buraki - 8365 przepisów (strona:24/558)

Zakwas buraczany (na barszcz czerwony) 321

soli, np. morskiej gruboziarnistej 1 kg buraków, np. podłużnych (waga przed obraniem) kilka listków laurowym kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ząbków czosnku 5 łyżek soku z kiszonych ogórków Buraki umyć, obrać i pokroić w cienkie talarki (np. za pomocą szatkownicy). Do przegotowanej, letniej wody wsypać sól. Dokładnie wymieszać. Pocięte buraki ułożyć w kamionce/dzbanku/dużym słoiku. Następnie dodać(...)liście laurowe, ziele angielskie i kilka ząbków czosnku (wcześniej obranych oraz pokrojonych na mniejsze części). Przygotowane buraki zalać wodą. Na sam koniec wlać kilka łyżek soku z kiszonych ogórków. Buraki oraz przyprawy muszą być dokładnie przykryte. Jeżeli coś wypływa, to należy to docisnąć, np. szklanką, talerzykiem. Przygotowaną kamionkę należy przykryć, np. gazą i odstawić w ciepłe miejsce

Ugotować
Chłodnik litewski z ziemniakami. Regionalne Smaki. Czerwiec 150

chłodnika dodaje się kostki lodu. Podanie chłodnika z ugotowanymi, wystudzonymi ziemniakami, to mój pomysł, który okazał się wyjątkowo smaczny. Spróbujcie koniecznie takiej wersji chłodnika. Składniki: 1,5 szkl młodych buraków (pokrojonych w drobną kostkę) 2,5 szkl. wody (do gotowania buraków) 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego 2 szkl. maślanki naturalnej 4 ogórki gruntowe 6 rzodkiewek  kilka młodych(...)smażona cebulka lub swarki z boczku 1/4 szkl. siekanego koperku 1 ząbek czosnku lub 2 łyżki siekanego szczypiorku 1/2 łyżeczki soli + 1 płaska łyżeczka cukru do gotowania buraków sól, pieprz czarny do smaku - do przyprawienia chłodnika Przygotowanie: Buraki obrać, pokroić w drobną kostkę. Buraki przełożyć do garnka, dodać wodę, sól, cukier i gotować na wolnym ogniu

Codziennik Kuchenny
Ciasto czekoladowe z burakami (Buraczek) 155

musicie obawiać się ich smaku – są niemal niewyczuwalne (żadna z poczęstowanych osób nie domyśliła się co jest w środku), a ciasto dzięki nim jest wilgotne. Taki murzynek z burakami nie jest niestety dietetyczny, lecz warto się skusić – tym bardziej, że ciasto rośnie duże i możemy podzielić je na wiele porcji. Do wykonania użyłam standardowej tortownicy z kominem(...)lecz ciasto możemy upiec także w dwóch niewielkich keksówkach. Ciasto czekoladowe z burakami: 500 g ugotowanych buraków (ok. 3 średnie sztuki – ja kupiłam już ugotowane) 3 szklanki mąki pszennej (500 g) 1 szklanka oleju rzepakowego (250 ml) 1 szklanka kakao (90 g) 6 średnich jajek 2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu

Poezja smaku
Zupa krem z buraków z nutką pomarańczy 165

Uwielbiam buraki w każdej możliwej postaci. Na moim blogu pojawiły się już babeczki, sałatki, makarony i barszczyk z użyciem buraków (przepisy znajdziecie >TUTAJ< ), a tym razem przedstawiam Wam zupę krem z buraków z nutką pomarańczy. Choć pieczenie buraków trwa dość długo, ta zupka jest warta czekania! Składniki: - 1,25l bulionu (1,25l wody(...)łyżka domowego koncentratu bulionu warzywnego ) - 700-750g buraków - 2 cebule - sok z 1 pomarańczy - skórka z 1/2 pomarańczy - 2 łyżki oleju kokosowego - 4 ząbki czosnku - 3 gałązki majeranku - 3 gałązki tymianku Buraki myjemy, szorujemy szczoteczką i osuszamy. Kroimy na pół (jeżeli mam małe buraczki), ćwiartki lub ósemki. Każdy kawałek zawijamy w folię (matową stroną na zewnątrz

Be Fit Be Strong
Sałatka z pieczonymi burakami 221

Mega zdrowa i pyszna sałatka z pieczonymi burakami i delikatnym sosem musztardowo-miodowym. Przygotowanie takiej sałatki nie wymaga dużo pracy, wystarczy upiec wcześniej tylko buraki. Kto nie zna smaku pieczonego buraka proponuję spróbować, zapewniam gotować ich nigdy więcej(...)będziecie. Podczas pieczenia wszystkie witaminy i smak pozostają w buraku, a do tego burak nie traci koloru. Sałatka jest lekka i bardzo sycąca, świetnie pasuje do Kaczki pieczonej z jabłkami  lub po dodaniu ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej jako samodzielny smaczny posiłek bezmięsny. sałatka z pieczonymi burakami z kaszą gryczaną niepaloną Składniki: 2 średnie buraki opakowanie dowolnej sałaty

Kuchcik gotuje
Batatowa zapiekanka z burakiem, gruszką, wędzonym tofu i czerwonym pieprzem. Pod wegańskim serkiem cebulowym. 174

włoskich uważają za orzechowy przesyt. Składniki: Na dolną warstwę batatowo-buraczaną: 1 średni batat (w sumie potrzebne są 2 bataty, patrz. „Na górną warstwę batatową”) 3 małe buraki (lub 2 średnie) ok. 40-50g wędzonego tofu (polecam z tej firm , najlepsze jakie jadłam!) (w sumie potrzebne jest ok. 90-100g) 1/2 sporej gruszki 1 łyżeczka(...)suszonej, sproszkowanej cebuli 3/4 łyżeczki octu winnego białego sól do smaku Sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180C i zalewamy nerkowce zimną wodą (jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej). Bataty i buraki dokładnie myjemy. Najpierw wsadzamy do piekarnika buraki owinięte w folię, po 15 minutach dokładamy bataty (również owinięte w folię). Po ok. 40 minutach od włożenia buraków, sprawdzamy

Fill The Bowl
Ciasto czekoladowe z burakami 112

tylko do zjedzenia buraczków. Znika tak szybko, że ledwie zdążyłam zdjęcie zrobić:) Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka olejku wanilinowego 500 g buraków 3 jajka szczypta soli 200 g masła tabliczka gorzkiej czekolady cukier puder Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania buraków. Najlepiej wziąć 2-3 średniej wielkości buraki, wrzucić je go garnka(...)wodą i gotować ok godziny. Po tym czasie powinny być już miękkie. Odstawiamy je na bok aby wystygły. Ostudzone buraki obieramy ze skórki i ucieramy na grubej tarce. W międzyczasie przygotowyjemy masę czekoladową. Miseczkę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Do miseczki wrzucamy masło i czekolade i czekamy aż wszystko się roztopi. Od czasu do czasu mieszamy

Kulinarna Patilogia
Barszcz ukraiński w stylu azjatyckim 192

kiszonymi burakami i w wydaniu azjatyckim. Czemu nie? Tym bardziej, że efekt przepyszny, napakowany witaminami i składnikami odżywczymi. Oczywiście do przygotowania zupy możecie użyć zwykłych buraków i zakwasić ją cytryną ale zapewniam, daleko jej będzie do barszczu z kiszonką. Zacznijcie od ukiszenia buraków ( przepis ), po 7 dniach możecie już gotować zupę. Naprawdę warto :).  Trzymając(...)kupienia w np. Lidlu) i grzyby shitake.    Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1500-2000 ml domowego bulionu, 20 suszonych grzybów shitake, 5 ziemniaków, 3-4 ukiszone buraki, 1/2 szklanki soku z kiszonych buraków, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera korzeniowego, ok. 3 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej, 1 puszka pomidorów bez skóry, 2 szklanki wspięgi

SzczyptaSmaQ
Super czerwony barszcz zimowy. Idealny na wigilię. 114

zupie.  Jaki jest sekret idealnego barszczu? Po pierwsze należy wybierać odpowiednie buraki, najlepsze są te podłużne, są smaczniejsze i mają więcej soku.  Po drugie czas gotowania - buraków nie wolno przegotować, powinny być lekko twardawe.  Po trzecie ocet - jeśli ktoś nie lubi octu spirytusowego, polecam ocet jabłkowy, nie jest tak ostry, a zakwasza zupę, żeby(...)dokładniej czosnek i majeranek. Nie powinno ich zabraknąć w żadnym barszczu. Jeśli okaże się, że mimo naszych starań barszcz stracił swój kolor uratować sytuację może uratować świeży sok z buraków. Składniki: 5 podłużnych buraków, liście selera (mogą być z selera naciowego), por, pietruszka, 2-3 łyżki octu jabłkowego, 1 duży ząbek czosnku, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka cukru

Pełna Lodówka
Barszcz czerwony czysty na zakwasie 187

włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Całość gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, po czym doprowadzić wywar do wrzenia. Buraki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Czonek obrać i pokroić każdy ząbek na 2 lub 3 części, w zależności od wielkości. Do wrzącego wywaru z jarzyn włożyć(...)pokrojone buraki, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować, aż buraki będą miękkie. Gdy buraki będą ugotowane, do zupy dodać zakwas, czosnek, cukier, sól, pieprz i majeranek. Doprowadzić do wrzenia, po czym jeszcze przez chwilę (około 5 minut), na bardzo małym ogniu, razem pogotować. Ugotowaną zupę ewentualnie jeszcze doprawić do smaku, a następnie przecedzić przez sito

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty z sokiem malinowym 199

buraków dopełniony słodyczą soku malinowego. Całość o słodko-kwaśnym posmaku. Niezastąpiony na wigilijnym stole z dodatkiem uszek. Smakowity w towarzystwie krokietów. Polecam!   Składniki: 1,5 kg czerwonych buraków; 2 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego; 1 łyżka majeranku; 125 ml domowej roboty soku malinowego; 2,5 litra zimnej wody; 2 ząbki czosnku; 2 - 3 łyżki octu; Sól(...)Pieprz. Ewentualnie łyżeczka białego cukru. Sposób przygotowania: Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku obrać i jeśli są duże poprzekrawać na pół. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć starte buraki, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, łyżeczkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować, aż buraki będą

Gospodyni Miejska
Sałatka śledziowa z burakami 42

Szybka, świąteczna sałatka śledziowa ze śledzikiem à la matjas, gotowanym buraczkiem i soczystym jabłkiem. Jak przystało na dodatek buraków w przepisie, kolor przepiękny, sałatka aż cieszy oko i przyciąga spojrzenie ustawiona na świątecznym stole. Śledź w połączeniu ze słodyczą buraków i jabłek, nie jest aż taki mdły, ogórek kiszony również nadaje nutki orzeźwiającego smaku. Sałatkę wystarczy zajadać(...)kromką świeżego pszennego pieczywa, nie potrzeba już nic więcej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Sałatka Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 8 porcji Przygotowanie 20 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 200 kcal Świąteczna sałatka śledziowa z gotowanym buraczkiem i soczystym jabłkiem. Pyszna sałatka ze śledziem à la matjas

ProstePesto.pl
Carpaccio z Buraka 40

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Carpaccio z buraka – potrzebujemy tak niewiele składników, by przygotować tę pyszną przystawkę. Carpaccio to bardzo słynne i dobrze znane na całym świecie danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Tam, carpaccio przygotowuje się z surowej wołowiny. Danie to zainspirowało wielu kucharzy do przygotowania carpaccio w różnych wersjach, na przykład z buraka. Carpaccio z buraka podaję(...)zazwyczaj z dodatkiem rukoli, sera mozzarellą i słonecznika. Dodatek to pyszny sos na bazie oliwy, soku z cytryny i miodu. Carpaccio z buraka smakuje naprawdę rewelacyjnie! Carpaccio z buraka bardzo często serwuję, kiedy odwiedzają mnie znajomi czy rodzina. To bardzo smaczna, elegancka i cudownie wyglądająca przystawka, która posmakuje każdemu. Jak przygotować carpaccio z buraka? – zobaczcie jakie

Przepiski.pl
Sałatka z kaszą sorgo, burakiem i kozim serem – pyszna i zdrowa 40

Sałatka z kaszą sorgo, burakiem i kozim serem to bardzo smaczne, zdrowe i leki danie, które możemy podać zarówno na obiad, jak i przekąskę na imprezie. Świetnie sprawdzi się też jako lunch z pudełka do pracy. Jeśli całość podzielimy na 3 porcje, to jedna będzie miała około 450 kcal i będzie dobrym źródłem witamin E, B12 i kwasu foliowego(...)także wapnia i fosforu.   Składniki na sałatkę z kaszą sorgo, burakiem i kozim serem (3-4 porcje): 400 g buraków 150 g sera koziego (feta) 3 garście rukoli (30 g) 100 g kaszy sorgo czerwonej garść pestek słonecznika 3 łyżki oleju lnianego łyżka miodu łyżka octu balsamicznego (może też być sok z cytryny lub ocet winny) sól, pieprz

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania