będą gorzkie i popsują ostateczny smak potrawy. Powinny się namoczyć w winie i bulionie – naszykowanego kurczaka razem z sosem zostawcie na godzinę na blacie, dopiero po tym czasie wstawcie go do nagrzanego piekarnika. Szykujemy sobie grubą, głęboką blaszkę do pieczenia. Oczyszczamy kurczaka z resztek odstających kości, skrawków tłuszczu. Odcinamy mu szyję, myjemy kurczaka w środku. Osuszamy całego dokładnie papierowymi(...)ręcznikami. Obieramy cebule, nie odcinamy im piętek. Kroimy cebule na ósemki. Piętka je przytrzyma i nie pozwoli się porozpadać. Wrzucamy cebule do blaszki. Wlewamy do blaszki wino i bulion, dodajemy listki oskubane z gałązki rozmarynu (lub rozmaryn suszony). Obieramy z łupinek wszystkie ząbki czosnku –czyli 12 sztuk. 10 ząbków zostawiamy w całości – 8 wrzucamy do blaszki, 2 przeciskamy
Karo in the Kitchensosie z marchewką i groszkiem. Świetne na codzienny, tani obiad, który smakuje wszystkim, również dzieciom. Obiad jest tani gdyż wykorzystuję ćwiartki z kurczaka, z których ściągam skórę i usuwam kości, zostaje samo mięso, na 1 osobę wystarczy 1 ćwiartka. Cały obiad przygotowuję na jednej patelni w 15-20 minut! To kolejne danie, które można dodać do zestawu szybkich obiadów(...)skórę, luzujemy z kości i kroimy w kostkę. (Na kościach i skórze można ugotować zupę np. krupnik, albo zupę ziemniaczaną). Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i ostrą papryką. Smarujemy mięso odrobiną oleju. Mrożone warzywa wyjmujemy z zamrażalnika. Rozgrzewamy patelnię i wykładamy doprawione mięso. Obsmażamy po 2-3 minuty z każdej strony, następnie wlewamy gorący rosół lub bulion, zagotowujemy. Do mięsa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświeżego imbiru 2 łyżki cukru 3/4 szkl bulionu 40 g masła 1 łyżka koperku (opcjonalnie) Przygotowanie: roladki: Filet z kurczaka mielimy z pomidorami suszonymi (muszą być dobrej jakości żeby uniknąć "rdzawego" posmaku) Do zmielonego mięsa dodajemy śmietanę i odrobinę soli i pieprzu do smaku. Wszystko mieszamy. Mięso z udek kurczaka (bez kości!) rozkładamy na kawałku folii spożywczej, nakładamy(...)duże można je przeciąć na połówki), potem dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz starty imbir. Wszystko smażymy 2-3 minuty, następnie wsypujemy cukier. Mieszamy. Dodajemy bulion i koper (opcjonalnie) gotujemy na małym ogniu aby sos się zredukował. Ugotowany przecedzamy przez sitko, dodajemy miękkie masło i szybko mieszamy, aby się połączyło z sosem (można dodatkowo zagęścić odrobiną mąki
Bon appetit mon amiefilecików anchois, 100 ml białego wytrawnego wina, 2-3 gałązki rozmarynu, 100 ml bulionu (u mnie bulion z muli), 200 ml wody, kasza: 500 ml kaszy pęczak, 1 cebula, 3 łyżki kaparów, 750 ml wody, Goleń jagnięcą podzielić w poprzek na pół (przeciąć, przerąbać kość na pół), wyjąć szpik. Szpik, anchois i czosnek posiekać. Cebule pokroić w półplasterki. Do garnka
królestwo garówogniu) powstała zupa z prawdziwków i podgrzybków na rieslingu: Składniki: Ok. 800 g uzbieranych prawdziwków/podgrzybków (mogą być kupne ) 5 skrzydełek z kurczaka Ok. 300-400 g wędzonych kości wołowych 3 marchewki 2 pietruszki 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżka soli 3 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren czarnego pieprzu Łyżka śmietany + dodatkowa śmietana(...)sklarowanego masła 4 ziemniaki Przygotowanie: Grzyby obrałam, oczyściłam, pokroiłam na mniejsze kawałki i dokładnie wypłukałam. W dużym garnku na skrzydełkach, kościach wraz z dodatkiem marchwi, pietruszki, liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu oraz łyżki soli ugotowałam na wolnym ogniu solidny bulion, którego finalnie otrzymałam jakieś 3,5 litra. W międzyczasie obrałam ziemniaki i pokroiłam je w niewielką kostkę. Na klarowanym maśle
Kate's KitchenWŁOSKIEJ KAPUSTY Z KIEŁBASĄ I SCHABEM. Składniki: 500 g kapusty włoskiej 2 duże marchewki 350 g schabu bez kości 450 g ziemniaków 250 g kiełbasy kilka ziaren pieprzu czarnego 2 liście laurowe 1 cebula około 1300 ml bulionu 1 1/2 łyżeczki majeranku szczypta estragonu sól pieprz czarny pieprz ziołowy pieprz cayenne olej Sposób przyrządzania: Schab, pokroić na mniejsze plastry
Zakątek rozkoszy kulinarnychskładniki Mięso z kurczaka . Do zupy możecie wykorzystać mięso ze swojej ulubionej części kurczaka. U mnie najczęściej jest to pierś lub udko, np. z mięsa z rosołu. Bulion . Jako baza może posłużyć bulion ekologiczny (bez zbędnych konserwantów i polepszaczy smaku). Możecie też wykorzystać ugotowany wcześniej rosół. Warzywa . Obowiązkowymi składnikami tej zupy są dla mnie ziemniaki, marchew i seler naciowy. Oprócz(...)mięsa z kurczaka np. pierś z kurczaka lub udka bez kości 100 g zielonej soczewicy 3 łodygi selera naciowego 1 duża cebula 2-3 marchewki 8 ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki lubczyku natka pietruszki
Na-talerzu.plSkładniki: 500 g mięsa z udźca indyczego 1 małe jajko 1/2 czerstwej bułki+ mleko 1 mała cebula sól, pieprz bulion warzywny 1 puszka pomidorów krojonych szczypta cukru/miodu oregano, bazylia śmietana/jogurt grecki - opcjonalnie Wykonanie: mięso z udźca odkroić od kości i pozbawić skóry. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, następnie odcisnąć. Zmielić w maszynce do mięsa razem z mięsem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smaczna kiszona kapusta, najlepsza samodzielnie ukiszona . Składniki: 2-2,5 kg kiszonej kapusty z marchewką 1,2-1,5 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, drób, dziczyzna) 200-250 ml bulionu sól, pieprz, papryka słodka, ostra i majeranek 0,5 kg kiełbasy śląskiej 300 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 10-12 wędzonych śliwek 3 liście laurowe ziele angielskie(...)wodzie mięsa umyć, osuszyć natrzeć solą i pieprzem, część natrzeć papryką, pozostałe majerankiem. Ułożyć na blaszce z piekarnika, podlać bulionem i piec około 1,5 godziny do zrumienienia. W czasie pieczenia mięsa obrócić. Upieczone odstawić do przestygnięcia. Obrać z kości i pokroić na małe kawałki w międzyczasie ugotować kapustę. Odcisnąć z nadmiaru wody, jeśli jest taka potrzeba posiekać. Dodać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miękkości mięsa. Aby go nie rozgotować, wyjęłam z wywaru - najpierw kurczaka, po pewnym czasie indyka. Mięso obrałam z kości i zasypałam przyprawami (papryka, chili, czosnek, szafran). Wlałam odrobinę wywaru, wymieszałam i zostawiłam w ciepłym miejscu. Do gotującego się bulionu wrzuciłam pociętą na kawałki fasolę szparagową obraną z łyka. Gdy lekko zmiękła dorzuciłam pokrojoną w paski marchew. Na sam koniec
Kuchnia po mojemuetap pominęłam i niczego w nim nie brakowało. Wyszło na prawdę smacznie Składniki: - 70 dag karkówki bez kości; - olej - 3 ząbki czosnku; - 1 łyżka majeranku, sól, pieprz; Sos myśliwski: - 30 g masła, - 30 g mąki, - 300 ml bulionu, - 15 g suszonych grzybów, - 50 g wędzonki, - 2 korniszony, - 1 cebula, - 2 łyżki koncentratu pomidorowego, - mielona papryka, kilka ziaren ziela angielskiego
dom-agi.plrostbef z czosnkiem, mimo małych uwag do mięsa, polecam.składniki1,3 do 1,6 kg rostbef bez kości (dobrze jeżeli jest z warstwą tłuszczu)oliwa z oliwek8 ząbków czosnkuSól i pieprzPrzydatny jest termometr mięsaNa sos:Czerwone wino, bulion wołowiny1/2 - 1 łyżka mąki kukurydzianejprzygotowanieMięso przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej (wyjąć z lodówki na 1 godzinę
Stare GaryminutProporcje dla 4 osóbSkładniki:1 golonka wieprzowa1 litr piwa Książęcego Chlebowo Miodowego2 marchewki1 pietruszka1 cebulakawałek selera3 listki laurowe6 ziaren ziela angielskiego10 ziarenek czarnego pieprzu4 goździki200 g ryżu arborio600 ml bulionu z gotowania golonki2 szalotki2 łyżki posiekanej natki pietruszkiolej do smażeniasólpieprzświeżo starty parmezanWykonanie:Golonkę płuczemy, warzywa obieramy. Wraz z przyprawami wkładamy do szybkowara, zalewamy piwem, zakręcamy garnek i od momentu kiedy(...)mięso będzie miękkie.Golonkę wyjmujemy, lekko studzimy i obieramy ze skórki i kości. Wywar zachowujemy.Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy posiekane szalotki. Po chwili dodajemy ryż i przesmażamy ponownie prze 3-4 minuty. Na koniec dodajemy podzieloną na kawałeczki golonkę. Chwilę smażymy, wlewamy bulion i dodajemy natkę. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, mieszając
Kulinarne przygody Gatityzapraszając przy tym na fantastyczny konkurs!____________________________________________________________________________________________SKŁADNIKI:* makaron casarecce – 200 g* oliwa z oliwek – 100 ml* duża cebula – 1 szt* kalmary – 150 g ( rada poniżej! )* bulion rybny – 100 ml* czerwone wino – 75 ml* passata pomidorowa – ok. 125 ml* pomidory bez skóry – 100 g* oregano – do smaku* liść laurowy(...)PRZYRZĄDZENIA:PRZYGOTOWANIE KALMARÓW:Zdejmujemy zewnętrzną skórę , odcinamy ogon i macki.Usuwamy przezroczystą , owalną kość i woreczek z czarnym atramentem.Myjemy zimną wodą ( bardzo dokładnie! ), kroimy w paski.MAKARON:Casarecce gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.SOS:Na patelni rozgrzewamy oliwę , dodajemy posiekaną w piórka cebulę , przesmażamy.Dodajemy pokrojone kalmary, zalewamy bulionem rybnym i dusimy 5 minut na wolnym ogniu.Wlewamy czerwone wino , dodajemy passatę
Ostra na Słodkogarnka lub głębszej patelni. Składniki: 1 torebka kaszy owsianej pęczak 1 cebula ½ kg podudzi kurczaka bez skóry i kości garść świeżej fasolki szparagowej 1 młoda cukinia ½ czerwonej papryki 30 dag świeżego bobu 100 ml wytrawnego białego wina 350 ml bulionu warzywnego lub rosołu 50 g kremowego serka topionego 1 łyżka klarowanego masła 2 łyżki oleju Sól do smaku
Wanilia i Kardamon