bułeczki - 9699 przepisów (strona:400/647)

Bułki orkiszowe z otrębami żytnimi 187

Proste w przygotowaniu, a zarazem przepyszne bułeczki orkiszowe z dodatkiem otrębów żytnich. Ja uwielbiam je jeść najbardziej zaraz jak tylko się ostudzą posmarowane dżemem. Zapachy w domu też są nieziemskie. SKŁADNIKI 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 100 g otrębów żytnich 350 ml wody 15 g świeżych drożdży 15 g soli dodatkowo płatki owsiane lub inne do posypania bułek

Passions hobbies life
Szakszuka ze szpinakiem 227

niego przyrządzać zupy,  dodawać do wytrawnych tart, do smażonych dań, do omletów..., naprawdę możliwości jest niezliczona ilość. Oto garść moich propozycji: Wiosenna sałatka ze szparagami Szpinakowe naleśniki Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem Tarta ze szpinakiem i kurczakiem Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Tarta ze szpinakiem i ricottą Panini z łososiem Spaghetti z sosem szpinakowym

Kulinarne przygody Gatity
Małe drożdżówki z nasionami chia i sezamem; domowe drożdżówki z dżemem 156

godz. (przykrywam ściereczką). Gotowe ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrawam szklanką koła, na środek nakładam łyżeczką dżem, zlepiam (podobnie jak pierogi), formuję małe bułeczki i układam na blaszce zlepioną stroną do dołu. Pozostawiam je  kolejną 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekę ok. 20 minut w temp

Wielopokoleniowo
Karmelizowany rabarbar 257

oczywiście kompoty i lemoniady. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że rabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa ( klik ). Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z twarogiem, tuńczykiem i ogórkiem 136

Idealna do kanapek na śniadanie lub kolację. Sprawdzi się także na imprezie. Świetne smarowidło do chleba, bułeczek, wek. Dziecinnie proste w wykonaniu, a urozmaici nasz posiłek. Składniki: 100g sera białego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 szt ogórka 5 główek rzodkiewki 1 jajko 2 łyżki pasztetu drobiowego kremowego 2 łyżeczki jogurtu greckiego 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon

Raj dla Podniebienia
Drożdżówki z rabarbarem 237

godzinę powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę. Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego formujemy małe bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej drożdżówce robimy wgłębienie dnem kubka (żeby nie przyklejał się do ciasta można zanurzyć go w mące). Drożdżówki posypujemy rabarbarem i kruszonką. Pieczemy

Ciastkozercy
Bułki Paleo które zawsze się udają 158

termoobiegiem przez 25 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 150 °C i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Ważne: podczas pieczenia pod żadnym pozorem nie otwierać piekarnika aby bułeczki nie opadły. A tak wyglądają moje Paleo bułki po upieczeniu :-) Bułki z tego przepisu zawsze ładnie wyrastają :-) Gotowe bułki Paleo Jeżeli spodobał się Wam przepis zapraszam do polubienia i komentowania :-) Marta

Marta próbuje
Pasta z siemienia lnianego z brązowym ryżem 195

mojprzepisna.pl | Pasta z siemienia lnianego z brązowym ryżem Świetna pasta do posmarowania chleba, bułeczek, czy naleśników. Po zjedzeniu kanapeczek z pastą długo pozostaję najedzona. Pasta jest prosta w wykonaniu i zawiera łatwo dostępne składniki, polecam. Przepis zaczerpnięty z książki CIAŁO I DUCHA RATOWAĆ ŻYWIENIEM autorstwa dr. Ewy Dąbrowskiej, delikatnie został przeze mnie zmodyfikowany. Składniki na 2 szklanki pasty: 1/2 szklanki

moj przepis na
Bułki maślane. 193

ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 min.  Potem zagniatamy ciasto i wałkujemy na 3-4 cm grubości. Żeby bułki były równe wycinamy szklanką krążki. Bułeczki lekko wyrabiamy w dłoniach i odkładamy na blaszkę do pieczenia,  gdzie przykrywamy je na 30 min. żeby podrosły. Pozostałe ciasto możemy przeznaczyć na rogaliki.  W tym celu wałkujemy

chleba naszego
Kajzerki 329

jeden na górę, drugi pod spód. Na You Tube jest masa filmików wyjaśniających jak to zrobić np. tutaj .  Można też oczywiście zamiast zaplatania kajzerek ukulać z ciasta okrągłe bułeczki i naciąć specjalną foremką lub ostrym nożem lub żyletką. Zostawić nakryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut, w tym czasie bułki powinny trochę podrosnąć

Przepisy na domowy ser i chleb
Truskawki i tymianek. Drożdżówki 183

minut, aż nabiorą ładnego koloru. Ostudzić. Listki tymianku zemleć w młynku do kawy z 1-2 łyżkami cukru. Wymieszać z pozostałym pudrem, a następnie z mlekiem. Polukrować bułeczki, zostawić do zastygnięcia lukru. Smacznego! Drożdżówki są puszyste i mięciutkie, a serowe nadzienie i soczyste truskawki sprawiają, że dłużej zachowują świeżość. Będą idealne na piknik, kiedy w końcu pogoda na nie pozwoli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pulchniutkie ślimaki z marmoladą i lukrem 197

zwijam w roladę a następnie kroję na kawałki o szerokości ok 2,5-3 cm, układam poziomo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowane bułeczko - ślimaczki :) wkładam do nagrzanego piekarnika do 200°C i piekę przez ok 20 min (pamiętajcie, że każdy piekarnik grzeje inaczej i u mnie wystarczyło

Kuchnia Viki
Struan - szkocki chleb w majowej piekarni 203

majowego urlopu 😊 Marcin opracował wersję na zakwasie i właśnie taką upiekłam. Początkowo myślałam, że chleb będzie słodki i przez dodatek masła i cynamonu będzie przypominał kanelbullar lub drożdżowo-cynamonowe bułeczki tatarskie z Kruszynian. Zostałam mile zaskoczona wypiekiem pachnącym i smakującym chlebem, a nie słodkimi bułkami :) Na pewno powtórzę ten chleb nie jeden raz, ale z mniejszą ilością rodzynek

Weekendy w domu i ogrodzie
Moje wielkie WEGE grillowanie czyli Co osoba z dietą wegetariańską może zjeść z grilla? 233

mięsnie, ja wegetariańsko. Każdego dnia inaczej o czym zamierzam właśnie Wam opowiedzieć. Co osoba z dietą wegetariańską może zjeść z grilla? Na pierwszego wege grilla położyłam ser halloumi, bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym oraz plastry cukinii i szaszłyki z cebuli i papryki. Wszystkie warzywa skropiłam oliwą i posypałam ulubioną mieszanką przypraw. Drugi dzień był bardziej eksperymentalny ponieważ zachciało mi się

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rożki orzechowe (z ciasta serowo-olejowego) 332

Rożki orzechowe przygotowałam z ciasta serowo-olejowego (twarogowo-olejowego). Jest to ciasto idealne do małych słodkich wypieków z nadzieniem, takich jak rogaliki, bułeczki, czy właśnie rożki. Nie wymaga ono rośnięcia jak ciasto drożdżowe, gdyż środkiem spulchniającym jest proszek do pieczenia, a nie drożdże. Nie ma też potrzeby chłodzić ciasto przed wykonaniem rożków, tak jak robi się w przypadku ciasta kruchego

Smakołyki Bereniki