marokańska zupa, gęsta od różnych strączków, słodka od pomidorów i kusząca aromatem korzennych przypraw. Taki idealny jednodaniowy posiłek - treściwy, pożywny i bardzo zdrowy. Tradycyjną harirę przygotowuje się na baranich kościach i mięsie, ja jednak przedstawię Wam szybką wersję wegetariańską. W Maroku harirę gotuje się w okresie Ramadanu i jada po zachodzie słońca - pozwala zaspokoić pierwszy głód i sprzyja regeneracji(...)zupy o nieco innym zestawie aromatycznych przypraw. Harira smakuje jeszcze lepiej następnego dnia, gdy smaki się przegryzą. Może jednak wtedy nieco zgęstnieć, rozrzedzicie ją wtedy odrobiną wody lub bulionu. Nie zapomnijcie o dodaniu na samym końcu soku z cytryny lub limonki, który świetnie ożywia ciężki od korzennych przypraw aromat zupy. Możecie dodać do niej także ugotowanego makaronu, ryżu
Chilli Czosnek i Oliwawołowiny bez kości ( udziec, antrykot ) 20 dag boczku wędzonego, surowego 3 ogórki kiszone 2 cebule 3 kromki razowego chleba ostra musztarda 2 ząbki czosnku liść laurowy, ziele angielskie olej rzepakowy sól i pieprz Mieso kroimy w poprzek włókien na plastry o grubości ok 1 cm. Plastry wołowiny układamy na desce, przykrywamy folia spożywcza i rozbijamy cienko tłuczkiem(...)nitką. Na patelni rozgrzewamy olej. Zrazy z każdej strony obsmażyc do zrumienienia, zaczynając tak aby część zlepienia była na spodzie. Obsmażone zrazy układamy ciasno w garnku, zalewamy wodą lub bulionem do przykrycia mięsa. Dodajemy 2 x zielę angielskie, listek laurowy i plasterki czosnku. Na patelni podsmażamy pozostałą cebule i dodajemy do garka. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu do miękkosci
Atlas Smakówbabcie, nieco zapomniany przez mamy, albo co gorsza zastępowany chemicznymi kostkami i proszkami – rosół – najlepsze i najtańsze lekarstwo, suplement diety i nawet kuracja odmładzająca . Rosół, zwany czasem bulionem, doskonale rozgrzewa, obniża ciśnienie krwi, poprawia humor i zwalcza depresję . Południowoafrykańskie przysłowie, które mówi, że dobry rosół wskrzesi martwych , nie jest zbyt dalekie od prawdy. Rosół naprawdę ma wiele zalet(...)gładką skórę. zwalcza ból stawów – dzięki glukozaminie, siarczanowi chondroityny, mnóstwie minerałów i innym składnikom, rosół powoduje regenerację naszych stawów i wzrost chrząstek, przez co leczy ich bóle. mocne kości – wapń, fosfor, magnez i potas to tylko niektóre z minerałów dostępnych w obfitości w rosole, dzięki którym nasze ciała wytwarzają zdrowe i silne kości. tani i zdrowy
PaleoSMAKprzez mamy nieco zapomniany albo co gorsza zastępowany chemicznymi kostkami i proszkami – rosół – najlepsze i najtańsze lekarstwo, suplement diety i nawet kuracja odmładzająca . Rosół, zwany czasem bulionem, doskonale rozgrzewa, obniża ciśnienie krwi, poprawia humor i zwalcza depresję . Południowoafrykańskie przysłowie, które mówi, że dobry rosół wskrzesi martwych , nie jest zbyt dalekie od prawdy. Rosół naprawdę ma wiele zalet : uzdrawia(...)gładką skórę. zwalcza ból stawów – dzięki glukozaminie, siarczanowi chondroityny, mnóstwie minerałów i innym składnikom, rosół powoduje regenerację naszych stawów i wzrost chrząstek, przez co leczy ich bóle. mocne kości – wapń, fosfor, magnez i potas to tylko niektóre z minerałów dostępnych w rosole, dzięki którym nasze ciała wytwarzają zdrowe i silne kości. tani i zdrowy – rosół
PaleoSMAKWymagają nieco pracy i czasu, dlatego zawsze warto zrobić ich więcej niż na jeden obiadskładniki:ok 1 kg wołowiny bez kości ( zrazowa)kawałek słoniny2-3 kiszone ogórkicebula do zrazów i do pieczeniamusztardapieprz, sólmąka do obsypaniabulion, kieliszek czerwonego, wytrawnego wina (opcjonalnie), parę ząbków czosnku, zioła - tymianek, szałwiaprzygotowanie:Umyte mięso oczyszczone z błon pokroić w poprzek włókien(...)tłuszczu. Przełożyć do naczynia w którym będziemy zrazy piekli. Patelnię z pozostałym po smażeniu tłuszczem podlać winem, drewnianą łyżką zeskrobać resztki. Przelać do garnka ze zrazami. Podlać szklanką bulionu, dodać czosnek, zioła, można dołożyć trochę cebuli, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na ok 2 godziny, w razie potrzeby podlewając bulionemJeżeli pieczemy w garnku rzymskim, bulionu
Stare Garypotrawa mieszkańców północnoamerykańskiej Luizjany, jednocząca ze sobą wiele kultur i wiele smaków. Gumbo to silnie przyprawiona mieszanka kilku odmian mięsa lub owoców morza z wybranymi warzywami i przyprawami, w bulionie zagęszczonym specjalną, bardzo ciemną i długo gotowaną zasmażką. W konsystencji można je uplasować gdzieś między gulaszem a gęstą zupą. Mięsem w gumbo są np. kurczak, kaczka, wiewiórka, królik(...)przekrojone na pół marchew i pietruszkę, łyżeczkę suszonego tymianku, łyżeczkę soli. Ugotujcie powoli lekki rosół, do miękkości mięsa, około 2 godzin. Ugotowanego kurczaka pozbawcie skórki, ogołoćcie z mięsa. Kości i warzywa z rosołu – poza marchewką – wyrzućcie. Marchewkę pokrójcie w półplasterki. Odłóżcie na bok razem z mięsem. W rosole dodatkowo rozpuście wybraną kostkę bulionową. Odlejcie 1,2l rosołu, resztę można
Karo in the KitchenPrzepis na zupę pomidorową na bulionie z kaczki z pomidorami z puszki i makaronem. Polecam, jest przepyszna. Składniki: kaczka (dałam dwa skrzydełka i szyjkę) 3 marchewki pietruszka kawałek pora cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół puszki pomidorów 2 łyżki śmietany 18% 3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz makaron nitki Przygotowanie Kaczkę (może być również porcja(...)rosół przecedzamy. Surową marchewkę ścieramy na tarce i podsmażamy na maśle. Dodajemy do rosołu. Można również dodać marchewki z rosołu, pokrojone w kostkę i mięso obrane ze skór i kości. Dodajemy zmiksowane pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotujemy kilka minut, przyprawiamy do smaku. Wyłączamy palnik, dodajemy śmietanę wymieszaną wcześniej z 3 łyżkami zupy i mieszamy. Zupę podajemy z ugotowanym osobno
e-PrzepisyKulinarnepasztety. Można je jeść na ostro z musztardą lub chrzanem, albo na słodko, na przykład z konfiturą z cebuli. Sama jednak nie próbowałam ich robić. Do teraz. Przy robieniu bulionów lub zup zawsze starałam się wymyślić co zrobić z ugotowanym mięsem. Sama nie wiem, czemu nie wpadłam na to wcześniej. Pasztet! Można w nim wykorzystać inne ugotowane warzywa i uzupełniać(...)seleraszklanka ugotowanej czerwonej ciecierzycy (100g)50g bułki tartej2 jajkaszklanka suszonej żurawiny1 ziarnko ziela angielskiego2 listki laurowesól i pieprzoliwa do wysmarowania formybułka do wyspania formySposób przygotowania:Mięso kurczaka oddzielamy od kości. Wszystkie składniki oprócz żurawiny, jajek i bułki tartej mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Można w tym momencie, przed dodaniem jajek, spróbować masy, żeby sprawdzić
W kuchni wieczorembulion. Ale pochwaliłaby za gospodarność. Ale wywar z pieczonej kury ma naprawdę zaskakująco dobry smak! Smak Twojego bulionu będzie oczywiście uzależniony od przypraw,których użyliście przy pieczeniu kurczaka, nie martwcie się więc,że resztki z kurczaka są przesiąknięte przyprawami z marynaty. Na pierwszy raz warto jednak doprawić pieczyste bezpiecznymi, ulubionymi przyprawami by nie przeszkadzały Wam w bulionie. Nie trzeba(...)gazowym. Dodaj do garnka z rosołem. 6. Gotuj około godziny. 7. Dopraw sosem sojowym i w miarę potrzeby solą i pieprzem 8. Gotowy wywar przecedź przez sito lub gazę. Kości wyrzuć. Warzywa dodaj do talerzy, zrób sałatkę, pasztet. 9. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. lanymi kluskami bądź makaronem. 9. Jeśli to ma być makaron - użyj nitek by uniknąć marudzenia
U FiolkiJest jednak rzecz która przykula moja uwagę surowe skrzydła czy udka gotowe w 10-15 min moim zdaniem to się nie uda , jeśli są grube będą surowe przy kości. 10 czy 15 ??? Przecież to 5 minut smażenia dodatkowego na głębokim tłuszczu Niektórzy blogerzy wsadzają po usmażeniu jeszcze do piekarnika ale juz sprzedaje wam swój prosty patent. Używamy(...)Odcinamy "lotki" (czyli obojczyki) Gotujemy tak jak zawsze na bulion/zupę. Dzięki tej metodzie szybciej usmażymy je w oleju i pozbawimy skrzydełek tłuszczu bo znaczna jego część zostanie w bulionie ;-) To nie są Hot Wings-y wersji Fit! bo będziemy smażyc ,ale zawsze to juz coś. Ostudzone skrzydła przekrajmy na dwie części. Robimy marynatę : sól,pieprz cayenne,papryka i pieprz
Viola cooks with passionbulion. Ale pochwaliłaby za gospodarność. Ale wywar z pieczonej kury ma naprawdę zaskakująco dobry smak! Smak Twojego bulionu będzie oczywiście uzależniony od przypraw,których użyliście przy pieczeniu kurczaka, nie martwcie się więc,że resztki z kurczaka są przesiąknięte przyprawami z marynaty. Na pierwszy raz warto jednak doprawić pieczyste bezpiecznymi, ulubionymi przyprawami by nie przeszkadzały Wam w bulionie. Nie trzeba(...)gazowym. Dodaj do garnka z rosołem. 6. Gotuj około godziny. 7. Dopraw sosem sojowym i w miarę potrzeby solą i pieprzem 8. Gotowy wywar przecedź przez sito lub gazę. Kości wyrzuć. Warzywa dodaj do talerzy, zrób sałatkę, pasztet. 9. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. lanymi kluskami bądź makaronem. 9. Jeśli to ma być makaron - użyj nitek by uniknąć marudzenia
Fiolka w kuchniszklanki oliwy z oliwek1/3 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego¾ szklanki liści świeżej mięty¼ szklanki czerwonego wytrawnego winasok z jednej cytryny3 łyżki świeżego rozmarynu1 duża szalotka (grubo posiekana)5 dużych liści szałwii4 wyciśnięte ząbki czosnku2 łyżki sosu Worcestershire2 łyżeczki soli2 łyżeczki brązowego cukru1 łyżeczka czarnego pieprzu½ łyżeczki kolendry½ łyżeczki mielonego ziela angielskiegosos do nacierania1 szklanka bulionu warzywnego lub wołowego¼ szklanki przygotowanej(...)ładnie go przypalić na zewnątrz a następnie zakończyć pieczenie w niższej temperaturze, tak żeby pozostał soczysty. Czas przygotowania: 15 minut; Czas grillowania: 100 minut; Składniki: 1 udziec jagnięcy bez kości 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki soli koszernej2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzuPrzygotowanie: Na około 40 minut przed
naRuszcieSKŁADNIKI : 6-8 kotletów schabowych bez kości 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 mała czerstwa bułka 3 ogórki kiszone lub małosolne, przekrojone wzdłuż 1 mały słoik papryki konserwowej sól, pieprz, słodka papryka do smaku 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 liść laurowy, 2 ziela angielski, kilka kulek pieprzu odrobina majeranku do smaku 1 łyżka posiekanej natki(...)roladki z każdej strony aż się porządnie zarumienią. Kiedy są już podpieczone, układamy je jedna obok drugiej, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Wlewamy 250 ml bulionu, przykrywamy i prużymy około 20-30 minut. Roladki są już gotowe, wyciągamy je i studzimy a na patelnię wlewamy ponownie 200 ml wody, doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem
Kulinarne Fantazje Mariolimangan i miedź. Jest doskonałym źródłem magnezu (70% więcej niż żyto) Obecność manganu wpływa na skuteczne spożytkowanie węglowodanów. Mangan działa też korzystnie na regenerację i zdrowie kości. Jest bogata w witaminy z grupy B, fosfor, potas, cynk i błonnik. Nie zawiera glutenu, dlatego nadaje się dla osób nietolerujących produkty zbożowe. Jest więc idealnym pokarmem(...)sitka. Przelewałam i płukałam je pod czystą, bieżącą wodą. Ponownie przełożyłam je do garnka i zalałam 3 szklankami wody. Posoliłam do smaku. Można użyć zamiast wody bulionu. Przykryłam i doprowadziłam wodę do wrzenia. Zmniejszyłam ogień na bardzo mały. Gotowałam ziarna około 15 minut. Gdy woda wyparowała, ale ziarna były jeszcze mokre, zakręciłam gaz i nie zdejmując
potrawyregionalnewłasnych upodobań smakowych :) Przepis znalazłam na tym blogu ( klik ) i zgodnie z sugestią autorki zrezygnowałam ze śmietany. Porcja dla 4-5 głodnych osób ;) Składniki: ok 1 kg karkówki bez kości ( u mnie wyszło 10 mniejszych kawałków) 500 g pieczarek 1 duża czerwona papryka 4 cebule (dałam dwie czerwone i dwie białe) przyprawa do karkówki* sól, pieprz, majeranek. słodka papryka(...)będą lekko miękkie. W naczyniu żaroodpornym wykładamy na spód połowę pieczarek. Na to układamy podsmażone mięso i przykrywamy cebulą z papryką. Na wierzch kładziemy resztę pieczarek. Wierzch polewamy bulionem (około pół szklanki). Jeśli ktoś ma ochotę może w tym momencie posypać wierzch dania startym żółtym serem :) Mięsko wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy 45 minut
My simple kitchen