bulion z kości - 500 przepisów (strona:23/34)

ZUPA GULASZOWA WERSJA ll 322

potrzeb. Składniki: - 1,5kg chudej wołowiny bez kości - 1kg obranych ziemniaków (można dać więcej) - 5-6 średnich cebul - po strąku papryki: żółtej, zielonej i czerwonej (lub dowolnie) - 3 marchewki - 1 większy korzeń pietruszki - 2 łodygi selera naciowego - 1 cała główka czosnku - ok.300ml czerwonego wytrawnego wina (lub wody) - 1-1,5l bulionu mięsnego, warzywnego (dowolnie) lub wody - sól do smaku

Smaczne Zdrowe
Gulasz z baraniny 212

więcej600 g  baraniny ( użyłam łopatki bez kości) pokrojona w kostkę około 4x4 cm2 średnie cebule, pokrojone drobnosól4 ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskęlistki z 4 gałązek tymianku1 łyżeczka suszonego oregano2 liście laurowe1 nieduża marchewka, obrana, przekrojona wzdłuż1 puszka( 400 g) krojonych pomidorów , lub świeże pokrojone w kostkęszklanka białego wytrawnego wina + bulion do uzupełnieniaŚwieżo zmielony czarny pieprz100 g  sera

Stare Gary
Vegebulion – 100% wegańska zdrowa zupa 196

kurczaka żelatyna ze skórek i kości działa wyścielająco i ochronnie na błonę śluzową żołądka i jelit. Tutaj podobnie działa połączenie wodorostów, kurkumy i zdrowego tłuszczu kokosowego.   Znajdzie się tu też bogactwo witamin i minerałów pochodzących z warzyw – wszystko co najlepsze ukrywa się pod ich skórką, dlatego warzywa do tego bulionu nie są obierane – nawet czosnek i cebula

Karo in the Kitchen
Boczek pieczony – pyszny! 133

kości – ok. 1 kg* cebula – 3 szt* czosnek – 1,5 główki* rozmaryn świeży – 1 łyżka* tymianek świeży – 1 łyżka* majeranek – 1 łyżka* liść laurowy – 1 garstka* ziele angielskie – 1 łyżeczka* musztarda ostra – 1 łyżka* sól – 1 łyżeczka * pieprz – 1 szczypta* olej – ok. 200 ml* bulion

Ostra na Słodko
Pieczeń z udźca dzika 155

wyjątkowy obiad. Mogę tylko żałować, że tak późno odważyłam się na przygodę kulinarną z dzikiem. Składniki: 1,300 kg udźca z dzika 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu warzywnego 100-150 g słoniny (u mnie wędzona) 2 łyżki oleju 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1/3 pora 2 liście laurowe 12 ziaren jałowca 6 ziaren ziela(...)soli suszony tymianek 2 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu 2 łyżki smalcu dodatkowo do sosu: powidła śliwkowe ocet winny szczypta cukru Wykonanie: z mięsa usunąć błonki, powięzi i wyciąć kość, umyć i osuszyć przyprawy utłuc w moździerzu warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki  mięso natrzeć olejem, następnie wmasować przyprawy. Ułożyć w naczyniu, zalać szklanką czerwonego wina, obłożyć warzywami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gulasz wieprzowy z soczewicą i frytkami 172

porcji 600 g wieprzowej łopatki bez kości 1 łyżka kurkumy 2 łyżki olej 1 cebula 1 czosnek solo 3 suszone limonki 1 czubata łyżka pomidorowego przecieru 100 g żółtej soczewicy 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego 1 łyżeczka garam masala ¼ łyżeczki sól do smaku 4 ziemniaki olej do smażenia 1 l bulionu z kurczaka Pozbaw mięso błon i pokrój

codojedzenia
Galaretka drobiowa 158

puszki Przygotowanie: Obieramy mięso z kości i kroimy drobno.Wkładamy do miseczki.Dodajemy pokrojoną drobno marchewkę i kukurydzę, mieszamy. Przygotowujemy sobie foremki lub szklanki- 4 sztuki.Jajko obieramy ze skorupki i kroimy na 4 części.Na dnie foremek układamy po cząstce jajka.Na to wykładamy po 3-4 łyżki mięsa z dodatkami.Do gorącego bulionu dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.Zalewamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Udziec z sarny z dodatkiem sosu z jagody drzewa jałowca i oliwy z czarnej trufli 165

udźca z sarny bez kości 6 łyżek smalcu gęsiego 50 ml oliwy truflowej sól,pieprz grubo mielone S os: garść  najlepiej świeżej jagody z drzewa jałowca może być suszona ale karmelizowana . (wykluczamy wysuszony owoc jałowca ,gdy nie mamy dostępu do takiego produktu możemy zastąpić zwykła jagodą ,borówką 100 ml bulionu drobiowego 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę

Viola cooks with passion
Zielone tajskie curry z kaczki 151

piersi kaczki (bez skóry i kości) 1 ząbek czosnku 300 g zielonych szparagów (cienkich) 6 plastrów świeżego średniego ananasa (można częściowo zastąpić pędami bambusa) 1 papryka chili 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki zielonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 łodyga trawy cytrynowej 1 łyżka sosu rybnego 100 ml bulionu drobiowego sok z limonki 1 łyżeczka brązowego cukru

Pełny talerz
Babka mięsno gryczana z sosem serowo pieczarkowym 151

smaku, szczypta cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, szczypta suszonego cząbru, 2 duże jajka, 1 kopiasta łyżeczka musztardy Dijon, sos: 300 g jak najmniejszych pieczarek, 100 - 150 ml bulionu rosołowego, 100 g śmietanki 30%, 50 g startego sera żółtego, 1 łyżka sosu Worcester, sos sojowy do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy,   bułka tarta(...)mielony do smaku. Przygotowanie: Babka: Kurczaka dzielimy na porcję, z piersi i udek ściągamy skórę, mięso myjemy i gotujemy na nim ulubiony rosół. Ugotowanego i ostudzonego kurczaka oddzielamy od kości i skóry, kroimy drobno, będziemy potrzebować ok. 400 g czystego mięsa. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy

Moniki Smakołyki
Sznycel schabowy po myśliwsku 111

myśliwsku Składniki: Kotlety: schab bez kości: 5 kotletów jajko: 2 szt. mąka pszenna bułka tarta sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia ( ew. smalec) Sos: pieczarki: 300 g boczek wędzony: 100 -150 g cebula: 1 szt. koncentrat pomidorowy: 1 łyżka śmietana kremówka: 1-2 łyżki papryka słodka: 1 łyżka bulion warzywny lub woda: 125 ml sól

Kuchnia Na Wypasie
Kurczak gotowany na patelni: 3 szybkie przepisy, tytanowa patelnia Woll 97

duże piersi z kurczaka (bez kości i skóry), przekrojone poziomo wzdłuż na pół mąka do panierowania 4 łyżeczki startego parmezanu 1 łyżeczka czosnku mielonego sól i pieprz sos: 3 łyżki oliwy 3 łyżki masła 1 niewielka cebula, drobno posiekana 1 główka czosnku, ząbki obrane (można posiekać, sos będzie bardziej czosnkowy) 300ml bulionu drobiowego 3-4 goździki 200ml śmietanki

Moja Książka Kucharska
Kurczak z cytrynowym ryżem 168

skórę i kości zostawić) marynata: skórka otarta z  1 - 2 cytryny 4 łyżki soku z cytryny  1 łyżka suszonego oregano 4- 6 ząbków czosnku, roztarte 1/2 łyżeczki soli ryż 1 szklanka długoziarnistego ryżu  2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała cebula,  pokrojona w drobną  kostkę 1 i 1/2 szklanki bulionu z kurczaka

Stare Gary
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 249

minut + marynowanie gęsi + chłodzenie kremuPorcje: 4SkładnikiKrem batatowy:1 duży batat (ok. 600 g),100 g świeżego szpinaku baby,Garść młodych listków krwawnika,1 duża pigwa,300 ml jasnego bulionu drobiowego,150 ml białego wytrawnego wina,100 ml cydru lubelskiego,100 ml płynnej śmietany 18%,4 łyżki miodu akacjowego,Soki i skórka otarta z połowy cytryny,2 łyżki masła(...)pieprz Cayenne i sól,Łyżeczka oliwy do nasmarowania kokilek,Do przybrania płatki nagietka, krwawnik, macierzanka cytrynowa, listki młodej botwinki, granat, rzodkiewka itp.Carpaccio z gęsi owsianej:Pierś gęsi, podwójna bez kości,3 łyżki tłuszczu wytopionego z kaczki,4 plastry prosciutto,50 ml cydru lubelskiego,3 ząbki czosnku, Gałązki macierzanki cytrynowej.Marynata: 2 łyżki soli i 2 łyżki brązowego cukru.PrzygotowanieGęś umyć

SzczyptaSmaQ
Bigos z sherry luksusowy 224

karkówki ½ kg wołowiny z kością 4 śląskie 2 cebule 30 g suszonych grzybów 1 czosnek solo 1½ łyżki suszonego majeranku 1 łyżka suszonego rozmarynu 3 duże liście laurowe 5 ziaren angielskiego ziela 6 nasion jałowca 2 łyżeczki czarnego pieprzu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 ½ łyżki soli lub wedle smaku 50 ml pomidorowego przecieru bulion z mięsa do rozrzedzenia 75 ml wytrawnej

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania