bulion z kości - 500 przepisów (strona:20/34)

Kremowe risotto z pałkami kurczaka 209

jego przygotowania użyłam pałeczek drobiowych, oczywiście można obrać wcześniej mięso od kości lub użyć fileta z kurczaka, ja natomiast tak lubię ;) Składniki: 4 pałki kurczaka 25 dag ryżu arborio 1 por 1 papryka podłużna o słodkim aromacie 2 łyżki masła 1 łyżka oleju ½ litra bulionu drobiowego lub troszkę wiecej –zależy jak będzie chłonął ryż 50 ml białego pół wytrawnego

Wanilia i Kardamon
Rustykalna tarta z kurczakiem 242

wedle smaku Nadzienie do tarty 400 g kurczaka, pieczonego i obranego z kości 100 g zielonej fasolki szparagowej 100 g żółtej fasolki szparagowej 2 dymki 2 łyżki karmelizowanej czerwonej cebuli 1 mała cukinia 1 mała puszka kukurydzy 1 łyżka oliwy 1 łyżka mąki 100 ml bulionu, u mnie z kurczaka 50 ml śmietanki szczypiorek i liście bazylii do dekoracji

codojedzenia
Ziołowy politechnik warszawski 152

oczywiście z pieczonymi ziemniaczkami. Ach. <3 1 politechnik (1kg schabu bez kości) 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka suszonej ciętej szałwii (np. kotanyi) 1 łyżka rozmarynu suszonego 1 płaska łyżka soli morskiej 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka bulionu mięsnego  2 łyżki mąki kukurydzianej Schab myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Curry z botwinką i kurczakiem 164

pęczek botwinki 2 łodygi selera naciowego 500 g podudzi z kurczaka (bez kości i skóry) 1 papryczka chili 1 cebula 3 ząbki czosnku 5 cm kawałek korzenia imbiru świeża kolendra sok z 1/2 limonki 3 łyżki oleju do smażenia 400 g mleczka kokosowego 2 szklanki bulionu Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania mięsa. Podudzia kroimy w kawałki. Na dużej patelni

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka z makaronem i kurczakiem 251

batawskiej, pekińskiej, maślanej, dowolnym mixem sałat lub mini sałaty rzymskiej z domowym ziołowym dressingiem. Składniki: 2 nieduże podwójne piersi z kurczaka lub kurczak upieczony (lub ugotowany w warzywnym bulionie) 2 szklanki bulionu drobiowego 5 dag masła masło do formy roztarty duży ząbek czosnku połowa puszki czerwonej fasoli 1/4 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki gęstej śmietany(...)tartego parmezanu 4 łyżki bułki tartej 40 dag makaronu penne Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 210 C. Nasmarować naczynie żaroodporne masłem. Jeśli w przepisie wykorzystujemy kurczaka to oddzielmy mięso od kości i kroimy na nieduże kawałki. Jeśli wykorzystujemy piersi to po ich umyciu i osuszeniu kroimy w kostkę i smażymy na oleju, dodajemy fasolę. Makaron ugotować w osolonej wodzie

Zasmakuj Kuchni
Marokańska zupa z kurczakiem, dynią, papryką i szpinakiem 237

kurkumy 750 ml bulionu warzywnego/z kurczaka lub wody posiekana natka pietruszki lub kolendra do podania Cebulę pokroić na cienkie półplasterki, seler na cienkie paseczki, papryki i dynię w około 1,5-cm kostkę (dynię hokkaido można pokroić wraz ze skórą, inne rodzaje dyni należy obrać), czosnek drobno posiekać. Nóżki kurczaka pozbawić skóry, mięso odkroić z kości i pokroić(...)minutę, często mieszając (ponownie, jeśli jest taka potrzeba dodać odrobinę wody). Dodać paprykę i dynię – wymieszać. Wlać bulion/wodę, posolić (zależnie od tego czy używana była woda, czy solony bulion), zagotować, po czym gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 20 minut. Dodać pomidory i gotować dalsze 20 minut. Zupę zdjąć z ognia, doprawić ewentualnie solą i pieprzem do smaku

Even Better Food
Diabelska zupa krem z czerwonej papryki- Paliwo Rakietowe 173

Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) czubata łyżka ususzonych papryczek chilli 8 czerwonych papryk 3 duże cebule 1 łyżeczka masła Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny(...)mój przepis na sos pieczeniowy, przyrządzany na pieczonych kościach, do którego dodaję smażoną cebulkę - efekt jest po prostu pyszny! Używam Bulionetki również jako glazury dla steków, nadając im w ten sposób piękny połysk i cudowny, głęboki aromat". ->  Marco Pierre White, ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr  Składniki bulion drobiowy [woda, mięso kurze (0,2%)] sól tłuszcz palmowy

ClauditteMissCooking
Golonki z indyka w piwie, z warzywami 162

powinno być miękkie i po niezbyt silnym szarpnięciu dobrze odchodzić od kości. Uduszone golonki wyjmujemy z wywaru na deskę i dajemy im przestygnąć na tyle, żeby dały się wziąć w rękę. Golonki obieramy ze skórki – skórkę wyrzucamy, była nam potrzebna tylko do wywaru. Obieramy mięso z kości – pomagamy sobie w tym nożem. Indyk ma bardzo dużo twardych ścięgien(...)nożem i widelcem może nastręczyć nie lada problemu.   Pozbywamy się kości, ścięgien i twardych powięzi mięśniowych (jasnych błon otaczających poszczególne mięśnie) a mięso kroimy w kawałki na jeden kęs. Wrzucamy z powrotem do piwnego rosołu, przed podaniem mocno podgrzewamy i sprawdzamy, czy nie trzeba bulionu jeszcze doprawić. Ja podaję golonki w takiej postaci – lekkiego piwnego ‘rosołu’ z warzywami

Karo in the Kitchen
Zupa ogonowa z wolnowaru 183

slow cook book" Heather Whinney składniki 500 - 600 g ogonów wołowych z kością, pokrojonych w grube plastry 1 czerwona cebula 2 x 400 g  pokrojonych pomidorów z puszki 4 - 6 ząbki czosnku 2 gwiazdki anyżu szczypta gałki muszkatołowej sól świeżo zmielony czarny pieprz ok 750 ml bulionu wołowego oliwa do smażenia przygotowanie Wolnowar (3,5 l) rozgrzać zgodnie

Stare Gary
Gulasz węgierski z ancho 234

gulasz węgierski! Ha, ha… Gulasz węgierski Składniki: 700 g wieprzowiny bez kości 4 plastry wędzonego boczku 1 suszone chili ancho 1 łyżeczka papryki w proszku ¼ łyżeczki mielonego kminku 10 perłowych cebulek lub 2 żółte cebule 1 czosnek solo 3 łyżki pomidorowego przecieru 300 ml mięsnego bulionu 2 papryki, czerwona i żółta sól i pieprz do smaku 2 łyżki

codojedzenia
Potrawka drobiowa z warzywami na ostro 175

patelnie  podsmażamy i dusimy je pod przykryciem ( koło 30 minut) Zalewamy bulionem ( dodałam rosół z poprzedniego dnia) tak 1.1/2 litra Dodajemy sól i pieprz oraz papryczkę piri piri ( będzie ostro). Sos mamy gotowy po 1 godzinie . Przygotowanie mięska: Udka z kurczaka myjemy i wycinamy kości. Mięsko kroimy drobno, doprawiamy papryką słodką i ostrą . Dodajemy sól i pieprz

Różowa kuchnia
Kotleciki mięsno gryczane z sosem pieczarkowo koperkowym 185

świeżego tymianku, 2 małe jajka, 4 -5 łyżek mąki pszennej, bułka tarta, 0,5 kg pieczarek, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 2 ząbki czosnku ze skórką, 0,5 bulionu z gotowanego mięsa, 100 ml śmietany 30%, 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego, pęczek świeżego koperku, pieprz czarny mielony do smaku, sól do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Sos pieczarkowy(...)pieprzem do smaku. Ważne jest żeby solić na sam koniec, ponieważ dodaliśmy bulionu i sosu sojowego. Jeśli wcześniej byśmy posolili i później dodali sosu sojowego, okazało by się, że sos może być zasłony. Kotleciki gryczane z mięsem: Kaszę gotujemy do miękkości, studzimy. Ugotowaną golonkę oddzielamy od kości i kroimy bardzo drobno (można zmiksować lub jak ktoś woli zmielić). Marchew

Moniki Smakołyki
Udziec indyczy duszony z warzywami 154

soczysty! Do tego delikatny i mało wymagający. 1 spory udziec indyczy bez kości 4 ząbki czosnku 3 łyżki majeranku 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju rzepakowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 nieduży por 2 małe cebulki 3 szklanki bulionu drobiowego Mięso przekrawamy równomiernie na płat. Majeranek, sok z cytryny, olej rzepakowy

Kuchenna Kontrrewolucya
Gulasz z dzika z piwem i grzybami 228

prostu do duszenia. Składniki na 4 porcje: 1 kg mięsa dzika bez kości (np. łopatki) 3 cebule 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżka mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 czubata łyżka smalcu 6 ziaren jałowca 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu czarnego 3-4 szklanki bulionu lub wody 2 łodygi selera naciowego 500 g grzybów leśnych (mogą być

Pełny talerz
Żeberka w pieprzu mielonym 172

Pikantne, odchodzące od kości mięsko, pieczone w sosie własnym i warzywach . Na 6-8 porcji: - 2 kilo żeberek wieprzowych do pieczenia - 2 marchewki - 1 pietrucha - kawałek selera - koncentrat pomidorowy - mały słoiczek - 2 szklanki białego wina wytrawnego lub bulionu - 5 liści laurowych, sól do smaku - pieprz czarny grubo zmielony 4 łyżki - olej do smażenia - 4 średnie cebule - 1 główka czosnku

Pasje Jolki

Proponowane wyszukiwania