bułeczki - 9699 przepisów (strona:400/647)

Bułeczki z cukinią i kiełbasą 226

mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 2 jaja 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka soli zaczyn: 4 dkg drożdży + 1/2 łyżki cukru + 2 łyżki maki i 1/4 szklanki … Czytaj dalej Bułeczki z cukinią i kiełbasą

czarrna od kuchni
Czekoladowe drożdżowe babeczki ze śliwkami 174

wadze około 50 g ). Formować kulki, następnie każdą kulkę spłaszczać a na środku kłaść śliwkę ( lub kawałek śliwki, jeśli są one dużych rozmiarów ), obtoczoną w mące ziemniaczanej. Dokładnie zlepiać. Bułeczki wkładać do formy na muffinki, łączeniem do dołu. Pozostawić do wyrośnięcia ( około 30 minut ). Kiedy babeczki wyrosną, posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.  Piec około 20 minut

Opowieści z piekarnika
Bajgle 158

miejsce do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ), na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, następnie podzielić na 10 równych części. Każdy kawałek ciasta uformować w bułeczkę, następnie palcem zanurzonym w mące zrobić na samym środku otwór i obracając ciasto wokół palca poszerzać otwór do rozmiarów około 3 cm średnicy ( kiedy otwór się powiększy można robić

Opowieści z piekarnika
Ciasto francuskie z brokułami i kurczakiem 747

przerwę od brzegu w równomiernych odstępach i do każdej porcji dołożyć kawałki brokułu. Na końcu zrolować płaty ciasta w ruloniki i posmarować na wierzchu roztrzepanym jajkiem. Nożem podzielić na bułeczki. Piec w rozgrzanym piekarniku 190 C ok. 30 minut do czasu gdy roladki pięknie się zarumienią. Najlepsze są ciepłe. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Pesto z rukoli ze słonecznikiem 143

już od nas samych i naszej kreatywności. Można pesto jeść zwyczajnie - do pieczywa lub makaronu (i ja tak robię najczęściej), ale świetnie sprawdza się też w wypiekach (np. zawijane bułeczki z pesto), tartach lub jako samodzielny dodatek do obiadu (zamiast sałatki lub dodatkowo do niej). CIEKAWOSTKA: Jeśli przygotujesz za dużo pesto lub nagle zmienią Ci się plany obiadowe, możesz pesto

Kolorowy Przepisownik
Jabłka kiszone z miodem i przyprawami korzennymi 237

takie łatwiej układać w słojach. Można też owoce kroić na połówki czy ćwiartki, ale nie wyglądają już tak ładnie jak w całości. Papierówki są doskonałe na nadzienie do słodkich bułeczek! Jakie odmiany jabłek kisić? Mądrzy ludzie polecają raczej odmiany stare, kwaśniejsze i twarde np. antonówki. Ja pokusiłam się o zakiszenie papierówek bo do takich jabłek akurat miałam dostęp, ale wybrałam

Smaczna Pyza
Powidła śliwkowe z czekoladą 109

smażenie sprawiło , że powstała z nich dość gęsta masa czekoladowo - śliwkowa. :) Polecam , bo naprawdę wielka pychota wyszła. Nadaję się jako nadzienie do rogalików i też znakomicie smakują na świeżutkiej bułeczce :) Składniki: 1 kg dojrzałych śliwek najlepiej węgierek 50 g czekolady gorzkiej 200 g cukru 3 łyżki kakao Sposób przygotowania: Śliwki umyć , przekroić na pół , wypestkować. Wrzucić  do garnka

Różne smaki w kuchni
Bajgle 159

miski, przykryjcie folią i odstawcie do wyrastania na około 2-3 godziny. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na osiem równych części, uformować okrągłe bułeczki i spłaszczyć je.  Końcem drewnianej łyżki zrobić otwór w każdej bułce i obracając bułkę na łyżce powiększcie otwór do około 3 cm. Odstawcie i przykryjcie folią.  Zagotujcie wodę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Zawijane drożdżówki z borówkami. 153

Drożdże mam w domowej spiżarce zawsze. I kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, często sięgam po przepisy z wykorzystaniem ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam upiec zawijane bułeczki z nadzieniem borówkowym. W smaku niemal identyczne z jagodziankami. Tylko formą różnią się nieco. Zamiast borówek można użyć oczywiście jagód. Zaś po upieczeniu wierzch polukrować czy też posypać cukrem pudrem. Pierwszy

zadanie-gotowanie
Zdrowy dżem z owoców aronii. 177

cukru przeznaczonego w tym przepisie. Gdy dodasz pektynę to nie musisz długo gotować dżemu, bo pektyna sprawi, że dżem zgęstnieje bez długiego gotowania.   D żemem tym możesz smarować bułeczki, pieczywo itp. jest zdrowy.                    Życzę smacznych przetworów

Przepisy i porady kulinarne
SCANDYNAVIAN LOVE FIKA – warsztaty pełne smaków Skandynawii 174

mogę pominąć, że mega przystojny :D ) kucharz, przed którym Skandynawia nie ma żadnych tajemnic. Przez 4 godziny razem z pozostałymi uczestniczkami przygotowywałyśmy Kanelbullar – czyli pyszne, słodkie drożdżowe bułeczki z masą cynamonową, Toast Skagen – sandwiche z krewetkami zimnowodnymi i pyszny, soczysty Rostbef z marynowanymi burakami i warzywami. To był prawdziwy orgazm dla podniebienia! Produkty najwyżej jakości ( !!! ) zastawiły stoły

Ostra na Słodko
Pudding z wiśniami 92

ciepłego mleka 4 jajka 1/2 szkl cukru cukier waniliowy (użyłam laski wanilii) 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki masła tłuszcz do formy cukier puder Bułeczki pokroić na kromki. Mleko wymieszać z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym ( ja wrzuciłam do gorącego mleka laskę wanilii, którą po przestudzeniu wyciągnęłam ) cytryną i cynamonem. Formę posmarować tłuszczem, spód wyłożyć kromkami

Pieguskowa Kuchnia
PIZZA NA CIEŚCIE DYNIOWYM 173

roku zdecydowanie śmielej sobie poczynam z dynią z czego jestem bardzo zadowolona. Urzekł mnie wspaniały kolor ciasta drożdżowego z którego piekłam maślane bułeczki dyniowe i postanowiłam przygotować pizzę na cieście z dodatkiem dyni. Nie zawiodłam się i pizza bardzo nam posmakowała. Z podanej porcji wychodzą cztery spore porcje pizzy na grubym spodzie. Jeżeli nie przepadacie za tak grubym ciastem

Pieguskowa Kuchnia
WIENIEC TRZECH KRÓLI – ROSCA DE REYES 153

Wieniec Trzech Króli czyli Rosca de Reyes to u mnie na blogu zupełna nowość. Zazwyczaj w Święto Trzech Króli wypiekałam słodkie drożdżowe bułeczki zwane Szczodrakiem . W tym roku po świątecznym obżarstwie stwierdziłam, że nic słodkiego nie upiekę. W domu podniósł się z tego powodu bunt, więc uległam i po południu upiekłam nieco inną wersję Szczodraka . Zainteresował mnie przepis od Kamili

Pieguskowa Kuchnia
Eklerki 164

kruche. Ciasto parzone ma to do siebie niestety. Z podanej porcji ciasta wyszło mi 18 eklerków i żałowałam, że nie zrobiłam z podwójnej porcji. Eklerki rozeszły się jak ciepłe bułeczki:) EKLERKI CIASTO PARZONE 1 szklanka wody 125 gram masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka szczypta soli NADZIENIE śmietanka 30 % DODATKOWO cukier puder do posypania truskawki bądź inne owoce

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania