bulion z kości - 500 przepisów (strona:2/34)

zupa z indykiem i ala pierogami 181

Składniki: rosół-bulion Resztki indyka, kości 1 cebula, grubo posiekana 2 marchewki, drobno posiekane 1 łodyga selera, drobno posiekana 1 mały pęczek ziół takich jak rozmaryn, tymianek, szałwia i pietruszką woda zupa 2 łyżki masła 1/2 szklanki (70 g) posiekanej marchewki 1 średnia cebula, posiekana 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 2 łyżki mąki 4 szklanki (1 litr, około 1 litra(...)nadmiar skóry i tłuszczu z kości. Umieść kości indyka w dużym garnku , dodać warzywa i zioła. Dodać tyle zimnej wody, aby pokryć wszystkie kości. Umieść na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Dusić przez około 3-4 godziny, dodając ciepłej wody, o ile potrzeba ,aby kości były zakryte wodą .Gotowy bulion przelać przez drobne sitko .Wlać

w mojej kuchni
Szybki rosół z kurkami 195

pietruszka 1 cebula kawałek selera kilka kurek bulion z kurczaka* 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego gałązka rozmarynu łyżeczka miodu sól i pieprz Warzywa obrałam i opłukałam pod bierzącą wodą. Zalałam wodą (około 1,5litra) i gotowałam na małym ogniu około pół godziny. Następnie do wywaru dodałam bulion i kości z kurczaka, kurki, rozmaryn, miód oraz przyprawy. Gotowałam

Zapiski Młodej Żony
Zupa kalafiorowa 168

Składniki:1 kalafior (ok 400-500 g)2 marchewki3 ziemniaki1 pietruszka1 cebula kawałek selera2,5 litra bulionu (np.na kościach drobiowych)ziele angielskieliść laurowysól, pieprz2 łyżki śmietany do zupsiekany koperekSposób przygotowania:1. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i selera obieramy, a następnie kroimy dowolnie.2. Cebulę kroimy w kostkę.3. Warzywa wrzucamy do bulionu, dodajemy liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Kiedy warzywa

Kuchnia domowa Ani
PIERSI Z GĘSI W JABŁKACH I ŻURAWINIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Z BURACZKAMI 181

łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka ziaren kardamonu rozmaryn Sos: 1/2 szklanki bulionu z gęsi 3 łyżki sosu żurawinowego => przepis 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu Kasza gryczana: 1 szklanka kaszy gryczanej 2 szklanki bulionu z gęsi 1 ząbek czosnku(...)duży burak lub 2 małe 130 g sera feta pęczek koperku 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Gęsina: Z piersi wykrawamy kość. Na kości gotujemy bulion z warzywami. Piersi myjemy, osuszamy i nacinamy delikatnie kratkę od strony skóry, tak aby nie uszkodzić mięsa. Do moździerza wsypujemy ziarna kolendry i wyłuskane ziarna kardamonu. Ucieramy. Dodajemy

Kuchnia MagdaLeny
Zupa orkiszowa 199

moim wykonaniu zupa zakwaszona sokiem z ogórków a do tego chrupiące grzanki. Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól, pieprz Ziarna orkiszu płuczemy i namaczamy na 12 godzin.Gotujemy wywar mięsno-warzywny razem z ziarnami, cebulą i selerem. Czas gotowania

prawdziwe jedzenie
Barszcz ukraiński 367

Zapraszam na najbardziej tradycyjny przepis na barszcz ukraiński. Możesz ugotować go na żeberkach lub kościach, jeśli jednak masz domowy rosół wołowy możesz go użyć w przygotowaniu swojego barszczu. Z pewnością skróci on znacznie czas przygotowania potrawy. Polecam Ci także inne przepisy na tradycyjne zupy: – rosół tradycyjny – rosół z kaczki – flaki – pomidorowa z makaronem – pomidorowa z ryżem(...)buraki) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni podgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim starte warzywa. Smażenie powinno trwać ok 10 minut. Jeśli gotujesz bulion na kościach wyjmij je, jeśli używasz żeberek mogą zostać w środku. Do zupy dodaj warzywa oraz poszatkowaną kiszoną kapustę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj około 30 minut

nietylkopasta.pl
Krem z brokułów 281

udko z kurczaka 1 mała marchewka 1 mała pietruszka dwie łyżki śmietany 12% płaska łyżka masła sól, pieprz ziele angielskie, liście laurowe. pieprz w ziarnach Zaczynamy od przygotowania bulionu. Do małego garnka włóż udko z kurczaka i zalej wodą. Wstaw na ogień. Jak zacznie się gotować i pienić, usuń pianę razem z całym syfem, który wypłynie na powierzchnię. Następnie wrzuć(...)listki laurowe. Niech się pogotuje z 15 minut. Obierz marchewkę i pietruszkę i dorzuć do garnka. Gotuj, aż jarzyny będą miękkie i mięso będzie odchodzić od kości. Gdy bulion sobie pyrka, Ty weź się za brokuły. Umyj je, odkrój różyczki od łodygi i te większe poprzekrajaj na pół. Cebulkę skrój w kostkę. Do garnka, w który będziesz gotował później

manslogblog
Ekspresowa zupa z quinoą w hiszpańskim stylu 156

które przewidziałam do godziny 14, przeciągnęły się jakieś trzy godziny. Wpadłam do domu głodna, jak wilk i byłam wdzięczna sama sobie, że mam w lodówce ugotowaną quinoę i bulion na kościach. Mógłby to być również rosół, albo wywar warzywny, w ostateczności taką zupę da się przygotować na wodzie, trzeba tylko zadbać o jej odpowiednie doprawienie. Zupę zrobiłam w 15 minut(...)marchewka 1 mała puszka kałamarnicy w oleju kawałek pikantnego chorizo (ok 8 cm)  2 małe pomidory 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 300 ml dowolnego bulionu  natka pietruszki słodka wędzona papryka w proszku tymianek sól Wykonanie: Pomidorki obieramy ze skórki i blendujemy (możecie też je zastąpić passatą, będzie jeszcze szybciej) Szalotki i marchew obieramy, kroimy

Quinoa Raz!
Curry z cukinii i bakłażanów w wersji wegańskiej lub w wersji z indykiem 118

lekko wyczuwalna w potrawie. Danie może mieć dwie wersje – wegańską – przygotowujemy je na wywarze z warzyw lub mięsną – tu się przyda domowy wywar z kości lub bulion i mięsko, na które macie akurat ochotę. Ja polecam dodanie piersi z indyka – bardzo dobrze się komponuje z kokosowym sosem, orzechami i pomidorami. Z podanego przepisu powstaną(...)masła klarowanego do smażenia garść posiekanych ziół – najlepiej kolendry, ewentualnie tajskiej bazylii lub mięty 0,5-1 l wody /bulionu z warzyw (w wersji bezmięsnej) lub wywaru z kości (w wersji z mięsem) w wersji mięsnej – 300 g piersi z indyka opcjonalnie jako dodatek – 200 g ryżu jaśminowego   Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź

Eat me! Fit me!
Zrazy z łopatki w sosie pieczeniowo-pieczarkowym, danie na wyjazdy 149

około 0,2 kg (możesz zastąpić boczkiem) sól, pieprz czarny do smaku 100 ml słodkiej śmietany kremówki 30% (słoiki z nią dłużej się trzymają) 2 l rosołu na kościach lub bulion z kostki np. cielęcy czy drobiowy mąka pszenna wymieszana z wodą do zagęszczenia sosu smalec do smażenia (oleju nie polecam, dość szybko jełczeje i słoiki mogą nabrać dziwnego smaku

Ogrodnik w podróży
Domowa zupa ,,Jak u mamy” czyli jak się robi barszcz ukraiński? 146

cytryny dla smaku Jak się robi barszcz ukraiński? Krok po kroku 1) Jeśli nie jesteś fanem tłustych zup, to koniecznie zdejmij część skóry z kaczki, aby bulion był o mniejszej zawartości tłuszczu. Porcję rosołową z kaczki myjemy, przekładamy do garnka, następnie zalewamy go 2 litrami wody. Musi być stan wrzenia, na mniejszym ogniu, a następnie dodajemy pietruszkę, marchewkę(...)dopiero wtedy możemy je obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 3) Kapustę siekamy na drobne części,gotujemy w niewielkiej ilości, dodajemy trochę soli.Odstawiamy. 4) Przecedzamy bulion, mięso oddzielamy od kości i dodajemy do bulionu. 5) Następnie do bulionu dodajemy ziemniaki już obrane, do tego ząbki czosnku, gotując całość 15 minut. Na samym końcu kapustę. 6) W międzyczasie

sierotka maRysia w kuchni
Zupa jarzynowa wiosenna 132

swoim garnku… Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka lub 350g kości na zupę 2 duże marchewki 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 1 kalarepka 2-3 ziemniaki 1/2 małego kalafiora posiekany koper i natka pietruszki sól, pieprz śmietana Wykonanie: w garnku umieścić mięso / kości na bulion, dodać ok. 1,5l wody, gotować ok.15min. Następnie dodać całą połówkę selera, pokrojoną

Raj dla Podniebienia
Królik duszony 136

cebule, sól, pieprz, 100 ml bardzo mocnego bulionu* Bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny sposób na królika. Królika umyć, osuszyć. W garnku o grubym dnie smażyć królika na maśle, na złoty kolor ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną w ósemki cebulę, dodać bulion i dusić do miękkości. * gotuję bulion z kości, szyj, skrzydełek kaczek, z dużą ilością warzyw

królestwo garów
Zupa koperkowa 211

mnie i mojego rodzeństwa, tak ja teraz podaje go swojej rodzinie. Garnek dla 4-5 osób: 3 pęczki koperku 20 dag ryżu, (2 woreczki ) 3-4 litry bulionu z kości lub kostek rosołowych pierz sól Podprawka: 2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 2 łyżki mąki pszennej  3/4 szklanki zimnej wody 1. Gotujemy  wywar na kościach lub łączymy

Apetyczna babeczka
Tom Yum z kurczakiem 404

Podudzia kurczaka umyć i włożyć do garnka. Dodać pokrojone w kostkę piersi, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 45 minut na małym ogniu. Dodaję podudzia z kością, bo bulion ugotowany na samej piersi nie smakuje tak, jak powinien. Gdy bulion będzie gotowy, wyjmujemu podudzia i studzimy. Do garnka wrzucamy natomiast rozbite pędy trawy cytrynowej, liście limonki, pociętą

W SMAK
Zupa orkiszowa 239

moim wykonaniu zupa zakwaszona sokiem z ogórków a do tego chrupiące grzanki. Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól, pieprz Sposób wykonania

w kuchni i w ogrodzie

Proponowane wyszukiwania