bulion z kości - 500 przepisów (strona:20/34)

Udziec jagnięcy w ziołowej kruszonce z sosem śliwkowym 151

kupiliśmy nie wychodząc z domu w sklepie internetowym Frisco.pl , wygodna alternatywa nie tylko dla weekendowego i przedświątecznego stania w kolejkach :)  Czas przygotowania: 130 minut Składniki: udziec jagnięcy bez kości ok. 1,5 kg, 5 ząbków czosnku, 4 gałązki rozmarynu, 4 gałązki tymianku, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz. Panierka: 200 g białego pieczywa, garść natki pietruszki, skórka otarta(...)bulionu drobiowego lub warzywnego, 3 łyżki posiekanej czerwonej cebuli, 6 suszonych śliwek kalifornijskich, 2 łyżki tłuszczu z pieczenia, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka miodu, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Oczyść mięso z błon. Zrób nacięcia czubkiem noża, w nacięcia włóż plastry czosnku. Mięso natrzyj solą i pieprzem, skrop oliwą. W rozcięciu po kości umieść rozmaryn

SzczyptaSmaQ
Perliczka faszerowana pęczakiem 105

jagód jałowca, nadzienie: 300g mięsa z perliczki (najlepiej nogi), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 100 ml brandy, 200 ml pęczaku, 5 jagód jałowca, łyżka listków świeżego tymianku, 500 ml bulionu drobiowego, cukier, sól, tłuszcz do smażenia (gęsi),   tymianek,  główka czosnku Perliczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Perliczkę można(...)mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć

królestwo garów
Królik po myśliwsku 148

dokonuję nacięcia na grzbiecie po obu stronach kręgosłupa i oddzielam mięso od kości grzbietu i żeber. Nie jest to trudne i wymaga tylko minimalnej wprawy. A to co pozostanie nam po oddzieleniu mięsa wcale nie musi się zmarnować – będzie doskonałą podstawą pod zupę czy mięsny bulion. Królik po myśliwsku 2016-03-14 00:30:19 Chudy i delikatny królik

Kulinarna Pokusa
Kremowe risotto z pałkami kurczaka 200

jego przygotowania użyłam pałeczek drobiowych, oczywiście można obrać wcześniej mięso od kości lub użyć fileta z kurczaka, ja natomiast tak lubię ;) Składniki: 4 pałki kurczaka 25 dag ryżu arborio 1 por 1 papryka podłużna o słodkim aromacie 2 łyżki masła 1 łyżka oleju ½ litra bulionu drobiowego lub troszkę wiecej –zależy jak będzie chłonął ryż 50 ml białego pół wytrawnego

Wanilia i Kardamon
Rustykalna tarta z kurczakiem 229

wedle smaku Nadzienie do tarty 400 g kurczaka, pieczonego i obranego z kości 100 g zielonej fasolki szparagowej 100 g żółtej fasolki szparagowej 2 dymki 2 łyżki karmelizowanej czerwonej cebuli 1 mała cukinia 1 mała puszka kukurydzy 1 łyżka oliwy 1 łyżka mąki 100 ml bulionu, u mnie z kurczaka 50 ml śmietanki szczypiorek i liście bazylii do dekoracji

codojedzenia
Ziołowy politechnik warszawski 144

oczywiście z pieczonymi ziemniaczkami. Ach. <3 1 politechnik (1kg schabu bez kości) 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka suszonej ciętej szałwii (np. kotanyi) 1 łyżka rozmarynu suszonego 1 płaska łyżka soli morskiej 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka bulionu mięsnego  2 łyżki mąki kukurydzianej Schab myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Curry z botwinką i kurczakiem 156

pęczek botwinki 2 łodygi selera naciowego 500 g podudzi z kurczaka (bez kości i skóry) 1 papryczka chili 1 cebula 3 ząbki czosnku 5 cm kawałek korzenia imbiru świeża kolendra sok z 1/2 limonki 3 łyżki oleju do smażenia 400 g mleczka kokosowego 2 szklanki bulionu Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania mięsa. Podudzia kroimy w kawałki. Na dużej patelni

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka z makaronem i kurczakiem 243

batawskiej, pekińskiej, maślanej, dowolnym mixem sałat lub mini sałaty rzymskiej z domowym ziołowym dressingiem. Składniki: 2 nieduże podwójne piersi z kurczaka lub kurczak upieczony (lub ugotowany w warzywnym bulionie) 2 szklanki bulionu drobiowego 5 dag masła masło do formy roztarty duży ząbek czosnku połowa puszki czerwonej fasoli 1/4 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki gęstej śmietany(...)tartego parmezanu 4 łyżki bułki tartej 40 dag makaronu penne Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 210 C. Nasmarować naczynie żaroodporne masłem. Jeśli w przepisie wykorzystujemy kurczaka to oddzielmy mięso od kości i kroimy na nieduże kawałki. Jeśli wykorzystujemy piersi to po ich umyciu i osuszeniu kroimy w kostkę i smażymy na oleju, dodajemy fasolę. Makaron ugotować w osolonej wodzie

Zasmakuj Kuchni
Marokańska zupa z kurczakiem, dynią, papryką i szpinakiem 223

kurkumy 750 ml bulionu warzywnego/z kurczaka lub wody posiekana natka pietruszki lub kolendra do podania Cebulę pokroić na cienkie półplasterki, seler na cienkie paseczki, papryki i dynię w około 1,5-cm kostkę (dynię hokkaido można pokroić wraz ze skórą, inne rodzaje dyni należy obrać), czosnek drobno posiekać. Nóżki kurczaka pozbawić skóry, mięso odkroić z kości i pokroić(...)minutę, często mieszając (ponownie, jeśli jest taka potrzeba dodać odrobinę wody). Dodać paprykę i dynię – wymieszać. Wlać bulion/wodę, posolić (zależnie od tego czy używana była woda, czy solony bulion), zagotować, po czym gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 20 minut. Dodać pomidory i gotować dalsze 20 minut. Zupę zdjąć z ognia, doprawić ewentualnie solą i pieprzem do smaku

Even Better Food
Diabelska zupa krem z czerwonej papryki- Paliwo Rakietowe 164

Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) czubata łyżka ususzonych papryczek chilli 8 czerwonych papryk 3 duże cebule 1 łyżeczka masła Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny(...)mój przepis na sos pieczeniowy, przyrządzany na pieczonych kościach, do którego dodaję smażoną cebulkę - efekt jest po prostu pyszny! Używam Bulionetki również jako glazury dla steków, nadając im w ten sposób piękny połysk i cudowny, głęboki aromat". ->  Marco Pierre White, ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr  Składniki bulion drobiowy [woda, mięso kurze (0,2%)] sól tłuszcz palmowy

ClauditteMissCooking
Golonki z indyka w piwie, z warzywami 143

powinno być miękkie i po niezbyt silnym szarpnięciu dobrze odchodzić od kości. Uduszone golonki wyjmujemy z wywaru na deskę i dajemy im przestygnąć na tyle, żeby dały się wziąć w rękę. Golonki obieramy ze skórki – skórkę wyrzucamy, była nam potrzebna tylko do wywaru. Obieramy mięso z kości – pomagamy sobie w tym nożem. Indyk ma bardzo dużo twardych ścięgien(...)nożem i widelcem może nastręczyć nie lada problemu.   Pozbywamy się kości, ścięgien i twardych powięzi mięśniowych (jasnych błon otaczających poszczególne mięśnie) a mięso kroimy w kawałki na jeden kęs. Wrzucamy z powrotem do piwnego rosołu, przed podaniem mocno podgrzewamy i sprawdzamy, czy nie trzeba bulionu jeszcze doprawić. Ja podaję golonki w takiej postaci – lekkiego piwnego ‘rosołu’ z warzywami

Karo in the Kitchen
Zupa ogonowa z wolnowaru 172

slow cook book" Heather Whinney składniki 500 - 600 g ogonów wołowych z kością, pokrojonych w grube plastry 1 czerwona cebula 2 x 400 g  pokrojonych pomidorów z puszki 4 - 6 ząbki czosnku 2 gwiazdki anyżu szczypta gałki muszkatołowej sól świeżo zmielony czarny pieprz ok 750 ml bulionu wołowego oliwa do smażenia przygotowanie Wolnowar (3,5 l) rozgrzać zgodnie

Stare Gary
Gulasz węgierski z ancho 224

gulasz węgierski! Ha, ha… Gulasz węgierski Składniki: 700 g wieprzowiny bez kości 4 plastry wędzonego boczku 1 suszone chili ancho 1 łyżeczka papryki w proszku ¼ łyżeczki mielonego kminku 10 perłowych cebulek lub 2 żółte cebule 1 czosnek solo 3 łyżki pomidorowego przecieru 300 ml mięsnego bulionu 2 papryki, czerwona i żółta sól i pieprz do smaku 2 łyżki

codojedzenia
Potrawka drobiowa z warzywami na ostro 146

patelnie  podsmażamy i dusimy je pod przykryciem ( koło 30 minut) Zalewamy bulionem ( dodałam rosół z poprzedniego dnia) tak 1.1/2 litra Dodajemy sól i pieprz oraz papryczkę piri piri ( będzie ostro). Sos mamy gotowy po 1 godzinie . Przygotowanie mięska: Udka z kurczaka myjemy i wycinamy kości. Mięsko kroimy drobno, doprawiamy papryką słodką i ostrą . Dodajemy sól i pieprz

Różowa kuchnia
Kotleciki mięsno gryczane z sosem pieczarkowo koperkowym 170

świeżego tymianku, 2 małe jajka, 4 -5 łyżek mąki pszennej, bułka tarta, 0,5 kg pieczarek, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 2 ząbki czosnku ze skórką, 0,5 bulionu z gotowanego mięsa, 100 ml śmietany 30%, 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego, pęczek świeżego koperku, pieprz czarny mielony do smaku, sól do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Sos pieczarkowy(...)pieprzem do smaku. Ważne jest żeby solić na sam koniec, ponieważ dodaliśmy bulionu i sosu sojowego. Jeśli wcześniej byśmy posolili i później dodali sosu sojowego, okazało by się, że sos może być zasłony. Kotleciki gryczane z mięsem: Kaszę gotujemy do miękkości, studzimy. Ugotowaną golonkę oddzielamy od kości i kroimy bardzo drobno (można zmiksować lub jak ktoś woli zmielić). Marchew

Moniki Smakołyki