bulion z kości - 500 przepisów (strona:24/34)

Pieczony antrykot wołowy 339

formie duszonej (zrazy, gulasze, bitki), smażonej (steki) lub kończy jako zupa gulaszowa, choć tatarkiem też nie pogardzimy. ;) Dziś przygotowaliśmy dla Was pieczeń wołową z antrykotu, wycięliśmy mięso przy kościach, aby bardziej je odsłonić. W takiej formie mięso prezentuje się znacznie lepiej! Mięso marynowaliśmy w ziołach i czosnku przez cały dzień przed pieczeniem! Tak przygotowane jest bardzo aromatyczne! Nam po pierwszym(...)obiadem, więc pokroiliśmy mięso w plastry, soki z blaszki i resztki z pieczenia zeskrobaliśmy podlewając gorącą wodą, zebraliśmy pieczone cebule i czosnek, a następnie wszystko włożyliśmy do garnka, podlaliśmy bulionem wołowym i dusiliśmy na wolnym ogniu!  Tu świetnie sprawdzą się też pieczone warzywa korzeniowe dodane do sosu! Do obiadu zjedliśmy fenkuł z pomarańczą i rukolą. Fenkuł pokroiliśmy cieniutko

Plate of Joy
RAMEN – ZUPA MIŁOŚĆI 213

spróbuje raz pysznego, rozgrzewającego Ramenu , ten już zawsze do tego smaku powraca! Ramen jest to taki Rosół Doskonały – japońskie danie składające się z bulionu, mięsa, jajka i innych ulubionych dodatków, z czego najważniejszy jest makaron. Nie ma on sformalizowanego przepisu, a każdy kuchach, który go serwuje wymyśla swoją, własną recepturę. Do najpopularniejszych jego typów zaliczamy Shio-ramen , Tonkotsu(...)rozgrzewającą i co najważniejsze – zdrową! Taka zupa jest idealnym pomysłem na chłodne jesienne dni – moją rodzinę zachwyciła! Mam nadzieję, że zachwyci również #Ambition. Polecam! SKŁADNIKI: * schab z kością – 150 g * nóżki i skrzydełka z kurczaka – 3 szt * płatki bonito – 1 łyżeczka * glony kombu – 10 cm * świeży imbir – 2 cm * cebula

Ostra na Słodko
Placek pasterski czyli shepherd’s pie 233

kości 2 łyżki mąkisól morskaświeżo zmielony czarny pieprzoliwa z oliwek do smażenia1 czerwona cebula, obrana i grubo posiekana 2 łodygi selera naciowego , obrane i posiekane1 marchew, obrana i grubo pokrojona50 g  boczku ( w oryginale Pancetta) , pokrojone2 ząbki czosnku, drobno posiekane1 mały pęczek świeżego rozmarynu, liście oderwane400 g pomidorów z puszki, pokrojone250 ml bulionu

Stare Gary
Domowy pasztet z królika 208

uważnie obrać z kości i przesmażyć na suchej patelni do zrumienienia. 3. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie. Jak cebula jest już miękka dodać umytą, oczyszczoną z błonek i osuszoną wątróbkę. Smażyć całość kilka minut aby tylko z wierzchu wątróbka się ścięła a w środku powinna być różowa.4. Bułkę namoczyć w bulionie z ugotowanego królika

UgotujmyTo.pl
LETNIA ZUPA JARZYNOWA 162

krok po kroku. Fantastyczna, letnia zupa przygotowana na delikatnym bulionie drobiowym z mnóstwem kolorowych, młodych warzyw wprost z ogród ka. Podajemy ją ze śmietanką i jajkiem na twardo, obficie posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Polecam przepis, ulepszajcie go :) Buziaki! K.K. SKŁADNIKI: ok. 2 litry lekkiego bulionu drobiowo-warzywnego 2 skrzydełka z kurczaka 4-5 płaskich łyżek ryżu(...)gotującego się bulionu i dalej powoli gotujemy (ok. 10 minut). Krok 3. Cebulkę siekamy i szklimy na niewielkiej ilości masła z dodatkiem szczypty soli oraz cukru, dodajemy pokrojonego pomidora, chwilę smażymy i dodajemy do zupy - gotujemy do momentu, kiedy wszystkie składniki będą miękkie, ale nie rozgotowane! Na koniec z zupy wyjmujemy skrzydełka - oddzielamy mięsko od kości

Moja Książka Kucharska
Gulasz drobiowy z pieczarkami i papryką 135

skóry i kości, wystarczy pokroić i jest gotowe do dalszej obróbki. Gulasz podałam z kaszą jaglaną, było lekko, a jednak najedliśmy się do syta. Polecam! Gulasz drobiowy z pieczarkami i papryką Składniki na 4 porcje: 600g mięsa drobiowego gulaszowego (najlepiej z podudzi kurczaka lub indyka) 1 cebula 1 czerwona papryka 200g pieczarek 0,5 l bulionu warzywnego przyprawy: sól

Smak mojej kuchni
Kotlety schabowe z szałwią 191

zdaniem najsmaczniejszy obiad. Lubię przyrządzać kotlety schabowe z kością, takie wrzucone na patelnię na dosłownie kilka minut. Spróbujcie dodać do smażenia kilka liści świeżej szałwii. Kotlety będą bardziej aromatyczne. Szałwię dodałam również do sosu. Jak wspomniałam schabowe i sos to mus! Kotlety schabowe Składniki 4 porcje 4 kotlety schabowe z kością, około 500 g killa liści świeżej szałwii sól(...)cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej szałwii, świeżej 1 łyżka musztardy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka soku z cytryny i otarta skórka z połowy cytryny 500 ml bulionu z mięsa 4 łyżki śmietany sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Zacznij od sosu. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię do rozpuszczonego masła. Zeszklij

codojedzenia
Golonka w galarecie 150

oddzielamy od kości, kroimy. Z wywaru łyżką cedzakową wyjmujemy rozgotowaną cebulę. Białko ubijamy, wkładamy do wywaru i zostawiamy do czasu aż się zetnie. Całość przecedzamy przez gęste sito, wciskamy pół cytryny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i ew. doprawiamy. W pojemniczkach i miseczkach układamy jajko, marchewkę, groszek, mięso i zieloną pietruszkę, a następnie zalewamy bulionem. Odstawiamy do zastygnięcia

Apetyczna babeczka
Schab pieczony w rękawie 135

schabu bez kości 3 łyżki oleju lub oliwy łyżeczka igiełek suszonych pomidorów 3 ząbki czosnku pół łyżeczki majeranku pół łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz Przygotowanie Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem, ziołami i przyprawami. Marynatą dokładnie nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnie mięso wkładamy do rękawa, podlewamy pół szklanki wody (lub bulionu jeśli mamy

e-PrzepisyKulinarne
Potrawka z zająca 140

błon, wyjąć kości, pokroić każdą nogę na 4 kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Słoninę pokroić w plasterki a następnie w kostkę, podsmażyć. Dodać mięso, które obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Wsypać paprykę, mąkę, wymieszać. Wlać wino, dokładnie wymieszać, dodać listek laurowy. Dusić do miękkości pod przykryciem. W przypadku gdy sos za bardzo odparuje dolać trochę bulionu lub wody

królestwo garów
Łagodne zielone curry z kurczakiem 269

przepisu w odpowiednią ilość zielonych papryczek chili, które należy dodać do dania na początku gotowania. Do przygotowania dania użyłem: 750 gram udek kurczaka, 400 ml mleka kokosowego, 500 ml bulionu drobiowego, 3 łyżek zielonej pasty curry, 3 łyżek sosu rybnego, 3 łyżek sosu ostrygowego, 2 łyżek sosu sojowego, 4 suszonych liści limonki kaffir, 2 łyżeczek mielonej kurkumy, 2 łyżek oleju(...)powinno być problemu ze znalezieniem ich w działach kuchni świata w dobrych marketach. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania mięsa. Udka kurczaka pozbawiłem skór, a następnie wykroiłem z nich kości. Mięso pokroiłem w centymetrowe paski i umieściłem w misce. Dodałem do niego skórkę otartą z dwóch limonek i sok z nich oraz 3 łyżki sosu rybnego, 3 łyżki sosu ostrygowego

Wyprawy kulinarne
Ekspresowa zupa fasolowa 181

bulionu (ale nie z kostki!). Co oczywiście  doda, a nie odejmie smaku, ale nie jest też konieczne. Ekspresowa zupa fasolowa 2020-10-01 21:43:09 Ekspresowa zupa fasolowa z białej fasoli konserwowej, czyli przepis na wyjątkowo szybki obiad. Do podania na kilka sposobów. Zapisz przepis Drukuj Składniki Żeberka wędzone lub kawałek innej wędzonki z kością (ok. 200g) Boczek

Kulinarna Pokusa
Kacze nogi ze śliwkami - trochę Azji w wolnowarze 261

przypadku wolnowara, nie liczcie na chrupiącą skórkę :) Smaczny przepis dla miłośników połączeń mięsno - owocowych. składniki (4 porcje)4 kacze nogi1 cebula pokrojona w plasterki2 łyżki mąki450 ml bulionu z kurczaka2 łyżki sosu sojowego1 łyżka octu winnego1 łyżeczka miodu2 łyżeczki pasty pomidorowej2 łyżeczki sosu rybnego1/2 łyżeczki płatków chili1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego4 gwiazdki anyżu375 g czerwonych śliwek, pokrojonych w ćwiartki(...)bulion, cały czas mieszając, aby dobrze rozprowadzić mąkę. Dodać pozostałe składniki, poza śliwkami. Zagotować, mieszając. Przelać sos do mięsa, dodać śliwki i rozłożyć wszystko w misie w miarę równomiernie. Przykryć pokrywką, ustawić wolnowar na program "high" i gotować przez 5 - 6 godzin. Po tym czasie mięso kaczki jest tak miękkie że  samo oddziela się od kości

Stare Gary
Anyżowa pomidorówka na rozgrzewkę 217

warzywa. Bulion przecedzić. Dolać przecier i ouzo. Zagotować. Doprawić do smaku pieprzem , cukrem i maggi. Podawać z mini pierożkami zrobionymi z farszem z mięsa obranego z korpusu i doprawionego ouzo. Warzywa użyć do zrobienia sałatki lub z marchewki zrobić farsz do pierogów albo jarzynkę. * Zrobiłam mały eksperyment z tym obsmażaniem korpusu .Kiedyś robiłam zupy na pieczonych kościach wołowych i korpusach

Buniabaje w kuchni
Duszona baranina z kiszoną cytryną 174

bulgurem, będzie pysznie. Wszystkim polecam! Przepis, z lekkimi zmianami,  z książki "The slow cook book" - Heather Whinney składniki ok  600 -700 g  baraniny bez kości, np łopatki, pokrojonej w  2,5 cm  kostki 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki + dodatkowo do podania 2 łyżki  posiekanej kolendry + dodatkowo do podania 1 cebula pokrojona(...)kostkę 3-4 ząbki czosnku, posiekane ok 4 cm kawałek imbiru, obrany i drobno pokrojony 100 ml oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 400 ml gorącego bulionu najlepiej jagnięcego 2 kiszone cytryny, pokrojone w mniejsze kawałki, pestki usunięte parę sztuk zielonych i czarnych oliwek sól i pieprz czarny, świeżo mielony przygotowanie Dzień przed gotowaniem, wymieszać w misce pietruszkę

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania