jeszcze połączymy te smaki razem - to już jest poezja :) Gdyby nie czekanie na wyrastanie ciasta (chociaż właśnie przypomniałam sobie, że specjalna miska siedzi w czeluściach szafki 0_0) to bułeczki robi się bardzo szybko. Składniki: 450 g mąki 16 g drożdży świeżych 1 szklanka mleka 80 g cukru 1 łyżeczka soli 70 g miękkiego masła 1 jajo nadzienie
Gotowanie z pasjąśrodek kładziemy wydrylowaną śliwkę i łyżeczkę cukru. Dokładnie zlepiamy brzegi kształtując kulki. Gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy ze słodką śmietanką lub bułeczką uprażoną na maśle, posypaną cukrem z wanilią i karmelem. Smacznego
Podróż w kulinariawieniec z polędwicą drobiową i serami. Jakiś czas temu dosłownie polubiłam się z ciastem drożdżowym. Kiedyś jedynym wypiekiem drożdżowym była u mnie pizza lub od czasu do czasu jakieś bułeczki. Teraz mogłabym robić drożdżowe smakołyki cały czas. Dziś dzielę się z Wami moim kolejnym pomysłem, jakim jest drożdżowy wieniec z polędwicą drobiową i serami. Idealny na przyjęcie, spotkanie z przyjaciółmi
Słodkie okruszkismak-smak dzieciństwa. Pulchne, gotowane na parze drożdżówki z jagodami podałam z jogurtem kokosowym. Wyglądają niemal jak jagodzianki, a można by rzec, że są nieco odchudzoną wersją tych tradycyjnych bułeczek. Nie zawierają masła, kruszonki i mają jedynie łyżkę cukru w cieście. Dodatkowo przyrządza się je o wiele szybciej, bo ciasto rośnie ekspresowo, a gotowanie to zaledwie 8 minut na jedną
Mienta blogbardziej nam smakowała, ale to nie znaczy, że była zła. Jeśli jeszcze gdzieś dorwiecie wiśnie to polecam zrobić. Taką konfiturę można wyjadać wprost ze słoiczka. Można podać z chrupiącą bułeczką i kubkiem mleka, można smarować nią naleśniki. Zachęcam, zróbcie koniecznie :) Składniki: 1 kg wydrylowanych wiśni ( waga po wydrylowaniu i odsączeniu z nadmiaru soku ) 1 szklanka cukru 1 mleczna czekolada
Izabelawkuchnikiedy w pełni można korzystać z dobroci świeżych owoców i warzyw. Jednym z warzyw, które mi się z latem kojarzy najbardziej to fasolka szparagowa. Zazwyczaj zajadamy ją ze smażoną bułeczką tartą, ale tym razem postawiłam dodać ją do zupy tak jak robiła moja babcia* ;) Poniżej podsyłam przepis ;) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Garść fasolki szparagowej
Kolizje Smakówprzykryciem, aż białko się zetnie. Ale nie smażcie ich za długo, aby żółtko było jeszcze płynne. W osolonej wodzie gotujemy fasolkę szparagową . Możemy ją podać z masełkiem z bułeczką. Pychota :) Na talerzach układamy usmażony sznycel, na nim kładziemy jajko sadzone, a obok fasolkę. Smacznego! Artykuł Sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!moździerzu anyżem. Zwiń jak roladę zaczynając od dłuższego boku z jeżynami i kończąc na odcinku bez jeżyn. Dużym ostrym nożem (obsypuj ostrze mąką) krój roladę w poprzek tworząc bułeczki o grubości około 2 cm. Bułki układaj w sporych odległościach od siebie na wysmarowanych margaryną blaszkach. Odstaw blaszki z drożdżówkami na 20 minut. Po tym czasie weź jedną z blaszek
Delicious Placepoprzek na paski o grubości 2-2,5 cm. Przekładaj porcje ciasta z cynamonem od razu do natłuszczonej formy (kładź cynamonki na dnie zagłębień). Odstaw formę z bułeczkami do podrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie posmaruj je rozkłóconym jajkiem i posyp odrobiną grubego cukru trzcinowego. Wstaw do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180°C i piecz, aż się ładnie
Delicious Placebardzo szybko, świetnie zaspokoją ochotę na słodycze a przy okazji są zdrową i lżejszą przekąską. Muffinki nie zawierają cukru ani tłuszczu, są bardzo puszyste i mięciutkie, z wyglądu przypominają bułeczki a smakują jak chlebek bananowy :) Można je zjeść na śniadanie, najlepiej posmarowane masłem orzechowym lub dżemem. Jeśli ktoś chce to śmiało może je urozmaicić o gorzką czekoladę lub orzechy
Healthy food explorerproste, duże i pożywne ciasteczka owsiane z borówkami. Początkowo miały być z tego muffinki, ale stwierdziłam, że poeksperymentuję i spróbuję zrobić ciastka z owocami. Chociaż chyba bardziej przypominają one bułeczki niż ciastka - jednym można się naprawdę najeść, idealnie sprawdzi się więc np. na śniadanie. Nie ma w nich żadnych ulepszaczy, słodzone są bananem, ale można dodać np. miód i kawałki
Healthy food explorerDorwałam ostatnie truskawki w tym roku... I postanowiłam zrobić deser w stylu pana cotta oraz bułeczki drożdżowe z serem i truskawkami (przepis wkrótce). Inspiracją do przygotowania tego deseru był klasyczny włoski deser wykonany ze śmietanki, którą podgrzewa się razem z żelatyną, cukrem i wanilią, a następnie chłodzi w okrągłych foremkach i podaje z sosem owocowym. Któż
Kuchnia MagdaLenykażdym kółku. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W palcach zagniatamy składniki na kruszonkę. Ser mieszamy z budyniem i śmietaną, dosładzamy do smaku. Serem nadziewamy bułeczki,posypujemy jagodami i kruszonką. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach
słodki bratekjedzenia, kiedy ja sama chora, a lodówka nie oferuje zbyt wiele? Mając mocno ograniczony asortyment powstało coś z niczego. Ku mojemu zaskoczeniu baaardzo posmakowało! I takim oto sposobem zapiekane bułeczki przeszły do stałych propozycji domowego menu. Powiem szczerze, że samo nadzienie jest tak dobre, że mogłabym je jeść bez końca. Wszystko jest łatwe, szybkie i smaczne. Jest to fajna ciepła
Mojewlasne.pldobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąką stolnicę, ponownie zagniatamy, urywamy po kawałku, formujemy małe bułeczki, spłaszczamy formując okrągłe focaccie. Dodajemy świeży rozmaryn, czerwoną cebulkę, śliwki oraz tarty ser. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Po ok. 10 minutach wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika
Ostra na Słodko