bulion z kości - 500 przepisów (strona:18/34)

Cięlęcina z warzywami w koperkowym sosie i recenzja garnka Zwilling 187

wyszła świetna! Polecam z czystym sumieniem. Składniki na 4 porcje: 80 dag cielęciny bez kości 20 dag brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 4 łyżki mrożonego groszku 10 dag zielonej fasolki szparagowej 2 cebule Mały kawałek pora 1 ząbek czosnku 800 ml  domowego bulionu mięsnego 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Sól morska do smaku Świeżo mielony biały

Wanilia i Kardamon
Kurczak na obiad z dymką i groszkiem 167

kaszą bulgur. Kurczak na obiad Składniki: 4-6 porcji 800 g udek z kurczaka, bez kości 2 łyżki masła pęczek dymki 150 g zielonego groszku, mrożony 1 ząbek czosnku 1 łyżka curry w proszku 150 g jarmużu 2 łyżki mąki migdałowej 400 ml bulionu z kurczaka 100 ml słodkiej śmietanki sól i pieprz do smaku ¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Rozgrzej

codojedzenia
Tażin z perliczki z oliwkami, fenkułem i kiszonymi cytrynami 194

kawałki pęczek kolendry 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2-3 małe kiszone cytryny - posiekane , bez pestek 80 g oliwek, zielonych i czarnych, bez pestek szczypta szafranu 500 ml bulionu drobiowego marynata   1 czubata łyżeczka nasion kolendry rozgniecione w moździeżu 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy sól morska i pieprz przygotowanie Dzień przed gotowaniem(...)kolendry. Wymieszać i  smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać oliwki, szafran,kiszone cytryny. Wszystko zalać bulionem (można wlać część i dolewać w miarę potrzeby), lekko wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu do czasu aż mięso będzie bardzo miękkie i będzie odchodziło od kości. Zajmie to ok 1 i 1/2 godziny. W połowie gotowania wymieszać, w razie konieczności uzupełnić

Stare Gary
FLAKI SOJOWE 149

samo białka, co mięso oraz wszystkie aminokwasy potrzebne organizmowi  do odbudowy komórek. Ponadto wzmacnia kości i zmniejsza ryzyko chorób serca. Tyle o zdrowotnych właściwościach tej rośliny. I dziś proponuję zamiast tradycyjnych mięsnych flaczków- flaczki z soi. Składniki: 170-200 g kostki sojowej bulion 2 szt. marchwi 2 szt pietruszki 1 szt. małego selera 1 szt.cebuli por czosnek

potrawyregionalne
Gulasz barani w wolnowarze 239

smaczne :)  inspiracja  tutaj składniki ok  700 g  baraniny bez kości, np łopatki, pokrojonej w  2,5 cm  kostki 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, rozgniecionych 1 łyżeczka nasion kminu, rozgniecionych 2 łyżeczki curry w proszku 450 ml gorącego bulionu najlepiej jagnięcego 400 g puszka krojonych pomidory 100 g  czerwonej soczewicy, opłukanej sól

Stare Gary
Tadżin-marokański gulasz korzenny 176

marynowanych 4 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka bulionu , może być z kostki Marynata: 1 cytryna 1 pełna łyżeczka imbiru mielonego 3 ząbki czosnku 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka płaska cynamonu 4 - 5 goździków szczypta szafrany szczypta kardamonu sól pieprz kajeński Wykonanie: Kurczaka myję osuszam, zdejmuję  skórę i usuwam kości. Mięso pokroję w kawałki, wkładam do miski(...)paski, cebulę  pokrojoną w piórka, marchew pokrojoną w plastry. Na końcu wrzucam pieczarki pokrojone w plastry i podsmażam, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Do potrawki wlewam bulion, przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję oliwki i startą skórkę z cytryny i duszę jeszcze 10 minut. Podałam z ryżem, ale można z kaszą kuskus

Bea(u)ty kitchen
Barszcz ukraiński 202

stole.  Przygotowanie banalnie proste. Polecam spróbować.   Składniki : * 2 duże podudzia z kurczaka * kość wieprzowa bądź kawałek żeberka * marchew , por , seler , pietruszka * liść laurowy , ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty  * 4 ugotowane buraki * 6 dużych ziemniaków * fasola biała * gęsta śmietana  Przygotowanie : Ugotować bulion. Wyciągnąć mięso. Wrzucić fasolkę i ziemniaki . Gdy będą miękkie dodać starte buraczki. Pogotować. Wlać rozrobioną

Magiczne Życie Marty
Francuski kurczak z 40 ząbkami czosnku oraz jesienna surówka 146

francuska potrawa -  Sauté de poulet aux quarante gousses d'ail, czyli kurczak z 40 ząbkami czosnku. Nie przestraszcie się jednak tą ilością, ponieważ długie gotowanie ząbków czosnku w bulionie z winem łagodzi ich ostry smak, tworząc przepyszny, maślano-czosnkowy w smaku sos.   Istnieje wiele wersji tego dania, w oryginalnym przepisie wykorzystuje się całego kurczaka pokrojonego na części(...)czosnku) 4 ćwiartki z kurczaka lub 8 udek z kurczaka z kością i skórą  sól i świeżo zmielony pieprz 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 3-4 gałązki świeżego tymianku (lub 1/2 łyżki suszonego tymianku) 2 liście laurowe 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina  400 ml bulionu drobiowego lub rosołu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu (można też

Chilli Czosnek i Oliwa
Flaczki 205

zrobić sobie troszkę przyjemności.      Składniki:-ok. 1 kg gotowych (odgotowanych i pokrojonych ) flaczków-bulion warzywny lub rosół ( ok. 3 litry wody )-majeranek-przyprawa do zup-koncentrat pomidorowy-olej-mąka-korzeń imbiru-pieprz-sól   Gotujemy rosół na niewielkim kawałku kości schabowej.Dodajemy:-korzeń pietruszki-kawałek selera-kawałek pora-3 marchewki-kilka liści laurowych-pokrojony w plastry

Maminek kulinarny
Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki 289

przeciągnięta (wtedy jest sucha i gumowa), a sosu nie można absolutnie pominąć. Sos przyrządzić można wcześniej, a robi się go z nogi kaczki z dodatkiem warzyw i bulionu (najsmaczniejszy jest domowy bulion cielęcy, ale jeśli go nie macie, możecie użyć np. drobiowego). Sos jest intensywny, gęsty i co najważniejsze – naturalny (bez sztucznych dodatków, bez mąki, bez śmietany). Pierś(...)domowego bulionu cielęcego (ewentualnie bulionu drobiowego) 20 g masła (82 %)   Przygotowanie: Przygotować aromatyczny sos z kaczki: Warzywa (marchewka, seler naciowy, por, pomidor) umyć. Marchewkę i cebulę/szalotkę obrać. Razem z porem, selerem naciowym i pomidorem pokroić w kawałki ok. 1 cm. Z nogi kaczki usunąć skórę. Mięso z nogi odkroić. Obie kości przełamać w stawie, nożycami

Moja Delicja
Potrawka z kurczaka na ostro 188

piri Przygotowanie Ćwiartki z kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać z kości. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Przełożyć do garnka. Marchew i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Warzywa i mięso przełożyć do garnka, zalać bulionem. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, słodką i ostrą paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować

Zielona Kuchnia
Rozgrzewająca zupa pomidorowa z tymiankiem 188

dodatkiem orzeźwiającego tymianku. Szybki i wyśmienity przepis - polecam spróbować! Poniższe proporcje wykorzystuję do przygotowania dużej ilości zupy, ok. 5-6 litrów. Mój mąż wszelkie zupy naprawdę pochłania ;) Składniki: Bulion - przygotowuję rosół na wywarze z kurczaka: 2 skrzydełka 2 udka porcja rosołowa - korpus   Zazwyczaj używam jedynie korpusu i skrzydełek, a udka mrożę i wykorzystuję do innego dania. Jednak tym razem(...)wskazanego czasu cedzę zupę, otrzymując klarowny, aromatyczny bulion. Do bulionu wlewam soki pomidorowe. Używam 2 litry soku na 2 litry bulionu. Doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz całą torebką tymianku. Całość gotuję 30 minut. W międzyczasie ugotowane warzywa (marchewki, pietruszki) blenduję i dorzucam do gotującej się zupy, a mięso obieram z kości i mrożę, by wykorzystać w późniejszym czasie

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Galareta wieprzowa 287

idziemy do pracy. Po wielogodzinnym gotowaniu w wolnoarze mięso samo odchodzi od kości. Gdy zimne nóżki robimy w normalnym garnku to gotujemy ok 3 godzin na małym ogniu, aż do odparowania ponad połowy płynu. Następnego dnia wyjmujemy ugotowane nóżki i warzywa, a wytworzony bulion przecedzamy przez sito. Bulion powinien się zredukować o ok. połowę. Obieramy mięso z nóżek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kaczka nadziewana farszem z borowików 234

jajko, sól, pieprz Dodatkowo: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 słodka papryka ( u mnie zielona), ½ ostrej papryczki ( u mnie czerwona), 3 – 4 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, ½ szklanki bulionu z kostki, olej Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę opłukać, osuszyć i natrzeć przyprawami – z wierzchu jak i wewnątrz. Odstawić na kilka godzin ( a najlepiej na całą noc) w chłodne miejsce. Przygotować farsz(...)Warzywa i czosnek ułożyć po bokach kaczki, dodać ziele angielskie, liść laurowy i podlać bulionem. Wstawić do nagrzanego do 180 – 190 stopni piekarnika i piec około 2 godzin, odwracając kaczkę co jakiś czas. Kaczka jest gotowa, gdy skóra jest przyrumieniona a mięso łatwo odchodzi od kości.  Smacznego

Nie tylko w kuchni
Rosół z kaczką w azjatyckim stylu 251

kacze1 mała cebula, obrana i przekrojona na połowę5 cm (ok 40 g) obranego i pokrojonego w plasterki imbiru2 ząbki czosnku, rozbite2 łyżeczki nasion kolendry5 goździków2 gwiazdki anyżu1500 ml  bulionu z kurczaka ( u mnie wywar z gęsiny)1 łyżki sosu rybnego1/2 łyżki brązowego cukru1/4 łyżeczki solido podania:makaron soba  lub inny ulubiony np ryżowywiórki ze skórki limonkowej, świeża kolendra(...)kacze nogi, cebulę, imbir, czosnek, ziarna kolendry, goździki i anyż w misie wolnowaru. Bulion podgrzać i  wymieszać sosem rybnym i cukrem brązowym. Wlać do misy wolnowaru. Przykryć i gotować na ustawieniu high przez 6 godzin lub low przez 8 godzinWyjąć kaczkę. Rozdrobnić  mięso, odrzucając kości i skórę. Przykryć i odstawić. Ostrożnie przecedzić rosół z wolnowaru do garnka

Stare Gary
KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW Z MLEKIEM KOKOSOWYM. 221

sprawa indywidualna. Mimo to, polecam spróbowania tej metody - mnie urzekła do szpiku kości. KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW Z MLEKIEM KOKOSOWYM. /własny;/ na 2-3 porcje 400-500 g buraków sól, pieprz, gałązki świeżego tymianku 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 szklanki bulionu warzywnego 250 g mleka kokosowego Z buraków odcinam nać i korzenie, dokładnie je szoruję

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania