Pulpety drobiowe. Gdy mam ochotę na pulpety drobiowe kupuję ćwiartki kurczaka, luzuję je z kości i skór, następnie mielę. Z kości, skór i włoszczyzny gotuję bulion, a z mięsa formuję większą porcję pulpetów. Gotuję pulpety w bulionie, dzielę je na porcje i zamrażam wraz z bulionem. Potem robię do pulpetów różne sosy w zależności od tego na jaki(...)pulpety drobiowe. Składniki na pulpety drobiowe, 20 sztuk: 600 g mięsa drobiowego z ćwiartek kurczaka bez kości i skóry ( z 3 sztuk) 1 jajko 1 bułka pszenna 3 łyżki bułki tartej 1 szklanka mleka sól i pieprz mielony do smaku 1 litr bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki) mąka do oprószenia pulpetów Jak zrobić pulpety drobiowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiam wszelakie zupy kremy. To danie powstało zupełnie spontanicznie i w zasadzie z tego, co miałam w lodówce. Bez historii tym razem : Składniki: Bulion: ½ kg szpondra z kością 30 dag wędzonego boczku 4 marchewki 2 korzenie pietruszki 4-5 listków laurowych 2 pieczone cebule kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu kilka ziaren jałowca 1 łyżka soli 1 szklanka białego(...)zamienniki „w stylu” feta) 15-20 dag wędzonego boczku kilka kromek chleba (ja akurat miałam bagietkę razową nie pierwszej świeżości, więc nadała się idealnie) Przygotowanie: Składniki na bulion oczyściłam i obrałam. Mięso zalałam ok.3,5 -4 litrami wody, dodałam przyprawy i gotowałam na wolnym ogniu ok. 2 godziny (po pierwszych 45 minutach łyżką cedzakową zebrałam szumy białkowe). Po tym czasie
Kate's Kitchenłyżki koncentratu pomidorowego, (jeśli macie własnej produkcji to cały mały słoiczek) 30 dag pieczarek 2 cebule 2 marchewki 3 ząbki czosnku 2 kostki wołowe, lub bulion wołowy ugotowany na kościach z antrykotu kilka łyżek masła 3-4 łyżki mąki 2-3 liście laurowe świeży rozmaryn i tymianek, (zastępczo suszony) pęczek natki pietruszki pieprz sól Mięso umyć, osuszyć(...)mąką, smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać boczek i mięso, podlać winem; dokładnie wymieszać. Dolać koncentrat pomidorowy i związane nicią gałązki pietruszki, rozmarynu i tymianku oraz liść laurowy. Zalać danie bulionem z kostki, dusić ok. 1 godziny. Podsmażyć na maśle pokrojone w talarki pieczarki. Usunąć z garnka bukiecik przypraw. Do wołowiny dodać grzyby. Nie zdejmować z ognia jeszcze 30 minut. Doprawić
Apetyczna babeczkaoznacza rodzaj makaronu produkowanego z mąki pszennej. Jest to bardzo intensywny mięsny wywar, przypominający nieco nasz tradycyjny rosół. Jest gotowany przez kilka długich godzin, aż bulion z wieprzowiny i kości wieprzowych będzie bardzo mocny. Możemy do niego także dodać drób lub owoce morza czy też ryby. Ramen wzbogacamy także marynowanymi jajkami i różnego rodzaju
Kulinarne przygody Gatitycałości) umieścić w garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 godziny na małym ogniu pod przykryciem. Dosolić do smaku. Po przestudzeniu oddzielić mięso od kości i skóry. Odłożyć. Bulion odcedzić przez sitko i zachować 500 ml. Suchy ryż podsmażyć mieszając przez 2 minuty na oliwie. Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu
zadanie-gotowanieznudził, staram się go urozmaicać. Tym razem w krupniku znalazły się suszone grzyby, które świetnie podkreśliły smak kaszy. Krupnik gotuję zazwyczaj na kawałku kurczaka lub indyka najlepiej z kością i skórą, wtedy jego smak jest delikatny i bardzo dobrze smakuje. W moim rodzinnym domu gotowało się go raczej na mięsie wieprzowym, jednak wersja z drobiem jest lżejsza i bardziej(...)smak świetnie pasuje do grzybów. Taka zupa jest bardzo pożywna, lekka i smaczna. Serdecznie zachęcam do wypróbowania takiego połączenia. Składniki: (na 3 litrowy garnek) kawałek kurczaka z kością lub 1/2 litra bulionu drobiowego 1 średnia marchewka 2 średnie ziemniaki 1 cebula dymka 3 łyżki średniej grubości kaszy jęczmiennej 3 łyżki niepalonej kaszy gryczanej garść (10 g) suszonych grzybów (u mnie
Kuchcik gotujepoliczków wołowych 1 łodyga selera naciowego 4 cebule szalotki 2 marchewki 2 ząbki czosnku 3 łyżki octu balsamicznego 300 ml czerwonego wytrawnego wina (więcej niż 1 szklanka) 500 ml bulionu wołowego (2 szklanki) * 2 goździki 1/4 gwiazdki anyżu ok. 4 łyżki oleju do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: tłuczone ziemniaki lub puree do posypania: posiekany szczypiorek listonic(...)najlepiej podać wraz z marchewką, selerem i szalotkami z gotowania na tłuczonych ziemniakach lub puree (może być ziemniaczane lub np. kalafiorowe czy selerowe). Całość można posypać szczypiorkiem. * bulion ugotowałam na wołowych kościach wraz z włoszczyzną, podpalaną cebulą, selerem naciowym, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, natką pietruszki i suszonym grzybkiem, ale nada się każdy wołowy Post Policzki wołowe w sosie winnym pochodzi
Poezja smakugram Wykonanie: Kurczaka ugotować z włoszczyzną do miękkości. W międzyczasie ugotować ryż (raczej na klejąco, niż na sypko ;) ). Ryż ułożyć wzdłuż na półmisku. Kurczaka wyjąć z bulionu, zdjąć skórę, usunąć kości. Mięso dzielimy na cienkie paski wzdłuż włókien. zdejmij skórę, usuń kości, a mięso podziel na cienkie paski wzdłuż włókien i ułóż na ryżu. Jeśli orzechy
Pociąg Do Kuchniporostu dzieli się z czytelnikami tradycyjnymi smakami, które królują w jej domu oraz te które wspomina z dzieciństwa. „ … nie zamierzam przekonywać Was, że gdy potrzeba odrobiny bulionu, macie zacząć gotować kości tylko po to, by zaspokoić purystów. Bardziej prawdopodobne jest, że zaproponuję Wam użycie kupnego koncentratu rosołowego – zrobiłam to sama – bo właśnie tak gotuje się w domu
noteskulinarnyfigaWyjąć mięso i warzywa . Przecedzić bulion. Zasypać bulion kaszka manną . Gotować kilka minut. Bulion jest rzadki tylko z niewielka ilością kaszki - taki do popijania . Podpowiadam , że jeśli gotuje się jednocześnie dla osoby chorej i zdrowej po ugotowaniu bulionu z kaszką można odlać porcję dla chorego , a resztę zasypać jeszcze dodatkowa porcję kaszki by bulion był gęstszy do normalnego jedzenia ( można(...)dodać np. usiekany koperek i będzie koperkowy bulion kaszkowy. Kurczaka można obrać od kości , chrząstek i skórek i podać na drugie danie z warzywami z bulionu i ziemniakiem z wody - skropione odrobiną rozpuszczonego masła. * Popijałam ( a czasami wyjadałam łyżeczka bo jednak jak postał chwilę od ugotowania to zgęstniał bardziej niż chciałam ) , przegryzając ugotowaną marchewką .Świeża gałązka naci selera
Buniabaje w kuchnizapraszam Was na duszony schab wieprzowy z dodatkiem zielonej fasolki. Jestem pewna, że zasmakuje Wam to proste połączenie ;) Plastry schabu duszone Składniki: - pół kilograma schabu wieprzowego bez kości - 0,5 l bulionu warzywnego - garść suszonych podgrzybków - kromka chleba razowego Marynata: - 2 ząbki czosnku - pieprz ziołowy - pieprz cayenne - mielona kozieradka - świeżo mielony pieprz - sól - łyżka oleju Dodatkowo: Fasolka: - 400g mrożonej
Sajkofanka smakuszynki wieprzowej (najlepiej z kością) 2 udka z kurczaka kości na zupę (opcjonalnie i tylko jeśli szynka jest bez kości) 150 g kwaśnej, gęstej śmietany 18% pęczek koperku przyprawy: 4 liście laurowe. 2 ziarna ziela angielskiego, sól, świeżo mielony czarny pieprz (może być też ziarnisty), majeranek Dzień przed planowanym podaniem zupy gotujemy bulion mięsny. Mięso, boczek i kości(...)przestanie je wypuszczać, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy aż mięso będzie bardzo miękkie (w następnym przepisie pokażę jeden ze sposobów na wykorzystanie takiego mięska z bulionu na zupę). Po ostudzeniu wywaru wyciągamy listki laurowe i ziarna ziela angielskiego oraz całe mięso, które umieszczamy w szczelnym pojemniku i odkładamy do lodówki. Bulion przechowujemy również w lodówce. Następnego
Ratunku obiadliście selera, ziele angielskie, liście laurowe,lubczyk oraz sól. Całość zalać wodą i gotować do czasu, aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby doprawić do smaku. Następnie bulion odcedzić. Mięso oddzielić od kości, ziele angielskie, liście laurowe, por, oraz zieleninę odłożyć na bok. Marchew, pietruszkę pokroić w kostkę a mięso na mniejsze kawałki. Przygotować pojemniczki. Bulion podgrzać
Krakowskie smaki AniPrzepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku Składniki ( 4 porcje) 1,5 litra bulionu warzywnego 400 g wędzonych żeberek lub wędzonych kości wieprzowych 500 g surowej białej kiełbasy 500 g wędzonego boczku 500 ml żuru 2 łyżki suszonego(...)majeranku 1 ząbek czosnku 6 łyżek śmietanki 18% lub 30% (do zup i sosów) ORAZ ugotowane jajka chleb biała kiełbasa Przygotowanie: Przygotować bulion jarzynowy.Przecedzony bulion zagotować z dodatkiem pokrojonych na 2 – 3 części wędzonych żeberek lub kości. Gotować przez ok. 20 minut. Dodać surową białą kiełbasę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Dodać
Oka w rosole czyli KaFka gotujekawałek selera korzeniowego 3-4 ziemniaki 1 cebula łyżka masła koperek ok. 70 dag kości wieprzowych (ja miałam od schabu) lub ok. 1,5 litra bulionu sól, pieprz, maggi i szczypta curry Kości umyć zalać wodą, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i seler korzeniowy. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso na kościach będzie miękkie. Wyjąć kości i warzywa
talerz przyjemności