bulion z kości - 500 przepisów (strona:30/34)

KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI 214

piramidy żywieniowej  i powinny być spożywane nawet codziennie.  Pęczak zawiera błonnik, który jest składnikiem regulującym procesy trawienne, wspomagającym odchudzanie.Zawiera najwięcej wapnia. Jest to niezbędny materiał budulcowy naszych kości i szkliwa. Ponadto odnajdziemy w nim także sporo cynku, potasu oraz żelaza (którego niedobór może prowadzić np. do niedokrwistości, spadku sprawności fizycznej czy przemęczenia). Ta cudowna kasza ma największą(...)chcecie ugotować dania) 1 bakłażan 1 mała cukinia 1 cebula kawałek białej części pora 1 marchewka 4-6 szt. pieczarek 2-3 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1 l bulionu Przyprawy : 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, po łyżeczce: tymianku, oregano, estragonu, bazylii, chili pieprzu cayenne, słodkiej czerwonej  papryki, młotkowanego pieprzu z kolendrą, sól morska ziołowa. olej rzepakowy

potrawyregionalne
Zupa ułańska – rodem z Mazowsza 132

Natrafiłam na tę zupę w jednej z licznych książek o gotowaniu jakie posiadam. Zainteresowała mnie. Ciekawe połączenie fasoli z makaronem. Wyszło smacznie. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: Porcja kości do zupy 2-3 skrzydełka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Liść laurowy,  ziele angielskie 100 gram białej fasoli 2 cebule 100 gram cienkiego makaronu 200 gram kiełbasy(...)odcedzamy. Odlewamy 2 szklanki i gotujemy w nich boczek, który po ugotowaniu kroimy w kostkę. Na smalcu smażymy drugą cebulę, po chwili dodajemy mąkę , mieszamy i wlewamy ½ szklanki przestudzonego bulionu. Łączymy z fasolą i wywarem w którym gotował się boczek. Miksujemy na jednolitą masę. W pozostałym bulionie gotujemy makaron. Fasolowy krem łączymy z bulionem i makaronem. Dodajemy pokrojoną kiełbasę

Smaki Ewy
Zupa ziemniaczana z pesto 170

myśli przepyszne makarony z jeszcze lepszymi sosami.Jeśli wędlina – to oczywiście Prosciutto di Parma czyli szynka parmeńska ( rodzaj surowej , podsuszanej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych z kością tradycyjnymi metodami )Jeśli sos – to oczywiście pesto ( tradycyjnie wytwarzane w marmurowych moździerzach z oliwy , bazylii , parmezanu , orzeszków piniowych i soli ).A jeśli ser – to oczywiście parmezan ( jeden z najbardziej(...)będzie unosił się w domu przez długie godziny!SKŁADNIKI:* szynka parmeńska – 2 plastry* ziemniaki – 200 g* duża cebula – 2 szt* oliwa extra virgin – 4 łyżki* bulion warzywny – 300 ml* mleko – 300 ml* makaron muszelki – 50 g* śmietana słodka  – 50 ml* natka pietruszki -1 pęczek* parmezan – 2 łyżkiPESTO :* liście bazylii

Ostra na Słodko
Zupa ogórkowa 117

robię ich zbyt często, gdyż w domu nie mam żadnych fanów zup. Więc jak już je gotuję, to zazwyczaj jest to rosół, część zjadam, część mrożę jako czysty bulion i wykorzystuje jako baza do gulaszu, klopsików czy innych dań a z pozostałego rosołu drugiego dnia robię pomidorową, krupnik bądź właśnie zupę ogórkową. Dzięki zawartości ogórków kiszonych zupa ogórkowa jest kwaskowata(...)łyżki soli. Gotować kolejne 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie przecedzić rosół. Mięso i warzywa wyciągnąć pozostawiając sam wywar. Marchewkę pokrój w plastry, mięso obierz z kości, Resztę warzyw i kości możesz wykorzystać w innym daniu bądź możesz je wyrzucić. Ziemniaki obrać, następnie pokroić na niewielką kostkę. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce na drobne oczka. Do rosołu

To Musisz Wiedzieć
Galareta drobiowa 158

Rosół to taka zupa, z której można wykorzystać nie tylko bulion, ale również mięso i warzywa. Czasami gotowane udka z rosołu lądują na talerzu jako drugie danie - opanierowane i usmażone, albo upieczone w piekarniku z chrupiącą skórką. Warzywa najczęściej wykorzystuję do sałatki warzywnej. Można również, a nawet trzeba!, przygotować galaretę drobiową - przystawkę w czasach PRL-u serwowaną na imieninach(...)twardo 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 15 g żelatyny sól, pieprz do smaku sok z cytryny, ocet winny do podania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Mięso oddzielamy od skóry i kości, rwiemy na mniejsze kawałki. 2. Marchewkę kroimy w plasterki lub w kostkę. 3. Jajka kroimy na ćwiartki. 4. W małym rondelku zalewamy żelatynę niewielką ilością zimnego rosołu, odstawiamy, aby napęczniała

