sól 150 ml śmietany 2 płaskie łyżki mąki pszennej tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, ściągnąć skórę i wyciąć kość. Pociąć na małe kawałki. Obsmażyć krótko na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, zalać bulionem i postawić na małym ogniu. Cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na tej samej patelni co mięso i dodać do rondla. Pieczarki obrać, pokroić
na moim stole...mocnym i intensywnym sosie.Potrzebujemy: dla 3-4 osób - 6 kawałków kurczaka (ja mam pierś z kurczaka + 2 uda wydrylowane z kości)- przyprawy :sól, papryka słodka, ostra, czosnek, pieprz, liść laurowy- 2 szt. cebuli- szklanka bulionu lub wody- 2 łyżki koncentratu pomidorowego.- olejKurczaka myjemy i osuszamy.WAŻNE!!!Nasze kawałki mięska oprószamy słodką papryką i ostrą oraz(...)połowę na złoty kolor.Dodajemy szklankę wody, lub bulionu warzywnego, Rosół też może być.Zagotowujemy i dodajemy cebulę.Mieszamyi przykrywamy.Dusimy na małym ogniu.Ja podkładam drewnianą łyżkę,aby woda lub bulion miały gdzie odparować.Po 20 minutach przewracamy kurczaka na drugą stronę i dusimy kolejne 20 minut.Jeżeli weżmiemy kawałki kurczaka z kością, czas duszenia możesię wydłużyć o kolejne 20 min.W
Pasje Jolkinatka pietruszki Składniki na sos: 2 cebule 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 150g małych pieczarek seler naciowy 1/2 szkl. bulionu 1 łyżka oleju Sposób przygotowania klopsików : Mięso oddzielić od kości, zemleć w maszynce razem z warzywami i zeszkloną wcześniej cebulą. Dodać jajko, ok 2-3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, paprykę do smaku(...)Smażyć na rumiano z obu stron. Sos: Cebule podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone papryki.Podsmażamy, do momentu kiedy warzywa zmiękną. Następnie dodajemy umyte pieczarki. Mieszamy. Solimy do smaku. Podlewamy bulionem i dusimy ok 15 minut bez przykrycia w celu odparowania sosu. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Klopsiki układamy na sosie, podajemy jako osobne danie lub z ryżem ugotowanym na sypko
Walijskie Pichceniezastąpiłam bulionem warzywnym. 2 ćwiartki z kurczaka 4 nóżki z kurczaka 3 marchewki 1/4 puszki groszku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 litr bulionu warzywnego żelatyna (ilość zgodnie z przepisem na opakowaniu) 1. Ćwiartki i nóżki z kurczaka gotujemy wraz z przyprawami i pokrojoną w grube słupki marchewką przez około 40 minut. Studzimy, pozbywamy się skórek i kości. Mięso(...)rozdrabniamy na nieduże kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. 2. W bulionie rozpuszczamy żelatynę (ilość zgodnie z przepisem na opakowaniu). 3. Na dno naczyń (np. szklanek) wykładamy warstwami w preferowanej kolejności: posiekaną pietruszkę, groszek, marchewkę, mięso z kurczaka. 4. Do naczyń wlewamy gorący bulion. Pozostawiamy do przestudzenia, po czym wkładamy do lodówki, najlepiej na całą
Szefowa kuchnikostka rosołowa) 1,5 łyżki śmietany – u mnie 18% 1 łyżka mąki Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Mięso zdjąć z kości, drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Podlać bulionem, dodać warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Danie można jeszcze ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Następnie dodać
Fabryka pomysłówschabowych w sosie kurkowym. Schabowe w sosie najlepiej smakują z ziemniaczanym puree lub kaszą. Schabowe w sosie Składniki: na 4 porcje ½ kg schabowego bez kości 1 cebula 250 g serka philadelphia 200 ml bulionu, np.warzywnego 250 g kurek 1 łyżka dżemu z czerwonej borówki 1 łyżka pokrojonego szczypiorku sól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 1 łyżka posiekanej
codojedzeniaczasu na powolne duszenie mięsa ale mimo to nie są pracochłonne. Danie typu samograj... wstawiasz i robi się samo :) Składniki: 1kg schabu bez kości 10 plasterków chudego wędzonego boczku fasolka szparagowa 500ml bulionu oliwa do smażenia sól, czarny pieprz, ostra papryka, czosnek granulowany, majeranek, lubczyk, tymianek łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy
Pyry na Gazokoło 2 godzinach dodałem całe warzywa wcześniej umyte i obrane . Dodałem czosnek i wszystkie przyprawy ,gotowałem na wolnym ogniu ,aż mięso zaczęło odchodzić od kości. Następnie mięso i warzywa wyjąłem z wywaru. Powstały bulion przesączyłem przez gęste sito. Dodałem rozpuszczony w ciepłej wodzie agar-agar Doprawiłem solą i pieprzem. Mięso po ostygnięciu ,rozdrobniłem na małe kawałki. Marchew pokroiłem
R'n'G Kitchendodałem warzywa wcześniej umyte i obrane .Całe wrzuciłem do gotującego się mięsa. Dodałem czosnek i wszystkie przyprawy ,gotowałem na wolnym ,aż mięso odchodziło od kości. Następnie mięso i warzywa wyjąłem z wywaru. Powstały bulion przesączyłem przez gęste sito. Doprawiłem solą i pieprzem. Mięso po ostygnięciu ,rozdrobniłem na małe kawałki. Marchew pokroiłem w krążki. Wyporcjowałem marchew i mięso do pojemników
R'n'G KitchenSkładniki: 300 g schabu bez kości ( dwa grubsze plastry ) 500 g ziemniaków 500 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek, rozmaryn pęczek szczypiorku Przygotowanie: Mięso przyprawić ząb kiem czosnku, solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Zostawić na kilka godzin , niech przejdzie przyprawami. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Wyło żyć nimi naczynie żaroodporne
Gaździnka warzyinne mięso Sól pieprz Olej roślinny 1-2 liście laurowe Kilka ziaren ziela angielskiego Koncentrat pomidorowy (mała puszeczka) – jakieś 1,5 łyżki Bulion warzywny lub drobiowy – ok. 400 ml Przygotowanie: Podudzia lub pałki pozbyć kości, pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Usmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć do rondla. Następnie zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę oraz startą na grubych oczkach(...)marchewkę. Przełożyć do mięsa. Kapustę posiekać, dodać do reszty składników. Podlać bulionem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy, ziele angielskie oraz liść laurowy. Dodać ryż w proporcji 1:2 (100g ryżu na 200 ml wody/bulionu). Gotować do miękkości ryżu mieszając, aby nie przywarł do garnka. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówskóry, kawałek pora, jajka, mleko, mąka, natka pietruszki.Kurczak z porami zapiekany w cieście1 ćwiartka kurczaka1 por1 łyżeczka oleju1 kostka bulion warzywny Winiarypieprz3 jajka2 kopiaste łyżki mąki100 ml mleka1 łyżka natki pietruszkiPrzygotowanie:Umytą i osuszoną ćwiartkę kurczaka luzujemy z kości, ściągamy skórę i kroimy w małą kostkę. Pora kroimy w plasterki. Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i podsmażamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwietna, sycąca zupa. Możemy użyć udek kurczaka z kośćmi, lub, przed wrzuceniem do wolnowaru, kości usunąć. Ja wolę gotować z kośćmi - zupa ma moim zdaniem więcej smaku, a usunięcie kości po ugotowaniu nie stanowi żadnego problemu. Zupa jest na tyle sycąca, że wystarcza za cały obiad. Świetnie się mrozi, nic nie traci na smaku - warto więc ją zamrozić, jeżeli(...)godzin (lub na ustawieniu "high" 4 godziny). Po tym czasie wyjąc kawałki kurczaka na deskę, oddzielić kości i wyrzucić a mięso porozdzielać na drobne kawałki dwoma widelcami. Włożyć mięso do zupy . Jeżeli zupa wydaje nam się za gęsta, możemy rozrzedzić ją bulionem. Doprawić zupę solą, pieprzem i pieprzem cayenne, do smaku. Można też zupę doprawić śmietaną kremówką
Stare Garyszklanki mąki (+ do podsypywania) 150ml gorącej wody 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju ok 400g mięsa z rosołu (obranego z kości) 1 cebula 1 marchew 2 łyżki oleju 0,5 szklanki bulionu pieprz czarny sól majeranek czosnek granulowany słodka czerwona papryka opcjonalnie: łyżeczka domowej vegety Ciasto: mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą i wyrobić ciasto
Obiad gotowy