bułeczki - 9699 przepisów (strona:393/647)

Orkiszowe jagodzianki na maślance 154

Sezon na jagody zawsze rozpoczynam jagodziankami. Uwielbiam te puszyste bułeczki nafaszerowane soczystym fioletowym nadzieniem, po którym trzeba przez 10 minut szorować zęby ;) Przedstawiam Wam wersję na mące orkiszowej. Znikają tak samo szybko, jak tradycyjne. 12 sztuk: 400 g mąki orkiszowej jasnej 30 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 3/4 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju rzepakowego nadzienie

Mienta blog
Domowe hot dogi 161

pieprzem, majerankiem, słodka i ostra papryka i dusimy chwilkę aż wszystko zmięknie. Po tym czasie dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego dokładnie mieszamy i farsz do hot dogów mamy gotowy. Bułeczki opiekłem w piekarniku 220 ° C około 3 min, kiełbaski podsmażyłem na patelni aż były chrupiące. Na ciepłą bułę nakładamy farsz, na to gorąca kiełbaska podajemy razem z fryteczkami. Smacznego

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Bułeczki piknikowe z grzybami 201

Bułeczki ślimaczki upiekłam rano i takie pachnące grzybami zapakowałam w koszyk. Zabrałam je ze sobą na piknik . Umówiłam się z grzybniętymi znajomymi w parku. Dni teraz takie pogodne, że do wieczora można posiedzieć na zielonej trawce. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Drożdżówki z twarogiem 144

Bułeczki wczoraj robione.. na życzenie córki. 2,5 szkl. mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szkl. cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 0,5 kostki masła Składniki na masę serową: 250 g białego sera  3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 opakowania budyniu waniliowego Składniki na kruszonkę 0,5 kostki

Moje domowe kucharzenie
GRILLOWANE PAMPUCHY Z SEREM I POMIDORAMI 204

giętkie i elastyczne. Uformować kulę, przełożyć o miski, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na 12-14 części.Uformować ciasto na kształt bułeczek. Tak przygotowane bułki przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę pod przykryciem. Bułki gotujemy na parze przez ok 10-12 minut . Bułki na parze kroimy w kromki. Każdą kromkę smarujemy sosem

Kuchnia w oparach
Bajgle szpinakowe 182

uzyskania gładkiego i elestycznego zielonego ciasta. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 4 równe części, formujemy bułeczki, w każdej robimy na środku otwór o średnicy około 2 cm. Uformowane bajgle przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Zagotowujemy wodę w garnku, solimy

Smakowity Blog Kulinarny
Krewetki w sosie z pastą pesto z suszonych pomidorów 164

Szybki i pyszny obiadek. Kilka minut i gotowe. Można podać to danie z ryżem, makaronem lub bułeczką. Jeżeli krewetki są mrożone to odmrozić . Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić posiekany czosnek. Chwilkę smażyć. Dodać pastę i pokrojoną drobno chili. Jeśli nie macie świeżej chilli można dodać chili w proszku. Smażyć mieszając kilka sekund. Dodać krewetki, wymieszać. Wlać pomidory z puszki

Kuchnia Pokoleń
Drożdżówki z rabarbarem 198

godzinę powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę. Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego formujemy małe bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej drożdżówce robimy wgłębienie dnem kubka (żeby nie przyklejał się do ciasta można zanurzyć go w mące). Drożdżówki posypujemy rabarbarem i kruszonką. Pieczemy

Ciastkozercy
Mniszek lekarski – czas na syrop i sałatki 144

względu na działanie moczopędne łagodzi schorzenia pęcherza, nerek, kamicy moczowej. oraz stany zapalne skóry. Przyśpiesza gojenie się ran. Można go dodać do herbatki, wypieków, doskonale smakuje także rozsmarowany na bułeczce z masłem. Syrop – miodek Składniki: 4 cztery kopiaste garście koszyczków mniszka 1 litr wody 1 mała cytryna ok. 1 kg cukru nierafinowanego brązowego Sposób przygotowania: Kwiaty mniszka zebrane

Strefa Zdrowego Żywienia
Chleb na okrągło, żytni z kminkiem 142

krojeniu, kromki są po prostu okrągłe:). Na podstawie przepisu z książki „Chleb” J.Hamelmana. Z części ciasta przygotowałam paluchy chlebowe, zgodnie z sugestią autora. Można również zamiast paluchów przygotować bułeczki. Mąka żytnia razowa, użyta do wypieku tego chleba w całości została poddana zakwaszeniu, przez co chleb jest o niezwykłym aromacie a za sprawą mąki chlebowej pszennej, o delikatnym miąższu. Paluchy chrupiące

Leśny Zakątek
Jak zrobić muffinki z rabarbarem? 135

Całość pieczemy przez 35 minut (-/+ 5 minut w zależności od piekarnika) w temp. 165 -175 stopni, aż kokos się ładnie zrumieni. Przepyszne! Spróbuj też tarty z rabarbarem  lub bułeczek drożdżowych z rabarbarem

SMYKWKUCHNI
hamburgery domowe 157

kruchutkie i rozpływa się w ustach. Bułki przekroiłam i każdą z nich podsmażyłam po wewnętrznej stronie na tej samej patelni, co smażyłam kotlety. Cały smak z mięsa został w bułeczkach :D Były potem takie chrupiące :D Smarowałam majonezem dolą część bułki, na to położyłam liść sałaty,plaster sera żółtego, kotlet, pomidor i ogórek, cebula i tylko pozostało przyłożyć wierzchnią częścią

Pieprzyć z Fantazją
Wiejskie majówkowe masło cytrynowe z polnymi kwiatami 185

dbamy o kształt masła. Może być pomieszane we wszystkie strony. Tak mi się podoba najbardziej - naturalnie. Na koniec posypać jeszcze szczyptą kolorowych płatków i podać z krakersami, chrupiącymi bułeczkami i herbatką do śniadanka pod gruszą. Lub przy każdej innej okazji. Może być jak najbardziej do grilla

Sztuka gotowania w/g Samiry
Muffinki jogurtowo waniliowe z borówkami 126

wyemigrował do Nowego Jorku, gdzie upiekł drożdżowe babeczki według przepisu swojej matki. Od tej pory Anglicy podają je do tradycyjnej popołudniowej herbaty, a Amerykanie na śniadanie. Muffinki, czyli bezdrożdżowe bułeczki w kształcie grzybka, pojawiły się dopiero w drugiej połowie XIX wieku, gdy przepis Thomasa zdążył zadomowić się na dwóch kontynentach. Proszek do pieczenia był nowym wynalazkiem z tego właśnie okresu

mojewypiekiinietylko
Rogale świętomarcińskie 106

mielonych migdałów - 2 łyżki domowej skórki pomarańczowej - 5 jaj (250 g) - ekstrakt migdałowy Składniki na ciasto półfrancuskie: - 1 kg przesianej mąki pszennej (dałam tą samą, jak do bułeczek puszystych jak bawełna) - 400 ml mleka - 20 g świeżych drożdży - 2 jajka + 1 żółtko - 120 g drobnego cukru do wypieków - 120 g masła - ½ łyżeczki soli - 300 g zamrożonego masła Składniki na lukier

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania