasu(...)oraz dwa rzadkie metale : rubid i cez (działanie przeciwnowotworowe). Ponadto sok z surowego buraka oczyszcza krew i pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza przemianę materii (duża zawartość błonnika), wspomaga działanie wątroby i nerek. Jest pomocny przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień. Buraki są silnie zasadotwórcze, dlatego łagodzą objawy zgagi, przywracając równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Dlatego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta z burakami, fetą, szpinakiem z nutą tymianku. 194

warzyw dostępne cały rok smaczne, zdrowe i na wszelkie sposoby można je przygotowywać na wszelkie sposoby mowa tu o buraku. Burak niepozorne warzywo a jakie możliwości przedstawie na blogu kilka propozycji. Dziś pokarzę jak tartę z burakami, fetą i szpinakiem. Słodki burak połączony z czerwoną cebulą, słona feta okraszona szpinakiem z nutą tymianku . Myślę, że złamię największego przeciwnika buraka(...)papieru do pieczenia, gniotę go, układam na cieście i na to wsypuję fasole, potem bardzo łatwo to zdjąć i dopiekać już bez.  - w tym czasie przygotujemy sobie nasze buraki  - buraki obieramy trzemy na tarce na dużych oczkach - cebulę kroimy w cienkie plastry  - na rozgrzanym oleju  szklę cebulę do tego dodaję potarte buraki, szklankę

Basia w kuchni
Buraczki zasmażane 329

kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 4 łyżki octu spirytusowego; 2 łyżki cukru; Sól; Pieprz. Zasmażka: Duża cebula; 125 g margaryny; 1,5 łyżki mąki pszennej. Sposób przygotowania: Buraki obrać, umyć, gotować do miękkości. Wystudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do startych buraków dodać ocet, cukier, sól i pieprz. Wymieszać. Czosnek obrać i przecisnąć przez(...)praskę, dodać do buraków i wymieszać. Do buraków dodać śmietanę i wymieszać. Na rozgrzanej na dużej patelni margarynie podsmażyć cebulkę. Następnie dodać mąkę i całość podsmażyć na złoty kolor. Do złocistej zasmażki dodać buraki, wymieszać i podsmażać, aż całość zgęstnieje. Podawać na ciepło lub na zimno jako dodatek do drugiego dania. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do przygotowania

Gospodyni Miejska
Roladki z burakiem i serem 209

Roladki z burakiem i serem SKŁADNIKI: pierś z kurczaka-1 podwójna burak czerwony-1 szt duża ser żółty gouda -150 g sól pieprz jajko -1 szt mąka bułka tarta olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Buraka ugotować wcześniej, obrać,ostudzić. Pokroić w grubsze plastry i przekroić plastry jeszcze na połowę. Ser żółty pokroić w grubsze słupki. Piersi z kurczaka rozbić,posypać solą(...)pieprzem,odstawić na godzinę do lodówki. Jajko roztrzepać w misce widelcem z solą i pieprzem. Na każdej piersi położyć na przemian pół plastry buraka i słupki sera. Zwinąć pierś w roladkę,obtoczyć w mące,jajku i tartej bułce. Smażyć na tłuszczu na złoty kolor. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Dip z pieczonych buraków z za'atarem 265

Dzień dobry, Dziś chciałam zaprezentować Wam bardzo ciekawy przepis na dip z pieczonych buraków . Wielu osobom buraki kojarzą się jedynie z tradycyjnym obiadem z mielonym i ziemniaczkami oraz z barszczem, a można z nich przygotować tyle pysznych dań . Choćby sałatkę z ugotowanych buraków, polanych octem balsamicznym i oliwą, posypanych natką i pokruszoną fetą... Jej przygotowanie zajmuje(...)tylko 5 minut odkąd w sklepie odkryłam gotowane buraki pakowane próżniowo:) Całkiem nowe kulinarne możliwości dają buraki pieczone . Pieczenie zmienia ich smak z ziemistego na słodki i przeobraża w rubinowe delicje . Z pieczonych buraków przygotowałam arabski dip, doprawiony czosnkiem, chilli i za'atarem, posypany pokruszoną fetą, dymką i orzechami włoskimi, dla wzbogacenia jego smaku i tekstury

Chilli Czosnek i Oliwa
Twarogowe kluski leniwe z burakiem 115

Serowe kluseczki z twarogiem i puree z pieczonego buraka. Po ugotowaniu są mięciutkie, łatwe do złapania małą rączką i odgryzienia nawet samymi dziąsłami. Buraczkowy odcień nadaje im atrakcyjnego wyglądu, co jest niezwykle istotne w okresie rozszerzania diety maluszka. Kluski leniwe to jeden ze sprawdzonych obiadów w metodzie rozszerzania diety BLW, bardzo praktyczny i dość szybki. Sama przyznam że mam słabość(...)pierogi z owocami. To moje ulubione słodkie obiady, na które często chętnie się skuszę jeśli mam ku temu okazję. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kluseczki serowe z puree z pieczonego buraka 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: BLW Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Ilość około 12 sztuk Przygotowanie 20 min. Gotowanie 10 min. Kalorie

ProstePesto.pl
Buraki na zimę. Sok i smoothie z dodatkiem buraków 139

użyć sokowirówki. Print Sok z buraka, ogórka i marchewki z dodatkiem imbiru i borówek Sok z buraka, ogórka i marchewki z dodatkiem imbiru i borówek z wyciskarki wolnoobrotowej, gęsty, warzywny, esencjonalny i lekko ostry w smaku. Prep Time 15 minutes Ingredients 2 buraki 3 marchewki 1 ogórek 1 kawałek imbiru 3 cm garść borówki amerykańskiej Instructions Marchewkę i buraka(...)umyć i obrać. Wszystkie warzywa (oprócz borówek) pokroić na kawałki i wycisnąć sok w wyciskarce albo sokowirówce. Druga propozycja to smoothie z buraka, jabłka, banana i pomarańczy z dodatkiem szpinaku i mrożonych jeżyn ( można użyć maliny albo truskawki) – gęste i pożywne, to właściwie bardziej posiłek niż napój. Smoothie jest słodsze bo zawiera więcej owoców niż pierwsza sok, smak buraka

Cooking for Emily
Sałatka z pieczonego buraka 157

pyszny. Ja jednak lubię rozwiązania proste. Zwłaszcza, że uwielbiam buraka i szkoda byłoby przyćmić jego smak dodatkami. W tej wersji sałatki to on jest królem. Sałatka z pieczonego buraka 6 buraków pół opakowania rukoli pół opakowanie roszponki 150 g sera feta garść migdałów w płatkach sos balsamiczny oliwa z oliwek granulowany czosnek sól pieprz Buraki myjemy, nacieramy oliwą(...)oliwek, czosnkiem, pieprzem i solą. Każdego buraka owijamy w osobną folię aluminiową i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200°. Ciężko określić czas pieczenia, ponieważ zależy on od wielkości naszych buraków. Pieczemy je do momentu kiedy będą miękkie (jeśli bez problemu wbijemy w nie wykałaczkę). Upieczone buraki obieramy ze skórki (najlepiej jak są jeszcze ciepłe) i kiedy ostygną

PatiGotuje
Sok z buraków i jabłek 234

warzywny ze szpinakiem dietetyczny koktajl z buraka Koktajl z kiwi (shake z kiwi) Dietetyczny koktajl z pomarańczy i mango Koktajl warzywny ze szpinakiem Koktajl truskawkowy na kefirze Koktajl warzywny z koperkiem Soki owocowe i warzywne doskonale mogą zastąpić jeden z posiłkiem, będą też urozmaiceniem diety niskokalorycznej. Tym razem proponuję Wam przygotować sok z buraków i jabłek . Buraczki są tanie(...)niskokaloryczne, a picie z nich soku przynosi same korzyści. Buraki podnoszą odporność, obniżają ciśnienie krwi, przeciwdziałają zaparciom i wzdęciom. Ponadto sok z buraków wzmacnia nasz system nerwowy i poprawia pamięć. składniki: 2 buraki 2 jabłka trochę wody mineralnej niegazowanej Przygotowanie: Moja sokowirówka nie wymaga obierania warzyw ani owoców aby wycisnąć z nich sok, ale jeśli wasza sokowirówka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z pieczonymi burakami i suszonymi pomidorami 89

taką sytuację, że mnie prześladują jednocześnie trzy osoby. Macie więc, na zdrowie.  Składniki: 100 g mieszanki sałat z przewagą rukoli (u mnie rukola z radicchio) 3 średnie buraki 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku garść pestek dyni (lub ulubionych orzechów) 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy(...)cytryny sól pieprz Buraki wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Po tym czasie obieramy je ze skóry i kroimy w cienkie półplasterki (lub półplasterki kroimy jeszcze na pół). Umytą mieszankę wrzucamy do miski, dorzucamy do niej buraki, pokrojoną drobno cebulę i pomidory pokrojone w cienkie paski. Pestki dyni prażymy do zrumienienia

Kardamonovy