zrobić z mięsem i warzywami, które są pozostałością po ugotowaniu bulionu mięsno-warzywnego? Takie pytanie zadaje sobie nie jedna z nas i to dość często. Bo ile można jeść pierogi z mięsem. Alternatywą może być pasztet, który nie dość, że jest smaczny to w dodatku tani. Ponadto ma mało tłuszczu, a dużo błonnika z warzyw. Żeby zwiększyć jego ilość(...)kąpieli wodnej, dzięki czemu nie jest suchy. Doskonale nadaje się do smarowania, ale można go też kroić w plastry. Do przyrządzenia takiego bulionu, ja używam trzech rodzajów mięsa : z kaczki lub indyka, kości schabowych wieprzowych i wołowiny.” Czytaj więcej
Wiem co jempatelnię wrzucamy przygotowaną wcześniej kapustę. Smażymy kilka chwil, cały czas dobrze mieszając, zawartość patelni przekładamy do sporego rondla i zalewamy łyżką wazową przecedzonego wywaru mięsnego. Dokładamy do kapusty obrane kości z żeberek. Ta masa kapuściana, w oryginale powinna gotować się nawet do 4 godzin (należy wtedy uzupełniać płyn), na bardzo małym ogniu. Przyznam się szczerze, że u mnie gotowało(...)posiekaną cebulę przesmażamy kilka chwil na patelni z resztą koncentratu pomidorowego. Po ugotowaniu kapusty, do glinianego naczynia wkładamy kolejne warstwy przygotowane wcześniej - kapustę (wyjąć kości), marchew, pietruszkę i cebulę podsmażone razem oraz mięso z bulionu. Wszystko zalewamy wywarem z żeberek. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i całość zapiekamy około pół godziny. Po tym czasie dorzucamy przeciśnięty
Kuchenna Kontrrewolucyamłoda kapusta, pęczek dymki, sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 8 kotletów z górki jagnięcej z kością, 2 ząbki czosnku, kilka listków rozmarynu, sól, pieprz 150 bulionu drobiowego, oliwa do smażenia, Czosnek rozetrzeć, rozmaryn posiekać. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, natrzeć czosnkiem z rozmarynem. Odstawić na 30 minut. Z kapusty usunąć wierzchnie uszkodzone liście. Przekroić wzdłuż na ósemki, wyciąć głąb
królestwo garówsałatką z kapusty pekińskiej. Składniki: około 1,2 kg udźca 2 ząbki czosnku olej do smażenia około 1/2 litra bulionu pieprz ulubione przyprawy: curry, tymianek, czosnek Sposób przygotowania Udziec z indyka myjemy, osuszamy. Ściągamy z niego skórę, trybujemy (wycinamy) kość z chrząstką. Kroimy na mniejsze kawałki. Obsypujemy mięso przyprawami i nieco wygniatamy aby wszystkie przyprawy dobrze przyległy do mięsa
na moim stole...udźca indyczego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 3-4 łyżki oleju 1-2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu dowolne zioła Przygotowanie: mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem wyciąć kość i zdjąć skórę ( można ugotować rosołek) sos sojowy, olej, miód i ocet balsamiczny wymieszać do otrzymania gęstej zawiesiny. Dodać posiekany drobniutko czosnek(...)naczyniu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc mięso po wyjęciu z lodówki krótko ocieplić i obsmażyć ze wszystkich stron włożyć mięso do rondla, podlać bulionem warzywnym i dusić około 50 minut sprawdzić smak sosu i ewentualnie dosolić lub dodać łyżeczkę sosu balszamicznego. Jeśli lubisz możesz sos zagęścić mąką i zabielić śmietaną mięso wyłożyć na deskę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!inny kawałek gotowanego mięsa drobiowego) 1 cebula 5 suszonych pomidorów z oleju 1 łyżka keczupu czarnuszka 1 szklanka bulionu lub rosołu PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, ugotowane mięso oddzielamy od kości i kroimy na drobne kawałeczki. Cebulę obieramy i kroimy drobno, pomidorki z oliwy kroimy, pieczarki po obraniu również. Wszystkie przygotowane(...)składniki mieszamy ze sobą, dodajemy keczup i doprawiamy farsz solą i pieprzem. Papryki kroimy na połówki usuwamy pestki i nadziewamy przygotowanym farszem. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy bulion i układamy na nim papryki. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie na każdą paprykę nakładamy pół plasterka sera i posypujemy czarnuszką i wkładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkistosowany jest w leczeniu przeziębień oraz stanów grypowych oraz zwiększa ukrwienie mózgu, przez co jest naturalnym środkiem wspomagającym pamięć oraz koncentrację. Składniki: 4 średnie ćwiartki z kurczaka 1 litr bulionu warzywnego 2 czerwona papryka 2 puszka kukurydzy 2 puszka krojonych pomidorów 2 średnie cebule 2 średnie ząbki czosnku 2 serek topiony suszona bazylia, oregano, papryka, czosnek niedźwiedzi. 1 łyżka oliwy(...)około 20 minut. Do potrawy dodajemy pomidory całość gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy kurczaka, studzimy oraz obieramy go ze skóry i oddzielamy od kości, natomiast resztę zlewamy do garnka i blenderem miksujemy na krem, dodajemy bulion warzywny. Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy krem oraz osączoną kukurydzę. Całość gotować na wolnym ogniu ok 10 minut. Doprawiamy imbirem
kgwjanczewomięsa gotowanego bez kości, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 ostra papryczka, 50 ml bulionu, sól, pieprz, cukier, 500 g szpinaku mrożonego, liście, tłuszcz do smażenia (masło, smalec), 1 opakowanie ciasta francuskiego*, Szpinak ułożyć na sicie, zostawić do rozmrożenia. Mięso zemleć. Cebulę pokroić w półplasterki. Czosnek i papryczkę posiekać. Na tłuszczu zeszklić cebulę z dodatkiem szczypty cukru i soli
królestwo garówsamodzielnie przygotowany pasztet :) Z dodatkiem zdrowej kaszy gryczanej, którą bardzo lubię. Wyszło pysznie :) Składniki na keksówkę 25x10cm: z przepisu Lepszy Smak 100 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko (na bulionie warzywnym) 3 łyżki surowej kaszy gryczanej 4 podudzia 1 marchewka 1 pietruszka 8 pieczarek 1/2 selera 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/3 szklanki oliwy 1 jajko sól, pieprz(...)dokładnie wymieszać. Upiec w 190 stopniach przez godzinę. Wystudzić. W czasie jak pieką się warzywa z mięsem ugotować kaszę gryczaną, najlepiej na bulionie warzywnym < klik >, wtedy zyska na smaku. Upieczone mięso oddzielić od kości i razem z warzywami zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Masę warzywno-drobiową wymieszać z ugotowaną kaszą gryczaną, kaszą surową, jajkiem. Dokładnie wymieszać
Moja Galeria Smakułyżki papryki słodkiej pół łyżeczki curry pieprz, sól do smaku 1 jajko bułka tarta Ciasto: 750 g mąki 2 żółtka 2 szklanki bulionu Przygotowanie ciasto: Do mniejszego garnuszka wlewam 2 szklanki bulionu i zagotowuję, po zagotowaniu ściągam garnek z ognia i wsypuję do niego 3 szklanki mąki bardzo energicznie mieszając, aż powstanie odpowiednia konsystencja. Ciasto odstawiamy(...)żółtka i wyrabiamy (jak ciasto się klei podsypujemy je mąką) rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy szklanką kółka. Przygotowanie farszu: Bulion przecedzam przez sito i odstawiam, wyciągam mięso i oddzielam od kości. Przerzucam kawałeczki kurczaka do miski i dodaję pokrojoną pietruszkę, papryczkę chili, wyciśnięty czosnek, serki topione i obsmażoną cebulę (pokrojona na kosteczkę). Wszystko
Niezły Młynekczas, bo jest genialna. Przepis ze strony Jakuba Kuronia.Do tego domowy sos hoisin z tej strony. Zapraszam. A przy okazji, nie wyrzucajcie wyluzowanych kości z kaczki po jej upieczeniu, tylko ugotujcie na niej pyszny bulion, podstawa fajnych zup. Przepis tutaj. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktemperatury pokojowej. Rozgrzewamy piekarnik do 170⁰C, szykujemy sobie zamykane naczynie żaroodporne i bulion. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki smalcu i obsmażamy mięso na rumiano ze wszystkich stron. Obsmażoną roladę przekładamy do naczynia razem z tłuszczem na którym się smażyła, podlewamy bulionem. Całą główkę czosnku przecinamy w poprzek na pół i władamy do naczynia z roladą, rozcięciem(...)dodawajcie mąki. Wystarczy zemulgowanie zimnego masła. SKŁADNIKI składniki na 8-10 porcji 1,400-1,600g łopatki wieprzowej bez kości, jak najszerszy kawałek 3-4 duże ząbki czosnku 1 cała główka czosnku (do pieczenia) 250ml mocnego, esencjonalnego bulionu wołowego 12 kulek jałowca 8 kulek ziela angielskiego 2 pełne łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego 1 pełna łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego
Karo in the Kitchenkurczaka - mięso po ugotowaniu i oddzieleniu od kości ważyło łącznie - 1,30 kg 0,5 kg pieczarek 3 cebule 3 ząbki czosnku 2 duże marchewki 2 pietruszki 1/4 bulwy selera 2 duże jajka 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu ok. 1 szklanki bulionu z kurczaka sól, pieprz czarny świeżo mielony, pieprz ziołowy, ewentualnie(...)następnie zawartość patelni wystudzić. Wystudzone mięso oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki. Mięso, warzywa, pieczarki, cebulę, zmielić w maszynce do mięsa. Do masy pasztetowej dodać jajka , dokładnie wymieszać. Prawdopodobnie masa pasztetowa będzie zbyt sucha i nie da się z łatwościa wyrabiać łyżką. Należy dodać ok. 1 szklanki schłodzonego bulionu, powstałego podczas gotowania mięsa kurczaka. Jeśli zajdzie potrzeba dodać
Codziennik Kuchennyłyżki maki pszennej Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka lub rondla. Zalać bulionem, przykryć i gotować aż warzywa będą miękkie ok 15-20 minut. Ugotowane mięso obrać z kości i podzielić na małe kawałki. Gdy warzywa będą już miękkie dodać obrane mięso i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko zagotować. Sos zabielić i zagęścić(...)śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną wywaru z sosu. Gdy sos wychodzi nam za gęsty należy dolać nieco bulionu a jeśli za rzadki trzeba go odparować lub dodać jeszcze trochę mąki
Monia miesza i gotujerobieniem sosu – później, gdy patelnia/rondelek wylądują na ogniu – nie ma na to czasu. BULION Bulion wołowy lub wołowy rosół to nie jest coś, co każdy z nas zawsze ma w domu. Jeśli mam w zamrażalce kostki własnoręcznie zrobionego demi-glace, mocnego wywaru na pieczonych wołowych kościach – używam ich. Ale równie dobrze do sosu (mam nadzieję że zaraz nie zostanę „zjdzona
Karo in the Kitchen