mrożonej zupy borowikowej, ja tak zrobiłam. Sposób przygotowania: 1. Z udka lub skrzydełek ugotować wywar. 2. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjąć je na talerz. 3. Oddzielić mięso od kości. Mięso dodać do wywaru. 4. Do wywaru dodać warzywa starte na tarce jarzynowej I około 5 dag grzybów pokrojonych na kawałki. Ponieważ ja użyłam mrożonej zupy borowikowej, z mieszanki(...)kawałki grzybów, a resztę dodałam do wywaru. Doprawić solą i pieprzem. 5. Gdy warzywa będą już miękkie, odlać do garnuszka dużą część wywaru. W garnku pozostawić warzywa i trochę bulionu. Zmiksować na dość gęsty krem. Gęstość zupy regulować ilością dolewanego bulionu, który wcześniej odlaliśmy. 6. Do kremu dodać kawałki grzybów, kostkę grzybową. Gotować jeszcze ok. 5-7 minut. 7. Podawać
W mojej kuchniBezproblemowa , jednogarnkowa potrawa , która przygotowana wcześniej , tylko zyska na smaku . Sos powstaje bez zagęszczania mąką , jest pyszny i aromatyczny . Składniki na 4 osoby ; 0,5 kg łopatki wieprzowej bez kości – najzdrowiej , odtłuszczonej 8-10 pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku mniej niż 1/2 łyżeczki majeranku mniej niż 1/2 łyżeczki(...)kremówki 30 % ( lub innej , słodkiej ale gęstej ) pieprz , sól do smaku smalec do smażenia mięsa 1 szklanka wody, plus jedna, kostka rosołowa -„na żeberkach” lub 1 szklanka bulionu . Mięso z łopatki , płukamy , osuszamy i tniemy w kostkę dowolnej wielkości . Następnie dodajemy do niego tymianek , cząber i wyciśnięty praską czosnek , mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki . Cebulę , marchewkę
Ogrodnik w podróżySposób żeberka z dużą ilością mięsiwa na bulion 1 mała główka białej kapusty garść kapusty kiszonej 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 małe cebule 2 listki laurowe 6 ziarenek pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego majeranek sól 2- 3 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób Gotujemy rosół. Żeberka zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, odrobinę soli(...)mięso będzie miękkie wyciągamy je z rosołu, oddzielamy od kości i ponownie wrzucamy do wywaru, dodajemy ziemniaki i seler pokrojone w kosteczkę, marchewkę i pietruszkę potarte na tarce o dużych oczkach oraz pokrojoną w kosteczkę, zrumienioną na oleju cebulkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, drobno posiekaną świeżą kapustę oraz garść kapusty kiszonej (używam domowej średnio ukiszonej). Całość gotujemy do czasu
Kuchenne aromatypyszny domowy wyrób. Tym razem, rolada z schabu nadziewana mięsem mielonym. Idealna jako dodatek do pieczywa ale na ciepło również jest smaczna. Składniki: 1-1,2 kg schabu bez kości 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz do smaku 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki majeranku(...)papryki szczypta pieprzu cayenne 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka krojonego koperku ( u mnie mrożony) 1 łyżeczka krojonej zielonej natki pietruszki (u mnie mrożona) 3/4 szkl bulionu Dodatkowo sznurek bawełniany rękaw do pieczenia naczynie żaroodporne Przygotowanie: Schab oczyścić z białych włókien, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozciąć wzdłuż tak, by powstał szeroki płat mięsa. Mięso lekko
Ala piecze i gotujerozbełtanym jajkiem bardzo szybko się piekł w piecu. Żal mi było go potem zjadać. Co zapamiętałam z robienia kaszanki? To, że do wrzącego bulionu mama dodawała kaszę i nigdy jej nie gotowała. Garnek z wrzącym bulionem stał na stołku na środku kuchni, mama w nim mieszała i czekała…, ja też, aby pojeść trochę pysznej kaszy. Zrobienie kaszanki to nic trudnego(...)domu: Maszynkę do mielenia mięsa z końcówką do nabijania kiełbas, jelita wieprzowe grubsze naturalne, są w supermarketach, większy garnek. Idziemy na zakupy i potrzebujemy: 1400g golonki z kością, 800g boczku, 1400g serc wołowych, 800g podgardla, 2kg kaszy gryczanej palonej ekologicznej, kilka liści laurowych, ziele angielskie, kilka sztuk, owoce jałowca, 2-3 sztuki, pieprz, majeranek, czosnek suszony, sól. Zabieramy
Leśny ZakątekZielony groszek warto jeść z kilku powodów: zapewnia wzmocnienie kości, ponieważ dostarcza do organizmu witaminę K, ale również witamina B3 oraz duża zawartość błonnika ma wpływ na funkcjonowanie. Zielony groszek warto jeść także z powodu smaku. Idealnie wkomponowuje się w sałatki, do obiadu z marchewką czy też jako krem, który dzisiaj Wam przedstawiam. Spróbujcie :) Składniki: 3 puszki zielonego(...)konserwowego groszku (może być mrożony ok 50dag) 2 marchewki cebula 2 ząbki czosnku bulion sól, pieprz 1/2 łyżeczki chilli łyżeczka masła łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Posiekana cebulę oraz czosnek wkładamy do garnka z grubym dnem, gdzie wcześniej rozpuściliśmy masło. Delikatnie dusimy po czym dorzucić do cebuli pokrojona w plastry marchewkę, zalać szklanką bulionu warzywnego i pogotować ok 5 minut
ChilliJemyskłada, że krupnik jest zupą, która doskonale pasuje na tę porę roku. Kasza oraz warzywa dają energię i witaminy na męczące zimowe dni. A jeśli jeszcze zupę przygotujemy na bulionie wołowym to właściwie drugiego dania na obiad nie trzeba. Myślę, że to doskonały pomysł na gotowanie w poniedziałkowy ciężki dzień. Składniki (na garnek 5 l): 40-50 dag pręgi wołowej(...)łyżek stołowych kaszy jęczmiennej 1 marchew 1 niewielka pietruszka 1/4 małego selera 5-6 plasterków pora 2 liście laurowe 1 ziele angielskie sól, pieprz Przygotowanie: Umyte mięso lub mięsne kości wołowe wrzucamy na letnią wodę i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Usuwamy zbierającą się szumowinę. Gotujemy do miękkości mięsa, co czasu trochę zajmuje. Kiedy mięso powoli mięknie wrzucamy
Kuchnia po mojemuwzmacnia odporność, walczy z ogólnym rozbiciem i zmęczeniem. Po kapustę pekińską warto również sięgać ze względu na obecność żelaza - pogromca anemii, wapnia i fosforu - odpowiedzialne za prawidłową kondycję kości czy potasu - wspomaga pracę serca i eliminuje skurcze mięśni i reguluje ciśnienie krwi. Ponadto kapusta pekińska to tylko 12 kcal na 100 g produkty, jest więc idealna dla odchudzających się(...)przepis na kapuśniak z wykorzystaniem kapusty pekińskiej, który jest w przeciwieństwie do klasycznego, dużo lżejszy, ale właściwości rozgrzewające, ma na tak samo wysokim poziomie. SKŁADNIKI: 2 l bulionu - opcjonalnie * 1/2 kapusty pekińskiej 2-3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka natka pietruszki - opcjonalnie 4 wędzone frankfurterki lub kabanosy (ok. 20 dag) ** 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego
Kuchnia od dwojgaKruchy i delikatny, duszony schab to pomysł na wykwintny obiad.Składniki do przygotowania mięsa:-ok. 1 kg schabu bez kości-olej-pieprz-sól-słodka papryka-3 ząbki czosnku Schab po opłukaniu i osuszeniu nacinamy z obu stron.Do naczynia wlewamy ok. 1/4 szklanki oleju, wsypujemy płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczkisłodkiej papryki, troszkę pieprzu oraz pokrojony w kosteczkę czosnek.Mieszamy(...)uzyskując marynatę. Nacieramy nią mięso.Odstawiamy na kilka godzin.Od czasu do czasu mięso obracamy. Przygotowujemy również warzywa:-3 marchewki-2 cebule-pół paprykioraz pół szklanki bulionu warzywnego i masło klarowane do smażenia.Marchewkę kroimy w słupki,paprykę w paskia cebulę w piórka. Schab układamy na patelni z rozgrzanym masłem i na niewielkim ogniu smażymydo
Maminek kulinarnyDomowe knedle są najlepsze. Moja mama bardzo często gotowała knedle nadziewane farszem z mięsa rosołowego. Czasami była to wołowina ale również i kurczak. Gotowany kurczak to praktycznie dwa obiady. Bulion z kurczaka przeznaczam na zupę, natomiast mięso wykorzystuję jako nadzienie do popularnych dań jak krokiety , ravioli, pierogi lub knedle . Obiad z kurczaka to tani obiad, ponieważ z jednego kurczaka można(...)kurczaka, który jest podstawą do większości zup, które gotuję. Rosół ugotowany z całego kurczaka jest pyszny, aromatyczny i bardzo pożywny. Poza tym zawiera minerały, które wytrącają się z kości podczas gotowania. Taki rosół to również źródło kolagenu. Ugotowany kurczak można dodać do zupy lub przygotować farsz. Jeśli zostały mi resztki gotowanych ziemniaków to wiem, że wykorzystam je na kopytka
codojedzeniaobawiać nawet osoby raczej „małoczasowe”. W rzeczywistości zarówno tradycyjne flaki jak i ich wersję drobiową można przygotować na różne sposoby. Prezentowany niżej technicznie wykazuje sporo podobieństw do rosołu czy bulionu, więc może się niektórym wydać „znajomy”. Flaczki z żołądków drobiowych 2015-01-29 12:50:12 Drobiowa, ale w żadnym wypadku nie gorsza wersja tradycyjnej zupy dla zwolenników różnego rodzaju(...)wołowe, więc może przypaść do gustu osobom, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 800g żołądków indyczych 500g pręgi wołowej z kością marchewka (200-250g) seler (100-150g) 1 nieduża cebula kawałek pora (100g) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu sól 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
Kulinarna Pokusakilka liści czosnku niedźwiedziego** sos: 2 jajka ugotowane na twardo, 1 surowe żółtko, 1 łyżeczka musztardy dijon, 2 łyżki majonezu, skórka otarta z 1/3 cytryny Kurczaka obrać z kości, pokroić na kawałki. Jajka pokroić na ćwiartki. Większe oliwki pokroić w grube plastry, mniejsze można zostawić w całości. Przygotować sos: z ugotowanych dwóch jajek wyjąc żółtka (białka dodać(...)cytrynową. Na talerzu ułożyć sos, na nim składniki sałatki i posypać pokrojonym czosnkiem niedźwiedzim. *użyłam kurczaka kukurydzianego, który ważył 1,5 kg. Kurczaka ugotowałam według przepisu na bulion . ** może być szczypiorek czosnkowy lub po prostu szczypiorek czy szczypior dymki. zastawa
królestwo garówSą takie dni gdzie natrętnie chodzi za mną rosół i nie odpuści póki go nie ugotuję. W tygodniu jednak nie mam zbyt wiele czasu na pichcenie
upichconaCałość doprawiamy solą, oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez co najmniej godzinę ( tak naprawdę musimy gotować wywar tak długo za mięso z żeberek będzie z łatwością odchodziło od kości). Następnie wywar odlewamy do innego naczynia ( najlepiej przez sito), odkładając do oddzielnego naczynia ugotowane mięso (warzywa odrzucamy). Teraz do garnka kładziemy masło rozgrzewamy je, a następnie(...)ząbek czosnku, seler pokrojony w słupki, oraz marchew i pietruszkę pokrojone w plastry. Całość smażymy przez dwie minuty, często mieszając, a następnie zalewamy mięsnym bulionem. Po zagotowaniu bulionu z warzywami dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki, drobno posiekaną kapustę, ugotowane, (wcześniej obrane ze skórki) i pokrojone w talarki buraki, oraz fasolę. Wszystko gotujemy do czasu
Miód i pieprz