coś pysznego. Czasem jednak zdarza się, że z tej ekscytacji w ogóle nie potrafię spać… Miałem tak, gdy przygotowywałem kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe – już wieczorem czułem zniewalający zapach cynamonu… Podobnie było z fit ciasteczkami amarantusowymi – te ciastka przygotowywałem
Vegan TastePyszna i zdrowa sałatka. Zrobisz ją zaledwie w kilka minut. Doskonała na śniadanie z chrupiącą bułeczką lub jako dodatek do obiadu. 1 ogórek szklarniowy kilka rzodkiewek 1/2 czerwonej cebulki 1/2 kostki fety 2 łyżki posiekanego szczypiorku świeżo zmielony pieprz Ogórka i rzodkiewki dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić w cienkie plasterki, cebulkę w piórka. Warzywa wymieszać, posypać pokruszoną fetą i szczypiorkiem
Smakołyki AsiSmaczne bułeczki na śniadanie w środę popielcową. Przepis dała mi moja ciocia z Bieszczad. Składniki: 20 dag mąki pszennej 2 jajka 2 dag drożdży 2 łyżki śmietany 3 łyżki mleka 2 łyżki stopionego i ostudzonego masła sól do smaku cukier do smaku tłuszcz do formy mąka do formy mak do posypki Składniki na nadzienie: 50 dag kapusty kiszonej 1 biała
Tradycyjna KuchniaDrożdżówki, bułeczki, rogaliki ... wszystko co ma w swoim składzie drożdże kocham nad życie ❤ i pewnie z tego powodu właśnie ten gatunek ciasta piekę najczęściej. Dziś zapraszam na klasyczne, bardzo polskie (bo chyba nigdzie na świecie nie wypieka się identycznych) drożdżówki z serem. Nie mam najmniejszych problemów z ciastem drożdżowym, więc drożdżówki są mięciutkie, aromatyczne i bardzo smaczne 😊 Składniki
Walijskie Pichceniezobaczyć, co Jasia wymyśliła do wspólnego pieczenia ..a tu dla odmiany akcja Domowe pieczywo wypiekam sam ! i super , bo ja dawno nie piekłam ani chleba, ani bułeczek, a takie akcje to fajna sprawa, jest jakaś mobilizacja ..No i znalazłam fajny przepis na chleb nocny , bardzo prosty i szybki do zrobienia.Wieczorem zagniata się ciasto, wykłada do blaszki
Moje domowe kucharzeniewsypać do miski, dodać sól i tyle wody, żeby powstało elastyczne ciasto. Rozwałkować (dość cienko) wykroić kółka (ja użyłam miseczki) na środek każdego położyć farsz , zakleić tak, żeby powstały "bułeczki". Na rozgrzanej suchej patelni smażyć każdy z obu stron do zarumienienia.. smacznego
Gaździnka warzywyrośnięcia (około 1,5 godz). Po tym czasie formujemy 8 bułek, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i czekamy do podwojenia ich objętości (około 40 minut). Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Opcjonalnie możemy posypać je sezamem. Pieczemy w temp 200ºC przez 12-15 minut. Artykuł Bułki hamburgerowe pochodzi z serwisu Blog Kulinarny
Kierunekuchniaostatnich lat burgerownie zasypały polskie miasta. Ponieważ mojego męża szczególnie pochłonął ten burgerowy trend, toteż nie jedną kombinację już przerobiliśmy. Dzisiaj propozycja (z pewnością nie ostatnia), z samodzielnie upieczoną bułeczką i domowym sosem bbq. Pamiętajcie o dobrej jakości wołowinie! Warto wybrać do burgerów mięso lekko ukrwione i poprzerastane tłuszczem, a najlepiej połączyć 2-3 rodzaje (np. antrykot, łopatka, rostbef). Dzięki
Kierunekuchniatahini (1/2 łyżeczki na każdy) i wsypujemy kilka kawałków czekolady. Delikatnie zalepiamy nasze kawałki ciasta z nadzieniem i formujemy z nich kuleczki. W natłuszczonej/ wyłożonej papierem keksówce układamy nasze bułeczki obok siebie, mają na siebie nachodzić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę, aż podrosną. Pieczemy 35-45 minut w 180°C na złotobrązowy kolor. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej
DominikaDolcilatin; mso-fareast-language:EN-US;} W tym przepisie chciałabym głównie zwrócić Waszą uwagę na ciasto drożdżowe. Jest ono delikatne i pyszne. Idealnie nadaje się również do słodkich bułeczek i dużych bab z rodzynkami. Ja postanowiłam nadziać babeczki konfiturą z gorzkich pomarańczy i przykleić kwiaty cukrowe, przy pomocy lukru królewskiego. Można je również posypać cukrem pudrem, polać lukrem
DominikaDolciteż w wykorzystaniu ziemniaków w kuchni :) W przepisie zachowałem oryginalną nazwę. Tattie to po szkocku po prostu ziemniak, natomiast scones jest już trudniejsze do przetłumaczenia. Translator twierdzi, że to bułeczki, ale to coś raczej pomiędzy bułkami, a plackami. Składniki: - ziemniaki - mąka - margaryna (opcjonalnie) Wykonanie: Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez prasę tudzież czymś gnieciemy np. za pomocą "Kartoffelstampfer" :) Dodajemy mąki, najlepiej
Kryzysowa Książka Kucharskaświecie. Ile razy się spotykamy to stara się mnie gościć tym ciastem. Oczywiście robi je pod różnymi postaciami i zawsze są rewelacyjne. Ten przepis pochodzi z jej zeszytu, a bułeczki, które są na zdjęciu to już moja praca. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieCiasteczka te przypominają małe bułeczki i prawdę powiedziawszy sama nie wiem jak je nazwać. Jednak jedno jest pewne - smakują przepysznie, a podczas pieczenia - bananowy zapach roznosi się po całej kuchni. Są delikatnie chrupiące z zewnątrz i posiadają mięciutkie wnętrze, które idealnie komponuje się z dodatkiem kremu czekoladowego. Zresztą posypane cukrem pudrem także znikają ekspresowo. Doskonale sprawdzą się w przypadku wegan
Di gotujektóre rozgrzeją Was od środka. Szybkie i różnorodne dania, które można przygotować w krótkim czasie. Świetnie sprawdzą się na śniadanie i kolacje. Byle do wiosny! Pozostało tylko 19 dni! Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem
Moja smaczna kuchniawielu grupach na Facebooku krąży przepis na serek z jogurtu greckiego, więc i ja postanowiłam wypróbować. Powiem Wam, że naprawdę warto. Serek smakuje wyśmienicie, kremowy, delikatny, idealny ze świeżą bułeczką. Jego przygotowanie jest banalnie proste, wystarczą tak naprawdę 2 składniki i gaza lub pielucha tetrowa, a reszta robi się już praktycznie sama. Kto jeszcze nie próbował koniecznie musi zrobić taki
Zrób to smacznie