bulion z kości - 500 przepisów (strona:4/34)

Shoyu ramen drobiowo-wieprzowy – bulion na kurczaku i żeberkach 275

składników w wodzie (nie trzeba niczego mieszać!) i ściąganie szumowin, które prawie zawsze utworzą się na powierzchni bulionu podczas gotowania.   Rozgrzewamy piekarnik do 190-200⁰C z termoobiegiem lub włączoną funkcją grill. Mięso kurczaka dokładnie oczyszczamy z odstających strzępków skóry, kości i chrząstek. Skórkę osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem, lekko solimy, pieprzymy. Kurczaka układamy na blasze skórą do góry(...)ramen gotować na maciupeńkim ogniu nawet i 5 godzin, ważne jest tu by ogień był naprawdę malutki, żeby żeberka się nie porozpadały. Z gotowego bulionu wyjmujemy żeberka i mięso kurczaka – wyrzucamy skórę i kości kurczaka, mięso dzielimy na równe fragmenty. Przecedzamy bulion na gęstym sicie do drugiego garnka – wyjmujemy z sitka grzyby i przekładamy je do zupy, resztę (cebulę

Karo in the Kitchen
Galaretka drobiowa 144

Galaretki drobiowe w wersji mini – z dużą ilością warzyw i mięsa, a niewielką ilością buliony. Prawdę powiedziawszy dla mnie jest to przystawka rodem z PRL-u – wykwintna przystawka z rosołu z dnia poprzedniego. Na wystawne przyjęcie lub imprezę w gronie znajomych nie polecam. Ale jeśli ktoś lubi(...)udka z kurczaka 2 marchewki 2 jajka 3 łyżki groszku konserwowego 300 ml bulionu drobiowego 1 ½ łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Udka z kurczaka ugotować (można zrobić rosół wtedy będziemy mieć od razu bulion) i obrać z kości. Następnie pokroić mięso oraz ugotowane marchewki w kostkę. Ugotować jajka i pokroić w plasterki

KuchniaWeDwoje.pl
Zupa z soczewicą i papryką 263

smaczna, gęsta, lekko pikantna. Jest też sycąca i aromatyczna, a składniki nie wyszukane i łatwo dostępne. Zatem zapraszam do gotowania   Na około 4-5 porcji potrzeba: kość na zupę lub bulion 100 g marchewki pokrojonej w plastry 100 g batata pokrojonego w 1 cm kostkę papryka biała papryka czerwona szklanka czerwonej soczewicy przyprawy : 2-3 ziarna ziela angielskiego(...)zielonego 3-4 liście laurowe, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu cytrynowego, 2 garści natki pietruszki Do średniej wielkości garnka wlewam wodę, tak do połowy wysokości, doprowadzam do wrzenia i wkładam kość. Gotuję ją około 15-20 minut na średnim ogniu. Dodaję przyprawy: liście laurowe, pieprz oraz ziele angielskie. Solę. Dodaję kolejno warzywa zaczynając od tych, które gotują się najdłużej : marchewka

Niebieski kubek z kawa
Krokiety z farszem mięsnym 125

szczypta gałki muszkatołowej mielonej 1 łyżeczka sosu worcester lub maggi 1 łyżeczka suszonego , otartego majeranku 1/2 łyżeczki cukru 1 szklanka bułki tartej Kości obgotowujemy , do momentu, aż mięso samo zacznie odchodzić od kości . Studzimy , obieramy kości z mięsa – dajemy psu ( jeśli lubi i umie je jeść – mój lubi i nie przeciwwskazań , ale waży prawie(...)wyciśniętego czosnku , pieprzu , gałki ,majeranku ,cukru , sosu worcester ( lub maggi ) . Odstawiamy do wystygnięcia . Mielimy maszynką o drobnych oczkach , solimy i dokładnie mieszamy – można dodać 4 łyżki bulionu pozostałego po gotowaniu kości . Bierzemy jeden naleśnik , kładziemy na nim łyżkę farszu mięsnego , składamy brzegi do środka , przytrzymujemy jedną ręką , a drugą rolujemy koniec , tak jakbyśmy zwijali chodniczek w przedpokoju " class

Ogrodnik w podróży
Pulpety drobiowe 155

Pulpety drobiowe. Gdy mam ochotę na pulpety drobiowe kupuję ćwiartki kurczaka, luzuję je z kości i skór, następnie mielę. Z kości, skór i włoszczyzny gotuję bulion, a z mięsa formuję większą porcję pulpetów. Gotuję pulpety w bulionie, dzielę je na porcje i zamrażam wraz z bulionem. Potem robię do pulpetów różne sosy w zależności od tego na jaki(...)pulpety drobiowe. Składniki na pulpety drobiowe, 20 sztuk: 600 g mięsa drobiowego z ćwiartek kurczaka bez kości i skóry ( z 3 sztuk) 1 jajko 1 bułka pszenna 3 łyżki bułki tartej 1 szklanka mleka sól i pieprz mielony do smaku 1 litr bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki) mąka do oprószenia pulpetów Jak zrobić pulpety drobiowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krem z pieczonych buraków z czosnkiem na bulionie z białym winem, serem feta i grzankami 90

Uwielbiam wszelakie zupy kremy. To danie powstało zupełnie spontanicznie i w zasadzie z tego, co miałam w lodówce. Bez historii tym razem : Składniki: Bulion: ½ kg szpondra z kością 30 dag wędzonego boczku 4 marchewki 2 korzenie pietruszki 4-5 listków laurowych 2 pieczone cebule kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu kilka ziaren jałowca 1 łyżka soli 1 szklanka białego(...)zamienniki „w stylu” feta) 15-20 dag wędzonego boczku kilka kromek chleba (ja akurat miałam bagietkę razową nie pierwszej świeżości, więc nadała się idealnie) Przygotowanie: Składniki na bulion oczyściłam i obrałam. Mięso zalałam ok.3,5 -4 litrami wody, dodałam przyprawy i gotowałam na wolnym ogniu ok. 2 godziny (po pierwszych 45 minutach łyżką cedzakową zebrałam szumy białkowe). Po tym czasie

Kate's Kitchen
Wołowina po Burgundzku 173

łyżki koncentratu pomidorowego, (jeśli macie własnej produkcji to cały mały słoiczek) 30 dag pieczarek 2 cebule 2 marchewki 3 ząbki czosnku 2 kostki wołowe, lub bulion wołowy ugotowany na kościach z antrykotu kilka łyżek masła 3-4 łyżki mąki 2-3 liście laurowe świeży rozmaryn i tymianek, (zastępczo suszony) pęczek natki pietruszki pieprz  sól Mięso umyć, osuszyć(...)mąką, smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać boczek i mięso, podlać winem; dokładnie wymieszać. Dolać koncentrat pomidorowy i związane nicią gałązki pietruszki, rozmarynu i tymianku oraz liść laurowy. Zalać danie bulionem z kostki, dusić ok. 1 godziny. Podsmażyć na maśle pokrojone w talarki pieczarki. Usunąć z garnka bukiecik przypraw. Do wołowiny dodać grzyby. Nie zdejmować z ognia jeszcze 30 minut. Doprawić

Apetyczna babeczka
Zupa Soy Sauce Ramen Oyakata 233

oznacza rodzaj makaronu produkowanego z mąki pszennej. Jest to bardzo intensywny  mięsny wywar, przypominający  nieco nasz tradycyjny rosół. Jest gotowany przez kilka długich godzin, aż bulion z wieprzowiny  i kości wieprzowych będzie bardzo mocny. Możemy  do niego także dodać drób lub owoce morza czy też ryby. Ramen wzbogacamy także marynowanymi jajkami i różnego  rodzaju

Kulinarne przygody Gatity
Arroz de Pato. Portugalski ryż z kaczką. 261

całości) umieścić w garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 godziny na małym ogniu pod przykryciem. Dosolić do smaku. Po przestudzeniu oddzielić mięso od kości i skóry. Odłożyć. Bulion odcedzić przez sitko i zachować 500 ml. Suchy ryż podsmażyć mieszając przez 2 minuty na oliwie. Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu

zadanie-gotowanie
Krupnik z grzybami 111

znudził, staram się go urozmaicać. Tym razem w krupniku znalazły się suszone grzyby, które świetnie podkreśliły smak kaszy. Krupnik gotuję zazwyczaj na kawałku kurczaka lub indyka najlepiej z kością i skórą, wtedy jego smak jest delikatny i bardzo dobrze smakuje. W moim rodzinnym domu gotowało się go raczej na mięsie wieprzowym, jednak wersja z drobiem jest lżejsza i bardziej(...)smak świetnie pasuje do grzybów. Taka zupa jest bardzo pożywna, lekka i smaczna. Serdecznie zachęcam do wypróbowania takiego połączenia. Składniki: (na 3 litrowy garnek) kawałek kurczaka z kością lub 1/2 litra bulionu drobiowego 1 średnia marchewka 2 średnie ziemniaki 1 cebula dymka 3 łyżki średniej grubości kaszy jęczmiennej 3 łyżki niepalonej kaszy gryczanej garść (10 g) suszonych grzybów (u mnie

Kuchcik gotuje
Policzki wołowe w sosie winnym 164

policzków wołowych 1 łodyga selera naciowego 4 cebule szalotki 2 marchewki 2 ząbki czosnku 3 łyżki octu balsamicznego 300 ml czerwonego wytrawnego wina (więcej niż 1 szklanka) 500 ml bulionu wołowego (2 szklanki) * 2 goździki 1/4 gwiazdki anyżu ok. 4 łyżki oleju do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: tłuczone ziemniaki lub puree do posypania: posiekany szczypiorek listonic(...)najlepiej podać wraz z marchewką, selerem i szalotkami z gotowania na tłuczonych ziemniakach lub puree (może być ziemniaczane lub np. kalafiorowe czy selerowe). Całość można posypać szczypiorkiem. * bulion ugotowałam na wołowych kościach wraz z włoszczyzną, podpalaną cebulą, selerem naciowym, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, natką pietruszki i suszonym grzybkiem, ale nada się każdy wołowy Post Policzki wołowe w sosie winnym pochodzi

Poezja smaku
Kurczak po czerkiesku 217

gram Wykonanie: Kurczaka ugotować z włoszczyzną do miękkości. W międzyczasie ugotować ryż (raczej na klejąco, niż na sypko ;) ). Ryż ułożyć wzdłuż na półmisku. Kurczaka wyjąć z bulionu, zdjąć skórę, usunąć kości. Mięso dzielimy na cienkie paski wzdłuż włókien. zdejmij skórę, usuń kości, a mięso podziel na cienkie paski wzdłuż włókien i ułóż na ryżu. Jeśli orzechy

Pociąg Do Kuchni
BIBLIOTECZKA KULINARNA: KWIECIEŃ - NIGELLA GRYZIE 125

porostu dzieli się z czytelnikami tradycyjnymi smakami, które królują w jej domu oraz te które wspomina z dzieciństwa. „ … nie zamierzam przekonywać Was, że gdy potrzeba odrobiny bulionu, macie zacząć gotować kości tylko po to, by zaspokoić purystów. Bardziej prawdopodobne jest, że zaproponuję Wam użycie  kupnego koncentratu rosołowego – zrobiłam to sama – bo właśnie tak gotuje się w domu

noteskulinarnyfiga
Bulion z kaszką wersja Mamy 197

Wyjąć mięso i warzywa . Przecedzić bulion. Zasypać bulion kaszka manną . Gotować kilka minut. Bulion jest rzadki tylko z niewielka ilością kaszki - taki do popijania . Podpowiadam , że jeśli gotuje się jednocześnie dla osoby chorej i zdrowej po ugotowaniu bulionu z kaszką można odlać porcję dla chorego , a resztę zasypać jeszcze dodatkowa porcję kaszki by bulion był gęstszy do normalnego jedzenia ( można(...)dodać np. usiekany koperek i będzie koperkowy bulion kaszkowy. Kurczaka można obrać od kości , chrząstek i skórek i podać na drugie danie z warzywami z bulionu i ziemniakiem z wody - skropione odrobiną rozpuszczonego masła. * Popijałam ( a czasami wyjadałam łyżeczka bo jednak jak postał chwilę od ugotowania to zgęstniał bardziej niż chciałam ) , przegryzając ugotowaną marchewką .Świeża gałązka naci selera

Buniabaje w kuchni
Plastry schabu z zieloną fasolką 212

zapraszam Was na duszony schab wieprzowy z dodatkiem zielonej fasolki. Jestem pewna, że zasmakuje Wam to proste połączenie ;) Plastry schabu duszone Składniki: - pół kilograma schabu wieprzowego bez kości - 0,5 l bulionu warzywnego - garść suszonych podgrzybków - kromka chleba razowego Marynata: - 2 ząbki czosnku - pieprz ziołowy - pieprz cayenne - mielona kozieradka - świeżo mielony pieprz - sól - łyżka oleju Dodatkowo: Fasolka: - 400g mrożonej

Sajkofanka smaku