buraki - 8865 przepisów (strona:22/591)

DOMOWY ZAKWAS Z BURAKÓW 697

już ostatnie momenty na przygotowanie domowego zakwasu z buraków. Idealny będzie do wigilijnego barszczu, ale też można pić go samodzielnie. Szklaneczka zakwasu dziennie wzmacnia odporność i krew. Domowy zakwas z buraków przygotowuję co roku na około 10-11 dni przed Wigilią. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, a potem wystarczy odstawić go w ciepłe, zaciemnione miejsce. Pamiętajcie też(...)zakwas z buraków nie jest gotowym barszczem, a dodatkiem do niego.  Domowy zakwas z buraków - składniki na 2 litrowe słoiki: * około 1000-1200 g świeżych buraków * 8 ząbków czosnku * 4 liście laurowe * 8 ziaren ziela angielskiego (użyłam przypraw  Skworcu ) * 12 ziaren czarnego pieprzu * 2 płaskie łyżeczki soli * 800-900 ml wody Wykonanie: Buraki

Zrób to smacznie
Jak łatwo obrać buraki – poradnik 76

łatwo obrać buraki będzie tematem mojego dzisiejszego poradnika. Jeśli tematyka związana z tym warzywem was interesuje, polecam koniecznie zajrzeć do wpisów: Jak upiec buraki Jak ugotować buraki – 2 sposoby Jak oczyścić warzywa z pestycydów JAK ŁATWO OBRAĆ BURAKI Ten trik możemy zastosować do buraków, które nam się gotują czy pieką. Gorące buraki wrzucamy(...)jedną minutę do wcześniej przygotowanej bardzo zimnej wody i odcedzamy na durszlaku. Możemy też gorące buraki umieścić na durszlaku i polewać je lodowatą wodą. Ten zabieg sprawi, że skórka z buraków pieczonych czy gotowanych będzie łatwo i szybko odchodzić. Artykuł Jak łatwo obrać buraki – poradnik pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Tarta z jarmużem, pieczonymi burakami i sosem beszamelowym 84

masła lub smalcu lub oleju kokosowego 1/4 łyżeczki soli 1 małe jajko lub 1/2 dużego Składniki na farsz: 400 g upieczonych, obranych i pokrojonych na cieniutkie plastry buraków 400 g surowego lub rozmrożonego jarmużu Składniki na sos beszamelowy: 500 ml mleka (u mnie sojowe) 50 g mąki pszennej lub innej 50 g masła lub smalcu lub oleju kokosowego Sól(...)patelni/woku/rondlu, zblanszować na niewielkiej ilości oliwy, ma być lekko twardy, ale nie surowy. Jarmuż przełożyć na deskę do krojenia, drobno posiekać, odsączyć na sitku lub wycisnąć w rękach. Odłożyć. Buraki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową, błyszczącą stroną od wewnątrz, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st C, piec od 30 min do godziny, w zależności od wielkości buraków

moj przepis na
Tarta z jarmużem, pieczonymi burakami i sosem beszamelowym 71

masła lub smalcu lub oleju kokosowego 1/4 łyżeczki soli 1 małe jajko lub 1/2 dużego Składniki na farsz: 400 g upieczonych, obranych i pokrojonych na cieniutkie plastry buraków 400 g surowego lub rozmrożonego jarmużu Składniki na sos beszamelowy: 500 ml mleka (u mnie sojowe) 50 g mąki pszennej lub innej 50 g masła lub smalcu lub oleju kokosowego Sól(...)patelni/woku/rondlu, zblanszować na niewielkiej ilości oliwy, ma być lekko twardy, ale nie surowy. Jarmuż przełożyć na deskę do krojenia, drobno posiekać, odsączyć na sitku lub wycisnąć w rękach. Odłożyć. Buraki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową, błyszczącą stroną od wewnątrz, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st C, piec od 30 min do godziny, w zależności od wielkości buraków

moj przepis na
Kiszone buraki 95

Kiszone buraki W ostatnim czasie kiszenie powróciło do łask. Ludzie przypomnieli sobie o wspaniałym smaku kiszonek, oraz o ich właściwościach zdrowotnych. Dla mnie kiszone buraki są najlepsze, dlatego właśnie przepisem na nie, chce się z Wami podzielić. Najbardziej lubię wodę powstałą z kiszenia buraków i to właśnie dla niej, tak chętnie je robię. Często na śniadanie kręcę(...)sobie hummus, świeże, domowe podpłomyki, a do tego nalewam dużą szklankę soku z kiszonych buraków. Te smaki pasują do siebie niesamowicie dobrze. Kiszonych buraków nie pasteryzuję, bo nie trzeba. Po odcedzeniu i wsadzeniu do lodówki, proces fermentacji się zatrzymuje. Nie przechowuję zakwasu zbyt długo, pomimo, że się da, ponieważ wolę robić go na bieżąco. Tak według mnie smakuje

Blendman
Tarta z jarmużem, pieczonymi burakami i sosem beszamelowym 128

godziny, w zależności od wielkości buraków, małe pieczemy krótko, duże pieczemy dłużej. Po upieczeniu pozostawić buraki w folii, aby ostygły, następnie obrać ze skórki. Buraki pokroić w cienkie, 2 mm plastry. Przygotować sos beszamelowy. W rondlu z nieprzywieralnym dnem, rozpuścić masło, dodać mąkę, smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Odstawić z gazu, powoli wlewać mleko, cały(...)zagotowania, następnie gotować do momentu, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia dodać śmietanę, ostudzić dodać rozbełtane jajko, przyprawy, wymieszać. Na upieczonym spodzie ułożyć jarmuż, następnie wylać sos, ułożyć buraki. Posypać serem żółtym. Piec 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Pierwsze 20 min piec pod przykryciem, aby buraki się nie spiekły. Tartę wyjąć, podawać gorącą. Smacznego

moj przepis na
Buraczki na ciepło – do obiadu 342

Buraczki na ciepło – do obiadu Pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Buraki możemy upiec w piekarniku lub ugotować jeśli wolimy, choć uważam, że pieczone są smaczniejsze.     Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych 1 łyżka masła 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 3 -4 łyżki soku z cytryny sól, pieprz mielony, cukier     *** Buraki myjemy, osuszamy(...)piekarnika nagrzanego do 180’C *** *** Czas pieczenia zależy od wielkości buraków i wynosi od 45 – 60 minut. Najlepiej w trakcie pieczenia sprawdzać wykałaczką lub widelcem miękkość buraków. Następnie buraki wyjmujemy i odkładamy do wystudzenia. Po tym czasie buraki obieramy *** *** Buraki ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach lub blendujemy *** *** W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy

Blog z Apetytem
Sałatka z buraków, fasoli i sera feta 167

składniki z dodatkiem różnych warzyw i przypraw tworzą ciekawe kompozycje smakowe, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dziś przedstawiam przepis na sałatkę z fasoli Jaś, fety z dodatkiem pieczonych buraków.   Sałatka z buraków, fasoli i sera(...)feta: składniki 2 małe lub 1 duży burak upieczony w piekarniku szklanka świeżej fasoli Jaś lub pół szklanki suchej fasoli 2 małe ogórki kiszone pół jabłka ser feta lub twaróg kozi ocet balsamiczny oliwa z oliwek extra vergine lub dobry olej tłoczony na zimno np. lniany sól i pieprz do smaku Buraki dokładnie myjemy, suszymy, zawijamy w folię aluminiową

Korniszonki
Sałatka z buraków, fasoli i sera feta 109

składniki z dodatkiem różnych warzyw i przypraw tworzą ciekawe kompozycje smakowe, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dziś przedstawiam przepis na sałatkę z fasoli Jaś, fety z dodatkiem pieczonych buraków.   Sałatka z buraków, fasoli i sera(...)feta: składniki 2 małe lub 1 duży burak upieczony w piekarniku szklanka świeżej fasoli Jaś lub pół szklanki suchej fasoli 2 małe ogórki kiszone pół jabłka ser feta lub twaróg kozi ocet balsamiczny oliwa z oliwek extra vergine lub dobry olej tłoczony na zimno np. lniany sól i pieprz do smaku Buraki dokładnie myjemy, suszymy, zawijamy w folię aluminiową

Gotujemy i jemy
Sałatka z pieczonym burakiem i pomarańczowym dressingiem 142

przepis na prostą i bardzo smaczną sałatkę z pieczonym burakiem, pomarańczą, kozim serem i dressingiem pomarańczowym. Jedynym minusem tej sałatki może być upieczenie buraka… ale z lenistwa zawsze można sięgnąć po gotowe (upieczone/ugotowane) buraki, które można znaleźć w sklepach. To jak, spróbujecie? Składniki na sałatkę: – 250-300g mixu ulubionych sałat (ze szpinakiem, rukolą) – 2 średnie(...)buraki (mogą być kupne gotowane/pieczone) – 150g sera koziego lub Capreggio – 1 pomarańcza – 2 garście orzechów włoskich – sól, pieprz Składniki na dressing pomarańczowy: – sok z 1 pomarańczy – 5 łyżek oliwy – 1 łyżka octu winnego – 1 łyżka soku z limonki – 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy – 1 łyżeczka musztardy francuskiej

Be Fit Be Strong
Sałatka z pieczonych buraków z twarogiem i orzechami włoskimi 133

obraniu) – 200g twarogu półtłustego (drobno mielonego) – 2-3 ząbki czosnku – 5 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego – 30g orzechów włoskich – sól i pieprz wg smaku Buraki uprzednio upiec, obrać i wystudzić. Czosnek obrać, orzechy drobno posiekać. Twaróg rozetrzeć z przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Buraki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać(...)dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę odstawić do lodówki na około 2-3 godziny do tzw. przegryzienia. Smacznego Sałatka z pieczonych buraków z twarogiem i orzechami włoskimi Sałatka z pieczonych buraków z twarogiem i orzechami włoskimi Sałatka z pieczonych buraków z twarogiem i orzechami włoskimi " alt="Smaczne a nie tuczy " data-recalc-dims="1"> Artykuł Sałatka z pieczonych buraków

Smaki Armine
Sałatka z pieczonym burakiem, awokado i serem 142

wypróbujcie koniecznie, zapewniam, że zagości ona w Waszym menu na stałe. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenie buraków Składniki na sałatkę z pieczonym burakiem, awokado i serem: 4 buraki czerwone 2 dojrzałe awokado 150 g mix sałat albo sama rukola czy też roszponka 2 cytryny albo limonki 250 g sera pleśniowego lub sera feta świeżo(...)sól do smaku pestki dyni  (opcjonalnie) Dressing: łyżeczka miodu naturalnego łyżka musztardy sok z 1 cytryny  4 łyżki oliwy  Jak zrobić sałatkę z pieczonym burakiem, awokado i serem? Buraki  bez obierania zawinąć szczelnie w folię aluminiową i piec w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku 60 - 80 minut. Czas pieczenia zależy, jak duże będą buraki

Kuchcik gotuje
Sałatka z pieczonych buraków i papryki 192

upieczone papryki czerwone 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 2 łyżki octu balsamicznego    2 szczypty soli morskiej 2 szczypty pieprzu  2 szczypty kurkumy Pieczone   buraki: Surowe buraki opłukać, osuszyć, przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką. Piec ok. 1 godziny przy 200°C, przy termoobiegu czas się skraca do 45 minut (trzeba sprawdzać). Buraki(...)wyparzonego słoika, oprószyłam solą, pieprzem oraz cukrem. Całość zalałam oliwą i octem balsamicznym. W ten sposób zachowuje tak ą  paprykę na dłużej.   Wykonanie: Upieczone buraki obrać, a następnie zetrzeć na tarce na dużych oczkach, przełożyć do miski. Upieczone papryki bez nasion oraz skórki zmiksować blenderem na aksamitny krem, dodać do buraków. Całość skropić oliwą

Wino Francja Kuchnia
Krem z buraków i jabłek 99

przyjęciu. Zupa wspaniała! Moja Córka ją uwielbia, dlatego zupa z pieczonych buraków i jabłek występuję u nas często, a krem dedykuję właśnie Jej. Na zdrowie Malutka! Krem z buraków i jabłek Krem z buraków i jabłek podałam z siekaną drobno natką pietruszki i posypałam jagodami suszonymi goji. Pasować tu będą także suszone inne owoce, płatki migdałów, buraki(...)opcjonalnie: większa szczypta gałki muszkatołowej łyżka soku z cytryny oliwa z oliwek do podania: natka pietruszki, siekana rukola, suszone owoce, płatki migdałów, kleks jogurtu lub śmietany, grzanki, kosteczki upieczonych buraków PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, bez termoobiegu, grzanie góra plus dół. Buraki szoruję, osuszam, zawijam każdego w folię aluminiową, wstawiam na środkową półkę piekarnika

Zasmakuj Kuchni
Poniedziałek: Pieczone buraki z chmurkami z koziego serka 134

pieczone buraki. Ale serek ubity w chmurki jest niebiańsko smaczny. To jest sałatka z pieczonych buraków na bogato ;-). Czas: 1,5 godziny (w tym godzina na pieczenie buraków) Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Sałatka z pieczonych buraków pod chmurką Jeśli sądzicie, że wiecie wszystko o sałatkach z buraczków i koziego sera, a nie jedliście sałatki(...)podczas proszonego obiadu. Polecamy! Sałatka stanowi kompilację różnych przepisów, głównie z amerykańskich blogów. Od siebie dodaliśmy kaszę jaglaną, aby danie było bardziej sycące. Dlaczego warto jeść buraki Pieczone buraki nie tylko świetnie smakują (w szczególności w towarzystwie chmurek z koziego sera). Zawierają też dużo wartościowych składników – są bogate w witaminy i minerały (np. mają dużo witaminy

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Pieczone buraki z chmurkami z koziego serka 148

. Ale ubity serek i pieczone buraczki to absolutnie królewska para. To jest sałatka z pieczonych buraków na bogato. Czas: 1,5 godziny (w tym godzina na pieczenie buraków) Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Sałatka z pieczonych buraków pod chmurką Jeśli sądzicie, że wiecie wszystko o sałatkach z buraczków i koziego sera, a nie jedliście sałatki(...)podczas proszonego obiadu. Polecamy! Sałatka stanowi kompilację różnych przepisów, głównie z amerykańskich blogów. Od siebie dodaliśmy kaszę jaglaną, aby danie było bardziej sycące. Dlaczego warto jeść buraki Pieczone buraki nie tylko świetnie smakują (w szczególności w towarzystwie chmurek z koziego sera). Zawierają też dużo wartościowych składników – są bogate w witaminy i minerały (np. mają dużo witaminy

Niedzielny kucharz
Wegetariańska zupa buraczana 185

smaku oliwa do smażenia (może być inny tłuszcz) 1 łyżka masła ok. 2 litry wody 1 łyżka octu (obojętnie jakiego) 1 łyżka sosu sojowego Wykonanie: 1. Najpierw musimy ugotować buraki. Buraki myjemy, zalewamy wodą i gotujemy godzinę od wrzenia, pod przykryciem. Ugotowane buraki chwilę studzimy. Obieramy. W dalszej części przepisu będzie powiedziane co dalej z tym zrobić(...)międzyczasie, gdy gotują się buraki, cebulę kroimy w kosteczkę i przysmażamy w średnim garnku z masłem i oliwą. 3. Gdy cebula się przysmaży, dodajemy do niej pokrojoną w kostkę marchew dorzucamy też liście laurowe, ziele angielskie i czarnuszkę. Smażymy. 4. Następnie dodajemy pokroją w kosteczkę pietruszkę i pokrojonego drobno pora oraz pokrojony w kostkę seler. Mieszamy, smażymy. 5. Następnie

Kawa z mlekiem
Zupa krem z pieczonych buraków 120

Zupa jest wegańska, bo zamiast śmietany użyłam mleka kokosowego z puszki i moim zdaniem jest harmonijna i ma niezwykle bogaty bukiet smaków. Składniki na 6 porcji : ok. 1200g surowych buraków ćwikłowych (po upieczeniu i obraniu powinno zostać ok. kilograma miąższu buraków) duże jabłko (u mnie Ligol) – 150g bez skórki i gniazda nasiennego duża czerwona cebula – 150g(...)Surowe buraki oczyścić pod bieżącą wodą, zawinąć każdy oddzielnie w kawałek folii aluminiowej i upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem (zajmie to ok. godzinę). Buraki wyjąć, odwinąć z folii i ostudzić do temperatury pozwalającej na ich obranie i pokrojenie w plasterki. Na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem podsmażyć (na łyżce oleju

Dietolog
Wegetariańska zupa buraczana 189

smaku oliwa do smażenia (może być inny tłuszcz) 1 łyżka masła ok. 2 litry wody 1 łyżka octu (obojętnie jakiego) 1 łyżka sosu sojowego Wykonanie: 1. Najpierw musimy ugotować buraki. Buraki myjemy, zalewamy wodą i gotujemy godzinę od wrzenia, pod przykryciem. Ugotowane buraki chwilę studzimy. Obieramy. W dalszej części przepisu będzie powiedziane co dalej z tym zrobić(...)międzyczasie, gdy gotują się buraki, cebulę kroimy w kosteczkę i przysmażamy w średnim garnku z masłem i oliwą. 3. Gdy cebula się przysmaży, dodajemy do niej pokrojoną w kostkę marchew dorzucamy też liście laurowe, ziele angielskie i czarnuszkę. Smażymy. 4. Następnie dodajemy pokroją w kosteczkę pietruszkę i pokrojonego drobno pora oraz pokrojony w kostkę seler. Mieszamy, smażymy. 5. Następnie

Kawa z mlekiem
Buraczki na ciepło 145

bardzo zdrową przekąską. Buraki jesienią są najsmaczniejsze i warto przygotować z nich różne potrawy. Najprostszym ich wykorzystaniem jest zrobienie buraczków na ciepło i podanie jako dodatek do obiadu. Buraki przed smażeniem, należy wcześniej upiec lub ugotować ze skórką. Moje gotowałam przez godzinę w szybkowarze z dodatkiem niewielkiej ilości wody, ale można gotować je w tradycyjny sposób w wodzie(...)obrać i drobno pokroić.  Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i delikatnie podsmażyć cebulę i czosnek, następnie dodać buraki i jabłko. Smażyć ciągle mieszając przez około 20 minut, w trakcie dodać jeszcze kilka łyżek oleju, aby buraki się nie przypaliły.  Do buraków dodać cukier, ocet

Kuchcik gotuje
Sezonowość owoców i warzyw - kalendarz 196

STYCZEŃ Warzywa: kapusta, marchew, seler korzeniowy, brukselka, buraki, por, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, pietruszka (korzeń), roszponka, ziemniaki. Owoce: jabłka, gruszki LUTY Warzywa : kapusta, marchew, seler korzeniowy, brukselka, buraki, por, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, pietruszka (korzeń), roszponka, ziemniaki. Owoce: jabłka, gruszki MARZEC Warzywa: kapusta, marchew, seler korzeniowy, brukselka, buraki, por, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, pietruszka(...)bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, marchewka, natka pietruszki, ogórek, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory bakłażana, młodych buraków, fenkuł, kukurydzy, papryki. Pod koniec miesiąca pomidory. Owoce: agrest, arbuz, czereśnie, maliny, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory brzoskwiń i nektarynek. SIERPIEŃ Warzywa: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka

Zielona Kuchnia
Tarta z jarmużem, pieczonymi burakami i sosem beszamelowym 183

patelni/woku/rondlu, zblanszować na niewielkiej ilości oliwy, ma być lekko twardy, ale nie surowy. Jarmuż przełożyć na deskę do krojenia, drobno posiekać, odsączyć na sitku lub wycisnąć w rękach. Odłożyć. Buraki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową, błyszczącą stroną od wewnątrz, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st C, piec od 30 min do godziny, w zależności od wielkości buraków, małe pieczemy krótko, duże pieczemy dłużej. Po upieczeniu pozostawić buraki w folii, aby ostygły, następnie obrać ze skórki. Buraki pokroić w cienkie, 2 mm plastry. Przygotować sos beszamelowy. W rondlu z nieprzywieralnym dnem, rozpuścić masło, dodać mąkę, smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Odstawić z gazu, powoli wlewać mleko, cały czas mieszając. Znów wstawić

moj przepis na
Wegański i bez cukru Deser kokosowy z chia oraz sokiem z buraków 176

mojprzepisna.pl Wegański i bez cukru Deser kokosowy z chia oraz sokiem z buraków Ekspresowy i smaczny deser na bazie mleczka kokosowego, świeżo wyciśniętego soku z buraków oraz ziarenek chia. Z uwagi na słodkie buraki nie było konieczności dodawania substancji słodzących, jeśli jednak wasze buraki nie są tak słodkie, możecie dodać 1-2 łyżki ksylitolu lub stewii(...)podałam z mrożonymi owocami, przez co sprawiał wrażenie deseru lodowego. Składniki na 4 małe porcje (150 g każda): 1 cała puszka mleka koksowego 150 ml świeżo wyciśniętego soku z buraków 2 łyżki ziarenek chia 1-2 łyżki ksylitolu lub stewii (ja nie dodawałam) owoce do dekoracji W misce dokładnie wymieszać lub zmiksować wszystkie składniki (zmiksowany wyjdzie lekko puszysty, delikatniejszy

moj przepis na
Surówka z kiszonych buraków 148

grupy B, kwas foliowy, magnez, wapń, żelazo, potas, pomaga wzmacniać odporność.  Buraki w tym roku mamy wyjątkowo ciemne, zakwas więc wyszedł niezwykle esencjonalny. Zrobiłam go tradycyjnie, krojąc buraki w plasterki. Po szczegółowy przepis odsyłam do wcześniejszego posta na blogu . Dzisiejszy wpis natomiast poświęcony jest surówce, którą zrobiłam z kiszonych buraków. Tak, tak, tych samych, co zostały(...)jednym plasterku, ale kto to zje ponad kilogram buraków;) W tym roku wymyśliłam pyszną surówkę z burakiem i jabłkiem. Jest genialna w swej prostocie, jako dodatek do obiadu lub na kolację świetnie się sprawdzi.  A Wy co robicie z kiszonych buraków? Składniki: 0,5 kg kiszonych buraków w plastrach (z zakwasu na barszcz) 2 jabłka

Obiad gotowy
Sałatka z pieczonym burakiem 139

buraki? To naprawdę genialne warzywo o wielu właściwościach prozdrowotnych. Najlepszy oczywiście jest burak spożywany na surowo oraz niepasteryzowany sok z buraka, gdyż wtedy zachowuje swoje wszystkie właściwości prozdrowotne. Burak jest źródłem wielu witamin i minerałów.  Zawarta w nim betanina, która jest aminokwasem, ma działanie antyoksydacyjne, czyli pomaga zwalczać wolne rodniki. Jest to działanie hamujące procesy starzenia się komórek(...)pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu, niezbędną dla utrzymania zdrowia. Zaleca się więc spożywanie buraków tym, których dieta bogata jest w słodycze, nabiał, mięso, białe pieczywo. Pijąc sok z buraka trzeba jednak rozcieńczać go wodą, gdyż może powodować nudności

Przysmaki Karolki
Ćwikła z chrzanem. Na Wielkanoc. 162

się okazało, burak burakowi nie równy ... Kupiłam dwa rodzaje buraków. Zwykłe, powszechnie dostępne buraki, z jakich zwykle gotuję barszcz oraz buraki podłużne, których nie można dostać w każdym narożnym warzywniaku. Upiekłam oba rodzaje zawijając je w folię aluminiową. Porównałam oba rodzaje. Odkryłam, że buraki podłużne są o słodsze w smaku od tradycyjnych. Świetnie smakują jako buraczki(...)zadanie i użyłam chrzanu ze słoiczka kupionego w dobrym sklepie ze zdrową żywnością.  Warto kupić chrzan, który z w składzie ma jedynie: chrzan tarty, cytryna, cukier, sól, olej. Buraki podłużne były tak słodkie, że nie musiałam dosładzać ćwikły. Taką ćwikłę można nałożyć do słoiczków i zapasteryzować. Ćwikła z chrzanem 500 g buraków (zwykłych lub lepiej - podłużnych) - około

Posadzone i zjedzone
Świąteczny barszcz z kiszonymi i pieczonymi burakami 162

wiąteczny barszcz z buraków nie musi być czerwony :) Wystarczy, że ukisisz buraki odmiany Chioggia, i wywar buraczany połączysz z lekkim wywarem grzybowym z leśnych grzybów lub shitake (cenionymi za właściwości lecznicze) jak u nas. Możesz też pójść o krok dalej i przygotować zupę krem zamiast "czystego" barszczu, Ty wybierasz :) Porcje: 4 Czas przygotowania: 1 godz. 40 minut Składniki(...)buraków odmiany  Chioggia, 600-800 ml kwasu buraczanego  z buraków Chioggia lub ocet jabłkowy do smaku, 1 pęczek włoszczyzny, garść suszonych grzybów shitake, 1 ząbek czosnku, 1/2 papryczki chili bez pestek, 2 łyżki oliwy, 2 liście laurowe,  1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach, 4 ziarna ziela angielskiego, sól do smaku. Dodatkowo do posypania orzeszki piniowe

SzczyptaSmaQ
Buraczki na zimę 300

jako dodatek do drugiego dania. Super! Inspiracja: MojeTworyPrzetwory . Składniki na 17 szt. 400 ml słoików: 10 kg buraków (po upieczeniu i obraniu około 6,5 kg) warto użyć buraków ekologicznych 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 2 łyżki soli Buraki umyć, wyłożyć na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej jak na blaszce jest jedna warstwa(...)buraków, ja potrzebowałam 3 blaszek, aby zmieścić 10 kg surowych buraków. Buraki piec do miękkości w 180 przez około 90 min. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków, większe będą piec się 90 min, a mniejsze około 60 min. Buraki lekko przestudzić, jeszcze ciepłe obrać ze skórki, odkroić ogonki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach

moj przepis na
BURACZKI TARTE, DO SŁOIKÓW, NA ZIMĘ 218

bardziej wyczuwalny smak słodko kwaśny. Dla mnie smaczniejsze są te w wersji drugiej, ale ja nie przepadam za burakami na ciepło... Ilość cukru (ksylitolu) najlepiej dopasować do smaku buraków, moje tegoroczne były bardzo słodkie, dlatego i zaprawione są takie również. Zawekowałam już w tym roku 15kg, a to jeszcze nie koniec... ;-) Składniki: - 5kg buraków (u mnie podłużne(...)dużej miski, by lekko odparowały. Jeszcze ciepłe (zimne trudno się obierają) obrać ze skóry, ja zakładam rękawice jednorazowe, odcinam obydwie końcówki i delikatnie przyciskam każdy burak - skóra dosłownie sama od nich odchodzi. Obrane buraki ścieram na tarce o grubych oczkach. Do startych buraków dodaję przyprawy i odstawiam na jakiś czas, by smaki się przegryzły, następnie jeszcze raz próbuję

Smaczne Zdrowe
Wegański makaron w buraczanym purée i sezamem 242

nasz organizm, przyspiesza przemianę materii, a wszystko za sprawą głównego składnika jakim są buraki! Obiad jest szybki w przygotowaniu, lecz dopiero wtedy, gdy mamy już upieczone lub ugotowane buraki, także warto np. po śniadaniu zacząć ich przygotowanie, by później mieć obiad(...)miga. Na koniec warto posłużyć się sezamem, gdyż idealnie komponuje się z burakiem. Smak moim zdaniem jest nie do przebicia i niestety porcja tego obiadu szybko znika z talerzy.  Składniki na 3-4 porcje: - 250-300g makaronu razowego (lub ryżowego) - 400-500g buraków - 2-3 ząbki czosnku - cebula - 2+1 łyżka oleju kokosowego - łyżeczka papryki słodkiej

Be Fit Be Strong
Carpaccio z marynowanych buraków 185

Normal 0 false false false EN-GB X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Efektowna przekąska, nawet dla tych, którzy buraków nie lubią :) Macie jakieś inne sposoby na dania z burakami, dla tych którzy za burakami nie przepadają ? /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Normal 0 false false false EN-GB X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Składniki (4 porcje): - 2 większe, podłużne buraki ćwikłowe - 100 g rukoli - 1 kostka sera feta - garść płatków migdałowych marynata do buraków: - 1,2 łyżki octu balsamicznego - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżeczka czosnku granulowanego - sól, pieprz

Corner With Recipes
Domowe lody z sokiem z buraka 152

zenicie, to przygotowałam dla Was kremowe, puszyste lody. Z jednej strony klasyczne, bazujące na mleku i śmietanie, lecz z drugiej nietypowe, bo z dodatkiem soku z buraka od Vero Soków ( https://lokalnyrolnik.pl/vero_soki ).Buraki są świetnym źródłem kwasu foliowego, manganu i potasu, a znajdująca się w nich betanina redukuje poziom hemocysteiny (analogu cysteiny), która ma szkodliwy wpływ na naczynia(...)albo zwiększa ryzyko chorób serca). Zapraszam Was na zdrowy deser! Do przygotowania lodów potrzebujemy: – 300 ml mleka 3,2% – laskę wanilii – 1 kubeczek śmietany kremówki – 300 ml soku z buraków ( zamów na platformie LokalnyRolnik.pl ) – 1 filiżankę cukru – 4 żółtka Przygotowanie lodów zaczynamy od przyrządzenia mlecznej bazy – w garnku gotujemy mleko i śmietanę z dodatkiem wanilii. Kiedy płyn

Szybko Tanio Smacznie
Zakwas na barszcz czerwony 2085

wystudzonej, przegotowanej wody; 3 łyżki soli; 4 ząbki czosnku; 3 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego.   Sposób przygotowania: Wodę zagotować wraz z solą i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Buraki dokładnie umyć, osuszyć, obrać i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać i pokroić na 2 lub 3 części, w zależności od wielkości ząbków. Plastry buraków włożyć do słoja(...)nalepiej użyć garnka kamionkowego lub dużego słoja, przy czym słój musi być wyparzony. Woda z solą musi zakrywać buraki. Żaden kawałek buraka nie może wystawać na powierzchni. Najlepiej jest, gdy poziom wody sięga kilka centymetrów ponad buraki. Zapobiegnie to powstaniu pleśni.  Tak jak pisze Phi - buraki najlepiej docisnąć do dna talerzykiem lub plastikowym wieczkiem ( plastik się

Gospodyni Miejska
Purée ziemniaczane z burakiem 115

wersji podstawowej czyli zrobić je z samych ziemniaków. Można je jednak również urozmaicić poprzez dodanie do ziemniaków dodatkowych warzyw. Ja często łączę ziemniaki z dynią, słodkimi ziemniakami oraz burakiem. Purée zrobione z dodatkiem tychże warzyw jest nieco słodsze i ma bardziej wyrazisty smak. Przepis na purée ziemniaczane z burakiem , który mam dla Was poniżej pozwoli Wam przygotować aksamitne i bardzo(...)już miękkie. To purée doprawiłam odrobiną masła i serka mascarpone, po czym podałam z dodatkiem kiełków. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Purée z burakiem Składniki na purée ziemniaczane z burakiem. 40 dkg ugotowanego buraka ćwikłowego (po obraniu) 60 dkg ugotowanych ziemniaków (po obraniu) 3 łyżki serka mascarpone 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki masła

MeCooks
Kolorowe zdrowie: burak, gruszka, banan 211

skóry, nie kroić. Buraka pokroić razem ze skórą. Można go oczywiście obrać, ale nie zmienia to specjalnie jego ziemistego smaku. Gruszki pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek. Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Banana przecisnąć do pojemnika na miąższ. Do pojemnika na sok przecisnąć jabłka, gruszkę i zakończyć burakami. Zawartość obu pojemników połączyć(...)szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin. Smak: Z takiego zestawu otrzymamy bardzo słodki gruszkowo-jabłkowy smak. Burak jest praktycznie niewyczuwalny, a gęsty banan wspaniale łączy resztę składników. Dzięki odpowiednim proporcjom składników, znika niechęć do buraków, a wprowadzenie ich do diety nie powinno stanowić większego problemu. Z kolei c iekawy, dwuwarstwowy wygląd soku, zachęca dzieci do spróbowania

Pij soki wyciskane
Carpaccio z buraka 199

burakiem: – Śledziowa sałatka z buraczkami – Sałatki z buraka à la caprese – sałatka z marynowanych buraczków, sera i pestek słonecznika – Surówka z kiszonego buraka i jabłka – zakwas z buraków Składniki na sałatkę z buraka, 1 porcja: 1 burak pieczony lub gotowany ¼ sera typu włoskiego lub ser feta prażone pestki dyni sól i pieprz do smaku(...)natka pietruszki Jak przygotować Carpaccio z buraka? Upieczonego lub gotowanego buraka obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki, najlepiej na tarce o ostrym ostrzu. Plasterki buraka układamy na talerzu, posypujemy serem pokrojonym w kostkę, prażonymi pestkami dyni, oraz natką pietruszki. Takie Carpaccio z buraka często podaję również ze świeżą rukolą, to jest idealne zestawienie smakowe. Smacznego! A poniżej możecie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami 166

łyżeczki soli ok. 2 łyżek oliwy kilka liści mięty Buraka obrać ze skóry i pokroić na kawałki (jak grube frytki). Foremkę polać olejem i wrzucić na nią kawałki buraka. Obtoczyć buraki olejem i posypać solą. Formę wstawić do piekarnika i piec buraki ok. 40-50 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia obrócić buraki, by pokryły się(...)zobaczyć na zdjęciu podczas przygotowań wytrawnej sałatki owocowej z mango ; wycinam tam cząstki czerwonego grejpfruta). Przełożyć cząstki pomarańczy do salaterki i wycisnąć do niej sok z resztek owocu. Upieczone buraki pokroić na mniejsze cząstki, przełożyć do pomarańczy i dodać miód (jeśli jest skrystalizowany, jak to bywa o tej porze roku, to właśnie na gorących burakach się rozpuści

Weekendy w domu i ogrodzie
Smoczy barszcz a la ukraiński 49

Smoczy barszcz a la ukraiński to smocza wariacja na temat tej popularnej zupy na bazie buraków i jarzyny, Pyszny i treściwy. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/08\/smoczy-barszcz-ukrainski-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/08\/smoczy-barszcz-ukrainski-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/08\/smoczy-barszcz-ukrainski-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["2 udka z kurczaka,\r","2 marchewki,\r","kawa\u0142ek(...)selera,\r","kawa\u0142ek pora,\r","ma\u0142a pietruszka,\r","2 du\u017ce ziemniaki,\r","gar\u015b\u0107 fasolki szparagowej,\r","4 du\u017ce buraki,\r","kilka ziaren ziela angielskiego,\r","2 li\u015bcie laurowe,\r","2 z\u0105bki czosnku,\r","s\u00f3l, pieprz\r","woda"],"name":"Smoczy barszcz a la ukrai\u0144ski","recipeCategory":"warzywa, zupy","cookTime":"PT0H0M","prepTime

Bardzo Gruby Smok
Sałatka z burakami i kozim serem 53

Zestawienie pysznych słodko-kwaśnych buraków, przygotowanych na patelni z dodatkami, koziego sera, który ma smak idealni pasujący do buraków, a do tego prażone orzechy włoskie i rukola. Te smaki stanowią tak idealne połączenie, że sałatka ta znika w kilka chwil z talerzy. A wszystko polewam jeszcze słodko-kwaśnym sosem powstałym na patelni podczas smażenia buraczków, jeszcze bardziej podkreśli(...)Sałatka z gruszką i gorgonzolą Sałatka z pieczoną papryką Sałatka z kalafiora Sałatka z ziemniakami i makrelą Sałatka z halloumi Sałatka z tortellini Sałatka z grillowanym kurczakiem SAŁATKA Z BURAKAMI I KOZIM SEREM Przygotowanie : 10 minut + przygotowanie buraków Ilość porcji : 2 SKŁADNIKI: – 2-3 garści świeżych listków rukoli – 2-3 garści świeżych liści szpinaku lub dowolnej sałaty

nietylkopasta.pl
Ciecierzyca z pieczonymi burakami i rukolą 37

gotowanie jakoś mniej niż zwykle, więc nie spodziewajcie się skomplikowanych przepisów. Chociaż kto wie… kto wie. Póki co dzielę się z Wami przepisem na przepysznościową sałatkę z ciecierzycą, burakami, rukolą i innymi takimi. Wchłonęłam ją na dwa razy. My zostawiłam tylko odrobinę na spróbowanie. Opinia pozytywna. Składniki: 2 średnie buraki puszka ciecierzycy konserwowej 1 mała czerwona cebula(...)garść startego sera długodojrzewającego 1 łyżka czarnego sezamu (opcjonalnie) sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka octu balsamicznego sól pieprz (przepis na 2-3 porcje) Buraki myjemy, wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy w 180 stopniach do miękkości, potrwa to około 45 minut. Po tym czasie buraki obieramy i kroimy w grube słupki

Kardamonovy
„Śledziowa” sałatka z burakami na Święta – wegańska sałatka z boczniakami 74

Pyszna warstwowa sałatka z burakami na Święta Bożego Narodzenia i Wigilię! Sprawdź przepis na sałatkę a’la śledziową z boczniakami – czyli w bezmięsnej, wegańskiej wersji. W sałatce oprócz śledzia z boczniaków, znajdziesz również buraczki, ziemniaki, cebulę i ogórki kiszone. Całość podana z wegańskim majonezem i natką pietruszki. Jaką sałatkę zrobić na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia(...)możesz kupić tutaj – https://www.estante.pl/produkt/kulinaria/kuchnia-roslinna/12-weganskich-przepisow-na-wigilie-i-swieta/ UWAGA! Do 15 grudnia 2022 r. (włącznie) mojego eBooka możesz kupić w specjalnej promocji -26%! PRZEPIS – a’la śledziowa sałatka z burakami na Święta Sałatka a'la śledziowa z buraczkami Via Gusto Pyszna warstwowa sałatka z burakami na Święta Bożego Narodzenia i Wigilię! Sprawdź przepis na sałatkę

Via Gusto
Aromatyczny kwas buraczany i obalanie mitów o nim 66

niego codziennie dbać (szczegóły niżej), bo na gotowy czeka się zazwyczaj 4-5 dni (wszystko zależy od temperatury w pomieszczeniu), a przez ten czas sporo się dzieje. Wielkość kawałków buraków wrzucanych do zakwasu nie ma znaczenia. Zasada jest jedna - muszą się zmieścić przez otwór naczynia. Bzdurą jest, że im większy kawałek, tym lepiej, bo będzie tonął. Prowadzącej wspomniany program(...)pierścionek toną. Podobnie jest z warzywami i owocami. Te, które mają gęstości większe niż gęstość wody (gęstość wody wynosi 1 g/cm³), będą tonąć. Przykładem są ziemniaki, marchew, pietruszka, czy buraki. A pływać będą np. nieobrane mandarynki, jabłka, pomidory, nieobrany czosnek i cebula itp., bo mają gęstości mniejsze. Do zakwasu używamy wody o większej gęstości ze względu na zawartość cukru

Weekendy w domu i ogrodzie
Przepis na sałatkę z pęczakiem i burakami 80

Sałatka pęczak z burakiem    Pyszna sałatka z pęczakiem i rukolą oraz pieczonymi burakami. Można też stwierdzić, że jest to sałatka z pieczonego czerwonego buraka, bo burak wpływa znacząco na smak tej sałatki...     👉 Jak zrobić sałatkę z pęczakiem i burakiem❓     Sałatka z pęczakiem i burakiem jest prosta w przygotowaniu i zarazem wygląda(...)bardzo ciekawie. Zapraszamy na przepis na sałatkę z kaszą pęczak i burakami!   Link do filmu z przepisem Przepis na sałatkę z pęczakiem i burakami pieczonymi -Pomysł na śniadanie lub kolację -338   Składniki: 200g kaszy pęczak 3 małe buraki czerwone  papryka czerwona papryka zielona garść rukoli 1 łyżka natki pietruszki  2 łyżki octu balsamicznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Prosta sałatka z buraków i fety 63

Sałatka z burakiem i fetą.  Sałatka z buraków i fety      Pyszna, prosta  sałatka z buraków i fety z dodatkiem kuminu, mięty i pomarańczy - te składniki sprawiają, że sałatka nabiera egzotycznego, marokańskiego charakteru. Ta egzotyczna sałatka z gotowanych buraków jest bardzo łatwa do przygotowania i świetnie łączy się z wieloma posiłkami. Buraczki(...)fetą doskonale sprawdzą się jako dodatek do grillowanych mięs, jako dodatek do obiadu albo pyszna sałatka na imprezę.  Sałatka z burakiem gotowanym      Oto przepis na pyszną sałatkę z gotowanym burakiem, fetą i świeżymi ziołami. Przepis jest szybki, łatwy, lekki i pyszny! Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z buraków i fety: około 400-500g niewielkich

Moja Książka Kucharska
Ciasto czekoladowe z burakami 51

Macie ochotę na pyszne ciasto czekoladowe ale już na samą myśl macie wyrzuty sumienia, że kalorycznie, że niezdrowe ? W takim razie polecam spróbować ciasta czekoladowego z burakami, które jest idealnym kompromisem miedzy tym co zdrowe a tym co pyszne. Poza tym pokażcie mi lepszy sposób aby nakłonić dzieciaki i nie tylko do zjedzenia buraczków. Znika tak szybko, że ledwie(...)zdążyłam zdjęcie zrobić:) Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka olejku wanilinowego 500 g buraków 3 jajka szczypta soli 200 g masła tabliczka gorzkiej czekolady cukier puder Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania buraków. Najlepiej wziąć 2-3 średniej wielkości buraki, wrzucić je go garnka z wodą i gotować ok godziny. Po tym czasie

Kulinarna Patilogia
Zupa krem z kiszonych buraków 130

iszone buraki zwykle dodawałam do sałatek czy surówek. Ponieważ miałam ich dużo dodałam do barszczu a wszystkie składniki zmiksowałam. Wyszedł wyborny.   Składniki: buraki - 3 szt. kiszone buraki - 1 szklanka seler - 1 kawałek czosnek - 3 ząbki jabłko ( kwaśne) - 1 szt. słonecznik - 2 łyżki kiełki buraków trochę tymianek do smaku fioletowe ziemniaki ( opcjonalnie(...)imbir świeży - 2-3 cm garam masala - 1/2 łyżeczki sól himalajska - 1 łyżeczka olej 1-2 łyżki kiełki z buraków ale z para też będą świetne Przygotowanie:  Warzywa obieramy. Buraki kroimy na mniejsze kawałki ( można też użyć gotowych gotowanych na parze). W garnku w którym będzie gotowała się zupa wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy garam masalę, czosnek

AZgotuj!
Carpaccio z buraka 227

Carpaccio z buraka to nic innego jak pieczone buraki pokrojone w cienkie plasterki wraz z kilkoma innymi dodatkami. Niezwykle proste, ale jakże eleganckie danie, które świetnie sprawdzi się na kolację, albo przekąskę dla gości. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na carpaccio z buraków, ponieważ sałatka jest na prawdę banalna w przygotowaniu, a jej smak jest wprost bajeczny. PRZEPIS(...)CARPACCIO Z BURAKA Składniki 2 średnie buraki 60 g sera feta garść orzechów włoskich garść sałaty rukoli Sos 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny świeżo mielony czarny pieprz szczypta soli Przygotowanie 1. Buraczki dokładnie umyć, osuszyć, ale nie obierać. Zawinąć osobno w folię aluminiową, ułożyć na blaszce i piec do miękkości

Alle Dobre!
Sałatka z buraczkami i grzankami 138

Sałatka z buraczkami i grzankami to kompozycja kilku idealnie dobranych składników, które łączą się ze sobą tworząc wyjątkowy smak. Przygotowując tą sałatkę możecie użyć gotowych, gotowanych buraków, które dostanie w markecie, albo przygotujcie je sami. Buraki mogą być pieczone, lub gotowane. Uważam, że znacznie lepsze są te pieczone, dlatego w tym przepisie wykorzystam właśnie pieczone buraki. Zobacz(...)również: Surówka z pieczonych buraków Składniki 2 duże buraki natka pietruszki czerwona cebula pieczywo razowe oliwa pieprz sól Sałatka z buraczkami i grzankami – przepis Buraki dokładnie myjemy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy je ok. 1 godz 45 minut w temperaturze 160 st. C. Wyjmujemy je następnie z piekarnika i studzimy. Buraki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kwas buraczany 84

ogórków, lub kiszonej kapusty. Gorąco namawiam Was do przygotowania kwasu buraczanego, można go wykorzystać nie tylko do zupy. Świetny jest do picia i podobno znakomicie oczyszcza organizm. Najlepiej użyć buraków ekologicznych do przygotowania kwasu, kwas będzie zdrowy i naturalny bez pestycydów. Poniższy przepis jest najprostszym przepisem bez żadnych dodatków smakowych. Oczywiście do podstawy można dodać liście laurowe, ziele angielskie(...)pojemności 3 litrów bawełniana ściereczka do przykrycia słoja Instructions Buraki wyszorować, obrać ze skóry, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Słoik umyć, wyparzyć. Do przygotowanego słoika włożyć pokrojone buraki, zalać wodą, woda powinna przykrywać buraki. Na wierzch położyć kromkę żytniego chleba, słoik przykryć bawełnianą ściereczką. Tak przygotowany słój z burakami odstawiamy w ciepłe miejsce

SprawdzonaKuchnia.pl
Sok z buraków 87

Czas czytania: 2 min Sok z czerwonych buraków z kilkoma dodatkami jest bardzo smaczny, ale też i zdrowy! Oczywiście można pić czysty sok z buraka, ale o wiele przyjemniejsze będzie wychylenie szklaneczki soku z kilkoma dodatkami. Jedzenie i picie, poza oczywistą sprawą, jaką jest utrzymanie naszego organizmu przy życiu, powinno sprawiać nam przyjemność! Każdy kęs czy łyk powinien przynosić(...)trzymać! Podaję w zasadzie listę produktów potrzebnych do przygotowania soku, a ilość na przykład: imbiru, jabłek, czy marchwi możecie zwiększyć lub zmniejszyć, bawcie się smakiem:) Więcej o tym, co burak ma dobrego w swoim składzie, możecie przeczytać we wpisie o buraczkach do obiadu. Print Sok z buraków .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Smaczny

SprawdzonaKuchnia.pl
Surówka z pieczonych buraków 147

Surówka z pieczonych buraków Surówka z pieczonych buraków Dziś polecam Wam pyszną surówkę z pieczonych buraków. Prosta, zdrowa i taka pyszna Tą surówką zajada się u nas każdy, nawet moje dzieci. Moja córeczka zawsze prosi o dokładkę, co mnie ogromnie cieszy, bo to w końcu samo zdrowie. Buraki, jabłka, miód (możecie zamienić na cukier lub pominąć(...)użyć inny olej, ale ten nadaje surówce ciekawego smaku i ma wyjątkowe właściwości odżywcze Przygotowanie: Upieczone buraki studzimy. Obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jak upiec buraki? O tym pisałam Wam np. tutaj (klik) Jabłko obieramy i też ścieramy na tarce. Cebulę/dymkę drobno szatkujemy. W misce mieszamy składniki dodając olej, miód do smaku

Słodkie okruszki
Sałatka z pieczonym burakiem 90

postaci gotowanej, surowej, marynowanej, kwaszonej - a ja tym razem je upiekłam. Żeby podkreślić ich ziemisty aromat, idealnie jest dodać nieco czarnego, świeżo zmielonego pieprzu. Słodycz, którą buraki mają w sobie chciałam wydobyć przez dodatek miodu. Sam wybór procesu obróbki też wpływa na wrażenia smakowe. Pieczenie pozwala bowiem dodać karmelowego posmaku i zachować umiarkowaną chrupkość warzyw(...)środka! Upieczony burak jest wspaniałym dodatkiem do obiadu lub, po dodaniu ulubionych składników i dopasowanego sosu, może stanowić część sałatki! Sałatka z pieczonym burakiem Składniki: na ok. 4 porcje 400g młodego szpinaku 2 duże buraki 4 łyżki pestek słonecznika 1 papryka żółta 100 g sera feta lub koziego pęczek natki pietruszki szczypta soli świeżo mielony pieprz łyżka

Gary Bez dna
BARSZCZ OGÓRKOWY 148

Barszcz z buraków z dodatkiem kiszonych ogórków oraz ziemniaków, przygotowany na wodzie z kiszonych ogórków. To danie pochodzące z kuchni kaszubskiej i łączy w sobie barszcz czerwony z zupą ogórkową. Jest to niezwykle smaczne połączenia, a do tego bardzo zdrowe! Buraki to niesamowite warzywa, które mają mnóstwo właściwości leczniczych i odżywczych. Wpływają korzystnie na kondycję serca, pomagają obniżyć(...)zależności od wielkości buraków). Miękkie buraki studzimy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę podobnej wielkości co buraki. Gotujemy w osolonej wodzie, w osobnym garnku do miękkości. Ugotowane i pokrojone buraki przenosimy do garnka, w którym będziemy gotowali zupę i zakwaszamy kilkoma łyżkami wody z ogórków

Kuchnia MagdaLeny
BARSZCZ OGÓRKOWY 148

Barszcz z buraków z dodatkiem kiszonych ogórków oraz ziemniaków, przygotowany na wodzie z kiszonych ogórków. To danie pochodzące z kuchni kaszubskiej i łączy w sobie barszcz czerwony z zupą ogórkową. Jest to niezwykle smaczne połączenia, a do tego bardzo zdrowe! Buraki to niesamowite warzywa, które mają mnóstwo właściwości leczniczych i odżywczych. Wpływają korzystnie na kondycję serca, pomagają obniżyć(...)zależności od wielkości buraków). Miękkie buraki studzimy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę podobnej wielkości co buraki. Gotujemy w osolonej wodzie, w osobnym garnku do miękkości. Ugotowane i pokrojone buraki przenosimy do garnka, w którym będziemy gotowali zupę i zakwaszamy kilkoma łyżkami wody z ogórków

Kuchnia MagdaLeny
Pełnoziarniste naleśniki z mięsem mielonym, kaszą, pieczonymi burakami i ciecierzycą 157

czasie rozgrzać patelnię, wlewać chochlę ciasta, rozlać na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Pieczone buraki i ciecierzyca: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Buraki obrać i pokroić w kostkę. Ciecierzycę odsączyć z zalewy na sitku. Buraki przełożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika, polać olejem rzepakowym, następnie posypać solą, świeżo mielonym pieprzem i tymiankiem(...)Wymieszać i zrobić miejsce dla ciecierzycy. Ciecierzycę również polać olejem, posypać słodką papryką, pieprzem i solą. Włożyć do piekarnika i piec 60 minut. W połowie czasu buraki i ciecierzycę przemieszać. Mięso mielone z kaszą: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do głębokiej patelni, dodać mięso mielone, polać oliwą i włączyć palnik. Mięso doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie

Passions hobbies life
Pomarańczowa sałatka z burakami i pulpecikami (Insalata con barbabietole, arance e polpettine di bovino) 140

oliva 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu s ó l i pieprz  Sa łatka 300 g miksu sałatkowego 1 pomarańcza 2 buraki  1/2 granatu **** INGREDIENTI (4 porzioni) Polpette 300 g di  polpette di bovino Amica Natura * Dressing all'arancia 5 cucchiaio di olio extravergine d'oliva 4 cucchiai(...)miele sale e pepe Insalata 300 g di insalate miste 1 arancia 2 barbabietole 1/2 melograno * La ricetta è stata realizzata in collaborazione con  Amica Natura PRZYGOTOWANIE Buraki Buraki możemy przygotować na dwa sposoby: Pieczone - buraki obieramy, kroimy w plasterki, wykładamy na formę do pieczenia, oprószamy solą i pieprzem, spryskujemy

La grande e la piccola cuoca
Domowy zakwas buraczany (na świąteczny barszcz i do picia) 197

litra wody Wyparzamy dwa litrowe słoiki wraz z nakrętkami. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części. Czosnek obieramy i zgniatamy trzonkiem noża. W dużej misce zalewamy wrzątkiem buraki i przyprawy, a następnie odlewamy wodę. Buraki i przyprawy przekładamy po połowie do słoików. Zalewamy przegotowaną wodą i dodajemy po pół łyżki soli na słoik. Na koniec możemy(...)docisnąć buraki np. małym plastikowym lejkiem lub kieliszkiem (koniecznie wyparzonym). Słoiki z zakwasem zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień. Codziennie odkręcamy słoiki i sprawdzamy, czy buraki nie wypłynęły na powierzchnię. Jeśli tak się stanie, trzeba zanurzyć je i przycisnąć lejkiem lub kieliszkiem. Pojawiająca się piana to naturalna konsekwencja „pracy” zakwasu. Można zebrać ją wyparzoną

Dieta bez mleka
Kiszone buraki czerwone 144

Buraki czerwone uwielbiamy pod każdą postacią i tym razem przedstawiam recepturę na ich kiszoną wersję. Wystarczy buraki ugotować, obrać, zalać odpowiednią miksturą i poczekać aż natura zrobi swoje A potem pozostaje cieszyć się zarówno zdrowym sokiem buraczanym, jak i samymi burakami świetnie pasującymi do obiadu czy na imprezową zakąskę. Polecam dla zdrowia i pysznego smaku! Składniki(...)wodą i gotujemy do miękkości. Po przestudzeniu obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i kroimy na niezbyt grube plasterki. Do wyparzonego wrzątkiem słoja lub innego naczynia wkładamy pokrojone ugotowane buraki, jabłko pokrojone w grube plastry, czosnek i przyprawy oraz świeże zioła. W większym garnku mieszamy wodę, sól, cukier i mieszamy aż się rozpuszczą. Następnie, zalewamy buraki, mieszamy, przykrywamy

Lamarida.pl
Chleb z czerwonym burakiem 174

owocach zachowują się najlepiej w cieście drożdżowym. W cieście na zakwasie, tylko niektóre barwniki z warzyw czy owoców zachowują swoją naturalną barwę. Ciasto na zakwasie po dodaniu startego buraka zabarwiło się może nie tak intensywnie jak ciasto drożdżowe, ale po upieczeniu kolor z miąższu gdzieś uciekł. Trochę koloru zostało w skórce po upieczeniu a kawałki buraka nie straciły koloru tworząc(...)buraków, jeśli chodzi o kształt i kolor. Wybieramy buraki o ciemnej barwie, które mają słabo wykształcone słoje w środku i przy obieraniu mocno brudzą. Do takich należą buraki podłużne, które nie są tak twarde jak okrągłe, ale za to bardzo ciemne zawierające dużo barwnika. Chleb pszenny na drożdżach z sokiem świeżego buraka Potrzebujemy • 500g mąki pszennej chlebowej

Leśny Zakątek
Sałatka z cykorii z kiszonym burakiem 183

ramach możemy kombinować do woli! Uruchomiłam więc moją wyobraźnię i przygotowałam taką pyszną sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem, jabłkiem i cebulą. Jest przepyszna! Po zakończeniu diety możemy do niej dodać nieco oliwy. Przepis na kiszone buraki znajdziecie  tutaj klik . I mamy dwa w jednym, pyszny zakwas na barszcz lub do picia i zdrowe buraki do jedzenia(...)sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem Sałatka z cykorii z kiszonym burakiem (dieta dr Dąbrowskiej

Kulinarne przygody Gatity
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z CIECIERZYCĄ, DYNIĄ I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI 194

pieczonych buraków. Z dodatkiem pokrojonej w kostkę dyni, selera i marchewki. Z poszatkowaną białą kapustą, ciecierzycą z puszki i świeżymi pomidorami. Opcjonalnie także z niewielką ilością liofilizowanych buraków. Te ostatnie nie tylko nadają intensywnego koloru zupie, ale przede wszystkim podnoszą jego walory smakowe i zdrowotne. Liofilizacja bowiem jest procesem suszenia poprzez błyskawiczne zamrażanie(...)próżni. Dzięki temu otrzymujemy produkt w formie drobnego proszku (właściwie pyłu), który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, a co najważniejsze, zachowuje wszystkie wartości bioaktywne jak burak świeży.  SKŁADNIKI / 6 porcji 2 buraki 10 g masła i 1 łyżka oleju roślinnego (najlepiej kokosowego) 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1,5 l gorącego bulionu po 1 szklance pokrojonych

cool and minty
Barszcz z pieczonych buraków 182

Zawsze gotowałam barszcz na zasadzie-buraki w jednym garnku, reszta w drugim. Gdzieś rok temu zakochałam się w dwóch przepisach na barszcz.Barszcz z kiszonych buraków oraz barszcz z pieczonych buraków. Przed Wigilia nie mogła się zdecydować, który przepis wybrać. Na wigilijnym stole pojawiły się oba barszcze. Jeden zrobiłam ja, drugi mój Nass. Ja postawiłam na pieczone buraki. SKŁADNIKI: 1 kg małych buraków Ok. 3 litry wody 2 marchewki Mała seler Korzeń pietruszki 1/3 pora Kilka kulek ziela angielskiego 3-4 listki laurowe 1/2 cebuli 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku Sól Pieprz Cukier Ocet Kilka suszonych grzybków Natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Gotujemy esencjonalny bulion (włoszczyznę), 1/2 opalonej nad gazem cebuli, ziele angielskie, liść laurowy, sól

Kopystką po garach
Zupa krem z buraków 184

właściwości odżywcze  nie powinno ich zabraknąć w codziennej diecie. Są skarbnicą wielu minerałów (potas, magnez, fosfor, krzem) i witamin (B1, B2, C). Barwniki, które są zawarte w burakach należą do bardzo silnych antyoksydantów, przez co zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Podstawowe właściwości odżywcze i lecznicze buraków : - działają krwiotwórczo, pomagają w leczeniu anemi - działają zasadotwórczo, pomagają przywrócić równowagę(...)pokarmowego - pomagają przezwyciężyć wirusowe i bakteryjne infekcje - ich spożycie pomaga przezwyciężyć wzmożony apetyt na słodycze, Dobrym sposobem na włączenie tego cennego warzywa do diety są zupy krem na bazie buraków. Przykładowy przepis poniżej.  Składniki (2 porcje) :                 - 2 buraki

Kuchenne innowacje
Zupa krem z pieczonych buraków z kozim serem 219

odżywianie: przede wszystkim spożywaliśmy za dużo cukrów prostych i niewłaściwych tłuszczy. Teraz schodzimy na właściwe tory i prezentujemy Wam pyszną i zdrową zupę krem z buraków. Słodkie buraki zakwaszone sokiem z cytryny idealnie komponują się z goryczką i cierpkością koziego sera. Buraki swój czerwony kolor zawdzięczają betaninie - silnemu przeciwutleniaczowi, który korzystnie wpływa na nasz organizm. Przede wszystkim(...)zwiększa odporność na wolne rodniki, poprawiając tym samym stan skóry, włosów i paznokci. Choć buraki zwierają niewielką ilość żelaza, to jednak udowodniono ich działanie krwiotwórcze. Wspomagają również funkcjonowanie układu pokarmowego: zwiększają wydzielanie żółci, reguluje wypróżnianie się, lekko rozwalnia kał. Jedna porcja zupy krem z pieczonych buraków z kozim serem dostarcza około 296 kcal, 12,5 g białka

W kuchni Katie
Rozgrzewająca zupa krem z pieczonych buraków i soczewicy 141

powiem, żeby było u nas w mieszkaniu baaardzo gorąco, więc rozgrzewanie herbatkami i innymi ciepłymi dodatkami jest jak najbardziej wskazane. A poza tym burak, soczewica, czosnek to przecież samo zdrowie Żeby nie było nudno, to buraki nie są gotowane, ale podpieczone, bo w tej wersji smakują mi najbardziej. Zupy nie musicie blendować, wszystko zależy od tego, jaką konsystencję lubicie(...)jeszcze bardziej rozgrzewającą, dodajcie ok. 1 cm świeżego imbiru. My takie gęste zupki uwielbiamy jeść z kubków, oglądając np jakiś ciekawy film, albo czytając. Drukuj Rozgrzewająca zupa krem z buraków i soczewicy Składniki 1l bulionu (u mnie drobiowy) 0,5 kg buraków 200 g czerwonej soczewicy 1 cebula 2 plastry fety 4 łyżki słonecznika 4 ząbki czosnku szczypta

Mieszam w Garnku
Sałatka z burakiem, ryżem i tuńczykiem 215

kwas foliowy oraz barwnik zwany betainą.  Liście buraków natomiast są bogate w  witaminę C i prowitaminę A. Ze względu na dużą zawartość żelaza buraki mają zastosowanie we wspomaganiu leczenia niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza, anemii oraz nadciśnienia tętniczego. Ale w ydaje się jednak, że buraki są w Polsce niedocenione. A to samo zdrowie i daje(...)tyle możliwości w kuchni.  Składniki: - 100 gram ryżu długoziarnistego z dzikim - 1 puszka tuńczyka w oleju - sok z 1/2 cytryny, a nawet mniej - 2 małe czerwone buraki - 1 mała czerwona papryka - pęczek rzodkiewki (5-6 szt) - 1 czerwona cebula - łyżka masła - pęczek kopru - woda do gotowania buraków Przygotowanie: Buraki myjemy, ale nie obieramy. Wrzucamy

Życie zaczyna się w kuchni
Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą / Duck, beet and orange salad 187

syropem klonowym i octem balsamicznym. Jest obłędna! I wbrew pozorom bardzo łatwa w przygotowaniu Piersi z kaczki można zamarynować dzień wcześniej, następnie krótko obsmażamy i dopiekamy w piekarniku. Buraki zapiekamy w syropie klonowym w piekarniku, prażymy orzechy, przygotowujemy pomarańczę i dressing i gotowe! Jedna z najlepszych sałatek jakie jadłam, zapraszam! Scroll down for recipe in English Sałatka z kaczką(...)pieczonymi burakami i pomarańczą (2 porcje) Składniki na kaczkę: 1 pierś z kaczki 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu sól, pieprz Składniki na buraki: 2 czerwone buraki, obrane i pokrojone w cienkie kliny 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz Składniki na sałatkę: 3/4 szklanki uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich, posiekanych 2 garście

karmelowy
Buraki pieczone (przepis plus kilka informacji, w tym rada dla diabetyków) 167

przygotowane buraki zachowują swój smak oraz mnóstwo witamin - w odróżnieniu o tych gotowanych w wodzie. Najwięcej wartości odżywczych ma sok z świeżego buraka, lecz pieczony jest na drugim miejscu. Dopiero dalej plasują się zupy z buraków, a na końcu burak gotowany. Pamiętajmy o obieraniu tych warzyw - bezpośrednio przed spożyciem. I najsmaczniejsze są takie, które posiadają cienką skórkę, jednolitą(...)skarbnicą żelaza w przypadku anemii, lecz działają krwiotwórczo. A dla cukrzyków dobra rada.... Jako, że burak to wielkie źródło pozytywnych składników - to nie warto z niego rezygnować z powodu wysokiego indeksu glikemicznego. Przed zjedzeniem dania z buraków zaleca się wypicie szklanki wody z cytryną lub zjedzenie chociażby sałatki, bądź odrobinę gotowanych, zielonych warzyw. Dlaczego?  Produkty

Di gotuje
Sałatka z pieczonym burakiem i makaronem Pesso bez gotowania 150

Beztłuszczowy makaron instant może stanowić zamiennik kaszy, ryżu, czy też zwykłego makaronu do gotowania.   Składniki (na 3 osoby): 1 szklanka makaronu Pesso bez gotowania 1 szklanka soku z buraków 6 małych buraków rukola liście szpinaku baby ser feta oliwa z octem balsamicznym  pestki dyni Wykonanie: Buraki umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, zawiń każdego osobno(...)folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 1 godzinę. Po upieczeniu odstaw do ostudzenia.  Makaron Pesso bez gotowania zalej sokiem z buraków i postępuj zgodnie ze wskazówkami z opakowania. Buraki pokrój w drobną kostkę. Opłucz dokładnie i osusz szpinak.  Na talerzu układaj kolejno liście rukoli i szpinaku, na nich buraki

Garniec Magalie
Krem z pieczonych buraków 135

innym. Jednak odpowiednio ugotowany, a tym bardziej upieczony jest cudownie słodki. Jestem wielką fanką pieczonego buraka. Obrany i potraktowany tylko solą, zawinięty w folię i upieczony, jest doskonałym dodatkiem do obiadu albo szybką przekąską tudzież sałatką. Dziś chcę wam zaproponować krem z pieczonych buraków z chrzanem i mleczkiem kokosowym. W restauracji ten krem przetarłabym przez sito, żeby był idealnie(...)gładki, jednak w domu lubię proste rozwiązania i zostawiam taką „grudkowatą” formę kremu. Krem jest wegański, a podany z wędzonym tofu i fasolą jest bardzo pożywny. Potrzebujemy: 5 dużych buraków 2 litry bulionu warzywnego lub wody ½ szklanki mleczka kokosowego 2 łyżki chrzanu szczyptę cynamonu ugotowaną fasolę ziarna słonecznika wędzone tofu lub wędzony ser (wtedy nie będzie wegański tylko wegetariański

ladykitchen
Zakwas buraczany (na barszcz czerwony) 342

soli, np. morskiej gruboziarnistej 1 kg buraków, np. podłużnych (waga przed obraniem) kilka listków laurowym kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ząbków czosnku 5 łyżek soku z kiszonych ogórków Buraki umyć, obrać i pokroić w cienkie talarki (np. za pomocą szatkownicy). Do przegotowanej, letniej wody wsypać sól. Dokładnie wymieszać. Pocięte buraki ułożyć w kamionce/dzbanku/dużym słoiku. Następnie dodać(...)liście laurowe, ziele angielskie i kilka ząbków czosnku (wcześniej obranych oraz pokrojonych na mniejsze części). Przygotowane buraki zalać wodą. Na sam koniec wlać kilka łyżek soku z kiszonych ogórków. Buraki oraz przyprawy muszą być dokładnie przykryte. Jeżeli coś wypływa, to należy to docisnąć, np. szklanką, talerzykiem. Przygotowaną kamionkę należy przykryć, np. gazą i odstawić w ciepłe miejsce

Ugotować
Chłodnik litewski z ziemniakami. Regionalne Smaki. Czerwiec 193

chłodnika dodaje się kostki lodu. Podanie chłodnika z ugotowanymi, wystudzonymi ziemniakami, to mój pomysł, który okazał się wyjątkowo smaczny. Spróbujcie koniecznie takiej wersji chłodnika. Składniki: 1,5 szkl młodych buraków (pokrojonych w drobną kostkę) 2,5 szkl. wody (do gotowania buraków) 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego 2 szkl. maślanki naturalnej 4 ogórki gruntowe 6 rzodkiewek  kilka młodych(...)smażona cebulka lub swarki z boczku 1/4 szkl. siekanego koperku 1 ząbek czosnku lub 2 łyżki siekanego szczypiorku 1/2 łyżeczki soli + 1 płaska łyżeczka cukru do gotowania buraków sól, pieprz czarny do smaku - do przyprawienia chłodnika Przygotowanie: Buraki obrać, pokroić w drobną kostkę. Buraki przełożyć do garnka, dodać wodę, sól, cukier i gotować na wolnym ogniu

Codziennik Kuchenny
Ciasto czekoladowe z burakami (Buraczek) 190

musicie obawiać się ich smaku – są niemal niewyczuwalne (żadna z poczęstowanych osób nie domyśliła się co jest w środku), a ciasto dzięki nim jest wilgotne. Taki murzynek z burakami nie jest niestety dietetyczny, lecz warto się skusić – tym bardziej, że ciasto rośnie duże i możemy podzielić je na wiele porcji. Do wykonania użyłam standardowej tortownicy z kominem(...)lecz ciasto możemy upiec także w dwóch niewielkich keksówkach. Ciasto czekoladowe z burakami: 500 g ugotowanych buraków (ok. 3 średnie sztuki – ja kupiłam już ugotowane) 3 szklanki mąki pszennej (500 g) 1 szklanka oleju rzepakowego (250 ml) 1 szklanka kakao (90 g) 6 średnich jajek 2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu

Poezja smaku
Zupa krem z buraków z nutką pomarańczy 190

Uwielbiam buraki w każdej możliwej postaci. Na moim blogu pojawiły się już babeczki, sałatki, makarony i barszczyk z użyciem buraków (przepisy znajdziecie >TUTAJ< ), a tym razem przedstawiam Wam zupę krem z buraków z nutką pomarańczy. Choć pieczenie buraków trwa dość długo, ta zupka jest warta czekania! Składniki: - 1,25l bulionu (1,25l wody(...)łyżka domowego koncentratu bulionu warzywnego ) - 700-750g buraków - 2 cebule - sok z 1 pomarańczy - skórka z 1/2 pomarańczy - 2 łyżki oleju kokosowego - 4 ząbki czosnku - 3 gałązki majeranku - 3 gałązki tymianku Buraki myjemy, szorujemy szczoteczką i osuszamy. Kroimy na pół (jeżeli mam małe buraczki), ćwiartki lub ósemki. Każdy kawałek zawijamy w folię (matową stroną na zewnątrz

Be Fit Be Strong
Sałatka z pieczonymi burakami 249

Mega zdrowa i pyszna sałatka z pieczonymi burakami i delikatnym sosem musztardowo-miodowym. Przygotowanie takiej sałatki nie wymaga dużo pracy, wystarczy upiec wcześniej tylko buraki. Kto nie zna smaku pieczonego buraka proponuję spróbować, zapewniam gotować ich nigdy więcej(...)będziecie. Podczas pieczenia wszystkie witaminy i smak pozostają w buraku, a do tego burak nie traci koloru. Sałatka jest lekka i bardzo sycąca, świetnie pasuje do Kaczki pieczonej z jabłkami  lub po dodaniu ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej jako samodzielny smaczny posiłek bezmięsny. sałatka z pieczonymi burakami z kaszą gryczaną niepaloną Składniki: 2 średnie buraki opakowanie dowolnej sałaty

Kuchcik gotuje
Ciasto czekoladowe z burakami 148

tylko do zjedzenia buraczków. Znika tak szybko, że ledwie zdążyłam zdjęcie zrobić:) Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka olejku wanilinowego 500 g buraków 3 jajka szczypta soli 200 g masła tabliczka gorzkiej czekolady cukier puder Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania buraków. Najlepiej wziąć 2-3 średniej wielkości buraki, wrzucić je go garnka(...)wodą i gotować ok godziny. Po tym czasie powinny być już miękkie. Odstawiamy je na bok aby wystygły. Ostudzone buraki obieramy ze skórki i ucieramy na grubej tarce. W międzyczasie przygotowyjemy masę czekoladową. Miseczkę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Do miseczki wrzucamy masło i czekolade i czekamy aż wszystko się roztopi. Od czasu do czasu mieszamy

Kulinarna Patilogia
Barszcz ukraiński w stylu azjatyckim 217

kiszonymi burakami i w wydaniu azjatyckim. Czemu nie? Tym bardziej, że efekt przepyszny, napakowany witaminami i składnikami odżywczymi. Oczywiście do przygotowania zupy możecie użyć zwykłych buraków i zakwasić ją cytryną ale zapewniam, daleko jej będzie do barszczu z kiszonką. Zacznijcie od ukiszenia buraków ( przepis ), po 7 dniach możecie już gotować zupę. Naprawdę warto :).  Trzymając(...)kupienia w np. Lidlu) i grzyby shitake.    Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1500-2000 ml domowego bulionu, 20 suszonych grzybów shitake, 5 ziemniaków, 3-4 ukiszone buraki, 1/2 szklanki soku z kiszonych buraków, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera korzeniowego, ok. 3 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej, 1 puszka pomidorów bez skóry, 2 szklanki wspięgi

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania