Przenoszę te smaki i świetnie sobie radzę. Smakują każdemu, chętnie sięgamy po kolejny talerz gorącej domowej zupy. Zupę pomidorową przygotowuję na wywarze mięsno - warzywnym. Klasyczna włoszczyzna, mięso z kością - wołowina, porcja rosołowa z drobiu, chuda wieprzowina. Moja pomidorowa tworzy się na kilka sposobów: - dodaję passatę pomidorową, - koncentrat pomidorowy - wersja mojej Babci, kolor zupy wspaniały z dodatkiem śmietany, - zmiksowane pomidory(...)wywaru mięsnego i połączenia wszystkich smaków. Mięso można zmielić i wykorzystać jako farsz do pierogów, krokietów lub dodatek do pasztetu. Pycha! Składniki: 300 g mięsa z kością - wołowina lub porcja rosołowa, może być mix mięsa 1,5 l wody włoszczyzna: 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek korzenia selera, 1/2 białej części pora, 1 cebula, trochę kapusty przyprawy: liść
Zasmakuj Kuchnicurry i chilli to przykład, że orientalne smaki często goszczą na naszym stole. Aby przygotować kurczaka wg tego przepisu wystarczy trochę fantazji w łączeniu przypraw. Należy też wyluzować z kości i ściągnąć skórę z 2 ćwiartek udek kurczaka i przygotować aromatyczną marynatę z 1 łyżeczki indyjskiego curry, 1 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczki ziaren kolendry (rozdrobnionych w moździerzu) , 1 łyżeczki(...)dodajemy 100 ml słodkiej śmietanki 30%, redukujemy sos na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Kurczaka na wschodnią nutę podałam z podsmażonym z cebulką ryżem, który następnie został ugotowany w bulionie. 1 posiekaną cebulkę szklimy na 1 łyżce oliwy, wrzucamy 200 g suchego ryżu, mieszamy aż ryż obklei się tłuszczem i cebulką, wlewamy 400 ml gorącego bulionu, gotujemy 10 minut, przykrywamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępuszka (400 g) mleczka kokosowego limonka Przepis zaczyna się od doprawienia kurczaka, który jest już wytrybowany, a tutaj łoppsi! Mój kurczak wciąż ma kości, co więcej nie wiem czy łatwo kupić pałki bez kości. No więc wzięłam się za trybowanie, co w efekcie wykorzystało całkowicie limit 15min. Gdy już mi się udało mogłam zacząć gotowanie Jamiem. Obtaczam mięso(...)wrzucam kostkę rosołową. Myję dynię i ścieram na tarce z grubymi oczkami (tutaj znowu Jamie przejmuje prowadzenie, ponieważ wrzuca całość do malaksera z nakładką tarki). Wrzucam dynię do wrzącego bulionu. Wyjmuję mój blender i wrzucam do niego: obrane ząbki czosnku, obrany imbir, chili, kurkumę, dymki (wcześniej odcinam przerośniętą bulwę), masło orzechowe, liście limonki kaffir (zamiast liści cała limonka), kolendra. Wlewam
Brzuszki Łakomczuszkizalegało postanowiłam zrobić akcja oczyszczanie lodówki. Składniki: 2,5 szklanki bulionu/wywaru rosołowego 600-800 g flaczków wołowych, ugotowanych i umytych. wołowa porcja rosołowa (najlepiej taka z kością, to doda dodatkowego smaku i aromatu naszej zupie) świeża młodziutka włoszczyzna: seler, marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek i kapusta włoska przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, majeranek, czerwona słodka i ostra(...)rozmrożonego bulionu/wywaru rosołowego który nam zalegał w zamrażarce i gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu, co jakiś czas zbierając szumowiny. Obraną i dokładnie umytą włoszczyznę dodajemy do bulionu i gotujemy około godziny. Później dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz – doprawiamy jak na dobry rosół. W międzyczasie płuczemy rozmrożone flaczki flaczki pod zimną wodą, a następnie gotujemy godzinę
ClauditteMissCookingzamiast boczku, lepszy będzie inny kawałek wieprza. Przepis pochodzi z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis. składnikiok 900 g chudego boczku, bez skóry i kości, umytego i osuszonego1 łyżeczka oliwy1 cebula, posiekana1 czerwona papryka , pozbawiona pestek, pokrojona w duże kawałki1 żółta papryka , pozbawiona pestek, pokrojona w duże kawałki375 g cukinii lub kabaczka, pokrojonej(...)rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażać, mieszając, przez 5 minut, aż zacznie się brązowić. Dodać papryki, cukinię, bakłażan i czosnek, smażyć kolejne 2 minuty, a następnie dodać pomidory, wino lub bulion. Mąkę kukurydzianą rozrobić z niewielką ilością wody na gładką pastę, dodać do warzyw. Dodać rozmaryn, doprawić solą i pieprzem, wymieszać , zagotować.Włożyć połowę warzyw do misy wolnowaru, na nich ułożyć
Stare GaryUsuwamy nadmiar tłuszczu oraz kuper. Wkładamy do garnka wypełnionego 5l wody, dodajemy czubatą łyżeczkę soli i zaczynamy powoli podgrzewać. Gdy woda będzie zbliżała się do wrzenia, powoli odszumowujemy jak bulion lub rosół . Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, albo przynajmniej nacinamy od strony liści, aby upewnić się, że jest zdrowa. Seler naciowy dzielimy na kilka kawałków. Pora(...)dodatkowy szum lub nadmiar tłuszczu jeśli się pojawią. Pod koniec dosalamy do smaku. Gotowy wywar powinien odstać przynajmniej kilka dodatkowych godzin. Z wywaru wyjmujemy mięso, z którego usuwamy skórę, kości i inne niepożądane fragmenty, a następnie dzielimy na małe, jednak nie nadmiernie drobne kawałki. Warzywa i przyprawy usuwamy całkowicie. Pozwalamy wywarowi odstać jeszcze kwadrans bez jakiegokolwiek mieszania, po czym
Kulinarna PokusaSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 1 główka kalafiora Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr(...)umyty kalafior podzielony na różyczki. Gotuje jeszcze 15 minut pod przykryciem i doprawiam do smaku. Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo przyprawą chilli i świeżym koperkiem. Składniki bulion drobiowy [woda, mięso kurze (0,2%)] sól tłuszcz palmowy cukier ekstrakt drożdżowy tłuszcz kurzy (2,0%) marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień) por (0,9%) substancje żelujące: guma ksantanowa
ClauditteMissCookingSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 250 g szpinaku świeżego 4 ząbki czosnku Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową(...)się wywaru dodaję umyty szpinak i czosnek. Gotuje jeszcze 10 minut i doprawiam do smaku. Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo przyprawą chilli i orzechami włoskimi. Składniki bulion drobiowy [woda, mięso kurze (0,2%)] sól tłuszcz palmowy cukier ekstrakt drożdżowy tłuszcz kurzy (2,0%) marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień) por (0,9%) substancje żelujące: guma ksantanowa
ClauditteMissCookingpaski) 1 kg kiszonej kapusty smalec do obsmażania sól, pieprz papryka w proszku- słodka 2 cebule 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 2 szklanki bulionu warzywnego/wody Wykonanie: żeberka pociąć na porcje, po 2 kostki w jednym kawałku. Natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Obsmażyć na rozgrzanym smalcu po kilka minut z obydwu stron, do zrumienienia. Zdjąć(...)podsmażonej cebuli, dodać listek laurowy, kulki ziela angielskiego, kminek i na koniec przykryć pozostałą kiszoną kapustą oraz podlać wodą. Dusić do miękkości około 2 godzin. Mięso powinno odchodzić od kości podawać z tłuczonymi ziemniakami. Przed podaniem posypać zieleniną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Idealny pomysł dla tych, którzy lubią pić sam bulion i zostaje im mięso z gotowanego rosołu Robię kilka wariantów takiej pasty bo to co można do niej dodać ogranicza tylko Wasza fantazja i makro np. orzechy, cebulkę, chili, paprykę, szczypiorek, jajka itp. Tutaj najprostsza i najszybsza wersja na bazie mięsa i serka Wspaniale komponuje się jako dodatek do keto bułek(...)serka śmietankowego lub tłustego twarogu 50 g śmietany 30% 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1-2 ząbki czosnku sól himalajska pieprz czarny mielony Mięso rosołowe oczyścić z kości i chrząstek a następnie zblendować. Oddzielić potrzebną część a resztę zamrozić lub zużyć np do krokietów, zapiekanki, kotletów itp. Do mięsa dodać serek, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, wyciśnięty czosnek. Całość wymieszać
Ola la LCHFśląskimi. Miękkie kawałeczki mięsa w aksamitnym acz wyrazistym sosie, doprawione cebulą, czosnkiem, papryką i aromatycznymi przyprawami. Całość dania uzupełnia subtelny smak czerwonego wina… Poezja :) Składniki: 1 kg wołowiny bez kości (np. udźca) 2 cebule 4 ząbki czosnku 10 ziaren czarnego pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki(...)pół-plasterki cebulę i smażymy jeszcze przez ok. 10 minut. Do mięsa i cebuli dodajemy posiekany czosnek i dokładnie mieszamy całość. Wołowinę wraz z dodatkami przekładamy do garnka z bulionem. Zalewamy winem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, obie papryki oraz pieprz. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby gulasz uzupełniamy wodą
MyCookBook.plidę. Idę i myślę.Patrząc pod nogi, kopię leżące kasztany. Boję się zmian, choć oczekuję zmiany. Do kalendarzowej jesieni jeszcze pozostało kilka dni, ale czuję już ją w kościach. Chłodne, a czasem przenikliwie zimne poranki i wieczory, słońce przeplatane z częstym zachmurzeniem czy deszczem, coraz częstsze odgłosy kukułek, wszechobecne czarne kruki. Liście z wolna zaczynają się złocić, a idąc chodnikiem(...)porcje 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 średni patison 1/2 dyni piżmowej 3-4 niewielkie ziemniaki 2 marchewki 1 duża cebula 1/2 szklanki białego wina 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 3 ziarenka pieprzu 1 płaska łyżka suszonego majeranku Ciecierzycę moczę przez noc, a następnie gotuję do miękkości. Warzywa obieram
W kuchni Karmel-itkifajny kawałek chudej wołowiny postanowiłam ugotować go i podać właśnie z sosem chrzanowym. Do tego domowe buraczki. Mmmm .... jakie to było dobre 😋❤ Składniki: ok 1,2kg wołowiny bez kości 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego liść laurowy ziele angielskie sól pieprz śmietana 18% chrzan 1 łyżka mąki Wykonanie: W garnku zagotowujemy lekko(...)gotowania) wyjmujemy je wraz z warzywami na talerzyk. Warzywa możemy wykorzystać np. do sałatki albo zblendować i wrzucić ponownie do sosu, a z wywaru przygotowujemy sos chrzanowy. Odlewamy szklankę bulionu, dodajemy do niego chrzan (ilość zależy od jego ostrości - po prostu do smaku), mąkę. Roztrzepujemy i wlewamy na wrzący bulion. Dodajemy zahartowaną wcześniej śmietanę, zagotowujemy i wyłączamy gaz. Mięso kroimy
Walijskie Pichceniecytrynom i oliwkom, przełamany świetnie tu pasującymi nutami anyżowymi kopru włoskiego. Jak zawsze w przypadku tażinów - mięso jest mięciutkie i łatwo odchodzi od kości. Danie wygląda rustykalnie - niedbale ułożone duże kawałki warzyw i mięso z kością przypominają mi wiejski gulasz. P.s. Zachęcam Was również do spróbowania innych marokańskich tażinów: tażinu wołowego z dynią(...)świeżej kolendry 2-3 małe kiszone cytryny lub 1 kiszona cytryna domowej roboty bez pestek, posiekana 80 g czarnych i zielonych oliwek, wydrylowanych spora szczypta szafranu 500 ml gorącego bulionu drobiowego (ja użyłam warzywnego) na marynatę: 1 czubata łyżeczka nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu (lub w proszku) 1 płaska łyżeczka mielonego kminu 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy
Chilli Czosnek i OliwaPopularna zupa klopsowa z mięsnymi kulkami ugotowana na wywarze w wersji „lajt”. Przyprawiona lubczykiem, gałką muszkatołową i majerankiem. Zapisz przepis Drukuj Składniki Zupa 500g mięsa drobiowego z kością (najlepiej grzbiety, szyje, skrzydła, itp.) 2 średnie / 4 małe marchewki (250g) 1 średnia cebula (150g) kawałek korzenia selera (150g) kawałek pora (100g) mały pęczek lubczyku (patrz zdjęcia) 2 liście laurowe kilka ziaren(...)będzie wygodniej. Do dużego garnka wlewamy 4 litry wody. Wkładamy mięso, dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli i zaczynami podgrzewać. Gdy woda zbliżać się będzie do wrzenia odszumowujemy jak bulion . Dodajemy marchewkę, seler, cebulę i pora oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz ziarnisty i lubczyk. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy powoli pod częściowym przykryciem przez 2 godziny
Kulinarna Pokusa