minut. Ja uwielbiam, gdy mięso leciutko odchodzi od kości, nie jest gumowate, więc wcześniej podsmażyłam i poddusiłam je na patelni. Danie wyszło bardzo pyszne i sycące, a i kasza nikomu nie przeszkadzała Składniki: - 4 ćwiartki z kurczaka (rozdzielone na podudzie i udo) - 1,5 szklanki kaszy gryczanej; - 3 szklanki bulionu; - 3 ząbki czosnku; - 200 ml śmietany
dom-agi.plSkładniki: 600 g szynki bez kości pokrojonej na porcje Marynata: 3 łyżki oleju suszony majeranek szczypta chilli słodka mielona papryka pieprz Do sosu: 2 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie kminek 2 łyżki musztardy chrzanowej 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki koncentratu pomidorowego bulion mąka, zimna woda i śmietana do zagęszczenia Sposób wykonania
Kuchnia domowa Anipowrotem wkładamy do garnka, wlewamy wino, puszki pomidorów, bulion z kostki, dodajemy liście laurowe, cukier i rozmaryn. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 2 godziny, co jakiś czas delikatnie mieszając. 2. Mięso delikatnie wyjmujemy z garnka. Przy pomocy dwóch widelców zdejmujemy skórę, a mięso oddzielamy od kości; mięso wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy
My Culinary ArtWbrew pozorom nie będziemy dzisiaj pisać o zupie grzybowej. Jeśli już, zupa ta przypomina raczej rosół , a jeszcze bardziej bulion . Dosyć dawno temu widziałem podobny przepis w książce o kuchni węgierskiej, ale z różnych powodów mi on „nie leżał”. Dlatego zacząłem robić taką zupę po prostu po swojemu. Jest ona dość łatwa do przygotowania i zajmuje ono mniej czasu niż(...)stole nasz popularny rosół, jednak przygotujecie ją dużo szybciej. Mocna nuta imbiru nasuwa skojarzenia z kuchnią azjatycką. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg mięsa z kurczaka (najlepiej noga, pierś z kością i część lub całość grzbietu) 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (200g) 1 średni pomidor (200g) 1 średnia cebula (150g) kawałek dowolnej części pora 200g pieczarek 1 ząbek czosnku
Kulinarna Pokusawieczorem ugotowałam w szybkowarze wywar mięsny, a na drugi dzień tylko dodałam i gotowałam warzywa. Polecam! składniki 500 - 600g baraniny - u mnie łopatka bez kości ok 150 g wołowiny i cielęciny (opcjonalnie) 300 g ziemniaka 200 g pomidorów z puszki 1 podłużna czerwona papryka 1 średnia cebula ziele angielskie kilka ziarenek pieprzu sól liście(...)paprykę w poprzeczne paski. W garnku z grubym dnem ułożyć warstwami: ziemniaki, mięso pokrojone w duże kawałki, plasterki cebuli, pomidory, paprykę. Wierzch posypać dużą ilością kolendry. Zalać wszystko bulionem, przykryć pokrywką, gotować na małym ogniu ok 30 minut od momentu gdy zupa się zagotuje ( do czasu aż ziemniaki będą miękkie). Pod koniec gotowania, jeśli to konieczne, doprawić solą
Stare Garyryżem. U mnie bazą zupy jest bulion wieprzowy. Naprawdę żadna inna pomidorowa nie smakuje tak dobrze jak ta - tajemnicą jest właśnie wieprzowina zamiast wszechobecnego drobiu i szczypta cynamonu. Oczywiście pomijając zupę pomidorową ze świeżych pomidorów robioną przez kochającą babcie -z takimi smakami nawet nie śmiem konkurować!;) Składniki: 0,5kg kości wieprzowych pęczek włoszczyzny 0,5l passaty pomidorowej
U Fiolkiroślinnego 2 pojedyncze piersi z kurczaka, bez kości i pookrojone w grubszą kostkę sól i pieprz 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka listków tymianku 1 duży brokuł, różyczki oddzielone od rdzenia 2 łyżki białego wina 1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu drobiowego 1/2 -1 szklanka mleka 250 g makaronu
karmelowymarynata do mięsa: 1,2 kg schabu bez kości; 1 łyżka majeranku; 2 ząbki czosnku; 1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz. 2 łyżki oleju. Pasta jajeczno-chrzanowa: 8 jaj ugotowanych na twardo; 1 czubata łyżka majonezu; 1 czubata łyżka startego chrzanu ze słoika; Sól; Pieprz. Galareta: 2 litry bulionu drobiowego (u mnie 2 litry wrzątku + 1 łyżka
Gospodyni Miejskapotrzeb. Składniki: - 1,5kg chudej wołowiny bez kości - 1kg obranych ziemniaków (można dać więcej) - 5-6 średnich cebul - po strąku papryki: żółtej, zielonej i czerwonej (lub dowolnie) - 3 marchewki - 1 większy korzeń pietruszki - 2 łodygi selera naciowego - 1 cała główka czosnku - ok.300ml czerwonego wytrawnego wina (lub wody) - 1-1,5l bulionu mięsnego, warzywnego (dowolnie) lub wody - sól do smaku
Smaczne Zdrowewięcej600 g baraniny ( użyłam łopatki bez kości) pokrojona w kostkę około 4x4 cm2 średnie cebule, pokrojone drobnosól4 ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskęlistki z 4 gałązek tymianku1 łyżeczka suszonego oregano2 liście laurowe1 nieduża marchewka, obrana, przekrojona wzdłuż1 puszka( 400 g) krojonych pomidorów , lub świeże pokrojone w kostkęszklanka białego wytrawnego wina + bulion do uzupełnieniaŚwieżo zmielony czarny pieprz100 g sera
Stare Garykurczaka żelatyna ze skórek i kości działa wyścielająco i ochronnie na błonę śluzową żołądka i jelit. Tutaj podobnie działa połączenie wodorostów, kurkumy i zdrowego tłuszczu kokosowego. Znajdzie się tu też bogactwo witamin i minerałów pochodzących z warzyw – wszystko co najlepsze ukrywa się pod ich skórką, dlatego warzywa do tego bulionu nie są obierane – nawet czosnek i cebula
Karo in the Kitchenkości – ok. 1 kg* cebula – 3 szt* czosnek – 1,5 główki* rozmaryn świeży – 1 łyżka* tymianek świeży – 1 łyżka* majeranek – 1 łyżka* liść laurowy – 1 garstka* ziele angielskie – 1 łyżeczka* musztarda ostra – 1 łyżka* sól – 1 łyżeczka * pieprz – 1 szczypta* olej – ok. 200 ml* bulion
Ostra na Słodkowyjątkowy obiad. Mogę tylko żałować, że tak późno odważyłam się na przygodę kulinarną z dzikiem. Składniki: 1,300 kg udźca z dzika 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu warzywnego 100-150 g słoniny (u mnie wędzona) 2 łyżki oleju 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1/3 pora 2 liście laurowe 12 ziaren jałowca 6 ziaren ziela(...)soli suszony tymianek 2 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu 2 łyżki smalcu dodatkowo do sosu: powidła śliwkowe ocet winny szczypta cukru Wykonanie: z mięsa usunąć błonki, powięzi i wyciąć kość, umyć i osuszyć przyprawy utłuc w moździerzu warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki mięso natrzeć olejem, następnie wmasować przyprawy. Ułożyć w naczyniu, zalać szklanką czerwonego wina, obłożyć warzywami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!porcji 600 g wieprzowej łopatki bez kości 1 łyżka kurkumy 2 łyżki olej 1 cebula 1 czosnek solo 3 suszone limonki 1 czubata łyżka pomidorowego przecieru 100 g żółtej soczewicy 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego 1 łyżeczka garam masala ¼ łyżeczki sól do smaku 4 ziemniaki olej do smażenia 1 l bulionu z kurczaka Pozbaw mięso błon i pokrój
codojedzeniaudźca z sarny bez kości 6 łyżek smalcu gęsiego 50 ml oliwy truflowej sól,pieprz grubo mielone S os: garść najlepiej świeżej jagody z drzewa jałowca może być suszona ale karmelizowana . (wykluczamy wysuszony owoc jałowca ,gdy nie mamy dostępu do takiego produktu możemy zastąpić zwykła jagodą ,borówką 100 ml bulionu drobiowego 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę
Viola cooks with passionpiersi kaczki (bez skóry i kości) 1 ząbek czosnku 300 g zielonych szparagów (cienkich) 6 plastrów świeżego średniego ananasa (można częściowo zastąpić pędami bambusa) 1 papryka chili 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki zielonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 łodyga trawy cytrynowej 1 łyżka sosu rybnego 100 ml bulionu drobiowego sok z limonki 1 łyżeczka brązowego cukru
Pełny talerz