bulion z kości - 500 przepisów (strona:5/34)

Wiosenna zupa ogórkowa 201

szynki wieprzowej (najlepiej z kością) 2 udka z kurczaka kości na zupę (opcjonalnie i tylko jeśli szynka jest bez kości) 150 g kwaśnej, gęstej śmietany 18% pęczek koperku przyprawy: 4 liście laurowe. 2 ziarna ziela angielskiego, sól, świeżo mielony czarny pieprz (może być też ziarnisty), majeranek Dzień przed planowanym podaniem zupy gotujemy bulion mięsny. Mięso, boczek i kości(...)przestanie je wypuszczać, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy aż mięso będzie bardzo miękkie (w następnym przepisie pokażę jeden ze sposobów na wykorzystanie takiego mięska z bulionu na zupę). Po ostudzeniu wywaru wyciągamy listki laurowe i ziarna ziela angielskiego oraz całe mięso, które umieszczamy w szczelnym pojemniku i odkładamy do lodówki. Bulion przechowujemy również w lodówce. Następnego

Ratunku obiad
Galareta drobiowa 1560

liście selera, ziele angielskie, liście laurowe,lubczyk oraz sól. Całość zalać wodą i gotować do czasu, aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby doprawić do smaku. Następnie bulion odcedzić. Mięso oddzielić od kości, ziele angielskie, liście laurowe, por, oraz zieleninę odłożyć na bok.  Marchew, pietruszkę pokroić w kostkę a mięso na mniejsze kawałki. Przygotować pojemniczki. Bulion podgrzać

Krakowskie smaki Ani
Żurek 149

Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku Składniki ( 4 porcje) 1,5 litra bulionu warzywnego 400 g wędzonych żeberek lub wędzonych kości wieprzowych 500 g surowej białej kiełbasy 500 g wędzonego boczku 500 ml żuru 2 łyżki suszonego(...)majeranku 1 ząbek czosnku 6 łyżek śmietanki 18% lub 30% (do zup i sosów) ORAZ ugotowane jajka chleb biała kiełbasa Przygotowanie: Przygotować bulion jarzynowy.Przecedzony bulion zagotować z dodatkiem pokrojonych na 2 – 3 części wędzonych żeberek lub kości. Gotować przez ok. 20 minut. Dodać surową białą kiełbasę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Dodać

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Zupa pół przecierowa z selerem naciowym 123

kawałek selera korzeniowego 3-4 ziemniaki 1 cebula łyżka masła koperek ok. 70 dag kości wieprzowych (ja miałam od schabu) lub ok. 1,5 litra bulionu sól, pieprz, maggi i szczypta curry Kości umyć zalać wodą, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i seler korzeniowy. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso na kościach będzie miękkie. Wyjąć kości i warzywa

talerz przyjemności
A’la flaczki drobiowe z warzywną nutą 133

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj   Przygotowanie : Na początek wstawiamy bulion naszą bazę do zupy. Do garnka wlewamy 2 litry wody dodajemy warzywa obrane ale nie krojone oraz kurczaka. Gotujemy całość, aż mięso będzie miękkie po czym wyjmujemy warzywa i kurczaka, możemy dla klarowności odcedzić bulion. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości a selera, marchew i pietruszkę kroimy w drobną(...)kostkę po czym całość umieszczamy w naszym bulionie. Gotujemy na małym ogniu dodając majeranek, lubczyk, paprykę słodką i ostrą oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy tak przez 15 min po czym dodajemy posiekaną pietruszkę.  Smacznego

Niezły Młynek
Flaki 162

pewnych smaków trzeba dorosnąć. Na pewno flaczki są taką potrawą. Tradycyjna zupa, podawana raczej od święta. Znakomicie rozgrzewa w jesienne i zimowe dni.    Składniki: bulion wołowy lub drobiowy np. na skrzydle i szyjce z indyka wywar z warzyw np. marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek, seler flaki (najlepiej nie mrożone) pieczarki papryka sól, pieprz liść laurowy majeranek koperek(...)nieprzyjemny zapach. Jeśli flaki są spore możemy je teraz pokroić. Wlewamy znów wodę i tym razem gotujemy ok. 2 godzin. Zawsze gotuję osobno flaki i bulion (rosół).W tym czasie z mięsa wołowego z kością lub mięsa drobiowego (lub to i to) gotujemy bulion, także ok. 2 godzin.  Jeśli nie mamy gotowego wywaru z warzyw to gotujemy warzywa razem

prawdziwe jedzenie
Zupa kalafiorowa 167

jedna z obowiązkowych pozycji na wiosnę. Bardzo prosta w przygotowaniu. Można też zaoszczędzić czas gotując zupę tylko na świeżych warzywach (młoda włoszczyzna jest teraz niezwykle aromatyczna) lub przygotowując bulion wcześniej. W dzieciństwie uwielbiałam taką zupę z dodatkiem zielonego groszku. Niestety mój Sześciolatek jest na etapie "Groszku nie lubię" ;) Jeżeli macie ochotę, to dorzucajcie. Jeżeli jesteście przed urlopem, to dla zachowania(...)miękkości (ok. 20 minut). Gdy warzywa będą miękkie wyjąć je razem z mięsem z zupy, wyłowić przyprawy. Jedną marchewkę pokroić w talarki. Mięso oddzielić od kości. Odstawić na bok. Do gorącego bulionu włożyć różyczki kalafiora. Gotować do miękkości. Śmietanę posolić, rozrobić z niewielką ilością wywaru. Dodać do zupy, wymieszać. Już nie gotować. Doprawić solą i pieprzem według uznania

Pełny talerz
Barszcz ukraiński 147

pokrojony w kostkę 1/4 białej kapusty, poszatkowanej 400 g (1 puszka) czerwonej fasoli kidney, odsączonej i wypłukanej sól pieprz 2,5 litra bulionu wołowego* 100 ml śmietany pęczek koperku * Bulion wołowy: 1 kg mięsa wołowego z kością 2 cebule, opalone nad ogniem liść laurowy ziele angielskie sól 2,5 litra zimnej wody Przygotowanie: Bulion-  Do dużego garnka wkładamy mięso

Smakowity Blog Kulinarny
Kalafiorowa zupa odchudzająca na rumianku z ryżem i kurczakiem 146

wykorzystany jest napar z rumianku to: Rosół rumiankowy na przeziębienie z wędzoną rybą SKŁADNIKI na 2 duże poecje lub 4 małe: 2 słoiczki gotowego bulionu drobiowego lub kawałek kurczaka bez skóry + 1 l. wody na bulion ok. 1 szklanka kalafiora podzielonego na małe różyczki 1-2 łodygi selera naciowego 1 torebka herbaty rumiankowej 1/2 sporej cebuli lub 1 mała(...)kurczaka w dużym garnku z wodą. Gotować go na baaaardzo wolnym ogniu do miękkości przez ok. 40 min. lub podgrzać gotowy bulion ze słoika Wyjmij kurczaka z bulionu i odstaw do ostygnięcia. Po schłodzeniu obrać mięso z kości. Pokroić na kawałki wielkości kęsa. Dodać torebki herbaty z bulionem do powstałego rosołu, doprowadzić do wrzenia, po zagotowaniu zmniejszyć ogień

Sztuka gotowania w/g Samiry
Schab w sosie śmietanowym z chilli i suszonymi pomidorami z kaszą kuskus 168

moja ulubiona jego postać. Bardzo sprawdza się w wersji z różnego rodzaju kaszami i surówkami. Mój dzisiejszy niedzielny obiad.     Składniki:   kg schabu bez kości 200ml śmietany 12% 300ml bulionu pieprz, sól 10dag pomidorów suszonych 2 ząbki czosnku suszona chilli duża cebula oliwa kasza kuskus Przygotowanie: Mięso myje, oczyszczam i kroję w plastry. Delikatnie sole i pieprzę

ChilliJemy
Zupa szczawiowa 117

klasyk polskiej kuchni. Przygotowywana bywa na bardzo różne sposoby, z różnymi dodatkami. Ale podstawa to szczaw, a najlepszy to taki dziko rosnący, ekologiczny.  Składniki kości wieprzowe 400 g świeżego szczawiu 1.5 l bulionu warzywno-mięsnego 2 młode marchewki 1 mały korzeń pietruszki pół małego selera 3 jajka ugotowane na twardo 5 ziemniaków 4 łyżki masła 150 ml śmietany(...)części oraz pietruszkę. Warzywa dodałem do wywaru, podgotowałem do miękkości. Wywar przecedziłem przez gazę. Wyjąłem ziemniaki i marchewkę. Kości można obrać z kawałków mięsa, które można dodać do zupy. Przebrany szczaw opłukałem, posiekałem i dusiłem na maśle 8 min. Zalałem bulionem dodałem ziemniaki i marchew i gotowałem 25 min. Mąkę dokładnie wymieszałem z 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy zniknęły

R'n'G Kitchen
Zupa krem z pasternaku 94

pasternaku, imbir mielony, sól, 400 ml bulionu drobiowego, ja użyłam bulion z kaczki, 4 łyżki łuskanych nasion słonecznika, 80 g szynki prosciutto, bulion: resztki z kaczki: skrzydła, szyjka, kości po luzowaniu... 2 marchewki,  pietruszka,  kawałek selera,  cebula,  pieprz,  ziele angielskie Pasternak umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w niewielkiej ilości wody(...)miękkości. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Połączyć z bulionem i zagotować. Aby osiągnąć odpowiednią gęstość dolać wodę lub odparować przez gotowanie. Doprawić solą i imbirem Słonecznik uprażyć na suchej patelni, zmiksować. Szynkę pokroić w paski szerokości około 0,3 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 10 minut

królestwo garów
Tajski bulion drobiowy z północy 292

zupy i kuchni orientalnej...? ;) Wytrzymałam, ale od powrotu codziennie wcinam jakąś zupę. Najpierw padło na coś azjatyckiego, czyli tajski bulion drobiowy. Całkiem niedawno robiłam ten bulion w wersji jarzynowej, dziś przedstawiam bulion z kurczakiem. Ponownie zmodyfikowałam przepis źródłowy ("Tajski bulion drobiowy z północy" z książki Kena Homa pt. "Łatwa Kuchnia tajska") i zamiast samej piersi, dodałam też mięso z pozostałych(...)część pokroić na cieniutkie krążki, odstawić; cieńszą posiekać drobno; posiekaną wrzucić do bulionu, dodać mleczko kokosowe i gotować ponownie 5 minut. Mięso oddzielić od kości, podzielić na niewielkie kawałki, przełożyć do salaterki. 5. Bulion doprawić solą, pieprzem, wlać sok z limonki, zagotować. W razie potrzeby doprawić jeszcze sosem sojowym, cukrem lub sokiem z limonki. Gdyby był za mało esencjonalny

Kuchnia Prezydentowej
Austriacka zupa rieslingowa 121

poproście kogoś o poradę. Kiepskie wino zepsuje wszystkie Wasze starania. Przechodząc do konkretów: Składniki: Wywar: 60 dag szpondra wołowego ok. ½ kg wędzonych kości wołowych (mogą też być wieprzowe lub żeberka z kością, te średnio mięsne, jednak kości są najlepsze; raczej więcej niż mniej) Tacka świeżej włoszczyzny Kilka listków laurowych 4-5 ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren czarnego pieprzu(...)Śmietankę ubiłam na sztywno i wymieszałam z żółtkami. Bulion odrobinkę przestudziłam. Odlałam sobie z niego 2 litry. Odtłuściłam. Jest to konieczne ze względu na i tak ogromną ilość tłuszczu choćby ze śmietanki. Generalnie przy przygotowaniu tej zupy panuje zasada, że wina powinno być 2 razy mniej, niż bulionu (czyli: 1 litr bulionu, ½ litra wina, itd. Ja zrobiłam na 2 litrach

Kate's Kitchen
Schab w sosie cebulowym 175

schab w sosie cebulowym to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Podałam z puree z ziemniaków i surówką z kapusty. Składniki: około 0,5 kg schabu bez kości mąka 2 spore cebule szklanka bulionu ok 100 ml śmietany 30% 2 łyżki sosu sojowego kurkuma, sol, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie Schab kroimy na plastry jak na kotlety, oprószamy solą i pieprzem

e-PrzepisyKulinarne