passaty pomidorowej 2 łyżki octu jabłkowego Wykonanie: z udźca zdjąć skórę, usunąć kość (wykorzystać do przygotowania rosołu), pokroić mięso. Skropić sokiem z pomarańczy, wymieszać z czosnkiem, posolić, dodać zioła i goździki. Przykryć i odstawić przynajmniej na 1 godzinę przełożyć do rondla, zalać bulionem, dodać musztardę, posiekaną ostrą papryczkę (bez pestek), drobno pokrojonego selera i szczypior z dymki. Dusić na małym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dwudaniowy obiad! W garnku pod przykryciem rozgrzewamy bulion lub rosół z dodatkiem suszonych grzybów, ziela angielskiego i liści laurowych. Żeberka kroimy na kawałki z jedną kostką, mocno pieprzymy i lekko solimy. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę oleju i mocno rumienimy żeberka z każdej strony. Przekładamy zrumienioną wieprzowinę do garnka z bulionem. Mięso wołowe oczyszczamy z tłuszczu i błonek(...)Przesmażoną wołowinę przekładamy do garnka. Gotujemy mięso w bulionie pod przykryciem, na małym ogniu przez 1,5 godziny – do czasu aż żeberka zaczną odchodzić od kości. Wyjmujemy je, oczyszczamy kości z mięsa, kości wyrzucamy, mięso kroimy i dodajemy z powrotem do garnka. W tym czasie obieramy warzywa – marchew, pietruszkę, seler naciowy i cebulę kroimy w równą kostkę
Karo in the Kitchenmocnego bulionu drobiowego (najlepiej z kaczki), cukier, 2 łyżki zimnego masła, Z nóg zdjąć skórę. Ze skóry wytopić tłuszcz. Następnie wyjąć kości - naciąć mięso wzdłuż kości i delikatnie podcinając mięso wyjąć kości. Mięso oprószyć solą i tymiankiem i dostawić, najlepiej do dnia następnego. Mięso z nóg ułożyć na folii spożywczej ułożonej na desce, przykryć folią i roztłuc(...)mięso, spiąć szpilkami do zrazów lub wykałaczkami. Oprószyć mąką. Obsmażyć na wcześniej wytopionym tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Dodać pieprz, gałązkę tymianku, wlać bulion, pozostałe plasterki gruszki, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około godziny, aż mięso będzie miękkie. Zrazy wyjąć i trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez sito, doprawić
królestwo garówGołąbki z mięsem i ryżem Składniki : 1,2 kg łopatki wieprzowej bez kości 1,5 szkl. ryżu główka kapusty białej - 1 szt 1 duża cebula tłuszcz do smażenia bulion - 0,5 l Sos : koncentrat pomidorowy - 3 łyżki papryka słodka mielona vegeta pieprz sól mąka pszenna - 1 łyżka Przygotowanie : Kapustę obrać, zdjąć zewnętrzne liście, wyciąć głąb
Kuchnia DanusiDzień wcześniej kaczkę myjemy, odcinamy kuper i szyję. Bez rozcinania skóry, za pomocą wąskiego ostrego nożyka, odcinamy i usuwamy korpus. Zostawiłam kości w udkach i skrzydełkach, a korpus i szyję zamroziłam i wykorzystam je innym razem do bulionu. Ziele angielskie i liść laurowy ucieramy w moździerzu. Dodajmy majeranek, sól i olej. Mieszamy i przyprawami nacieramy kaczkę z zewnątrz
Trzeci talerzwnętrze to smaczna papryka i ogórek.Roladki są w aromatycznym sosie pomidorowym obsypane dużą ilością szczypioru ! Bardzo rozgrzewające ! Składniki: schab bez kości 10 grubych plastrów sól do oprószenia papryka słodka mielona 3-4 łyżki olej do smażenia bulion drobiowy 600 ml. przecier pomidorowy 1 mały słoiczek cukier 1 łyżka pieprz do smaku mąka 1.5 łyżki sól do smaku
Kuchnia Pauletteslubię, ale doskonały jest do ziemniaków czy kaszy. Składniki: Na dwie porcje: ½ kg mięsa z uda kurczaka bez skóry i kości ½ papryki czerwonej ½ papryki białej lub zielonej 1 cebula 1 czubata łyżka masła klarowanego ¾ szklanki domowego bulionu lub rosołu 100 ml białego wytrawnego wina 50 g serka kremowego topionego 1 łyżka przyprawy do kebaba Sól i pieprz do smaku
Wanilia i Kardamonudek kurczaka). Jak luzować udka (czyli usunąć kości) można znaleźć na YouTube, lub próbować samemu bo w tym przepisie udka nie muszą być idealnie zluzowane. Składniki: 2 łyżki oliwy 500 g udek kurczaka bez kości i skóry 50 g surowego boczku 300 g małych pieczarek 1 duża cebula 250 ml bulionu 1 łyżeczka octu z białego wina
Mama GotujeWiele lat go nie doceniałam i to był błąd. Teraz nadrabiam i polecam każdemu. Składniki: 1 pierś z gęsi ( podwójna z kością ) Garść żurawiny suszonej 1 marchewka 1 mała pietruszka Kawałek selera 1 główka modrej kapusty ( mała ) Bulion Sól Pieprz Ocet winny woda ew.cukier Wykonanie: Skórę piersi z gęsi nacinamy i całość nacieramy solą i pieprzem. Po zamarynowaniu ( około
Smaki Ewymięsem z dodatkiem komosy ryżowej, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . SKŁADNIKI: 6 papryk czerwonych, 50 dag łopatki wieprzowej bez kości, 1 duża cebula, 30 dag komosy ryżowej (Quinoa) MAKAR , 2 jajka, sól, pieprz, 2 szklanki bulionu warzywno- mięsnego, oliwa do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Komosę ryżową zalewam 2 szklankami wody i gotuję około 20 minut cały czas mieszając
Tradycyjna kuchnia Kasizalać wodą, lekko osolić, dodać mięso oraz wszystkie warzywa, tymianek, liście laurowe. Gotować wszystko razem do miękkości, mięso wyciągnąć, oddzielić od kości, pokroić i podawać z fasolą. Na samym końcu doprawić octem, pieprzem i solą. Można wygotować bulion i podawać sypką fasolę, lub dodać śmietany i zrobić gęstą sycącą potrawkę. Podawać ze świeżą natką pietruszki
Apetyczna babeczkaprzepis, który stanowi element wspomnianego, prasowego debiutu;) Schab w wiosennym sosie Składniki ilość porcji:6 1 kg schabu bez kości sól i pieprz sok z 1 cytryny 3 łyżki suszonej bazylii czosnek cebula 500 ml bulionu po 3 gałązki natki, koperku, bazylii 5 łyżek bardzo gęstej śmietany po 3 dag mąki i masła Mięso opłukać i osuszyć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagroch cały musimy go zalać wodą i pozostawić na noc . Wyciągamy żeberka z wywaru obieramy z kości i smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu razem z boczkiem kilka minut,dodajemy cebulę i podsmażamy jeszcze przez chwilę aż cebula się zeszkli. Do bulionu wrzucamy ziemniaki,groch,liść laurowy,ziele angielskie, i prażone mięso z cebulą ,czosnek, Gotujemy do czasu
Viola cooks with passionCooker" autorstwa Sary Levis składniki2 nogi kacze500 g mało tłustego boczku bez skóry i kości , podzielone na 2 części1 cebula pokrojona w piórka1 jablko (np Granny Smith) obrane, pozbawione ogryzka i pokrojone w dużą kostke3 - 4 gałązki tymianku250 ml bulionu drobiowego150 ml wytrawnego cydrusól, pieprzprzygotowanierozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Na dno misy położyć kacze nogi(...)mięsa. Dodać tymianek. W rondelku zagotować bulion z cydrem, dodając sporo soli i pieprzu. Wlać gorący płyn do wolnowaru, przykryć pokrywką i gotować na ustawieniu high ( 90 - 100 st C) przez 5 - 6 godzin.Pozostawić do przestudzenia na 30 minut, następnie przenieść mięso na deskę lub do głębszego naczynia. Usunąć skórę i kości z kaczki. Używając widelca
Stare Garydelikatnie kwaśnymi marynowanymi karczochami i ziemniakami cytrynowo-rozmarynowymi. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 piersi z kurczaka bez kości (ok. 300g każda) 180g serc karczochów marynowanych w oleju i occie 2 średnie czerwone cebula 150ml bulionu (może być z kostki) 100ml (pół)wytrawnego białego wina 2-3 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki
Kulinarna Pokusa