buraki - 8365 przepisów (strona:29/558)

Twarogowe kluski leniwe z burakiem 40

Serowe kluseczki z twarogiem i puree z pieczonego buraka. Po ugotowaniu są mięciutkie, łatwe do złapania małą rączką i odgryzienia nawet samymi dziąsłami. Buraczkowy odcień nadaje im atrakcyjnego wyglądu, co jest niezwykle istotne w okresie rozszerzania diety maluszka. Kluski leniwe to jeden ze sprawdzonych obiadów w metodzie rozszerzania diety BLW, bardzo praktyczny i dość szybki. Sama przyznam że mam słabość(...)pierogi z owocami. To moje ulubione słodkie obiady, na które często chętnie się skuszę jeśli mam ku temu okazję. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kluseczki serowe z puree z pieczonego buraka 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: BLW Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Ilość około 12 sztuk Przygotowanie 20 min. Gotowanie 10 min. Kalorie

ProstePesto.pl
Buraki na zimę. Sok i smoothie z dodatkiem buraków 70

użyć sokowirówki. Print Sok z buraka, ogórka i marchewki z dodatkiem imbiru i borówek Sok z buraka, ogórka i marchewki z dodatkiem imbiru i borówek z wyciskarki wolnoobrotowej, gęsty, warzywny, esencjonalny i lekko ostry w smaku. Prep Time 15 minutes Ingredients 2 buraki 3 marchewki 1 ogórek 1 kawałek imbiru 3 cm garść borówki amerykańskiej Instructions Marchewkę i buraka(...)umyć i obrać. Wszystkie warzywa (oprócz borówek) pokroić na kawałki i wycisnąć sok w wyciskarce albo sokowirówce. Druga propozycja to smoothie z buraka, jabłka, banana i pomarańczy z dodatkiem szpinaku i mrożonych jeżyn ( można użyć maliny albo truskawki) – gęste i pożywne, to właściwie bardziej posiłek niż napój. Smoothie jest słodsze bo zawiera więcej owoców niż pierwsza sok, smak buraka

Cooking for Emily
Sałatka z pieczonego buraka 99

pyszny. Ja jednak lubię rozwiązania proste. Zwłaszcza, że uwielbiam buraka i szkoda byłoby przyćmić jego smak dodatkami. W tej wersji sałatki to on jest królem. Sałatka z pieczonego buraka 6 buraków pół opakowania rukoli pół opakowanie roszponki 150 g sera feta garść migdałów w płatkach sos balsamiczny oliwa z oliwek granulowany czosnek sól pieprz Buraki myjemy, nacieramy oliwą(...)oliwek, czosnkiem, pieprzem i solą. Każdego buraka owijamy w osobną folię aluminiową i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200°. Ciężko określić czas pieczenia, ponieważ zależy on od wielkości naszych buraków. Pieczemy je do momentu kiedy będą miękkie (jeśli bez problemu wbijemy w nie wykałaczkę). Upieczone buraki obieramy ze skórki (najlepiej jak są jeszcze ciepłe) i kiedy ostygną

PatiGotuje
Sok z buraków i jabłek 163

warzywny ze szpinakiem dietetyczny koktajl z buraka Koktajl z kiwi (shake z kiwi) Dietetyczny koktajl z pomarańczy i mango Koktajl warzywny ze szpinakiem Koktajl truskawkowy na kefirze Koktajl warzywny z koperkiem Soki owocowe i warzywne doskonale mogą zastąpić jeden z posiłkiem, będą też urozmaiceniem diety niskokalorycznej. Tym razem proponuję Wam przygotować sok z buraków i jabłek . Buraczki są tanie(...)niskokaloryczne, a picie z nich soku przynosi same korzyści. Buraki podnoszą odporność, obniżają ciśnienie krwi, przeciwdziałają zaparciom i wzdęciom. Ponadto sok z buraków wzmacnia nasz system nerwowy i poprawia pamięć. składniki: 2 buraki 2 jabłka trochę wody mineralnej niegazowanej Przygotowanie: Moja sokowirówka nie wymaga obierania warzyw ani owoców aby wycisnąć z nich sok, ale jeśli wasza sokowirówka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z buraków z octem balsamicznym, serem i prażonymi migdałami. PRZEPIS 29

zupełnie inne podejście do sałatki z buraków. Nie są ona ścierane, a pokrojone w cienkie plasterki, potem skropione dressingiem z octu balsamicznego i oliwy, na koniec posypane serem i prażonymi płatkami migdałów. To nie tylko zaskakująco pyszna i zdrowa, ale i pięknie wyglądająca sałatka . Przepis na sałatkę z buraków z octem balsamicznym Składniki: 5 średnich buraków(...)feta lub koziego, duża garść płatków migdałów, 3 łyżki oliwy z oliwy, 3 łyżki octu balsamicznego, sól, pieprz. – Składniki na 3-4 porcje sałatki. Jak zrobić sałatkę z buraków z octem balsamicznym? Buraki ugotuj bez obierania (w mundurkach) do miękkości, ostudź, obierz, pokrój na plasterki, ułóż na talerzu. Płatki migdałów upraż na suchej patelni. Do miseczki wlej

Kulinarna Polska
Sałatka z burakiem i jajkiem 29

Sałatka z burakiem i jajkiem to fenomenalna sałatka o pięknym kolorze. Wszystko dzięki zawartości buraka, który nadaje sałatce tak pięknej i soczystej barwy. Lekko słodkie buraki w połączeniu z cebulą, jajkiem i papryką smakują naprawdę świetnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na sałatkę z burakiem i jajkiem jest bardzo prosty a sałatka szybka i łatwa w przygotowaniu. Szczególnie jeśli użyjemy(...)niej ugotowanych już buraków, wówczas sałatkę możemy przygotować 1 dosłownie 15 minut. Sałatka idealnie sprawdzi się na każdą okazję i dla każdego, chociażby z uwagi na to, że jest bez mięsa. Nawet osoby, które go nie jedzą, mogą się pokusić o jej przygotowanie. Sałatka. burakiem i jajkiem to również świetny wybór na święta. Jest lekka i delikatna, więc

Przepiski.pl
Tarte buraki ma zimę 42

roku robię buraki z papryką, a od czasu do czasu z chrzanem. W tym roku zrobiłam jeszcze kilka słoików tartych buraków bez jakiś szczególnych dodatków. To będzie dobra baza do zrobienia sałatki do obiadu czy sałatki śledziowej z buraczkami. Składniki: 5 kg buraków 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli  Sposób przygotowania(...)Buraki ugotować w łupinach. Ostudzić i obrać. Zetrzeć na tarce jarzynowej. 2. Buraki umieścić w garnku. Porcjami dodawać sól, cukier i ocet - najlepiej doprawić do smaku, bo buraki bywają różne i np. nie będzie potrzeby używania pełnej porcji cukru. Całość chwilę gotować. 3. Gorące buraki umieścić. W słoikach. Dobrze jw ubić w słoikach. Zakręcić i pasteryzować

Kuchnia domowa Ani
Pomarańczowa odświeżająca salsa z buraczków z jabłkiem, imbirem i rzeżuchą. 35

Pyszny pomysł na buraki ? Buraki gotowane wcale nie muszą być nudne! Buraki, jako warzywo niestety dość często są pomijane w naszej diecie, całkowicie bez powodu, ponieważ można z nich przygotować wiele pysznych dań , a co ważne są bogate w mnóstwo cennych składników dla naszego organizmu. Buraki bardzo często goszczą na wielkanocnym stole w postaci ćwikły, jednak(...)dość specyficzny rodzaj pasty/ sosu i nie każdemu smakuje. Dość mocny i charakterystyczny. Jeśli lubisz kuchnię i szukasz prawdziwych pysznych i ciekawych połączeń smaków to pomarańczowa salsa z buraków z dodatkiem chrupiącego jabłka , odświeżającego imbiru i świeżych ziół całkowicie Cię zaskoczy i zadowoli. Ta salsa z buraczków jest po prostu pyszna! Zrobisz ją w kilka chwil, smakuje wybornie, nadaje

SMYKWKUCHNI
ZAKWAS NA CZERWONY BARSZCZ 45

przepis na sukces przy gotowaniu barszczu – pyszny i aromatyczny – pełen zdrowia – domowej roboty – idealny również jako prozdrowotny napój ILOŚĆ PORCJI: 1L SŁOIK CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Buraki – 4 średnie sztuki – Czosnek – 6 ząbków – Ziele angielskie – kilka kulek – Liście laurowe – kilka listków – Woda przegotowana, przestudzona – 1 litr – Sól – 1 łyżka – Sok z kiszonej kapusty – 1 łyżka PRZEPIS(...)Wodę zagotuj, dodaj sól, dobrze wymieszaj i odstaw do przestudzenia. 2. Buraki obierz i pokrój w plasterki. 3. Ząbki czosnku, również obierz. Większe przekrój na połówki. 4. Przygotuj litrowy słoik lub inne naczynie, np. gliniane. 5. Ułóż w słoiku naprzemiennie plastry buraków, listki laurowe, czosnek i ziela aż do wykończenie składników. 6. Całość zalej osoloną wodą, dodaj

globuskulinarny
Sałatka z burakiem i jabłkiem na kanapkę 44

Błyskawiczna sałatka z gotowanego buraka i świeżego, chrupiącego jabłka. Sałatka z sosem śmietanowo – majonezowym, lekko słodka, u nas nakładamy ją na kanapki i śniadanie gotowe. Bardzo lubię to soczyste połączenie z dodatkiem soczystego jabłka. Sałatka ma przecudny kolor, jak na czerwone buraczki przystało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka z czerwonych buraczków z jabłkami 5 z 1 głos Autor: Paweł(...)Chłodzenie 1 godz.  Kalorie 180 kcal Słodka sałatka z gotowanych buraczków i jabłka. Przygotujesz ją migiem. Sałatka buraczkowo – jabłkowa na kanapkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 ugotowanych buraków 1 czerwona cebula 2 twarde jabłka 1 cytryna 150 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 % 150 g majonezu Kielecki sól i grubo zmielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania

ProstePesto.pl
Carpaccio z buraka i serka koziego 65

Carpaccio z buraka tu nic innego jak bardzo cienko pokrojone gotowane buraki. Możesz się ugotować na parze możesz je również upiec w folii. Są one bazą a reszta zależy tylko od Twojej fantazji. Fantastycznie komponują się jako dodatek do mięsa, ale również służą jako wykwintna przystawka. Kilka dobranych składników, odpowiednie orzechy sprawią że tą sałatkę będziecie powtarzać bardzo często(...)Carpaccio z buraka podajemy mocno schłodzone. Będzie fantastycznym wstępem do innych głównych dań. Jeśli nie macie ochoty ani czasu na przygotowanie i wychłodzenie buraka ,to proponuję zakup gotowego buraka gotowanego na parze. Pokroicie go tylko w cieniutkie plasterki i dołożycie fantastyczne dodatki. Oto składniki na carpaccio z buraka: -2 średniej wielkości ugotowane buraki ćwikłowe -spora garść orzechów włoskich posiekanych

Z Kuchni Do Kuchni
Pasta z buraka i ciecierzycy 51

Pasta z buraka i ciecierzycy Aksamitnie gładka, nieziemsko pyszna i jednocześnie zdrowa pasta z buraka . Co jest jej sekretem? Oleje! Nie są one jednak z pierwszej lepszej łapanki, ponieważ dobrej jakości i zdrowe składniki, to podstawa udanego gotowania . Do przygotowania dzisiejszego smarowidła użyłem Mikstury Olei CARDIO . Jest to mieszanka czterech olei tłoczonych na zimno, dzięki czemu są one nie tylko(...)bardzo zdrowe, ale również PEŁNE SMAKU I AROMATU! Mikstura Olei CARDIO zawiera m.in. olej z czarnuszki, który wspaniale komponuje się z burakiem, który jest bohaterem dzisiejszego przepisu. W składzie Mikstury Olei CARDIO znajdziecie tłoczone na zimno , nierafinowane oleje . Olej z nasion lnu, olej z nasion wiesiołka, olej z nasion ostropestu oraz olej z nasion czarnuszki – charakteryzują się wysoką zawartością

Blendman
Makaron z pesto z buraka z kozim serem 65

Niby piszę tego posta, ale do końca nie jestem przekonana czy to w ogóle publikować. W ogóle to moje chyba 3 podejście do makaronu z pesto z buraka. Zrobiłam jakiś czas temu, na spróbowanie, nie z myślą o publikacji. Wyszło spoko, ale brakowało mi jakiegoś dodatkowego smaku. Drugie podejście było takie, że wyszło już smaczniejsze, ale wyglądało okrutnie. Na talerzu(...)aromatycznym serem. Zdjęcie niby nadal nie powala, ale nie chce mi się tej potrawy robić czwarty raz (przynajmniej nie w tak krótkim czasie). Bo smakowo makaron z pesto z buraka z kozim serem wyszedł super. Buraki i kozi ser to połączenie doskonałe. Trochę żałuję, że nie miałam świeżego tymianku, całość byłaby jeszcze lepsza. Miałam w lodówce jednak resztkę koperku

Kardamonovy
Tarte buraki 39

Zapełnianie spiżarni na zimę trwa. Tym razem chciałam się z Wami podzielić przepisem na tarte buraki. Takich słoików u nas w domu nigdy za wiele. W zeszłym roku zrobiłam buraki według innego przepisu i powiem szczerze, były średnie. W tym roku postanowiłam przywalić dużą ilość przypraw, wyszły dużo lepsze. Z tego przepisu wyszło mi 20 małych słoików. Zdecydowanie(...)będzie kolejna partia.  Składniki: 5 kg buraków 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 5 ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 10 ziaren pieprzu 3 łyżki soli (można dać mniej) Buraki dokładnie myjemy i gotujemy w skórkach do miękkości. Z octu, czosnku, cukru, soli i przypraw gotujemy zalewę, odstawiamy ją. Gorące buraki obieramy

Kardamonovy
Łosoś z pieczonymi burakami i sosem chrzanowym 56

sposób. Reszta składników jest przyjemna i łatwo dostępna. Nie czułam jakiegoś wielkiego łał studiując ten przepis, ale zdecydowanie czułam ŁAŁ, kiedy zabierałam się za degustację. Łosoś, buraki i majeranek. Koniecznie! Jedyne co zmieniłam w tym przepisie, to dodałam do sosu chrzanowego jogurt naturalny, którego u Jamiego nie było.  Składniki: 2 filety z łososia (każdy(...)sól pieprz olej rzepakowy buraki: 4 małe buraki 1 łyżka świeżego majeranku (można użyć suszonego) 1 łyżka oliwy extra virgin 1 łyżeczka octu balsamicznego sól pieprz sos chrzanowy: 1 łyżka śmietany 12% 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka chrzanu odrobina soku z cytryny sól pieprz (przepis na 2 porcje) Buraki myjemy, wkładamy do folii aluminiowej, dokładnie zamykamy

Kardamonovy
Jesienne smaki – zupa buraczkowa 52

już jesień, chociaż jeszcze jest w miarę ciepło ale niestety mocno deszczowo. Jesienne smaki to niewątpliwie zupa buraczkowa. Jesteśmy fanami tej zupy. Ugotowałam ją z trzech rodzajów buraków: czerwonych, żółtych i biało czerwonych. Biało czerwone buraki dotychczas jadłam w sałatce lekko marynowane. Rozumiem, że podczas gotowania tracą praktycznie swój wspaniały wygląd. Nie mówiąc już po dodaniu(...)czerwonistej buraczkowej. Żółte buraki natomiast łatwiej odróżnić. Ciekawe jest jednak to, że wszystkie trzy rodzaje smakują tak jak buraki powinny smakować. Zupa buraczkowa jest smaczna i zdrowa. Idealna zupa na jesienne słody. W moim domu garnek zupy znika szybko. Właściwie jaką zupę nie ugotuję to jej żywot jest krótki zwłaszcza teraz o tej porze. Zupy są pożywne

codojedzenia
Carpaccio z buraków 78

Carpaccio z buraków to nic innego jak cienko pokrojone ugotowane lub upieczone buraki, które podaje się z rukolą i pokruszonym serem i polane oliwą. Fajnie pasują do nich posiekane orzechy. Przyjemna przystawka. Inne przepisy z burakami znajdziecie TU . Składniki /2 porcje/: 1 duży burak lub 2 małe 2 garście rukoli 20 g sera kaszubskiego lub fety(...)łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny świeżo zmielony pieprz, sól   Wykonanie: Buraki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pojedynczo zawijać w folię aluminiową. Ułożyć w blaszce i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C na 60-90 minut w zależności od wielkości buraka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć na talerzu

Pasja Smaku
Buraczki zasmażane 58

Course Dodatki Cuisine Polska Keyword buraki Prep Time 10 minutes Cook Time 2 hours Total Time 2 hours 10 minutes Servings 6 Author Anna Ingredients 4 duże czerwone buraki 1 średnie jabłko najlepiej kwaśne 1 duża cebula 100 ml czerwonego wytrawnego wina 3 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżka masła pieprz do smaku sól do smaku sok z cytryny(...)smaku Instructions Buraki wyszorować, włożyć do garnka z wodą, gotować do miękkości. Po ugotowaniu buraki całkowicie wystudzić (można ugotować dzień wcześniej) obrać ze skórki, zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Na tartce o dużych oczkach zetrzeć jabłko. Cebulę obrać przekroić na pół, na patelni rozgrzać masło dodać cebulę dusić przez kilka minut, cebula powinna zrobić się

SprawdzonaKuchnia.pl
Zupa z kiszonych buraków 65

kiszonki są zdrowe wiedzą chyba już wszyscy. Ja mam to szczęście, że je uwielbiam Oprócz jedzenia kimchi, ogórków czy innych kiszonych warzyw, bardzo lubię pić kwas z kiszonych buraków, a pozostałe z niego buraki nie wyrzucam tylko robię z nich pyszną zupę. Polecam Amatorom kiszonek polecam kimchi , czyli kiszoną kapustę pekińską, warzywa kiszone po ormiańsku . Polecam również kiszoną(...)oczkach. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż warzywa będą miękkie. (Jak ktoś chce może najpierw ugotować do miękkości ziemniaki z marchewką i przyprawami, a potem dodać rozdrobnione buraki). Całość wystarczy doprawić sosem sojowym, pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Można też dolać trochę (np. szklankę) zakwasu po zestawieniu zupy z ognia. Ale jak buraki są dobrze

Lamarida.pl
Barszcz czerwony ze świeżych buraków 77

grudniu opublikowaliśmy przepis na wigilijny barszcz czerwony na domowym zakwasie. Ponieważ tę zupę można także ugotować ze świeżych buraków, a do zakwaszenia użyć soku z cytryny, uzupełniamy nasz katalog przepisów o taką wersję. Jest ona wygodna(...)ciągu kilku godzin można ugotować pyszny barszcz czerwony , który ma swój charakter i wyrazisty smak, a nie trzeba czekać tygodnia na główny składnik. Składniki na barszcz czerwony ze świeżych buraków 500 g czerwonych buraków 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 6 ziarenek pieprzu kolorowego 2 ziarenka jałowca

niecodziennikpary
Kopytka z burakami 67

Kopytka z burakami to propozycja na urozmaicenie domowego obiadu. Do standardowego ciasta na kopytka dodać należy startego ugotowanego buraka, aby zmienił się nie tylko kolor, ale także smak kopytek. Jeśli lubicie kopytka, wersja z gotowanymi buraczkami także powinna przypaść Wam do gustu. To, co wyróżnia kopytka z buraczkami , to ich przepiękny różowy kolor, który doskonale kontrastuje z zielonym kolorem(...)sałatek. Udostępnij Składniki na kopytka z burakami 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 duży pieczony lub ugotowany burak Dodatkowo: mąka pszenna do podsypania sól do gotowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, jeszcze ciepłe zgnieść w prasce

niecodziennikpary
Zakwas z czerwonych buraków 134

nasze babcie...😀😀😀     Dziś propozycja porcji probiotyków , czyli zakwas z buraków w kieliszku do koniaku. Składniki: buraki czosnek liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie:      Buraki umyć, obrać ze skórki i pokroić w grubsze plastry (takie z 0,5 cm) lub kawałki. Wodę zagotować z dodatkiem soli (na litr wody 1 płaska łyżka soli(...)dużego słoja (1,5 litra lub większy) włożyć 3 liście laurowe, 4 ząbki czosnku, 6 ziarenek ziela angielskiego i ciasno powkładać buraki.       Wszystko zalać przegotowaną i wystudzoną zimną wodą, tak aby woda całkiem przykryła buraki (nie mogą wystawać buraki z wody). Słój przykryć lnianą ściereczką lub gazą i obwiązać gumką, postawić w ciepłym miejscu

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kopytka z buraków i kaszy jaglanej 86

Kopytka z buraków i kaszy jaglanej Thermomix. Thermomix Przepisy Składniki: 150 g buraków ugotowanych i obranych 150 g kaszy jaglanej 400 g wody 50 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej 20 g orzechów włoskich sól i pieprz do smaku szczypta tymianku Thermomix przepisy. Kopytka z buraków i kaszy jaglanej Wykonanie: Do naczynia Thermomix wsypujemy orzechy. Miksujemy(...)naczynia Thermomix wlewamy wodę. Wsypujemy kaszę jaglaną. Gotujemy czas 15 min/temp. 90/obr.1. W tym czasie obieramy buraki i kroimy na 4 części. Kaszę pozostawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy buraki, miksujemy czas 20 s/obr.8. Jeżeli po tym czasie zostały nam kawałki buraka na ściankach naczynia, zgarniamy za pomocą kopystki i miksujemy ponownie czas 10s/obr.8. Dodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy

Themo przepisy
Hummus z pieczonej marchwi i buraka – Spyro Reignited Trilogy 128

SPYRO REIGNITED TRILOGY hummus z pieczonej marchwi i buraka, z dodatkami 1,5h – 10 zł 5 porcji proste POTRZEBUJESZ piekarnik mikser nóż Składniki Koszt HUMMUS BURACZANY Z CZARNUSZKĄ burak – 1 mała szt. ciecierzyca – 2 garście (100g) sok z cytryny – 1 łyżka pasta tahini – 1 łyżeczka czarnuszka – 1 łyżka czosnek – 2 ząbki natka pietruszki(...)łyżeczka kumin – 2 szczypty olej sezamowy – 2 łyżki zimna woda – 2-3 łyżki sól Razem 10 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. PIECZENIE WARZYW (60 min) BURAKI: Buraki umyć, pokroić w duże kawałki, obtoczyć w oleju rzepakowym i lekko posolić. MARCHEW: Marchewki umyć, obrać i przekroić wzdłuż na pół. W misce wymieszać olej, sól, chili i kumin

Nerds Kitchen
Obiadowa surówka z buraków 69

Moja ulubiona surówka, która bez wątpienia kojarzy mi się z domem rodzinnym. Idealny dodatek do niedzielnego obiadu.  Kilka faktów na temat buraków: ❤W 100 gramach mają 43kcal, 1,6g białka, 0,2g tłuszczu i 10g węglowodanów.  ❤Zbawienne przy anemii - zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez(...)komórki.  ❤Cenne źródło kwasu foliowego - zalecane dla kobiet w ciąży 👶 ❤Uwaga, bo buraki niestety mają wysoki indeks glikemiczny (64)- nie są więc zalecane dla diabetyków.  ❤Najlepiej buraki upiec w piekarniku w skórce, zawinięte w folię aluminiową, dzięki temu nie stracą wielu swoich wartości.  Składniki: 4 duże buraki (można użyć buraków ze słoika albo

Feel Eat
Zupa krem z buraków 92

jedna z moich ulubionych zup. Buraki są fantastyczne, pieczone w folii zachowały piękną barwę, cały smak, właściwości zdrowotne. Zupa krem z buraków jak ta lala Składniki: 8 buraków 1 duża cebula 2 marchwie 2 pietruszki 3 łyżki siekanej mrożonej włoszczyzny 1 jabłko ok. 1,5 l bulionu oliwa sól i pieprz do smaku opcjonalnie: lubczyk(...)minucie dodaję obraną i pokrojoną w plastry marchew i pietruszkę, duszę kilka minut, po czym dodaję posiekaną gotową mrożoną włoszczyznę i jabłko.     Po kilku chwilach dodaję buraki, wlewam bulion, miksuję, gotuję do połączenia się smaków, przyprawiam do smaku. Podaję z natką i/lub kozim serem lub pokruszoną fetą. Pestki dyni też będą

Zasmakuj Kuchni
Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera) 169

Piotr 28 maja 2018 Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera) , czyli mega zdrowy pomysł na przemycenie sporej ilości witamin, które kryją się w warzywach korzeniowych. Proponuję podanie ich z dwoma sosami: czosnkowym i ketchupowo-ziołowym. Naprawdę rewelacyjne towarzystwo. Musicie ich spróbować! :) Składniki: bataty - 2-3 sztuki buraki - 1-2 średniej wielkości marchew - 1-2 średniej wielkości seler(...)dodatek do obiadu, który będzie niebanalnym zamiennikiem klasycznych ziemniaków lub ryżu. Zaskocz siebie i rodzinę nowym, niecodziennym przepisem. Przepis na Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera): Składniki: bataty - 2-3 sztuki buraki - 1-2 średniej wielkości marchew - 1-2 średniej wielkości seler - 1 niewielki oliwa - 2 łyżki sok z cytryny - 2 łyżki czosnek - 4-5 ząbków czosnek

Pogotujmy.pl
Botwinka z jajkiem i ziemniakami 107

jednym była właśnie botwinka, a drugim tłuczone ziemniaki do zupy. Wymyśliłam sobie, żeby ziemniaki zalewać zupą bezpośrednio w talerzu. Tak smakowała najlepiej.  Uwaga: ponieważ do przygotowania botwinki używamy buraków razem z liśćmi i łodygami, najlepiej wykorzystać takie, co do których mamy pewność, że były hodowane ekologicznie.  Składniki (na 4 porcje): 1 litr bulionu warzywnego 2 pęczki młodych(...)buraków z botwinką  4 jajka ocet winny sól pieprz 2 łyżki oleju koperek 2 łyżki śmietany ok 0,5kg ziemniaków 1 łyżka masła Botwinę odciąć od buraków. Buraki cienko obrać, przekroić na pół, pokroić w plasterki, a następnie w słomkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić buraki, obsmażyć mieszając, a następnie podlać bulionem, gotować na małym

Obiad gotowy
#24 Chłodnik z buraka 150

zrobiłem pierwszy w tym roku chłodnik. Chłodnik jest świetnym rozwiązaniem, gdy w lodówce mamy pozostałości z nabiału np. maślanki, kefiry, mleko, jogurty... Na 6-7 porcji potrzebujemy: 3 duże buraki* pół zielonego długiego ogórka lub kilka gruntowych 7-8 rzodkiewek pęczek szczypiorku pęczek koperku litr produktów mlecznych (w moim przypadku jogurt, maślanka i mleko) 1,5 szklanki wody sól(...)pieprz  * Buraki możemy kupić surowe i ugotować. W tym wypadku buraki dokładnie myjemy, zalewamy wodą w garnku tak, aby były przykryte i gotujemy do momentu, aż przy wbijaniu widelca będzie on wchodził gładko. Później buraki studzimy i obieramy. Ja wypróbowałem ugotowane już i zapakowane próżniowo buraki z Lidla i wg mnie są świetne! Ugotowane

Taste of imagination
Wtorek: Sałatka z pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki 163

skorupiaki o jędrnym mięsie są wręcz stworzone do kompozycji z miękkim batatem i nieco bardziej al dente burakiem. Ale jeśli nie przepadacie za krewetkami lub chcecie obniżyć koszt lunchu – kozi ser też się sprawdzi w tej sałatce. Upieczone w niedzielę bataty, buraki i brukselki czekały już na nas w lodówce (po wystygnięciu i pokrojeniu włożyliśmy je do szczelnie zamkniętego(...)możesz też zastąpić krewetki tygrysie koktajlowymi) 1 duży batat lub dwa średnie 1 duży burak lub dwa małe 500 g brukselki Cieciorka (pół puszki) Ząbek czosnku Łyżka oliwy Dresing 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Umyj bataty, buraki i brukselkę i zostaw do obeschnięcia. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni

Niedzielny kucharz
zdrowy sok ,czyli ukiszone buraki 93

szklanki wody 2 łyżki octu jabłkowego ,lub soku z kiszonej kapusty  tutaj Opcjonalne dodatki smakowe: nasiona gorczycy, nasiona kolendry, nasiona kopru, laska cynamonu, goździki Wykonanie Umyć i osuszyć buraki. Nakłuć buraki w kilku miejscach, umieścić na blasze i piec w temperaturze 200 °C do miękkości. Upieczone buraki obrać ze skórki i pokroić w plastry typu julienne(...)paseczki talarki. Wodę zagotować ,dodać przyprawy wedle uznania i sól . Mieszać do rozpuszczenia soli. Wlać solankę na buraki. Buraki powinny być zanurzony w solance. Zakręcić słoiki ,przechowywać w temperaturze pokojowej przez około 3 dni ,a następnie wynieś do piwnicy. ps.sok pić ,buraki wykorzystać do surówki ,lub zupy. Smacznego

w mojej kuchni
Carpaccio z młodych buraków. 143

Buraki, to pospolite warzywa, które nie kojarzą się z wykwintnymi daniami. Jednak carpaccio z młodych buraków, to przystawka, którą śmiało można podać na eleganckim przyjęciu. Carpaccio przygotowałam z młodych buraczków, które są bardzo słodkie i nie mają jeszcze ziemistego smaku. Buraki lepiej upiec niż ugotować, ponieważ zdecydowanie zyskują na smaku.  Słodkie buraki, orzechowa rukola, słony(...)pinii lub pestek słonecznika 50 g sera szopskiego lub fety Dressing cytrynowy: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie: Buraki umieścić w naczyniu żaroodpornym, nakryć folią aluminiową, piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Upieczone buraki wystudzić i obrać ze skórki. Pokroić buraki

Codziennik Kuchenny
Carpaccio z buraka wg Aleex 130

się tak bardzo, że postanowiłam odtworzyć je w swojej kuchni. Pamiętajcie, aby nie przesadzić z przyprawami. W tej przystawce minimalizm jest naprawdę ważny. Smak buraka musi dominować i nie powinien być zakłócony innymi. Jeśli lubicie buraki, to coś w sam raz dla Was. Polecam. Składniki (dla 4 osób): • 4 średnie buraki • ¼ sałaty lodowej • garść świeżych kiełków (u mnie(...)cieniutkie plasterki. Ja użyłam tarki do szatkowania. Plasterki nie mogą być porwane, dobrze, jeśli idealnie widać fakturę buraka. 3. Na średnim talerzyku ułożyć plastry buraka, tworząc koło. W ten sposób przygotować 4 oddzielne porcje. 4. Buraki lekko posolić, oprószyć pieprzem. Można doprawić odrobiną soku z cytryny. Ja go pominęłam. Skropić oliwą z oliwek. 5. Sałatę lodową poszatkować w paseczki

W mojej kuchni
Sałatka z kaszy jaglanej i młodych buraków. 113

ogórek, seler naciowy, pestki dyni. Sałatkę zabieramy do pracy lub szkoły na lunch albo będzie pyszną kolacją. Składniki: 3 szkl. ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 1 szkl. pokrojonych młodych buraków  2 laski selera naciowego ½ ogórka szklarniowego lub 2-3 ogórki gruntowe ¼ szkl. pestek słonecznika 1 cienka cebula dymka ze szczypiorkiem Kilka gałązek natki pietruszki 1-2 łyżki oleju(...)oliwy z oliwek dobrej jakości ewentualnie kiełki buraków do dekoracji sałatki Sól i pieprz czarny – do smaku Do przyprawienia buraków: ½ -1 łyżeczka cukru, 1 łyżka soku z cytryny, ¼ łyżeczki soli Przygotowanie: Buraki upiec lub ugotować w skórkach. Gdy wystygną, obrać, pokroić w kostkę i przyprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Odstawić buraki na godzinę przed

Codziennik Kuchenny
Sałatka z pieczonymi burakami i jajkami 267

Pieczone buraki to dodatek idealny do sałatek. Dzisiaj zachęcam do przygotowania bardzo prostej i smacznej sałatki z mieszanką sałat, burakami, czerwoną cebulą, prażonym słonecznikiem oraz jajkami na twardo. Całość polałam domowym sosem winegret wraz z dodatkiem musztardy sarepskiej. Pycha! Składniki na 3-4 porcje: 3-4 garście mieszanki sałat  3 średniej wielkości buraki 1/2 czerwonej cebuli(...)jajka 2 łyżki ziaren słonecznika sos sok z 1/2 małej cytryny 4 łyżki oleju  2 łyżki wody 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól, pieprz (do smaku) Buraki umyć, odciąć końcówki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem około 1 godzinę w 180ºC (aż do miękkości buraków). Ostudzić. Sałatę rozłożyć na talerzach. Buraki obrać ze skórki, przekroić

Ugotować
Sałatka z burakami i słonecznikiem 120

warzyw z serii zimowej". Przepis na sałatkę z burakami dostałam od koleżanki z pracy. Już po przeczytaniu składników wiedziałam, że sałatka ta skradnie moje podniebienie. Kocham buraki, suszone śliwki i fetę. I na to jeszcze słonecznik, który bardzo smakował mi w sałatce brokułowej . Sałatka z burakami wyszła bardzo pyszna i sycąca. Na pewno zrobię ją jeszcze(...)jeden raz. Polecam! Składniki: rukola- 125 g 2 buraki (ugotowane bądź upieczone w piekarniku) suszone śliwki- 20 dag ser feta (półtłusty)- 1 kostka słonecznik łuskany- 5 łyżek 1/2 cytryny oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Rukolę myjemy pod bieżącą wodą. Odcedzamy z nadmiaru wody na sitku. Buraki kroimy w cienkie paseczki. Ser feta kroimy w drobną kostkę. Można też

Pobite gary Barbary
SAŁATKA Z RUKOLĄ, BURAKIEM I OSCYPKIEM 172

stołu momentalnie, a do tego zawiera mnóstwo właściwości odżywczych. Główną rolę w tej sałatce odgrywa pieczony burak, który jest bombą witaminową i ma właściwości lecznicze. Powinniśmy sięgać po niego jak najczęściej.   Składniki: 1 op. rukoli (100-125 g) 2-3 małe buraki 4 małe oscypki (ja dałam niewędzone) garść nasion słonecznika 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku(...)cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu szczypta papryki ostrej sól, pieprz Wykonanie: Buraki dokładnie myjemy, ale nie obieramy ze skóry. Umyte buraki osuszamy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45-60 min. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzone buraki obieramy ze skóry i kroimy w plastry, a następnie każdy plaster

Kuchnia MagdaLeny
Krem z pieczonych buraków z gorgonzolą 180

Ocet winny - 1 łyżka Oliwa Świeża natka pietruszki/tymianek/majeranek - wg uznania Sos gorgonzola gorgonzola - 150 gram śmietana 18% - 2 łyżki masło - 1 łyżka folia aluminiowa blender piekarnik Etap I - Pieczenie buraków Piekarnik ustaw na 180 stopni. Dokładnie umyj(...)buraki. Każdego buraka owiń szczelnie w folie aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 1 godzinę.  Etap II - Podsmażanie warzyw Cebulę pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę. Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki. Jabłko obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż w wysokim garnku na oliwie w kolejności cebula, seler, jabłko, czosnek. Etap III - Buraki Upieczone buraki

Wylizany Rondel
Pesto buraczane 152

deser. Pośród tych wszystkich nowości zapomniałam wspomnieć na blogu o jednym z moich ulubionych dań obiadowych z udziałem burka, czyli pesto buraczanym. Danie to łączy moje dwie wielkie pasje: buraki i makaron (czy może być jeszcze lepiej?:) Ano może, wygląd dania.Rzadko kiedy można podać danie o pięknym, różowym kolorze, a właśnie taki piękny intensywny kolor pesto nadaje makaronowi. Kiedy(...)widzimy je na talerzu nie możemy się doczekać momentu, aż zaczniemy jeść. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut + czas gotowania buraków Składniki: 2 średniej wielkości buraki 2 małe ząbki czosnku 50ml oleju 50g żółtego sera Garść nasion słonecznika lub orzechów włoskich Garść liści bazylii Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Makaron dla 4 osób Buraki

Kolizje Smaków
Sałatka z pieczonych buraków i czerwonych pomarańczy 113

dodatkiem miękkiego sera.   Ja dodałam brie, ale idealnie będzie też pasował ser kozi, czy jakiś Wasz ulubiony.  Do tego krem balsamiczny, który zaostrzy nieco smak buraków i gotowe 😋. Sałatka z pieczonych buraków i czerwonych pomarańczy Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 4 buraki 2 czerwone pomarańcze 2 garści mieszanki sałat 50 g sera brie(...)oliwa z oliwek krem balsamiczny sól pieprz Wykonanie: Buraki płuczemy, kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodporny i skrapiamy oliwą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Po upieczeniu zimne buraki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Pomarańcze dokładnie myjemy, obieramy

Kulinarne przygody Gatity
Carpaccio z kiszonego buraka, oscypka i pestek dyni 114

Pamiętacie zakwas z buraków , który przygotowywałam jako podstawę wigilijnego barszczu czerwonego z uszkami? Zakwas został w całości wykorzystany, zostały za to buraki. Dzisiaj proponuję Wam co można z takich buraków zrobić. Mianowicie - carpaccio! Kiszony burak jest dość twardy, ale ma bardzo ciekawy i aromatyczny smak. Pokrojony w cienkie plasterki znakomicie nadaje się na przekąskę, przystawkę lub sałatkę(...)polskiego smaku. Bardzo Wam polecam! kiszony burak kawałek oscypka pestki dyni olej z pestek dyni (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Buraka kiszonego pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na talerzu. Oscypka zetrzeć na tarce lub pokroić cienko nożem w paski. Posypać po wierzchu buraków. Na buraki z oscypkiem posypać podprażone na patelni pestki dyni. Delikatnie skropić całość olejem z pestek

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Krem z pieczonych buraków 234

kroku z przygotowania zupy znajdziecie na Smacznej Stornie Tesco , wraz z naszymi tipami jak dobrze wystylizować danie i informacjami na co dobrze zwrócić uwagę! :)  Składniki:  1 kg buraków,  1/2 - 1 l bulionu warzywnego, 2 ząbki czosnku, sól,pieprz, świeży tymianek, śmietana, olej rzepakowy Dodatkowo: ciemny chleb, bryndza, ew. świeży koperek/ świeży tymianek Buraki oczyszczamy, myjemy(...)osuszamy. Polewamy olejem rzepakowym i posypujemy świeżym tymiankiem, solą i pieprzem. Dodajemy ząbki czosnku i zawijamy w folie aluminiową. Tak przygotowane buraki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez ok. 60 minut lub do miękkości (czas pieczenia zależy od wielkości buraków). Upieczone buraki zostawiamy do lekkiego przestudzenia i kroimy na mniejsze kawałki, a czosnek

Plate of Joy
Buraczki słodko-kwaśne do obiadu 215

półmiękko. Idealnie pasują jako dodatek do mięsnego obiadu, zarówno po podgrzaniu na ciepło , jak i prosto ze słoika na zimno . Składniki na 8 słoików o pojemności 300ml: 3 kg buraków - waga przed obraniem i gotowaniem ZALEWA: 1 i 1/2 szkl. wody 1/2 szkl. octu 10% od WSP "SPOŁEM" KIELCE 1 szkl. cukru 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej do przetworów(...)cebula - średnia 1 ząbek czosnku 4 ziarna pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 4 ziarenka gorczycy Buraki opłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do dużego garnka do wrzątku - warzywa krócej się wtedy gotują i nie tracą swoich wartości, w przeciwieństwie gdy wkładamy je do zimnej wody . Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości

Grunt to przepis!
Makaron z pesto buraczkowym / Pasta with beetroot pesto 173

Dziś obchodzimy Dzień Buraka! Z tej okazji przygotowałam rewelacyjny przepis na makaron Lubella z łatwym, szybkim i przyjemnym pesto z pieczonych czerwonych buraków, pieczonego czosnku, orzechów włoskich i parmezanu. Przepis ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu, najpierw pieczemy buraki wraz z czosnkiem, następnie miksujemy je oliwą, orzechami i parmezanem i na koniec mieszamy z ugotowanym makaronem. Doskonały pomysł(...)obiad dla wszystkich wegetarian, zapraszam! Scroll down for recipe in English Makaron z pesto buraczkowym (4 porcje) Składniki: 4 średnie nieobrane buraki ćwikłowe 4 nieobrane ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek sól, cukier i pieprz do smaku 1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny sok z jednej cytryny 4 łyżki startego parmezanu+trochę do podania 50 g orzechów włoskich

karmelowy
Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka 90

dań obiadowych.  Sałatkę z buraczków najbardziej lubię w towarzystwie kaszy jęczmiennej lub ziemniaków, to zdrowe i proste jedzenie. Na moim blogu znajdziecie przepisy na przepyszne dania z burakami, szczególnie polecam sałatkę z pieczonych buraczków . Składniki: 0,5 kg buraków 1 duże kwaskowe jabłko 2 płaskie łyżki masła sok z 1/2 cytryny + otarta skórka  1 czubata(...)łyżka kwaśnej śmietany (można zastąpić jogurtem) 1 płaska łyżka mąki 1 łyżeczka cukru sól do smaku Przygotowanie: Buraki w skórkach gotować do miękkości. Następnie zalać zimną wodą, a gdy wystygnąć obrać ze skórki. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło

Codziennik Kuchenny
Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi. Zaproszenie. Czerwiec. 110

komentarzu do mojego przepisu na Chłodnik litewski. Zapraszam do wspólnego gotowania. Składniki: 1,5 szkl młodych buraków (pokrojonych w drobną kostkę) 2,5 szkl. wody (do gotowania buraków) 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego 2 szkl. maślanki naturalnej 4 ogórki gruntowe 6 rzodkiewek  250 g szyjek rakowych (kupiłam mrożone) 1/4 szkl. posiekanego koperku 1/2 łyżeczki soli(...)płaska łyżeczka cukru do gotowania buraków sól, pieprz czarny do smaku - do przyprawienia chłodnika Przygotowanie: Buraki obrać, pokroić w drobną kostkę. Buraki przełożyć do garnka, dodać wodę, sól, cukier i gotować na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Wystudzić ugotowane buraki wraz z wodą, w której się gotowały.  Jogurt, maślankę, buraki i wodę

Codziennik Kuchenny
Buraczane frytki 154

Dziś zastępujemy tradycyjne frytki burakami. Świetnie nadają się jako dodatek do mięs, albo jako i sama przekąska np. na kolację.  Nie każdy lubi smak buraków, pamiętajmy że są też zwolennicy. Świetnym przykładem jest moja siostra, która uwielbia buraki od dziecka i wcina je na surowo jak jabłko. Ja odważyć się nie mogę, jednak uwielbiam ich smak(...)Spróbuj koniecznie, a nie pożałujesz :) Składniki: 2-3 średnie buraki 3 łyżeczki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli odrobina chilli Przygotowanie:  Buraki umyj i obierz ze skórki, następnie pokrój w paski i o grubości 0,5 cm x 0,5 cm. Buraki przełóż do miski i wymieszaj delikatnie z pozostałymi składnikami

Niezły Młynek
Sałatka z cukinii i buraków do słoika 148

uwielbiam buraczki pod różnymi postaciami, a już w wersji marynowanej-przetworzonej ubóstwiam Buraczki marynowane z cukinią można wzbogacić dodając pokrojoną w paseczki paprykę czerwoną. Drukuj Sałatka z cukinii i buraków window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1,5 kg buraków 1 cukinia 1 cebula 2-3 ząbki czosnku Zalewa 250 ml octu jabłkowego 1/2 szkl. cukru 3/4 l wody(...)łyżeczki soli 6 ziaren pieprzu czarnego 2 listki laurowe kilka ziaren gorczycy Sposób przygotowania Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Buraki studzimy i obieramy a następnie ścieramy na tarce. Cukinię ścieramy na tarce i sparzamy wrzątkiem. Do miski wrzucamy cukinię, ścieramy buraki, wkrawamy cebulę i wyciskamy czosnek. Mieszamy i przekładamy do słoików Przygotowujemy zalewę: wszystkie zakładniki zalewy

Mieszam w Garnku
Ciasto z buraków i malin 118

między innymi buraki, aronia, winogrona, jabłka, pomidory itd., ale zdążyliście mnie już poznać, i wiecie, że na upieczenie ciasta zawsze znajdę chwilę. Wykorzystałam fakt, że miałam już ugotowane buraki, walcząc z komarami (wiecie, że one gryzą nawet jak pada deszcz?) zerwałam trochę malin, dodałam kilka innych składników, Miśka ciut pomogła, ja wymieszałam i v’ila brzydkie(...)ciasto gotowe. Jest bardzooo fit, bo w 3/4 składa się z warzyw i owoców, a dodanego cukru jest jak lekarstwa. Miśka, na wieść o tym, że ciasto będzie z buraków, zrobiła oczy jak spodki, a potem przyznała „wiesz Mami, miałaś rację, wcale nie było czuć buraków”. O, biedna ona, tyle razy jadła warzywne słodkie ciasta zupełnie

greenscarf
Barszcz na zakwasie 344

nawet tygodni wcześniej a smak barszczu dzięki niemu jest wyborny. Składniki: 3 marchewki 3 pietruszki Biała część pora Pół dużego selera 20g suszonych podgrzybków 4 duże buraki Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz czarny w ziarnach Sól majeranek Na zakwas : 1,5kg buraków czerwonych główka czosnku 5-7 liści laurowych, około 20 kulek ziela angielskiego łyżka soli kromka chleba(...)razowego - na zakwasie (bez drożdży) przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra Wykonanie: Na około tydzień przed wigilią nastawiamy zakwas. Surowe buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do wyparzonego słoika, przekładając ząbkami czosnku, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą z dodatkiem soli - tak by pokryła buraki. Dodajemy kromkę chleba

Pyry na Gaz
Barszcz ukraiński 124

męża ogórkową. Zupka wyszła bardzo pyszna,   treściwa i pożywna. Czyli taka jak lubię ;-). Jest to idealna zupa na jesienne dni. Zapraszam!!! Składniki: dowolne mięso, 6 dużych buraków, 1 puszka białej fasoli, ¼ główki białej kapusty ( małej), 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, 2 ziemniaki ( duże), 0,5 cebuli, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, 3 liście laurowe(...)Wykonanie: Mięso gotujemy w ok. 3 l wody. Od czasu do czasu zbieramy powstające szumowiny. Jak już zbierzemy wszystkie szumowiny   dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i obrane buraki. Buraków nie kroimy. Przyprawiamy solą i pieprzem i jeżeli ktoś używa to Vegetą. Jak buraki będą miękkie wyjmujemy je z zupy, odstawiamy do przestygnięcia. W między czasie kroimy

Passion of Cooking
SAŁATKA Z BURAKÓW PAPRYKI I CEBULI NA ZIMĘ 206

Burak ćwikłowy to przede wszystkim doskonałe źródło witamin i minerałów.  W korzeniu tego warzywa znajdują się spore ilości witaminy C, wzmacniającej odporność, a także witaminy A, B1 i betakarotenu, które dbają o wzrok oraz pomagają zachować młody wygląd  i poprawią kondycję skóry, włosów i paznokci.  Buraki bogate są również w wapń, który(...)jest budulcem kości i zębów, a duża zawartość potasu w buraku pozwala utrzymać w ryzach ciśnienie tętnicze krwi.  B urak jest lekkostrawny, niskokaloryczny i nie wywołuje alergii.  Ma przy tym sporo witamin i składników mineralnych, również tych rzadko występujących w żywości.    Chyba każdy słyszał, że buraki powinno się jeść przy niedokrwistości, mają one bowiem cenne

potrawyregionalne
Pieczone buraki 105

Buraki - wspaniale, choc wydaje mi sie troche niedocenione warzywo. A przeciez mozna z niego wyczarowac mnostwo wspanialych przysmakow o fantastycznych kolorach.  Dzis we wspolnym gotowaniu postanowilismy przygotowac buraki pieczone. Ja zdecydowalam sie na upieczenie ich z czosnkiem i cebulka w miodowo-balsamicznej glazurze. Okazaly sie pyszne,  fantastyczne, poprostu nieziemskie - goraco je Wam polecam! W kuchni aromat(...)pieczonych warzyw czuc bylo jeszcze rano, a gdy wyrzucalam papier od pieczenia, pachnial tak wspaniale burakami, przypieczonym miodem i octem balsamocznym, ze mialam ochote go schrupac;) Zobaczcie tez jakie pomysly na pieczenie burakow mieli pozostali uczestnicy zabawy:  Panna Malwinna ,  Lejdi ,  Mirabelka ,  Mopsik ,  Bartoldzik ,  Aleksandra . Skladniki: 0.5kg surowych burakow 2 czerwone cebule kilka

Codzienne Gotowanie
Piątkowy obiad 179

cebulę i dodajemy pokrojone grzyby. Smażymy do uzyskania złocistego koloru. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka z buraków Składniki 400 g upieczonych lub ugotowanych buraków 1 cebula 2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżka miodu 1 cytryna Wykonanie Buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, doprawiamy(...)kwaśną gęstą śmietaną, miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dokładanie mieszamy . Pieczenie buraków.... Składniki: 2-4 buraki ze skórką Wykonani Rozgrzewamy piekarnik do 180 -190 stopni. Buraki porządnie szorujemy i myjemy.Nastepnie zawijamy w folie aluminiową, układamy na blaszce.Pieczemy około 60-80 minut(zależy od wielkości buraków

w mojej kuchni
Chłodnik litewski 165

ząbków czosnku, 2 jajek, 200 ml śmietany 18%, 500 ml maślanki, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie chłodnika należy zacząć paradoksalnie od ugotowania młodych buraków (botwinki). Najpierw buraki  dokładnie umyłem i pokroiłem razem z liśćmi w drobną kostkę, o boku około 3 milimetrów. Następnie pokrojone buraki wraz z liśćmi dodałem do garnka, do którego wlałem(...)wody i posoliłem. Gotowałem na średnim ogniu, dość często mieszając do czasu niemal całkowitego wygotowania wody, co zajęło mi około piętnastu minut. Następnie odstawiłem buraki do całkowitego ostygnięcia. Pęczek koperku drobno posiekałem i umieściłem w miseczce. Cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem pokroiłem w kostkę tej samej wielkości co buraki i dodałem ją do koperku. Następnie do tej samej

Wyprawy kulinarne
Puree z pieczonych buraków 137

mini sucharków Składniki na puree: - 2 buraki średniej wielkości - sól, pieprz - 1 łyżeczka tartego chrzanu - 1 łyżeczka musztardy dijon - szczypta mielonego czosnku Dodatkowo potrzebna folia aluminiowa do zawijania buraków. Buraki myjemy, osuszamy, kładziemy na foli aluminiowej, przyprawiamy solą i pieprzem i zawijamy w folię. Tak przygotowane buraki wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy(...)minut aż buraki będą miękkie. Upieczone buraki wyjmujemy z piekarnika, obieramy ze skórki i blendujemy na puree. Dodajemy chrzan, musztardę, pieprz i czosnek i mieszamy. Gotowe puree możemy dodać jak my do krokietów lub do obiadu lub jako dip do przekąsek. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Czysty barszcz czerwony na zakwasie 177

marchwie 2 pietruszki 1 mały seler 1 nieduży por 1 duża czerwona cebula sól, majeranek kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego ok. 6 goździków 3 liście laurowe olej do smażenia Buraki myjemy i obieramy, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego cebulę. Gdy się zeszkli(...)dorzucamy starte buraki  i wszystko razem przesmażamy przez kilka minut, dobrze mieszając. Następnie cebulę i buraki przekładamy do garnka, zalewamy litrem wody i gotujemy na niedużym ogniu do miękkości warzyw. W trakcie gotowania, jeśli zachodzi potrzeba, uzupełniamy płyn. Włoszczyznę myjemy i obieramy, po czym kroimy na cząstki. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak, by przykryła warzywa

Kuchenna Kontrrewolucya
Kwas buraczany - wiosenna odnowa 122

szklanka surowego kwasu wypita dziennie może zdziałać cuda. Jest też znakomitym produktem do przygotowania czerwonego barszczu bez gotowania, tzn. dodajemy go do wcześniej przygotowanego wywaru/zupy i serwujemy. Z ukiszonych buraków można wycisnąć sok w sokowirówce, są też świetnym dodatkiem do sałatek, i mają znacznie więcej substancji odżywczych od buraków gotowanych i pieczonych.  Czas przygotowania(...)Składniki: Kiszone buraki podstawowe: 1 kg buraków, łyżka soli, 3-5 ząbków czosnku. ok. 2 litry wody. Dodatki wg. uznania: listki laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, majeranek, tymianek, cząber itp., marchew, pietruszka, seler... Przygotowanie: Buraki obrać i pokroić w plastry lub średnią kostkę, czosnek obrać.  Sól rozpuścić  w przegotowanej wodzie i wystudzić, zalać

SzczyptaSmaQ
Moja pierwsza dyszka! 102

dziesiątkę. Pyszne, nie za słodkie czekoladowe ciasto, nie tak wilgotne jak to , ale za to z przepyszną skorupką na wierzchu. W sam raz na okrągłą okazję! CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKAMI 300g buraków 85g ciemnej czekolady 3 jajka 300g brązowego cukru 200ml oleju 1 łyżka syropu waniliowego 30g kakao 200g mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki(...)soli Buraki myjemy, wkładamy do garnka z gorącą wodą i gotujemy 30 minut (nasze były drobne, więc 20 minut wystarczyło). Po ugotowaniu płuczemy buraki zimną wodą i obieramy- jest to bardzo łatwe, niektóre wręcz "wyskakują" ze skóry. Obrane buraki trzemy na drobnej tarce albo blendujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, okrągłą foremkę natłuszczamy i wysypujemy kaszą manną

les mirabelles
Barszcz czerwony czysty (na zakwasie) 181

Najchętniej podajemy z gotowanymi ziemniakami, ale można śmiało podać do krokietów, paluszków lub pasztecików z kapustą. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu lub wywaru (u nas na skrzydełkach) 2 średnie buraki 200-250 ml zakwasu z buraków ( wersja 1 lub wersja 2 ) 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku liść laurowy ziele angielskie kminek mielony 1 łyżka octu majeranek(...)suszony sól Sposób wykonania: 1. Buraki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej. Zalewamy wrzątkiem 1 cm powyżej buraków. 2. Do wywaru dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, obrane i pokrojone warzywa: cebulę i marchewkę. Gotujemy, aż marchewka będzie prawie miękka. Następnie dodajemy wywar z zaparzonych buraków i połowę tartych buraków i zakwas. Zagotowujemy. 3. Barszcz doprawiamy mielonym

Kuchnia domowa Ani
Czerwony KOKTAJL Z BURAKÓW 134

folderze "zdjęcia" fotki pysznego koktajlu, który niedawno robiłam częściej, a jakoś mi się o nim zapomniało. Nie może być więc inaczej -  taki koktajl zaproponuję Wam dzisiaj: - 3 małe buraki obrane ze skórki, - 1 jabłko, jak najbardziej ze skórką, - kilka gałązek pietruszki (trochę więcej, niż na zdjęciu), - około 0,5 litra wody - zblendować, z superblenderów można od razu pić(...)istnieją też opinie, że wręcz przeciwnie, nie taki on zdrowy, bo mogą być biegunki, bo coś tam - nie mnie to oceniać. Ja wiem, że warzywa wolę surowe, niż gotowane, buraki takoż, dlatego jak mam wybór, to wrzucam do blendera, zamiast gotować do obiadu. Nie zauważam skutków ubocznych a buraki zjedzone, w najbardziej ulubionej przeze mnie formie (jakbym mogła

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Sałatka z karmelizowanymi burakami i fetą 142

feta bedzie doskanałą przystawką lub lekkim daniem dla osób dbających o dietę. Doskonale smakuje, wygląda wykwitnie a nie kosztuje dużo ani pracy ani pieniędzy. Składniki: (na 2 porcje 4 buraki Sól Czarny pieprz Łyża masła klarowanego Łyżka miodu wielokwiatowego Łyżka kremu balsamicznego 2 duże plastry sera feta Głowka sałaty masłowej Rzodkiewki Pestki dyni lub orzechy włoskie do posypania Sposób(...)przygotowania: Buraki gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie. Obieramy i kroimy na plastry o grubości 1 cm. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajmy miód i krem balsamiczny. Gdy składniki się połączą układamy plastry buraków i doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Przesmażamy z obu stron aż buraki pokryją się glazurą. Sałatę myjemy i rwiemy na mnijesze kawałki

Pyry na Gaz
CARPACCIO Z BURAKA 107

Barszcze i soki z buraków obniżają ciśnienie krwi, oczyszczają ją oraz powodują w niej wzrost liczby czerwonych ciałek (ich niedobór powoduje anemię).   Poza tym buraki zawierają dużo witaminy C i B1 oraz wiele makro- i mikroelementów.  Znajdziemy w nich wapno, magnez, potas oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez (o których przypuszcza się, że działają(...)sól, pieprz A jak to zrobić: Buraka ugotować do miękkości, obrać ze skóry i pokroić na cienkie plasterki. Na talerzu ułożyć roszponkę, a następnie plasterki buraka. Pestki z dyni uprażyć na patelni i posypać buraki. Z oliwy, octu, soli i pieprzu przygotować sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki, polać przygotowane carpaccio. Smacznego

Kuchnia w opałach