W kuchni Katie
BUTTER CHICKEN (maślany kurczak) 93

przygotowanej z jogurtu naturalnego, świeżego czosnku, imbiru, przyprawy garam masala oraz soku z limonki. Indyjski kurczak będzie tym lepszy i delikatniejszy, im dłużej będzie marynowany. Można użyć udek bez kości i skóry lub filetu z kurczaka. Następnie należy podsmażyć kawałki kurczaka na rumiano.  Kawałki rumiane = smak. Sos masala przygotuj na tej samej patelni. Jest on łatwy w przygotowaniu(...)maślanego kurczaka w sosie. Korzystaj z przepisu i ulepszaj go koniecznie :)  Aby zrobić Butter Chicken będziesz potrzebować następujących składników: około 500g kurczaka pokrojonego na kawałki (filet, udka bez kości i skóry) Marynata do kurczaka: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka czosnku, startego 1 łyżka imbiru, startego 2 łyżeczki przyprawy Garam Masala 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu

Moja Książka Kucharska
Jak ugotować rosół – przepis 1616

polubiłam dopiero jako dorosła osoba. Dobry domowy rosół to podstawa większości zup oraz dań typu risotto, gulaszy i innych dań mięsnych i warzywnych. Wszędzie tam gdzie w przepisie znajdziecie bulion, najlepiej dodać domowego rosołu. Smak rosołu zależeć będzie od składników z których go przygotujecie. Mięso indyka doda słodyczy, podobnie marchewka w większej ilości. Mięso wołowe doda głębi smaku i ciemniejszego(...)najlepsza ogórkowa PRZEPIS NA ROSÓŁ PRZYGOTOWANIE: 2 h SKŁADNIKI: – 600-800 g wołowiny (antrykotu lub szpondra wołowego, najlepiej odrobinę jednego i drugiego, szponder ma bowiem mniej mięsa i więcej kości) – ok 1 kg mięsa drobiowego: korpus z kurczaka, podudzie kurczaka lub podudzie indyka, może być mieszane – 3 marchewki – 1 por – 2 pietruszki – kawałek selera – 1 cebula – pęczek natki

nietylkopasta.pl
KURCZAK TIKKA MASALA 99

masala. Aromatyczne, złociste kawałki kurczaka w niesamowitym sosie curry - oto najlepszy przepis na kurczaka tikka masala. Kurczak tikka masala - przyprawy: około 600g mięsa z kurczaka (filet albo odka bez kości i skóry), pokrojone na niewielkie kawałki Marynata do kurczaka: 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka czosnku, startego 1 łyżka imbiru, startego 2 łyżeczki Garam Masala 1 łyżeczka mielonego kuminu(...)garam masala 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 400g passaty pomidorowej sól, chili, brązowy cukier  do smaku 1 szklanka śmietanki 30% 1/4 szklanka bulionu (ewentualnie) świeża kolendra do posypania gotowej potrawy Kurczak tikka masla - przepis. Krok 1. Rozgrzać tłuszcz na patelni - smażyć partiami zamarynowane kawałki kurczaka na złoty kolor. Mięso wyjmować i trzymać

Moja Książka Kucharska
Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa 266

proporcje dla 3-4 osób Podobno optymalne proporcje mięsa, ziemniaków i kapusty powinny wynosić 1:1:1, ale nam najbardziej odpowiada poniższy wariant. 40 dag wołowiny lub wieprzowiny bez kości (np. pręga, łopatka) 2 lub 3 mięsiste pomidory (można zastąpić koncentratem pomidorowym) około 20 do 30 dag kiszonej kapusty 40 g smalcu 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę(...)zrumieni przełożyć je do większego garnka, dodać podsmażoną cebulę, pokrojone pomidory lub koncentrat pomidorowy, przyprawy i kiszoną kapustę (jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać najpierw wodą). Całość uzupełnić wodą lub bulionem, tak aby wszystkie składniki były zakryte. Gotować, do czasu, aż mięso będzie miękkie (w zależności od rodzaju mięsa może to być od 1 do 2,5 godziny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ossobuco, czyli gicz cielęca po włosku 165

Ossobuco (dosłownie “kość z dziurą”) to potrawa kuchni włoskiej wywodząca się z Lombardii. Najbardziej znana wersja tej potrawy to Ossobuco alla Milanese- przyrządzane z pokrojonej w plastry giczy cielęcej, obsmażonej, a potem duszonej w białym winie w towarzystwie warzyw. Na koniec posypane obficie gremolatą, przygotowaną z pietruszki, czosnku i skórki otartej z cytryny. To danie niezwykle pachnące, wyrafinowane i pyszne(...)posiekana cebula 2 pokrojone ząbki czosnku 3 pokrojone łodygi selera naciowego 350 g marchwi pokrojonej w plastry 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml białego wytrawnego wina 250 ml bulionu cielęcego 400 g pomidorów z puszki 4 gałązki tymianku sól pieprz Gremolata: 1 łyżka skórki otartej z cytryny 1 garść pokrojonej natki pietruszki 2 pokrojone ząbki czosnku Opis wykonania: Mąkę mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Mięso w winie z ziemniakami czyli Baeckeoffe 191

więcej, jeśli to konieczne, do garnka500 g  łopatki  wołowej bez kości, pokrojonej w sporą kostkę (3cm x 3 cm)500 g  łopatki  wieprzowej bez kości, pokrojonej w sporą kostkę (3cm x 3 cm)500 g  łopatki  jagnięcej bez kości, pokrojonej w sporą kostkę (3cm x 3 cm)Sól morska(...)cienko na 3 mm plasterki ( najwygodniej przy pomocy tarczy w robocie lub mandoliny) i przyprawić  dobrze solą i pieprzem. Nie myć już ziemniaków po pokrojeniu. Skrobia ziemniaczana zagęści bulion. Połowę ziemniaków ułożyć na dnie naczynia. Odcedzić mięso i pozostałe składniki z marynaty. Płyn zachować. Rozłożyć mięso i warzywa na wierzchu ziemniaków, przykryć pozostałymi ziemniakami. Ostrożnie wlać pozostawioną marynatę

Stare Gary
Paszteciki drożdżowe z królikiem 155

ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie mięso wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Z powstałego bulionu możecie przygotować barszcz czerwony. Wystarczy, że dodacie kilka buraczków i przyprawy. Mleko podgrzewamy, ma ono być ciepłe ale nie gorące. Gorące mleko sprawi, że ciasto nie urośnie! Do kubka wsypujemy(...)Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. W czasie kiedy ciasto wyrasta możemy dokończyć przygotowanie farszu. Mięso oddzielamy od kości i drobno mielimy. Do farszu możemy dodać ugotowaną i zmieloną marchewkę. Opcjonalnie można także dodać posiekaną świeżą natkę pietruszki. Mięso z marchewką dokładnie mieszamy i dodajemy jajko. Doprawiamy solą

PatiGotuje
Marokańska zupa harira (wersja wegetariańska) 231

marokańska zupa, gęsta od różnych strączków, słodka od pomidorów i kusząca aromatem korzennych przypraw. Taki idealny jednodaniowy posiłek - treściwy, pożywny i bardzo zdrowy. Tradycyjną harirę przygotowuje się na baranich kościach i mięsie, ja jednak przedstawię Wam szybką wersję wegetariańską. W Maroku harirę gotuje się w okresie Ramadanu i jada po zachodzie słońca - pozwala zaspokoić pierwszy głód i sprzyja regeneracji(...)zupy  o nieco innym zestawie aromatycznych przypraw. Harira smakuje jeszcze lepiej następnego dnia, gdy smaki się przegryzą. Może jednak wtedy nieco zgęstnieć, rozrzedzicie ją wtedy odrobiną wody lub bulionu. Nie zapomnijcie o dodaniu na samym końcu soku z cytryny lub limonki, który świetnie ożywia ciężki od korzennych przypraw aromat zupy. Możecie dodać do niej także ugotowanego makaronu, ryżu

Chilli Czosnek i Oliwa
Zrazy wołowe zawijane 6730

wołowiny bez kości ( udziec, antrykot ) 20 dag boczku wędzonego, surowego 3 ogórki kiszone 2 cebule 3 kromki razowego chleba ostra musztarda 2 ząbki czosnku liść laurowy, ziele angielskie olej rzepakowy sól i pieprz Mieso kroimy w poprzek włókien na plastry o grubości ok 1 cm.  Plastry wołowiny układamy na desce, przykrywamy folia spożywcza i rozbijamy cienko tłuczkiem(...)nitką. Na patelni rozgrzewamy olej. Zrazy z każdej strony obsmażyc do zrumienienia, zaczynając tak aby część zlepienia była na spodzie. Obsmażone zrazy układamy ciasno w garnku, zalewamy wodą lub bulionem do przykrycia mięsa. Dodajemy 2 x zielę angielskie, listek laurowy i plasterki czosnku. Na patelni podsmażamy pozostałą cebule i dodajemy do garka. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu do miękkosci

Atlas Smaków
Rosół 272

babcie, nieco zapomniany przez mamy, albo co gorsza zastępowany chemicznymi kostkami i proszkami – rosół – najlepsze i najtańsze lekarstwo, suplement diety i nawet kuracja odmładzająca . Rosół, zwany czasem bulionem, doskonale rozgrzewa, obniża ciśnienie krwi, poprawia humor i zwalcza depresję . Południowoafrykańskie przysłowie, które mówi, że dobry rosół wskrzesi martwych , nie jest zbyt dalekie od prawdy. Rosół naprawdę ma wiele zalet(...)gładką skórę. zwalcza ból stawów – dzięki glukozaminie, siarczanowi chondroityny, mnóstwie minerałów i innym składnikom, rosół powoduje regenerację naszych stawów i wzrost chrząstek, przez co leczy ich bóle. mocne kości – wapń, fosfor, magnez i potas to tylko niektóre z minerałów dostępnych w obfitości w rosole, dzięki którym nasze ciała wytwarzają zdrowe i silne kości. tani i zdrowy

PaleoSMAK

Proponowane wyszukiwania