bulion z kości - 500 przepisów (strona:3/34)

Królik duszony 101

cebule, sól, pieprz, 100 ml bardzo mocnego bulionu* Bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny sposób na królika. Królika umyć, osuszyć. W garnku o grubym dnie smażyć królika na maśle, na złoty kolor ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną w ósemki cebulę, dodać bulion i dusić do miękkości. * gotuję bulion z kości, szyj, skrzydełek kaczek, z dużą ilością warzyw

królestwo garów
Zupa koperkowa 177

mnie i mojego rodzeństwa, tak ja teraz podaje go swojej rodzinie. Garnek dla 4-5 osób: 3 pęczki koperku 20 dag ryżu, (2 woreczki ) 3-4 litry bulionu z kości lub kostek rosołowych pierz sól Podprawka: 2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 2 łyżki mąki pszennej  3/4 szklanki zimnej wody 1. Gotujemy  wywar na kościach lub łączymy

Apetyczna babeczka
Tom Yum z kurczakiem 369

Podudzia kurczaka umyć i włożyć do garnka. Dodać pokrojone w kostkę piersi, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 45 minut na małym ogniu. Dodaję podudzia z kością, bo bulion ugotowany na samej piersi nie smakuje tak, jak powinien. Gdy bulion będzie gotowy, wyjmujemu podudzia i studzimy. Do garnka wrzucamy natomiast rozbite pędy trawy cytrynowej, liście limonki, pociętą

W SMAK
Zupa orkiszowa 203

moim wykonaniu zupa zakwaszona sokiem z ogórków a do tego chrupiące grzanki. Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól, pieprz Sposób wykonania

w kuchni i w ogrodzie
ZUPA GULASZOWA 271

Polecam bo jest pyszna, bardzo pożywna, rozgrzewająca i baaardzo smaczna. Warto zrobić jej więcej (z całej porcji) bo na drugi dzień jest jeszcze lepsza... :-)Składniki:- 1kg wołowiny bez kości- 1l bulionu (lub wody)- 350ml czerwonego, wytrawnego wina lub wody- 1kg ziemniaków- 4 ząbki czosnku- 3 cebule- 2 łyżki smalcu (u mnie olej kokosowy) lub 6 łyżek oliwy + 1/2 łyżki

Smaczne Zdrowe
Wywar na kościach z pieczonej gęsi 150

Piekliście gęś? Zostało dużo kości? A może macie jeszcze gęsią szyję? Szkoda to wszystko wyrzucić. Na  takich kościach można przygotować bardzo dobry bulion, stanowiący świetną bazę dla zup. Można też zjeść  bulion po prostu z lanymi  kluskami lub makaronem. składniki:korpus i wszelkie pozostałości z upieczonej gęsi + ew szyja2 marchewki3 - 4 pietruszki1 mały seler(...)palnikiem . Mam płytę ceramiczną , kładę cebulę bezpośrednio na płycie i czekam aż się mocno przypiecze. Pieczone kości + ewentualne dodatkowe elementy tj szyje, wrzucić do dużego garnka, zalać 2,5 l.  zimnej wody, zagotować. Na ogół przepisy podają żeby bulion w tym momencie odszumować , ja dawno przestałam to robić i nie sądzę aby miało to wpływ na smak

Stare Gary
Zupa ogórkowa z ziemniakami 174

Szybka i pyszna zupa ogórkowa z ziemniakami. Do jej przyrządzenia można użyć bulionu ugotowanego np. na kościach od schabu. Składniki: 2 l bulionu mięsnego 1 szklanka wody z kiszonych ogórków 300 g ogórków kiszonych 1 marchewka 100 ml śmietany 30 % 2 łyżki posiekanego koperku 5-6 dużych ziemniaków sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujmy

Na Ciasteczkowych Papierach
Pikantna zupa z batatem i farfalle 224

który przyjął się na dobre. Mąż nawet już sam kupuje składniki, co oznacza, że zupa smakuje. Żeby zupa była gęstsza podaję ją z makaronem – kokardkami. Składniki : Kość na zupę lub bulion( około 2 litry) duża marchewka 300-350 g batata czerwona papryka 200-250 g nieduża cukinia 200-300 g 2 nieduże pomidory Przyprawy : kilka liści laurowych kilka ziarenek(...)czerwonej łyżeczka czubricy zielonej łyżeczka pieprzu cytrynowego opcjonalnie ketchup pikantny i łagodny Wykonanie: Ponieważ ja gotuję zupy na kościach, więc do dużego garnka wlewam około 2 litry wody, doprowadzam do wrzenia i wkładam kość. Gotuję kilkanaście minut. Jeśli używacie gotowego bulionu wystarczy go zagotować i dodawać kolejno warzywa Warzywa: Marchewkę kroję w plastry, pozostałe warzywa w około 1 cm kostkę

Niebieski kubek z kawa
Jak Pan może Panie pomidorze, czyli zupa pomidorowa 172

spróbował i stwierdził, że dobra tylko warzywa twarde ;) Tak było jak byłam w podstawówce, z czasem nabrałam doświadczenia i zupy wychodziły coraz lepsze.U mnie zupy gotuje się na kościach, nie na bulionach. Tak zostałam nauczona i tak Nam odpowiada, bo mój mąż lubi obskubać sobie mięsko z kości, co by zupa treściwszą była. Przepis na 5-6 porcji

Niebieski kubek z kawa
Bardzo warzywna zupa na indyku w jadłospisie niemowlaka. 155

poniższych uwag. Do przygotowania zupy przyda wam się przepis na bulion warzywny: Jak przemycić kilka warzyw i mnóstwo witamin w jednym dodatku do potraw. Rozgrzewający i aromatyczny bulion warzywny, który nie widział kostki rosołowej. Bardzo warzywna zupa na indyku w jadłospisie niemowlaka. 100 gramów udźca z indyka bez kości 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2 szklanki wody 100 gramów buraka

Krupeczki
Zupa jogurtowa 170

szpinaku szklanka jogurtu naturalnego 1 jajko 1/2 szklanki ryżu 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) oliwa z oliwek 6 szklanek wody lub wywaru z kości ( dałam lekki bulion) przygotowanie Szpinak umyć, jeżeli trzeba, odciąć ogonki. Odstawić. Ryż umyć, zalać 4 szklankami wody, gotować aż ryż będzie miękki. Odstawić na bok do ostygnięcia. Do miski wlać jogurt, dodać

Stare Gary
Brokułowa zupa - krem 201

duży brokuł 3 - 4 szklanki bulionu 5-6 dużych ziemniaków marchewka śmietana do zaprawienia natka pietruszki sól i pieprz 3-4 kromki czerstwego chleba 3 ząbki czosnku udko z kurczaka Przygotowanie: Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kosteczki. Brokuł dzielimy na niewielkie części. Gotujemy kurczaka w wodzie(bulionie) i oddzielamy go od kości (można gotować bez kurczaka, jedynie(...)bulionie). Dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości. Lekko przestudzamy i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku. Kromki chleba smarujemy wyciśniętym czosnkiem i kroimy na drobne kawałki. Smażymy na niewielkiej ilości masła na grzanki. Krem zaprawiamy śmietanką i posypujemy pietruszką. Podajemy z grzankami :) Uzależnia

ChilliJemy
Roladki schabowe duszone w sosie cebulowym z kaszą jęczmienną 235

dań.                                         Składniki 1/2 kg schabu bez kości 1/2 litra bulionu drobiowego 4 plastry szynki gotowanej 3 średnie cebulki 2 ząbki czosnku 2-3 ogórki konserwowe 100 g serka topionego śmietankowego 4 łyżeczki musztardy francuskiej jarzynka do smaku sól

Wanilia i Kardamon
Sałatka z pęczakiem, botwinką i szczypiorkiem 110

obiad lub kolację! Sałatka z pęczakiem, botwinką i szczypiorkiem ½ szkl. pęczaku 2 szkl. bulionu warzywnego lub z kurczaka ½ ogórka szklarniowego 1 pęczek młodych buraczków ½ pęczka szczypiorku ½ pęczka koperku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny sól Pęczak ugotować do miękkości w bulionie*,posolić (jeśli bulion jest bez soli), odcedzić i wystudzić. Przełożyć do miski. Liście botwinki oddzielić(...)cytryny, posolić do smaku i wymieszać. Liście botwinki ułożyć na talerzu, a na nich rozłożyć sałatkę z pęczakiem. * ja nie korzystam z kostek rosołowych i sama przygotowuję bulion z włoszczyzny i kości drobiowych z kurczaków zagrodowych. Dodaję ziele angielskie i listek laurowy. Zalewam wszystko wodą i gotuję bardzo długo, żeby bulion był esencjonalny. Używam szybkowaru i gotuję 55 minut

Posadzone i zjedzone
Szybka rolada z kurczaka 163

ulubione przyprawy (u mnie czosnek majeranek) kwadratowy karton po soku lub mleku Sposób przygotowania: Z ćwiartek ściągamy skórkę, odkrawamy mięso od kości, i kroimy je w większą kostkę. Kości, które nam zostaną możemy zużyć do ugotowania bulionu. To jak oddzielimy mięso od kości nie ma zupełnego znaczenia. Mięso i tak kroimy na cząstki, a kości

na moim stole...