bulion z kości - 500 przepisów (strona:27/34)

FASOLKA PO BRETOŃSKU Z BOCZKIEM I KIEŁBASĄ 228

litra bulionu jarzynowego 1 ćwiartka z kurczaka po kilka ziarenek pieprzu i ziela ang. 1 liść laurowy 2 łyżki suszonego majeranku sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Suchą fasolę zalewamy zimną wodą (około 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawiamy na noc do namoczenia. Krok 2. Następnego dnia fasolkę odcedzamy, zalewamy bulionem, dodajemy kurczaka, ziele ang. i liść(...)pokrojoną marchew, pietruszkę i passatę pomidorową - zasmażamy około 10 minut - wlewamy całość do fasolki. Gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Krok 4. Na koniec, wyjmujemy kurczaka, oddzielamy mięso od kości i skóry. Mięso wrzucamy do zupy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy.  Smacznego

Moja Książka Kucharska
Zupa PHO z kurczakiem 461

wywaru wyjmujemy kurczaka, by nie był zbyt suchy i bez smaku (mówiąc wprost wiórowaty). Kurczaka "obieramy" z mięsa, czyli na bok odkładamy mięso z piersi i udek, a kości, skórę i resztę części naszego kuraka wrzucamy do garnka i dalej gotujemy. Gotujemy na wolny ogniu ok godzinę / półtorej godziny, po czym odcedzamy i zdejmujemy tłuszcz, jaki pływa po powierzchni(...)według instrukcji podanej na opakowaniu. W plastry kroimy mięso z piersi kurczaka, a w ćwiartki ugotowane na twardo jajko. Gdy przygotujemy wszystkie składniki, do miski nakładamy makaron, mięso, zalewamy bulionem. Następnie dokładamy dodatki, czyli kiełki fasoli mung, chilli, jajko, kolendrę, miętę, szczypior. Doprawiamy tabasko, sosem sojowym, sokiem z limonki. Całość mieszamy, by składniki i smaki połączyły się ze sobą

Taste Of My Day
Gałki z kury w galarecie 223

pora 5 dag rodzynek 4 łyżeczki żelatyny warzywna przyprawa do zup cukier pieprz sól Przygotowanie   Cebulę obrałem, posiekałem, zeszkliłem na oleju. Bułkę namoczyłem w mleku. Z kury usunąłem kości i skórę, a mięso zmieliłem. Wymieszałem je z żółtkami, cebulą i odciśniętą bułką. Wyrobiłem na jednolita masę, przyprawiłem solą i pieprzem. Z mięsnej masy uformowałem małe kulki. Umyłem warzywa(...)warzywną i gotowałem 15 minut. Do wrzącego wywaru włożyłem kulki mięsne , gotowałem ok.15 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania wsypałem opłukane rodzynki. Żelatynę namoczyłem w małej ilości zimnego bulionu, rozprowadziłem gorącym wywarem, wlałem do garnka z mięsem i zagotowałem. Doprawiłem do smaku cukrem. Przełożyłem do salaterek ( można na półmisek ), po wystygnięciu wstawiłem do lodówki, aby galareta stężała

R'n'G Kitchen
Odchudzona ogórkowa 212

wodą ) 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego sól  pieprz ( zawsze świeżo mielony ) szczypta cukru. Z udek, liści laurowych i ziela angielskiego zagotować bulion. Cebulę podpiec na płomieniu gazu. Wrzucić do zupy.  Wszystkie warzywa korzeniowe zetrzeć na grubej tarce i dorzucić do zupy. Następnie dodć pokrojony w plastry por oraz pokrojone w kostkę ziemniaki(...)Dopiero teraz należy zacząć doprawiać zupę solą, pieprzem, cukrem i czosnkiem. Wszystko razem musi się zagotować. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek. Wyjąć kurczaka, mięso oddzielić od kości i znów włożyć do zupy. To jest moja wersja ogórkowej, którą bardzo lubię i objadam się bez większych wyrzutów sumienia. Można zamiast kurczaka dodać wędzone kości. Będzie wtedy

Jemy Pijemy
Chicken Ramen 191

przedstawienia/odgrywanie- wszystko musi mieć swoje miejsce i czas.  Baza zupy, sos, dodatki i makaron, który nie może się studzić tylko jeszcze cieplutki ląduje na talerzu, zalewany jest ciepłym bulionem i zdobiony dodatkami, które odpowiadają 5 kolorom estetyki japońskiej, która przejęta jest z Chin, miała ona wprowadzać balans żywieniowy: czarny( nori), biały (makaron), żółty (jajko), czerwony (mięso), zielony (zielone warzywa(...)pochodzi z Chin. Jednakże to w Japonii znalazł swoich miłośników i kultywatorów. Ramen jest zupą- posiłkiem jedzonym o każdej porze dnia, jest ona na bazie wywaru z warzyw, mięs, kości zwierzęcych, czy miso- pasty produkowanej ze sfermentowanej soi. Mogą się składać z wieprzowiny (Pork Ramen), kurczaka (Chicken Ramen), warzyw , owoców morza, czy nori, jajek i wszelakich dodatków. Wydawać

KreatywnePiny
Feijoada po raz kolejny 208

zaczynamy! Uprzedzamy będzie bardzo dużo zdjęć i nie dla wegetarian: CZĘŚĆ PIERWSZA - PRZYGOTOWANIE MIĘSA: Składniki: - pół kilo żeberek,  - pół kilo podgardla - pół kilo boczku - noga wieprzowa - pół kilo kości cielęcych. Mięso oraz boczek kroimy w kawałki i wrzucamy do głębokiego garnka/miski. Bierzemy blender. Wrzucamy do niego 2 cebule, 2 papryki zielone i miksujemy. Otrzymany sos do pokrojonego mięsa(...)lenistwa nie starliśmy lecz sypneliśmy garść do garnka. Dodaliśmy również 6 startych ząbków czosnku. Wszystko pięknie wymieszaliśmy (rączkami):-) Teraz jeszcze potrzebujemy oliwę oraz kostki mięsne (wołowe) np. aromatyczny bulion pieczeniowy Winiary.  Bierzemy głęboki garnek i zalewamy dno oliwą. Na rogrzaną oliwę wrzucamy 4 kostki mięsne. Dodajemy przygotowane wcześniej mięso i obsmażamy.  Osmażone kawałki mięsa zalewamy gorącą przegotowaną wodą

Smaki Brazylii
Jagnięcina z warzywnym gulaszem 204

kupić). Po raz  pierwszy bakłażan przypominał te jedzone w ciepłych krajach. Był wspaniały! Wiwat wolnowar!Przepis znalazłam na stronie Eating Wellskładnikiok 1200 g  chudej jagnięciny bez kości(np łopatka, udziec jagnięcy)  pokrojone na kawałki 1 1/4 łyżeczki soliświeżo zmielony pieprz do smaku oliwa z oliwek do smażenia2 duże cebule, pokrojone w cienkie(...)gr250 g  zielonej fasolki, (nie dodałam)1 mały bakłażan, pokroić w plasterki ok 8 mm gr1 średnia cukinia, pokroić w plasterki ok 8 mm gr6 liści laurowych1/2 szklanki bulionu  3 łyżki posiekanej natki pietruszki do podaniaprzygotowanie Umytą, pokrojoną i osuszoną jagnięcinę posypać  solą i pieprzem. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę.  Obsmażać partiami jagnięcinę

Stare Gary
Kaczka z warzywami! 165

godziny. Duże kaczki piekę nawet 3,5 godziny. Cechy charakterystyczne, po których poznacie, że kaczka jest dobra to: mięso na nóżkach podniesie się ku górze i odsłoni kość, po wbiciu szpikulca nie leci krew, skórka wytopiła się na tyle, że jest bardzo cieniutka. No dobra to przechodzimy do przepisu na kaczkę z warzywami. Kaczka petarda! SKŁADNIKI: - 1 kaczka wiejska(...)łyżeczka majeranku - 2 gałązki rozmarynu Kaczkę natrzyj przyprawą i marynuj w lodówce przez minimum 4 godziny. Warzywa kroimy na mniejsze elementy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornych, wlewamy 3/4 szklanki bulionu warzywnego (moje naczynie jest bardzo duże), układamy kaczkę. Do wnętrza kaczki wkładamy laskę cynamonu, 1/4 limonki, gałązki rozmarynu. Pieczemy przez 2,5 godziny w temp. 160 stopni C, pod przykryciem

SMYKWKUCHNI
Bitki schabowe w sosie pietruszkowym 369

razem wzbogaciłam je o aromatyczną natkę pietruszki i sos śmietanowy również z dodatkiem natki. Danie wyszło bardzo smaczne i jestem pewna, że Wam też zasmakuje.Składniki:500g schabu bez kości, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka pietruszki, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek, bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia.Mięso umyć, osuszyć(...)odrobinie bułki tartej i usmażyć na złoty kolor.Sos pietruszkowy: pęczek natki pietruszki, 1 szklanka śmietanki 30%, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki drobiowego bulionu, łyżeczka soku z cytryny,  szczypta startej skórki z cytryny, łyżeczka mąki, sól, biały pieprz. Cebule obrać i drobno posiekać, czosnek zaś przecisnąć przez

Z miłości do słodkości
KASZOTTO Z KASZY BULGUR Z WARZYWAMI 237

ugotowaniu).  Jest także najmniej kaloryczna.  Ten turecki przysmak wyróżnia się również zawartością cennego dla serca potasu oraz fosforu - jednego ze składników budulcowych zębów i kości. Jednak najwięcej posiada kojącego nerwy magnezu.  Ponadto jest skarbnicą kwasu foliowego, tak ważnego dla kobiet w ciąży.    Kasza bulgur może również wspomóc leczenie anemii,   ponieważ jest bogata(...)100g każdy) 2 łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 2 marchewki 200g pieczarek oliwa sól pieprz słodka papryka szczypta curry puszka pomidorów w sosie własnym (ew. koncentrat pomidorowy) bulion (jeśli nie mamy - woda) Wykonanie:  Kaszę wkładamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy ok 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę

Walijskie Pichcenie
Gołąbki z mięsem z indyka i brązowym ryżem 226

być może przypadnie i Wam do smaku. Dzisiejsze gołąbki są inne od tych, które znajdziecie na moich stronach. Postanowiłam je zrobić mięsem z indyka. Wybrałam mięso z udźca bez kości. Mięso nie jest za chude, jest kleiste doskonale pasuje do gołąbków. Natomiast do gotowania ryżu dodałam łyżkę oliwy z oliwek. Ryż po ugotowaniu w wodzie z dodatkiem oliwy jest(...)główka kapusty włoskiej (ok. 1,5 kg) 300 g brązowego ryżu 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka vegety domowej 0,5 l bulionu warzywnego kilka listków świeżej mięty 1 łyżeczka tymianku sól i pieprz 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sos pomidorowy   Wykonanie: Najpierw ugotowałam ryż. Do dużego rondla wlałam wodę

Kuchnia u Krysi
Szybka potrawka wiosenna z kurczakiem i szparagami / Easy spring asparagus and chicken stew 287

wariancie na TCC, zapraszam! Scroll down for recipe in English Szybka potrawka wiosenna z kurczakiem i szparagami (4-6 porcji) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 2 piersi drobiowe, bez kości i skóry (jeśli nie lubisz), pokrojone w grubą kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki ¼ łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 papryka(...)wytrawnego wina 1 garść pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki 1 łyżka kaparów, odsączonych z zalewy 1 garść szpinaku baby 1 ½ szklanki ulubionego sosu pomidorowego, domowego lub ze sklepu ½ szklanki bulionu drobiowego ½ szklanki świeżej bazylii, posiekanej sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie (Tefal Cuisine Companion): Do pojemnika wyposażonego w mieszadło wlej olej, włóż kurczaka i uruchom program P1 slow cook

karmelowy
Kremowa zupa z kiszonych ogórków, naturalnego serka i quinoy z chipsami z papieru ryżowego 150

dodatku maja gładką kremową konsystencję i ciekawe dodatki, to jestem w kulinarnym niebie.  Mam oczywiście na takie dania swoje patenty, jednym z nich jest używanie domowych wywarów i bulionów, które są świetną bazą, drugim zagęszczanie zupy quinoą, a jeszcze innym uzyskiwanie aksamitnego smaku i konsystencji dzięki naturalnemu kremowemu serkowi.  Ostatnio wymyśliłam i często używam, jako uzupełnienie i dekorację(...)nawet deserów.  Składniki: 2/3 szklanki białej ugotowanej quinoy 300 gram kiszonych ogórków 2-3 łyżki naturalnego kremowego serka 1 mała marchewka 1 mała cebula 600 ml wywaru na kościach wołowych pół pęczku koperku 2 łyżki ugotowanej czarnej quinoy kilka kiełków groszku  kilka plasterków papryki pepperoni plasterki kiszonego ogórka, listki kolendry i bazylii (do przybrania) 1 arkusz papieru ryżowego

Quinoa Raz!
Indyk w kulinarnych tradycjach świata 129

piersi z indyka (4 filety) 40 g kaszy gryczanej niepalonej 250 g cebuli duży ogórek kiszony pęczek koperku 1 żółtko 8 plasterków boczku 1 łyżka oleju 200 ml bulionu (najlepiej warzywnego) 1 łyżka masła klarowanego 100 g tłustej, gęstej śmietanki (najlepiej crème fraîche) sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie dobrze odcedź i odstaw(...)plasterki boczku, po czym równomiernie posmaruj nadzieniem. Na koniec zwiń w ruloniki i zepnij wykałaczką lub zwiąż sznurkiem kuchennym. Podsmaż na maśle równomiernie z każdej strony, następnie dolej bulion i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 25 minut. Na koniec wyciągnij roladki, do sosu dodaj pozostały koperek i śmietanę, po czym ponownie zagotuj. Tajlandia – pałeczki satay

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Indyk - jak wykorzystać każdą z jego części? (przepis) 113

energii, tworzeniu zdrowych kości i zębów. Indyk jest również dobrym źródłem witaminy D, która odpowiada za wchłanianie wapnia, fosforu i wspomaga podział komórek oraz utrzymuje w dobrej formie nasz układ odpornościowy. Udo z indyka bogate jest w cynk, który odpowiada za podział komórek, syntezę białek i DNA. Dzięki niemu mamy zdrowe włosy, skórę, paznokcie, kości i łatwo przyswajamy(...)odpowiednia jest raczej do potraw krótko poddawanych smażeniu, pieczeniu, grillowaniu lub gotowaniu. Nie wymaga marynowania, ale dobrze smakuje z wszelkimi sosami. Skrzydełka z indyka będą świetną podstawą do przygotowania bulionu — bazy wielu zup i sosów, a zamarynowane i grillowane będą pyszną przekąską. Zobacz, przepis na przygotowanie roladek z udźca z pesto z suszonych pomidorów i kaszotto z grzybami. Ilość porcji

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania