albo włóż do zamrażalnika z temperaturą mrożenia -17 stopni. Kurczaka w całości możesz bezpiecznie trzymać w lodówce maksimum 2 dni . Podobnie jest z innym mięsem drobiowym z kością. Mięso drobiowe bez kości przechowuj w lodówce maksymalnie 1 dzień . Potem musi już trafić do pieca czy garnka. Zamrożony kurczak w całości może spędzić w zamrażalniku maksymalnie 12 miesięcy. Oczywiście wyłącznie(...)dań na polskim, zwłaszcza na niedzielnym, stole. Pamiętaj jednak, że mięso z kurczaka i podroby nie mogą stać w temperaturze pokojowej dłużej niż dwie godziny i to samo dotyczy bulionu. Jeśli ugotujesz rosół, nie studź go zostawiając na kuchni. Tu również maksymalny czas wynosi 2 godziny. W temperaturze poniżej 60 stopni w rosole mogą zacząć namnażać się niebezpieczne dla zdrowia
Niedzielny kucharzgrzbietowi i miednicy, oddzielamy powoli nogę i wyłamujemy ją ze stawu biodrowego. Na tym etapie postępujemy właściwie tak samo jak w przypadku kurczaka, odcinając jak najwięcej mięsa od kości miednicy. Przekraczając granicę stawu biodrowego i posuwając się ku kuprowi decydujemy również czy chcemy odciąć samą nogę, czy też całą tzw. ćwiartkę. W przeciwieństwie jednak do kurczaka zwykle odcinamy tylko(...)pieczenia, czasami również po uprzednim obsmażeniu. Kaczkę można też skądinąd gotować, np. jako dodatek do rosołu. Z pozostałych z rozbioru kaczki skrzydeł czy grzbietu można wreszcie ugotować bardzo dobry bulion w charakterze bazy do innej zupy. Podobnie jak w przypadku kurczaka można się spodziewać, że nogi z kaczki wymagać będą dłuższego pieczenia czy duszenia niż piersi. Podobnież takie składniki
Kulinarna Pokusa