bulion z kości - 500 przepisów (strona:18/34)

Goleń wołowa po mediolańsku czyli ossobuco alla milanese 164

Goleń wołowa po mediolańsku czyli ossobuco alla milanese czyli pyszna wołowina z kościa z dziurą. Tak! ossobuco oznacza dosłownie kość z dziurą. Goleń wołowa po mediolańsku czyli ossobuco alla milanese to jeden z najlepszych sposobów na przyrządzenie tej części wołowiny. Wbrew pozorom przygotowanie ossobuco nie jest trudne. A na sposób mediolański oznacza tyle, że goleń wołową po mediolańsku podaje się(...)przepis bierze udział w konkursie portalu Durszlak.pl. Składniki: 2 plastry goleni wołowej lub cielęcej z kością grubości ok. 2 cm 1 posiekana cebula 200 ml białego wina 2 marchwie pokrojone w półksiężyce 2 łodygi selera naciowego pokrojone w półksiężyce 250 ml bulionu warzywnego lub wołowego mąka do oprószenia mięsa 1 puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory obrane ze skórki

Pociąg Do Kuchni
Rolada z indyka z nadzieniem dyniowym i sosem z cydru / Pumkin turkey roulade with apple cider gravy 182

nadzieniem dyniowym i sosem z cydru(4 porcje)Przygotowanie 1 godzinaSkładniki:2 piersi z indyka, bez kości i skóry  (po 500 g każda)700 g dyni, pokrojonej w kostkę2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskichsól i pieprz1 1/4 szklanki bulionu drobiowego1/2 szklanki cydru2 łyżki mąkiPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Umieść dynię

karmelowy
Pieczone podudzie z indyka w sosie pieczeniowym 177

płaskiej łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1,5-2 szklanki bulionu ( może być rozrobiony z kostki , jeśli nie ma innego ) 1 łyżeczka miodu sól , pieprz do smaku dodatkowo : sznurek do spętania ,żeby się udziec nie rozjechał Mięso z indyka , pozbawiamy kości , pozostawiamy skórę . Całe prószymy przyprawami i nacieramy miodem , od wewnętrznej i po zewnętrznej stronie także(...)robimy sos . Na blaszkę po pieczeniu indyka wkładamy masło ,łyżkę czubatą mąki , rozpuszczamy mieszając, do momentu, aż wszystko się połączy w gładką masę ,wlewamy , cały czas mieszając i podgrzewając, bulion ,aż do uzyskania lubianej konsystencji sosu . Doprawiamy sosem sojowym i przyprawami oraz miodem , zagotowujemy . Teraz zostaje tylko pokroić pieczeń w plastry grubości około 1-1,5 cm i polać sosem

Ogrodnik w podróży
Kurczak słodko - wytrawny 153

szklanka) białego półsłodkiego lub półwytrawnego wina 200 ml (1 szklanka) bulionu drobiowego 1/2 pęczka świeżego majeranku 1/3 pęczka świeżego tymianku świeżo zmielony kolorowy pieprz (młynek) sól oliwa z oliwek Opcjonalnie: ryż biały długoziarnisty 1 łyżeczka kurkumy Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, pozbawić skóry, błon i kości. Pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Włożyć do miski, obsypać świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem(...)samej oliwie, podsmażyć seler naciowy oraz ananasa (do odparowania wody). Podsmażonego ananasa wraz z selerem dołożyć do garnka z kurczakiem. Posypać listkami majeranku i tymianku. Zalać szklanką bulionu, szklanką wina oraz pozostałą po mięsie marynatą. Dusić wszystkie składniki na małym ogniu do miękkości. Bon appetit! W międzyczasie można ugotować ryż z kurkumą (smakowo pasuje idealnie, ale też pięknie wygląda

Garniec Magalie
Baeckeoffe 179

talerzu danie nie prezentuje się może porywająco, ale za to całość w garnku wygląda świetnie. Bulion wołowy, który otrzymujemy, przy okazji tej potrawy możemy potem wykorzystać do przygotowania np.  zupy cebulowej . Podaną w przepisie goleń wołową możecie zastąpić innym kawałkiem mięsa z kością. Oprócz wołowiny możecie użyć wieprzowiny lub jagnięciny. Składniki 80dag wołowiny 2 plastry goleni wołowej 3 marchewki

W kuchni wieczorem
Schab z jabłkami 195

dajcie się długo namawiać! Zapraszam do stołu! Składniki:1,5 kg schabu bez kości;2 ząbki czosnku;Czubata łyżeczka soli;3 średniej wielkości twarde jabłka;Świeżo zmielony pieprz;Suszony tymianek;125 ml soku jabłkowego bez dodatku cukru;125 ml dowolnego bulionu (u mnie warzywny);125 ml białego, wytrawnego wina;Olej/oliwa;Siatka wędliniarska lub mocna nić.Sposób przygotowania

Gospodyni Miejska
Cięlęcina z warzywami w koperkowym sosie i recenzja garnka Zwilling 147

wyszła świetna! Polecam z czystym sumieniem. Składniki na 4 porcje: 80 dag cielęciny bez kości 20 dag brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 4 łyżki mrożonego groszku 10 dag zielonej fasolki szparagowej 2 cebule Mały kawałek pora 1 ząbek czosnku 800 ml  domowego bulionu mięsnego 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Sól morska do smaku Świeżo mielony biały

Wanilia i Kardamon
Kurczak na obiad z dymką i groszkiem 132

kaszą bulgur. Kurczak na obiad Składniki: 4-6 porcji 800 g udek z kurczaka, bez kości 2 łyżki masła pęczek dymki 150 g zielonego groszku, mrożony 1 ząbek czosnku 1 łyżka curry w proszku 150 g jarmużu 2 łyżki mąki migdałowej 400 ml bulionu z kurczaka 100 ml słodkiej śmietanki sól i pieprz do smaku ¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Rozgrzej

codojedzenia
Tażin z perliczki z oliwkami, fenkułem i kiszonymi cytrynami 151

kawałki pęczek kolendry 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2-3 małe kiszone cytryny - posiekane , bez pestek 80 g oliwek, zielonych i czarnych, bez pestek szczypta szafranu 500 ml bulionu drobiowego marynata   1 czubata łyżeczka nasion kolendry rozgniecione w moździeżu 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy sól morska i pieprz przygotowanie Dzień przed gotowaniem(...)kolendry. Wymieszać i  smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać oliwki, szafran,kiszone cytryny. Wszystko zalać bulionem (można wlać część i dolewać w miarę potrzeby), lekko wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu do czasu aż mięso będzie bardzo miękkie i będzie odchodziło od kości. Zajmie to ok 1 i 1/2 godziny. W połowie gotowania wymieszać, w razie konieczności uzupełnić

Stare Gary
FLAKI SOJOWE 117

samo białka, co mięso oraz wszystkie aminokwasy potrzebne organizmowi  do odbudowy komórek. Ponadto wzmacnia kości i zmniejsza ryzyko chorób serca. Tyle o zdrowotnych właściwościach tej rośliny. I dziś proponuję zamiast tradycyjnych mięsnych flaczków- flaczki z soi. Składniki: 170-200 g kostki sojowej bulion 2 szt. marchwi 2 szt pietruszki 1 szt. małego selera 1 szt.cebuli por czosnek

potrawyregionalne
Gulasz barani w wolnowarze 197

smaczne :)  inspiracja  tutaj składniki ok  700 g  baraniny bez kości, np łopatki, pokrojonej w  2,5 cm  kostki 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, rozgniecionych 1 łyżeczka nasion kminu, rozgniecionych 2 łyżeczki curry w proszku 450 ml gorącego bulionu najlepiej jagnięcego 400 g puszka krojonych pomidory 100 g  czerwonej soczewicy, opłukanej sól

Stare Gary
Tadżin-marokański gulasz korzenny 146

marynowanych 4 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka bulionu , może być z kostki Marynata: 1 cytryna 1 pełna łyżeczka imbiru mielonego 3 ząbki czosnku 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka płaska cynamonu 4 - 5 goździków szczypta szafrany szczypta kardamonu sól pieprz kajeński Wykonanie: Kurczaka myję osuszam, zdejmuję  skórę i usuwam kości. Mięso pokroję w kawałki, wkładam do miski(...)paski, cebulę  pokrojoną w piórka, marchew pokrojoną w plastry. Na końcu wrzucam pieczarki pokrojone w plastry i podsmażam, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Do potrawki wlewam bulion, przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję oliwki i startą skórkę z cytryny i duszę jeszcze 10 minut. Podałam z ryżem, ale można z kaszą kuskus

Bea(u)ty kitchen
Barszcz ukraiński 167

stole.  Przygotowanie banalnie proste. Polecam spróbować.   Składniki : * 2 duże podudzia z kurczaka * kość wieprzowa bądź kawałek żeberka * marchew , por , seler , pietruszka * liść laurowy , ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty  * 4 ugotowane buraki * 6 dużych ziemniaków * fasola biała * gęsta śmietana  Przygotowanie : Ugotować bulion. Wyciągnąć mięso. Wrzucić fasolkę i ziemniaki . Gdy będą miękkie dodać starte buraczki. Pogotować. Wlać rozrobioną

Magiczne Życie Marty
Francuski kurczak z 40 ząbkami czosnku oraz jesienna surówka 92

francuska potrawa -  Sauté de poulet aux quarante gousses d'ail, czyli kurczak z 40 ząbkami czosnku. Nie przestraszcie się jednak tą ilością, ponieważ długie gotowanie ząbków czosnku w bulionie z winem łagodzi ich ostry smak, tworząc przepyszny, maślano-czosnkowy w smaku sos.   Istnieje wiele wersji tego dania, w oryginalnym przepisie wykorzystuje się całego kurczaka pokrojonego na części(...)czosnku) 4 ćwiartki z kurczaka lub 8 udek z kurczaka z kością i skórą  sól i świeżo zmielony pieprz 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 3-4 gałązki świeżego tymianku (lub 1/2 łyżki suszonego tymianku) 2 liście laurowe 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina  400 ml bulionu drobiowego lub rosołu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu (można też

Chilli Czosnek i Oliwa