buraki - 8865 przepisów (strona:25/591)

Zupa krem z kiszonych buraków 130

iszone buraki zwykle dodawałam do sałatek czy surówek. Ponieważ miałam ich dużo dodałam do barszczu a wszystkie składniki zmiksowałam. Wyszedł wyborny.   Składniki: buraki - 3 szt. kiszone buraki - 1 szklanka seler - 1 kawałek czosnek - 3 ząbki jabłko ( kwaśne) - 1 szt. słonecznik - 2 łyżki kiełki buraków trochę tymianek do smaku fioletowe ziemniaki ( opcjonalnie(...)imbir świeży - 2-3 cm garam masala - 1/2 łyżeczki sól himalajska - 1 łyżeczka olej 1-2 łyżki kiełki z buraków ale z para też będą świetne Przygotowanie:  Warzywa obieramy. Buraki kroimy na mniejsze kawałki ( można też użyć gotowych gotowanych na parze). W garnku w którym będzie gotowała się zupa wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy garam masalę, czosnek

AZgotuj!
Carpaccio z buraka 227

Carpaccio z buraka to nic innego jak pieczone buraki pokrojone w cienkie plasterki wraz z kilkoma innymi dodatkami. Niezwykle proste, ale jakże eleganckie danie, które świetnie sprawdzi się na kolację, albo przekąskę dla gości. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na carpaccio z buraków, ponieważ sałatka jest na prawdę banalna w przygotowaniu, a jej smak jest wprost bajeczny. PRZEPIS(...)CARPACCIO Z BURAKA Składniki 2 średnie buraki 60 g sera feta garść orzechów włoskich garść sałaty rukoli Sos 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny świeżo mielony czarny pieprz szczypta soli Przygotowanie 1. Buraczki dokładnie umyć, osuszyć, ale nie obierać. Zawinąć osobno w folię aluminiową, ułożyć na blaszce i piec do miękkości

Alle Dobre!
Sałatka z buraczkami i grzankami 138

Sałatka z buraczkami i grzankami to kompozycja kilku idealnie dobranych składników, które łączą się ze sobą tworząc wyjątkowy smak. Przygotowując tą sałatkę możecie użyć gotowych, gotowanych buraków, które dostanie w markecie, albo przygotujcie je sami. Buraki mogą być pieczone, lub gotowane. Uważam, że znacznie lepsze są te pieczone, dlatego w tym przepisie wykorzystam właśnie pieczone buraki. Zobacz(...)również: Surówka z pieczonych buraków Składniki 2 duże buraki natka pietruszki czerwona cebula pieczywo razowe oliwa pieprz sól Sałatka z buraczkami i grzankami – przepis Buraki dokładnie myjemy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy je ok. 1 godz 45 minut w temperaturze 160 st. C. Wyjmujemy je następnie z piekarnika i studzimy. Buraki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kwas buraczany 84

ogórków, lub kiszonej kapusty. Gorąco namawiam Was do przygotowania kwasu buraczanego, można go wykorzystać nie tylko do zupy. Świetny jest do picia i podobno znakomicie oczyszcza organizm. Najlepiej użyć buraków ekologicznych do przygotowania kwasu, kwas będzie zdrowy i naturalny bez pestycydów. Poniższy przepis jest najprostszym przepisem bez żadnych dodatków smakowych. Oczywiście do podstawy można dodać liście laurowe, ziele angielskie(...)pojemności 3 litrów bawełniana ściereczka do przykrycia słoja Instructions Buraki wyszorować, obrać ze skóry, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Słoik umyć, wyparzyć. Do przygotowanego słoika włożyć pokrojone buraki, zalać wodą, woda powinna przykrywać buraki. Na wierzch położyć kromkę żytniego chleba, słoik przykryć bawełnianą ściereczką. Tak przygotowany słój z burakami odstawiamy w ciepłe miejsce

SprawdzonaKuchnia.pl
Sok z buraków 87

Czas czytania: 2 min Sok z czerwonych buraków z kilkoma dodatkami jest bardzo smaczny, ale też i zdrowy! Oczywiście można pić czysty sok z buraka, ale o wiele przyjemniejsze będzie wychylenie szklaneczki soku z kilkoma dodatkami. Jedzenie i picie, poza oczywistą sprawą, jaką jest utrzymanie naszego organizmu przy życiu, powinno sprawiać nam przyjemność! Każdy kęs czy łyk powinien przynosić(...)trzymać! Podaję w zasadzie listę produktów potrzebnych do przygotowania soku, a ilość na przykład: imbiru, jabłek, czy marchwi możecie zwiększyć lub zmniejszyć, bawcie się smakiem:) Więcej o tym, co burak ma dobrego w swoim składzie, możecie przeczytać we wpisie o buraczkach do obiadu. Print Sok z buraków .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Smaczny

SprawdzonaKuchnia.pl
Surówka z pieczonych buraków 147

Surówka z pieczonych buraków Surówka z pieczonych buraków Dziś polecam Wam pyszną surówkę z pieczonych buraków. Prosta, zdrowa i taka pyszna Tą surówką zajada się u nas każdy, nawet moje dzieci. Moja córeczka zawsze prosi o dokładkę, co mnie ogromnie cieszy, bo to w końcu samo zdrowie. Buraki, jabłka, miód (możecie zamienić na cukier lub pominąć(...)użyć inny olej, ale ten nadaje surówce ciekawego smaku i ma wyjątkowe właściwości odżywcze Przygotowanie: Upieczone buraki studzimy. Obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jak upiec buraki? O tym pisałam Wam np. tutaj (klik) Jabłko obieramy i też ścieramy na tarce. Cebulę/dymkę drobno szatkujemy. W misce mieszamy składniki dodając olej, miód do smaku

Słodkie okruszki
Sałatka z pieczonym burakiem 90

postaci gotowanej, surowej, marynowanej, kwaszonej - a ja tym razem je upiekłam. Żeby podkreślić ich ziemisty aromat, idealnie jest dodać nieco czarnego, świeżo zmielonego pieprzu. Słodycz, którą buraki mają w sobie chciałam wydobyć przez dodatek miodu. Sam wybór procesu obróbki też wpływa na wrażenia smakowe. Pieczenie pozwala bowiem dodać karmelowego posmaku i zachować umiarkowaną chrupkość warzyw(...)środka! Upieczony burak jest wspaniałym dodatkiem do obiadu lub, po dodaniu ulubionych składników i dopasowanego sosu, może stanowić część sałatki! Sałatka z pieczonym burakiem Składniki: na ok. 4 porcje 400g młodego szpinaku 2 duże buraki 4 łyżki pestek słonecznika 1 papryka żółta 100 g sera feta lub koziego pęczek natki pietruszki szczypta soli świeżo mielony pieprz łyżka

Gary Bez dna
BARSZCZ OGÓRKOWY 148

Barszcz z buraków z dodatkiem kiszonych ogórków oraz ziemniaków, przygotowany na wodzie z kiszonych ogórków. To danie pochodzące z kuchni kaszubskiej i łączy w sobie barszcz czerwony z zupą ogórkową. Jest to niezwykle smaczne połączenia, a do tego bardzo zdrowe! Buraki to niesamowite warzywa, które mają mnóstwo właściwości leczniczych i odżywczych. Wpływają korzystnie na kondycję serca, pomagają obniżyć(...)zależności od wielkości buraków). Miękkie buraki studzimy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę podobnej wielkości co buraki. Gotujemy w osolonej wodzie, w osobnym garnku do miękkości. Ugotowane i pokrojone buraki przenosimy do garnka, w którym będziemy gotowali zupę i zakwaszamy kilkoma łyżkami wody z ogórków

Kuchnia MagdaLeny
BARSZCZ OGÓRKOWY 148

Barszcz z buraków z dodatkiem kiszonych ogórków oraz ziemniaków, przygotowany na wodzie z kiszonych ogórków. To danie pochodzące z kuchni kaszubskiej i łączy w sobie barszcz czerwony z zupą ogórkową. Jest to niezwykle smaczne połączenia, a do tego bardzo zdrowe! Buraki to niesamowite warzywa, które mają mnóstwo właściwości leczniczych i odżywczych. Wpływają korzystnie na kondycję serca, pomagają obniżyć(...)zależności od wielkości buraków). Miękkie buraki studzimy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę podobnej wielkości co buraki. Gotujemy w osolonej wodzie, w osobnym garnku do miękkości. Ugotowane i pokrojone buraki przenosimy do garnka, w którym będziemy gotowali zupę i zakwaszamy kilkoma łyżkami wody z ogórków

Kuchnia MagdaLeny
Pełnoziarniste naleśniki z mięsem mielonym, kaszą, pieczonymi burakami i ciecierzycą 157

czasie rozgrzać patelnię, wlewać chochlę ciasta, rozlać na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Pieczone buraki i ciecierzyca: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Buraki obrać i pokroić w kostkę. Ciecierzycę odsączyć z zalewy na sitku. Buraki przełożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika, polać olejem rzepakowym, następnie posypać solą, świeżo mielonym pieprzem i tymiankiem(...)Wymieszać i zrobić miejsce dla ciecierzycy. Ciecierzycę również polać olejem, posypać słodką papryką, pieprzem i solą. Włożyć do piekarnika i piec 60 minut. W połowie czasu buraki i ciecierzycę przemieszać. Mięso mielone z kaszą: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do głębokiej patelni, dodać mięso mielone, polać oliwą i włączyć palnik. Mięso doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie

Passions hobbies life
Pomarańczowa sałatka z burakami i pulpecikami (Insalata con barbabietole, arance e polpettine di bovino) 140

oliva 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu s ó l i pieprz  Sa łatka 300 g miksu sałatkowego 1 pomarańcza 2 buraki  1/2 granatu **** INGREDIENTI (4 porzioni) Polpette 300 g di  polpette di bovino Amica Natura * Dressing all'arancia 5 cucchiaio di olio extravergine d'oliva 4 cucchiai(...)miele sale e pepe Insalata 300 g di insalate miste 1 arancia 2 barbabietole 1/2 melograno * La ricetta è stata realizzata in collaborazione con  Amica Natura PRZYGOTOWANIE Buraki Buraki możemy przygotować na dwa sposoby: Pieczone - buraki obieramy, kroimy w plasterki, wykładamy na formę do pieczenia, oprószamy solą i pieprzem, spryskujemy

La grande e la piccola cuoca
Domowy zakwas buraczany (na świąteczny barszcz i do picia) 197

litra wody Wyparzamy dwa litrowe słoiki wraz z nakrętkami. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części. Czosnek obieramy i zgniatamy trzonkiem noża. W dużej misce zalewamy wrzątkiem buraki i przyprawy, a następnie odlewamy wodę. Buraki i przyprawy przekładamy po połowie do słoików. Zalewamy przegotowaną wodą i dodajemy po pół łyżki soli na słoik. Na koniec możemy(...)docisnąć buraki np. małym plastikowym lejkiem lub kieliszkiem (koniecznie wyparzonym). Słoiki z zakwasem zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień. Codziennie odkręcamy słoiki i sprawdzamy, czy buraki nie wypłynęły na powierzchnię. Jeśli tak się stanie, trzeba zanurzyć je i przycisnąć lejkiem lub kieliszkiem. Pojawiająca się piana to naturalna konsekwencja „pracy” zakwasu. Można zebrać ją wyparzoną

Dieta bez mleka
Kiszone buraki czerwone 144

Buraki czerwone uwielbiamy pod każdą postacią i tym razem przedstawiam recepturę na ich kiszoną wersję. Wystarczy buraki ugotować, obrać, zalać odpowiednią miksturą i poczekać aż natura zrobi swoje A potem pozostaje cieszyć się zarówno zdrowym sokiem buraczanym, jak i samymi burakami świetnie pasującymi do obiadu czy na imprezową zakąskę. Polecam dla zdrowia i pysznego smaku! Składniki(...)wodą i gotujemy do miękkości. Po przestudzeniu obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i kroimy na niezbyt grube plasterki. Do wyparzonego wrzątkiem słoja lub innego naczynia wkładamy pokrojone ugotowane buraki, jabłko pokrojone w grube plastry, czosnek i przyprawy oraz świeże zioła. W większym garnku mieszamy wodę, sól, cukier i mieszamy aż się rozpuszczą. Następnie, zalewamy buraki, mieszamy, przykrywamy

Lamarida.pl
Chleb z czerwonym burakiem 174

owocach zachowują się najlepiej w cieście drożdżowym. W cieście na zakwasie, tylko niektóre barwniki z warzyw czy owoców zachowują swoją naturalną barwę. Ciasto na zakwasie po dodaniu startego buraka zabarwiło się może nie tak intensywnie jak ciasto drożdżowe, ale po upieczeniu kolor z miąższu gdzieś uciekł. Trochę koloru zostało w skórce po upieczeniu a kawałki buraka nie straciły koloru tworząc(...)buraków, jeśli chodzi o kształt i kolor. Wybieramy buraki o ciemnej barwie, które mają słabo wykształcone słoje w środku i przy obieraniu mocno brudzą. Do takich należą buraki podłużne, które nie są tak twarde jak okrągłe, ale za to bardzo ciemne zawierające dużo barwnika. Chleb pszenny na drożdżach z sokiem świeżego buraka Potrzebujemy • 500g mąki pszennej chlebowej

Leśny Zakątek
Sałatka z cykorii z kiszonym burakiem 183

ramach możemy kombinować do woli! Uruchomiłam więc moją wyobraźnię i przygotowałam taką pyszną sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem, jabłkiem i cebulą. Jest przepyszna! Po zakończeniu diety możemy do niej dodać nieco oliwy. Przepis na kiszone buraki znajdziecie  tutaj klik . I mamy dwa w jednym, pyszny zakwas na barszcz lub do picia i zdrowe buraki do jedzenia(...)sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem Sałatka z cykorii z kiszonym burakiem (dieta dr Dąbrowskiej

Kulinarne przygody Gatity
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z CIECIERZYCĄ, DYNIĄ I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI 194

pieczonych buraków. Z dodatkiem pokrojonej w kostkę dyni, selera i marchewki. Z poszatkowaną białą kapustą, ciecierzycą z puszki i świeżymi pomidorami. Opcjonalnie także z niewielką ilością liofilizowanych buraków. Te ostatnie nie tylko nadają intensywnego koloru zupie, ale przede wszystkim podnoszą jego walory smakowe i zdrowotne. Liofilizacja bowiem jest procesem suszenia poprzez błyskawiczne zamrażanie(...)próżni. Dzięki temu otrzymujemy produkt w formie drobnego proszku (właściwie pyłu), który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, a co najważniejsze, zachowuje wszystkie wartości bioaktywne jak burak świeży.  SKŁADNIKI / 6 porcji 2 buraki 10 g masła i 1 łyżka oleju roślinnego (najlepiej kokosowego) 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1,5 l gorącego bulionu po 1 szklance pokrojonych

cool and minty
Barszcz z pieczonych buraków 182

Zawsze gotowałam barszcz na zasadzie-buraki w jednym garnku, reszta w drugim. Gdzieś rok temu zakochałam się w dwóch przepisach na barszcz.Barszcz z kiszonych buraków oraz barszcz z pieczonych buraków. Przed Wigilia nie mogła się zdecydować, który przepis wybrać. Na wigilijnym stole pojawiły się oba barszcze. Jeden zrobiłam ja, drugi mój Nass. Ja postawiłam na pieczone buraki. SKŁADNIKI: 1 kg małych buraków Ok. 3 litry wody 2 marchewki Mała seler Korzeń pietruszki 1/3 pora Kilka kulek ziela angielskiego 3-4 listki laurowe 1/2 cebuli 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku Sól Pieprz Cukier Ocet Kilka suszonych grzybków Natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Gotujemy esencjonalny bulion (włoszczyznę), 1/2 opalonej nad gazem cebuli, ziele angielskie, liść laurowy, sól

Kopystką po garach
Zupa krem z buraków 184

właściwości odżywcze  nie powinno ich zabraknąć w codziennej diecie. Są skarbnicą wielu minerałów (potas, magnez, fosfor, krzem) i witamin (B1, B2, C). Barwniki, które są zawarte w burakach należą do bardzo silnych antyoksydantów, przez co zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Podstawowe właściwości odżywcze i lecznicze buraków : - działają krwiotwórczo, pomagają w leczeniu anemi - działają zasadotwórczo, pomagają przywrócić równowagę(...)pokarmowego - pomagają przezwyciężyć wirusowe i bakteryjne infekcje - ich spożycie pomaga przezwyciężyć wzmożony apetyt na słodycze, Dobrym sposobem na włączenie tego cennego warzywa do diety są zupy krem na bazie buraków. Przykładowy przepis poniżej.  Składniki (2 porcje) :                 - 2 buraki

Kuchenne innowacje
Zupa krem z pieczonych buraków z kozim serem 219

odżywianie: przede wszystkim spożywaliśmy za dużo cukrów prostych i niewłaściwych tłuszczy. Teraz schodzimy na właściwe tory i prezentujemy Wam pyszną i zdrową zupę krem z buraków. Słodkie buraki zakwaszone sokiem z cytryny idealnie komponują się z goryczką i cierpkością koziego sera. Buraki swój czerwony kolor zawdzięczają betaninie - silnemu przeciwutleniaczowi, który korzystnie wpływa na nasz organizm. Przede wszystkim(...)zwiększa odporność na wolne rodniki, poprawiając tym samym stan skóry, włosów i paznokci. Choć buraki zwierają niewielką ilość żelaza, to jednak udowodniono ich działanie krwiotwórcze. Wspomagają również funkcjonowanie układu pokarmowego: zwiększają wydzielanie żółci, reguluje wypróżnianie się, lekko rozwalnia kał. Jedna porcja zupy krem z pieczonych buraków z kozim serem dostarcza około 296 kcal, 12,5 g białka

W kuchni Katie
Rozgrzewająca zupa krem z pieczonych buraków i soczewicy 141

powiem, żeby było u nas w mieszkaniu baaardzo gorąco, więc rozgrzewanie herbatkami i innymi ciepłymi dodatkami jest jak najbardziej wskazane. A poza tym burak, soczewica, czosnek to przecież samo zdrowie Żeby nie było nudno, to buraki nie są gotowane, ale podpieczone, bo w tej wersji smakują mi najbardziej. Zupy nie musicie blendować, wszystko zależy od tego, jaką konsystencję lubicie(...)jeszcze bardziej rozgrzewającą, dodajcie ok. 1 cm świeżego imbiru. My takie gęste zupki uwielbiamy jeść z kubków, oglądając np jakiś ciekawy film, albo czytając. Drukuj Rozgrzewająca zupa krem z buraków i soczewicy Składniki 1l bulionu (u mnie drobiowy) 0,5 kg buraków 200 g czerwonej soczewicy 1 cebula 2 plastry fety 4 łyżki słonecznika 4 ząbki czosnku szczypta

Mieszam w Garnku
Sałatka z burakiem, ryżem i tuńczykiem 215

kwas foliowy oraz barwnik zwany betainą.  Liście buraków natomiast są bogate w  witaminę C i prowitaminę A. Ze względu na dużą zawartość żelaza buraki mają zastosowanie we wspomaganiu leczenia niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza, anemii oraz nadciśnienia tętniczego. Ale w ydaje się jednak, że buraki są w Polsce niedocenione. A to samo zdrowie i daje(...)tyle możliwości w kuchni.  Składniki: - 100 gram ryżu długoziarnistego z dzikim - 1 puszka tuńczyka w oleju - sok z 1/2 cytryny, a nawet mniej - 2 małe czerwone buraki - 1 mała czerwona papryka - pęczek rzodkiewki (5-6 szt) - 1 czerwona cebula - łyżka masła - pęczek kopru - woda do gotowania buraków Przygotowanie: Buraki myjemy, ale nie obieramy. Wrzucamy

Życie zaczyna się w kuchni
Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą / Duck, beet and orange salad 187

syropem klonowym i octem balsamicznym. Jest obłędna! I wbrew pozorom bardzo łatwa w przygotowaniu Piersi z kaczki można zamarynować dzień wcześniej, następnie krótko obsmażamy i dopiekamy w piekarniku. Buraki zapiekamy w syropie klonowym w piekarniku, prażymy orzechy, przygotowujemy pomarańczę i dressing i gotowe! Jedna z najlepszych sałatek jakie jadłam, zapraszam! Scroll down for recipe in English Sałatka z kaczką(...)pieczonymi burakami i pomarańczą (2 porcje) Składniki na kaczkę: 1 pierś z kaczki 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu sól, pieprz Składniki na buraki: 2 czerwone buraki, obrane i pokrojone w cienkie kliny 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz Składniki na sałatkę: 3/4 szklanki uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich, posiekanych 2 garście

karmelowy
Buraki pieczone (przepis plus kilka informacji, w tym rada dla diabetyków) 167

przygotowane buraki zachowują swój smak oraz mnóstwo witamin - w odróżnieniu o tych gotowanych w wodzie. Najwięcej wartości odżywczych ma sok z świeżego buraka, lecz pieczony jest na drugim miejscu. Dopiero dalej plasują się zupy z buraków, a na końcu burak gotowany. Pamiętajmy o obieraniu tych warzyw - bezpośrednio przed spożyciem. I najsmaczniejsze są takie, które posiadają cienką skórkę, jednolitą(...)skarbnicą żelaza w przypadku anemii, lecz działają krwiotwórczo. A dla cukrzyków dobra rada.... Jako, że burak to wielkie źródło pozytywnych składników - to nie warto z niego rezygnować z powodu wysokiego indeksu glikemicznego. Przed zjedzeniem dania z buraków zaleca się wypicie szklanki wody z cytryną lub zjedzenie chociażby sałatki, bądź odrobinę gotowanych, zielonych warzyw. Dlaczego?  Produkty

Di gotuje
Sałatka z pieczonym burakiem i makaronem Pesso bez gotowania 150

Beztłuszczowy makaron instant może stanowić zamiennik kaszy, ryżu, czy też zwykłego makaronu do gotowania.   Składniki (na 3 osoby): 1 szklanka makaronu Pesso bez gotowania 1 szklanka soku z buraków 6 małych buraków rukola liście szpinaku baby ser feta oliwa z octem balsamicznym  pestki dyni Wykonanie: Buraki umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, zawiń każdego osobno(...)folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 1 godzinę. Po upieczeniu odstaw do ostudzenia.  Makaron Pesso bez gotowania zalej sokiem z buraków i postępuj zgodnie ze wskazówkami z opakowania. Buraki pokrój w drobną kostkę. Opłucz dokładnie i osusz szpinak.  Na talerzu układaj kolejno liście rukoli i szpinaku, na nich buraki

Garniec Magalie
Krem z pieczonych buraków 135

innym. Jednak odpowiednio ugotowany, a tym bardziej upieczony jest cudownie słodki. Jestem wielką fanką pieczonego buraka. Obrany i potraktowany tylko solą, zawinięty w folię i upieczony, jest doskonałym dodatkiem do obiadu albo szybką przekąską tudzież sałatką. Dziś chcę wam zaproponować krem z pieczonych buraków z chrzanem i mleczkiem kokosowym. W restauracji ten krem przetarłabym przez sito, żeby był idealnie(...)gładki, jednak w domu lubię proste rozwiązania i zostawiam taką „grudkowatą” formę kremu. Krem jest wegański, a podany z wędzonym tofu i fasolą jest bardzo pożywny. Potrzebujemy: 5 dużych buraków 2 litry bulionu warzywnego lub wody ½ szklanki mleczka kokosowego 2 łyżki chrzanu szczyptę cynamonu ugotowaną fasolę ziarna słonecznika wędzone tofu lub wędzony ser (wtedy nie będzie wegański tylko wegetariański

ladykitchen
Zakwas buraczany (na barszcz czerwony) 342

soli, np. morskiej gruboziarnistej 1 kg buraków, np. podłużnych (waga przed obraniem) kilka listków laurowym kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ząbków czosnku 5 łyżek soku z kiszonych ogórków Buraki umyć, obrać i pokroić w cienkie talarki (np. za pomocą szatkownicy). Do przegotowanej, letniej wody wsypać sól. Dokładnie wymieszać. Pocięte buraki ułożyć w kamionce/dzbanku/dużym słoiku. Następnie dodać(...)liście laurowe, ziele angielskie i kilka ząbków czosnku (wcześniej obranych oraz pokrojonych na mniejsze części). Przygotowane buraki zalać wodą. Na sam koniec wlać kilka łyżek soku z kiszonych ogórków. Buraki oraz przyprawy muszą być dokładnie przykryte. Jeżeli coś wypływa, to należy to docisnąć, np. szklanką, talerzykiem. Przygotowaną kamionkę należy przykryć, np. gazą i odstawić w ciepłe miejsce

Ugotować
Chłodnik litewski z ziemniakami. Regionalne Smaki. Czerwiec 193

chłodnika dodaje się kostki lodu. Podanie chłodnika z ugotowanymi, wystudzonymi ziemniakami, to mój pomysł, który okazał się wyjątkowo smaczny. Spróbujcie koniecznie takiej wersji chłodnika. Składniki: 1,5 szkl młodych buraków (pokrojonych w drobną kostkę) 2,5 szkl. wody (do gotowania buraków) 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego 2 szkl. maślanki naturalnej 4 ogórki gruntowe 6 rzodkiewek  kilka młodych(...)smażona cebulka lub swarki z boczku 1/4 szkl. siekanego koperku 1 ząbek czosnku lub 2 łyżki siekanego szczypiorku 1/2 łyżeczki soli + 1 płaska łyżeczka cukru do gotowania buraków sól, pieprz czarny do smaku - do przyprawienia chłodnika Przygotowanie: Buraki obrać, pokroić w drobną kostkę. Buraki przełożyć do garnka, dodać wodę, sól, cukier i gotować na wolnym ogniu

Codziennik Kuchenny
Ciasto czekoladowe z burakami (Buraczek) 190

musicie obawiać się ich smaku – są niemal niewyczuwalne (żadna z poczęstowanych osób nie domyśliła się co jest w środku), a ciasto dzięki nim jest wilgotne. Taki murzynek z burakami nie jest niestety dietetyczny, lecz warto się skusić – tym bardziej, że ciasto rośnie duże i możemy podzielić je na wiele porcji. Do wykonania użyłam standardowej tortownicy z kominem(...)lecz ciasto możemy upiec także w dwóch niewielkich keksówkach. Ciasto czekoladowe z burakami: 500 g ugotowanych buraków (ok. 3 średnie sztuki – ja kupiłam już ugotowane) 3 szklanki mąki pszennej (500 g) 1 szklanka oleju rzepakowego (250 ml) 1 szklanka kakao (90 g) 6 średnich jajek 2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu

Poezja smaku
Zupa krem z buraków z nutką pomarańczy 190

Uwielbiam buraki w każdej możliwej postaci. Na moim blogu pojawiły się już babeczki, sałatki, makarony i barszczyk z użyciem buraków (przepisy znajdziecie >TUTAJ< ), a tym razem przedstawiam Wam zupę krem z buraków z nutką pomarańczy. Choć pieczenie buraków trwa dość długo, ta zupka jest warta czekania! Składniki: - 1,25l bulionu (1,25l wody(...)łyżka domowego koncentratu bulionu warzywnego ) - 700-750g buraków - 2 cebule - sok z 1 pomarańczy - skórka z 1/2 pomarańczy - 2 łyżki oleju kokosowego - 4 ząbki czosnku - 3 gałązki majeranku - 3 gałązki tymianku Buraki myjemy, szorujemy szczoteczką i osuszamy. Kroimy na pół (jeżeli mam małe buraczki), ćwiartki lub ósemki. Każdy kawałek zawijamy w folię (matową stroną na zewnątrz

Be Fit Be Strong
Sałatka z pieczonymi burakami 249

Mega zdrowa i pyszna sałatka z pieczonymi burakami i delikatnym sosem musztardowo-miodowym. Przygotowanie takiej sałatki nie wymaga dużo pracy, wystarczy upiec wcześniej tylko buraki. Kto nie zna smaku pieczonego buraka proponuję spróbować, zapewniam gotować ich nigdy więcej(...)będziecie. Podczas pieczenia wszystkie witaminy i smak pozostają w buraku, a do tego burak nie traci koloru. Sałatka jest lekka i bardzo sycąca, świetnie pasuje do Kaczki pieczonej z jabłkami  lub po dodaniu ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej jako samodzielny smaczny posiłek bezmięsny. sałatka z pieczonymi burakami z kaszą gryczaną niepaloną Składniki: 2 średnie buraki opakowanie dowolnej sałaty

Kuchcik gotuje
Ciasto czekoladowe z burakami 148

tylko do zjedzenia buraczków. Znika tak szybko, że ledwie zdążyłam zdjęcie zrobić:) Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka olejku wanilinowego 500 g buraków 3 jajka szczypta soli 200 g masła tabliczka gorzkiej czekolady cukier puder Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania buraków. Najlepiej wziąć 2-3 średniej wielkości buraki, wrzucić je go garnka(...)wodą i gotować ok godziny. Po tym czasie powinny być już miękkie. Odstawiamy je na bok aby wystygły. Ostudzone buraki obieramy ze skórki i ucieramy na grubej tarce. W międzyczasie przygotowyjemy masę czekoladową. Miseczkę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Do miseczki wrzucamy masło i czekolade i czekamy aż wszystko się roztopi. Od czasu do czasu mieszamy

Kulinarna Patilogia
Barszcz ukraiński w stylu azjatyckim 217

kiszonymi burakami i w wydaniu azjatyckim. Czemu nie? Tym bardziej, że efekt przepyszny, napakowany witaminami i składnikami odżywczymi. Oczywiście do przygotowania zupy możecie użyć zwykłych buraków i zakwasić ją cytryną ale zapewniam, daleko jej będzie do barszczu z kiszonką. Zacznijcie od ukiszenia buraków ( przepis ), po 7 dniach możecie już gotować zupę. Naprawdę warto :).  Trzymając(...)kupienia w np. Lidlu) i grzyby shitake.    Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1500-2000 ml domowego bulionu, 20 suszonych grzybów shitake, 5 ziemniaków, 3-4 ukiszone buraki, 1/2 szklanki soku z kiszonych buraków, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera korzeniowego, ok. 3 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej, 1 puszka pomidorów bez skóry, 2 szklanki wspięgi

SzczyptaSmaQ
Barszcz czerwony czysty na zakwasie 214

włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Całość gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, po czym doprowadzić wywar do wrzenia. Buraki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Czonek obrać i pokroić każdy ząbek na 2 lub 3 części, w zależności od wielkości. Do wrzącego wywaru z jarzyn włożyć(...)pokrojone buraki, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować, aż buraki będą miękkie. Gdy buraki będą ugotowane, do zupy dodać zakwas, czosnek, cukier, sól, pieprz i majeranek. Doprowadzić do wrzenia, po czym jeszcze przez chwilę (około 5 minut), na bardzo małym ogniu, razem pogotować. Ugotowaną zupę ewentualnie jeszcze doprawić do smaku, a następnie przecedzić przez sito

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty z sokiem malinowym 236

buraków dopełniony słodyczą soku malinowego. Całość o słodko-kwaśnym posmaku. Niezastąpiony na wigilijnym stole z dodatkiem uszek. Smakowity w towarzystwie krokietów. Polecam!   Składniki: 1,5 kg czerwonych buraków; 2 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego; 1 łyżka majeranku; 125 ml domowej roboty soku malinowego; 2,5 litra zimnej wody; 2 ząbki czosnku; 2 - 3 łyżki octu; Sól(...)Pieprz. Ewentualnie łyżeczka białego cukru. Sposób przygotowania: Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku obrać i jeśli są duże poprzekrawać na pół. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć starte buraki, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, łyżeczkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować, aż buraki będą

Gospodyni Miejska
Sałatka śledziowa z burakami 76

Szybka, świąteczna sałatka śledziowa ze śledzikiem à la matjas, gotowanym buraczkiem i soczystym jabłkiem. Jak przystało na dodatek buraków w przepisie, kolor przepiękny, sałatka aż cieszy oko i przyciąga spojrzenie ustawiona na świątecznym stole. Śledź w połączeniu ze słodyczą buraków i jabłek, nie jest aż taki mdły, ogórek kiszony również nadaje nutki orzeźwiającego smaku. Sałatkę wystarczy zajadać(...)kromką świeżego pszennego pieczywa, nie potrzeba już nic więcej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Sałatka Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 8 porcji Przygotowanie 20 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 200 kcal Świąteczna sałatka śledziowa z gotowanym buraczkiem i soczystym jabłkiem. Pyszna sałatka ze śledziem à la matjas

ProstePesto.pl
Carpaccio z Buraka 104

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Carpaccio z buraka – potrzebujemy tak niewiele składników, by przygotować tę pyszną przystawkę. Carpaccio to bardzo słynne i dobrze znane na całym świecie danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Tam, carpaccio przygotowuje się z surowej wołowiny. Danie to zainspirowało wielu kucharzy do przygotowania carpaccio w różnych wersjach, na przykład z buraka. Carpaccio z buraka podaję(...)zazwyczaj z dodatkiem rukoli, sera mozzarellą i słonecznika. Dodatek to pyszny sos na bazie oliwy, soku z cytryny i miodu. Carpaccio z buraka smakuje naprawdę rewelacyjnie! Carpaccio z buraka bardzo często serwuję, kiedy odwiedzają mnie znajomi czy rodzina. To bardzo smaczna, elegancka i cudownie wyglądająca przystawka, która posmakuje każdemu. Jak przygotować carpaccio z buraka? – zobaczcie jakie

Przepiski.pl
Sałatka z kaszą sorgo, burakiem i kozim serem – pyszna i zdrowa 70

Sałatka z kaszą sorgo, burakiem i kozim serem to bardzo smaczne, zdrowe i leki danie, które możemy podać zarówno na obiad, jak i przekąskę na imprezie. Świetnie sprawdzi się też jako lunch z pudełka do pracy. Jeśli całość podzielimy na 3 porcje, to jedna będzie miała około 450 kcal i będzie dobrym źródłem witamin E, B12 i kwasu foliowego(...)także wapnia i fosforu.   Składniki na sałatkę z kaszą sorgo, burakiem i kozim serem (3-4 porcje): 400 g buraków 150 g sera koziego (feta) 3 garście rukoli (30 g) 100 g kaszy sorgo czerwonej garść pestek słonecznika 3 łyżki oleju lnianego łyżka miodu łyżka octu balsamicznego (może też być sok z cytryny lub ocet winny) sól, pieprz

e-PrzepisyKulinarne
Zupa buraczkowa z ziemniakami – przepis na prostą zupę z burakami 102

poprzedniego. Taki domowy barszczyk jest idealny na chłodne, jesienne dni, gdyż jest pożywny, zdrowy i smaczny. Świetnie smakuje w towarzystwie chrupiącej bułki. Gdyby nie to, że najpierw trzeba ugotować buraki, zupę zrobiłoby się błyskawicznie. Ale zawsze buraki można ugotować dzień wcześniej lub za jednym razem ugotować większą ilość i zamrozić kilka. Będą wtedy w sam raz do szybkiej(...)zupy.   Składniki na zupę buraczkowa z ziemniakami: 2 litry bulionu drobiowego 4 buraki średniej wielkości 6 ziemniaków średniej wielkości ćwiartka selera korzeń pietruszki marchewka 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki śmietany 30% kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych sól, pieprz   Przygotowanie Buraki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy

e-PrzepisyKulinarne
Carpaccio z buraka 89

niewiele składników, szybkość przygotowania, a jaki efekt! Tym połączeniom nie można się oprzeć, a porcja przygotowana z dwóch dużych buraków czerwonych szybko zniknie z talerzy. Robiąc carpaccio z buraków , dobrze jest użyć buraczków pieczonych w piekarniku, gdyż są słodsze i bardziej aromatyczne od tych gotowanych w wodzie. Efekt wizualny w dużej mierze zależy od pokrojenia buraczków w cienkie(...)buraka. Wyszły nam bardziej podłużne paski buraczków, co specjalnie nas nie zmartwiło – będzie okazja do zrobienia nowego carpaccio z buraczkami i poprawienia zdjęcia. Składniki na carpaccio z buraka 2 duże buraki czerwone 1 garść świeżej rukoli 1 / 2 opakowania sera feta 2 łyżki łuskanego słonecznika 2 łyżki oleju 2 łyżki jasnego octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka

niecodziennikpary
Barszcz czerwony na rosole i zakwasie z buraków 505

pełniejszy smak. Jeśli nie jecie mięsa, zróbcie barszcz na bulionie warzywnym. Składniki (na duży garnek): 1 kura rosołowa 1 porcja rosołowa z kaczki 1 l  zakwasu z buraków włoszczyzna (bez kapusty) 1 cebula 5-6 średniej wielkości buraków 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka suszonego majeranku sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso, włoszczyznę i opaloną(...)cebulę zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Dodać ziele angielskie i liść laurowy i na najmniejszym ogniu ugotować rosół (potrwa to ok. 1 godziny). W tym czasie  buraki  upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza (wcześniej nie należy ich obierać). Upieczone buraki przestudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na grubych oczkach. Z rosołu wyjąć

W SMAK
Poznaj buraka lisciowego-Mangold 187

Burak lisciowy,jak wszystkie warzywa,ktorych liscie stanowia czesci jadalne sa elementem zdrowej diety.Zawieraja cenne dla zdrowia skladniki mineralne,maja dzialanie alkalizujace,ponadto dostarczaja spore ilosci karotenu. Burak lisciowy (Beta vulgaris L.) inaczej zwany bocwina,mangold,kapusta rzymska lub burakiem szpinakowym jest malo w Polsce popularny,w handlu praktycznie nieosiagalny.Znaja go jednak i to bardzo dobrze dzialkowicze.Burak lisciowy wystepuje bowiem(...)smaczny,nieklopotliwy i szybki do przygotowania.Jak smakuje? Zielone czesci smakuja jak szpinak i podobnie pachna w trakcie przyrzadzania.Natomiast lodyzki chrupia jak kalarepki.Wygladem przypomina chinska kapuste pok-choi. CZY ZDROWYJEST BURAK LISCIOWY ? Owszem,to cenne zrodlo bialka,zelaza.wapnia,witaminy K,A i C.Jest rowniez bogaty w kwas foliowy oraz witaminy z grupy B,szczegolnie B1 i B2. zalecany jest diabetykom,osobom

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania