porcji 600 g wieprzowej łopatki bez kości 1 łyżka kurkumy 2 łyżki olej 1 cebula 1 czosnek solo 3 suszone limonki 1 czubata łyżka pomidorowego przecieru 100 g żółtej soczewicy 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego 1 łyżeczka garam masala ¼ łyżeczki sól do smaku 4 ziemniaki olej do smażenia 1 l bulionu z kurczaka Pozbaw mięso błon i pokrój
codojedzeniaudźca z sarny bez kości 6 łyżek smalcu gęsiego 50 ml oliwy truflowej sól,pieprz grubo mielone S os: garść najlepiej świeżej jagody z drzewa jałowca może być suszona ale karmelizowana . (wykluczamy wysuszony owoc jałowca ,gdy nie mamy dostępu do takiego produktu możemy zastąpić zwykła jagodą ,borówką 100 ml bulionu drobiowego 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę
Viola cooks with passionpiersi kaczki (bez skóry i kości) 1 ząbek czosnku 300 g zielonych szparagów (cienkich) 6 plastrów świeżego średniego ananasa (można częściowo zastąpić pędami bambusa) 1 papryka chili 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki zielonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 łodyga trawy cytrynowej 1 łyżka sosu rybnego 100 ml bulionu drobiowego sok z limonki 1 łyżeczka brązowego cukru
Pełny talerzsmaku, szczypta cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, szczypta suszonego cząbru, 2 duże jajka, 1 kopiasta łyżeczka musztardy Dijon, sos: 300 g jak najmniejszych pieczarek, 100 - 150 ml bulionu rosołowego, 100 g śmietanki 30%, 50 g startego sera żółtego, 1 łyżka sosu Worcester, sos sojowy do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta(...)mielony do smaku. Przygotowanie: Babka: Kurczaka dzielimy na porcję, z piersi i udek ściągamy skórę, mięso myjemy i gotujemy na nim ulubiony rosół. Ugotowanego i ostudzonego kurczaka oddzielamy od kości i skóry, kroimy drobno, będziemy potrzebować ok. 400 g czystego mięsa. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy
Moniki Smakołykimyśliwsku Składniki: Kotlety: schab bez kości: 5 kotletów jajko: 2 szt. mąka pszenna bułka tarta sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia ( ew. smalec) Sos: pieczarki: 300 g boczek wędzony: 100 -150 g cebula: 1 szt. koncentrat pomidorowy: 1 łyżka śmietana kremówka: 1-2 łyżki papryka słodka: 1 łyżka bulion warzywny lub woda: 125 ml sól
Kuchnia Na Wypasieduże piersi z kurczaka (bez kości i skóry), przekrojone poziomo wzdłuż na pół mąka do panierowania 4 łyżeczki startego parmezanu 1 łyżeczka czosnku mielonego sól i pieprz sos: 3 łyżki oliwy 3 łyżki masła 1 niewielka cebula, drobno posiekana 1 główka czosnku, ząbki obrane (można posiekać, sos będzie bardziej czosnkowy) 300ml bulionu drobiowego 3-4 goździki 200ml śmietanki
Moja Książka Kucharskaskórę i kości zostawić) marynata: skórka otarta z 1 - 2 cytryny 4 łyżki soku z cytryny 1 łyżka suszonego oregano 4- 6 ząbków czosnku, roztarte 1/2 łyżeczki soli ryż 1 szklanka długoziarnistego ryżu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę 1 i 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
Stare Garyminut + marynowanie gęsi + chłodzenie kremuPorcje: 4SkładnikiKrem batatowy:1 duży batat (ok. 600 g),100 g świeżego szpinaku baby,Garść młodych listków krwawnika,1 duża pigwa,300 ml jasnego bulionu drobiowego,150 ml białego wytrawnego wina,100 ml cydru lubelskiego,100 ml płynnej śmietany 18%,4 łyżki miodu akacjowego,Soki i skórka otarta z połowy cytryny,2 łyżki masła(...)pieprz Cayenne i sól,Łyżeczka oliwy do nasmarowania kokilek,Do przybrania płatki nagietka, krwawnik, macierzanka cytrynowa, listki młodej botwinki, granat, rzodkiewka itp.Carpaccio z gęsi owsianej:Pierś gęsi, podwójna bez kości,3 łyżki tłuszczu wytopionego z kaczki,4 plastry prosciutto,50 ml cydru lubelskiego,3 ząbki czosnku, Gałązki macierzanki cytrynowej.Marynata: 2 łyżki soli i 2 łyżki brązowego cukru.PrzygotowanieGęś umyć
SzczyptaSmaQkarkówki ½ kg wołowiny z kością 4 śląskie 2 cebule 30 g suszonych grzybów 1 czosnek solo 1½ łyżki suszonego majeranku 1 łyżka suszonego rozmarynu 3 duże liście laurowe 5 ziaren angielskiego ziela 6 nasion jałowca 2 łyżeczki czarnego pieprzu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 ½ łyżki soli lub wedle smaku 50 ml pomidorowego przecieru bulion z mięsa do rozrzedzenia 75 ml wytrawnej
codojedzeniakurczaka (warzywa i kości odrzucamy). Teraz w garnku rozgrzewamy masło, dodajemy do niego drobno posiekana cebulę i lekko ją szklimy. Do zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojonego w krążki pora, selera, pietruszkę i marchew pokrojone w kostkę ( lub w zapałki). Całość przesmażamy przez 2-3 minuty, a następnie zalewamy drobiowym bulionem. Zagotowujemy i dodajemy pokrojone
Miód i pieprzwywaru warzywnego lub z kości Mięso obsypujemy przyprawami i dokładnie te przyprawy wcieramy. Jak Madzia mi powiedziała: "No wcieraj tak jakbyś cycka masował!" Więc panowie będą wiedzieć jak wcierać. Następnie zawijamy ciasno w folię i chowamy na minimum 2 dni do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso do szklanego lub ceramicznego naczynia, zalewamy bulionem (my zrobiliśmy z naszej domowej
Marder&Marder Manufacturezachować. Mięso obrać z kości i pokroić na niewielkie kawałki. Jajka obrać, pokroić na plasterki. Marchewkę również pokroić w plasterki. Naczynia, w których będą przygotowywane galarety opłukać zimną wodą. Na dnie układać po plasterku jajka, następnie wkoło kukurydzę oraz marchewkę. Na końcu dołożyć mięso z kurczaka. Jeśli ktoś lubi może dodać także groszek. Bulion, pozostały po gotowaniu mięsa zagotować
My simple kitchensól,pieprz woda Na żeberkach ugotować bulion. Żeberka zalać ok 3 l wody i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać cebulę, listki laurowe oraz sól i pieprz do smaku, gotować aż żeberka będą miękkie. Ugotowane żeberka wyłowić z bulionu i odłożyć. Kapustę kiszoną przepłukać 1 lub 2 razy jeśli jest bardzo kwaśna. Kapustę wrzucić do bulionu, dodać majeranek i gotować do miękkości(...)miękka dodać odcedzone ugotowane ziemniaki. Gdyby zupa była za bardzo gęsta należy dolać nieco gorącej przegotowanej wody. Ugotowane żeberka pokroić na mniejsze kawałki z kostką lub obrać całkowicie z kości i podzielić na małe kawałeczki, dodać do kapuśniaku. Zupkę można podawać
Monia miesza i gotujedawne dni...i właśnie to danie przywołuje mi na myśl minioną, zupełnie inną epokę. Galaretka niegdyś częściej przyrządzana była z nóżek wieprzowych, golonek - bardzo długo i powoli gotowanych. Kości były tak wygotowane, że wywar z nich był wręcz kleisty. Żadnej żelatyny nie trzeba było dodawać. Tak pamiętam z domu rodzinnego. Taką galaretkę można przygotować z okazji różnych(...)marchewki 1 por (biała część) kawałek selera 1/2 pęczka natki pietruszki po kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela 2 liście laurowe sól i pieprz do smaku 1 kostka bulionu drobiowego (ewentualnie) 2 ząbki czosnku 2 łyżki żelatyny spożywczej dodatkowo do każdej salaterki lub foremki na galaretkę : jajka na twardo, pokrojone w plasterki (po jednym plasterku do każdej) zielony groszek
Moja Książka Kucharskaporcje): wołowina bez kości 800 g cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki sól pieprz oregano kostka warzywna 1/2 szklanki śmietany 12% mąka Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę i obtoczyć w mące. Pokroić drobno cebulę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę i mięso. Rozpuścić kostkę warzywną w 750 ml wody. Zalać bulionem podsmażone mięso z cebulą, które
Karola gotujestaram się wyznawać tą prostą zasadę i właśnie w taki sposób powstała... Pikantna zupa wielowarzywna na żeberku przepis na duży, całorodzinny garnek Potrzebujemy: ok. 250 żeberka wieprzowego z kością 100 g rolady boczkowej lub parzonego, wieprzowego boczku w plastrach mix mrożonych warzyw (u mnie marchewka, pietruszka i por) ok. 250-300 g pieczarek 3 łodygi selera naciowego 1 spora kalarepa(...)łatwo odchodzące od kości. Może to zająć od 1,5 do nawet 2 godz. Jeśli robimy to na dzień przed gotowaniem zupy, wyłączamy ogień, a mięso zostawiamy w środku. Możemy natomiast wyjąć wszystkie ziarenka i liście laurowe, by później nie przeszkadzały w zupie (najłatwiej wywar po prostu przecedzić przez gęste sitko).Następnego dnia bulion stawiamy na mały ogień
Ratunku obiadporcje schabu z kością sól pieprz pieprz ziołowy 1-2 łyżeczki miodu szczypta suszonego hyzopu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy szczypta chili smalec do smażenia Schab posypać przyprawami , skropić oliwą i octem balsamicznym. Odstawić na ok godzinę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć z obu stron schab, włożyć do garnka, podlać wodą lub bulionem i dusić
Gotowanie jest łatwe