Sezon na jagody zawsze rozpoczynam jagodziankami. Uwielbiam te puszyste bułeczki nafaszerowane soczystym fioletowym nadzieniem, po którym trzeba przez 10 minut szorować zęby ;) Przedstawiam Wam wersję na mące orkiszowej. Znikają tak samo szybko, jak tradycyjne. 12 sztuk: 400 g mąki orkiszowej jasnej 30 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 3/4 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju rzepakowego nadzienie
Mienta blogpieprzem, majerankiem, słodka i ostra papryka i dusimy chwilkę aż wszystko zmięknie. Po tym czasie dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego dokładnie mieszamy i farsz do hot dogów mamy gotowy. Bułeczki opiekłem w piekarniku 220 ° C około 3 min, kiełbaski podsmażyłem na patelni aż były chrupiące. Na ciepłą bułę nakładamy farsz, na to gorąca kiełbaska podajemy razem z fryteczkami. Smacznego
Smacznie Pysznie KalorycznieBułeczki ślimaczki upiekłam rano i takie pachnące grzybami zapakowałam w koszyk. Zabrałam je ze sobą na piknik . Umówiłam się z grzybniętymi znajomymi w parku. Dni teraz takie pogodne, że do wieczora można posiedzieć na zielonej trawce. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaBułeczki wczoraj robione.. na życzenie córki. 2,5 szkl. mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szkl. cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 0,5 kostki masła Składniki na masę serową: 250 g białego sera 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 opakowania budyniu waniliowego Składniki na kruszonkę 0,5 kostki
Moje domowe kucharzeniegiętkie i elastyczne. Uformować kulę, przełożyć o miski, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na 12-14 części.Uformować ciasto na kształt bułeczek. Tak przygotowane bułki przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę pod przykryciem. Bułki gotujemy na parze przez ok 10-12 minut . Bułki na parze kroimy w kromki. Każdą kromkę smarujemy sosem
Kuchnia w oparachuzyskania gładkiego i elestycznego zielonego ciasta. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 4 równe części, formujemy bułeczki, w każdej robimy na środku otwór o średnicy około 2 cm. Uformowane bajgle przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Zagotowujemy wodę w garnku, solimy
Smakowity Blog KulinarnySzybki i pyszny obiadek. Kilka minut i gotowe. Można podać to danie z ryżem, makaronem lub bułeczką. Jeżeli krewetki są mrożone to odmrozić . Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić posiekany czosnek. Chwilkę smażyć. Dodać pastę i pokrojoną drobno chili. Jeśli nie macie świeżej chilli można dodać chili w proszku. Smażyć mieszając kilka sekund. Dodać krewetki, wymieszać. Wlać pomidory z puszki
Kuchnia Pokoleńgodzinę powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę. Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego formujemy małe bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej drożdżówce robimy wgłębienie dnem kubka (żeby nie przyklejał się do ciasta można zanurzyć go w mące). Drożdżówki posypujemy rabarbarem i kruszonką. Pieczemy
Ciastkozercywzględu na działanie moczopędne łagodzi schorzenia pęcherza, nerek, kamicy moczowej. oraz stany zapalne skóry. Przyśpiesza gojenie się ran. Można go dodać do herbatki, wypieków, doskonale smakuje także rozsmarowany na bułeczce z masłem. Syrop – miodek Składniki: 4 cztery kopiaste garście koszyczków mniszka 1 litr wody 1 mała cytryna ok. 1 kg cukru nierafinowanego brązowego Sposób przygotowania: Kwiaty mniszka zebrane
Strefa Zdrowego Żywieniakrojeniu, kromki są po prostu okrągłe:). Na podstawie przepisu z książki „Chleb” J.Hamelmana. Z części ciasta przygotowałam paluchy chlebowe, zgodnie z sugestią autora. Można również zamiast paluchów przygotować bułeczki. Mąka żytnia razowa, użyta do wypieku tego chleba w całości została poddana zakwaszeniu, przez co chleb jest o niezwykłym aromacie a za sprawą mąki chlebowej pszennej, o delikatnym miąższu. Paluchy chrupiące
Leśny ZakątekCałość pieczemy przez 35 minut (-/+ 5 minut w zależności od piekarnika) w temp. 165 -175 stopni, aż kokos się ładnie zrumieni. Przepyszne! Spróbuj też tarty z rabarbarem lub bułeczek drożdżowych z rabarbarem
SMYKWKUCHNIkruchutkie i rozpływa się w ustach. Bułki przekroiłam i każdą z nich podsmażyłam po wewnętrznej stronie na tej samej patelni, co smażyłam kotlety. Cały smak z mięsa został w bułeczkach :D Były potem takie chrupiące :D Smarowałam majonezem dolą część bułki, na to położyłam liść sałaty,plaster sera żółtego, kotlet, pomidor i ogórek, cebula i tylko pozostało przyłożyć wierzchnią częścią
Pieprzyć z Fantazjądbamy o kształt masła. Może być pomieszane we wszystkie strony. Tak mi się podoba najbardziej - naturalnie. Na koniec posypać jeszcze szczyptą kolorowych płatków i podać z krakersami, chrupiącymi bułeczkami i herbatką do śniadanka pod gruszą. Lub przy każdej innej okazji. Może być jak najbardziej do grilla
Sztuka gotowania w/g Samirywyemigrował do Nowego Jorku, gdzie upiekł drożdżowe babeczki według przepisu swojej matki. Od tej pory Anglicy podają je do tradycyjnej popołudniowej herbaty, a Amerykanie na śniadanie. Muffinki, czyli bezdrożdżowe bułeczki w kształcie grzybka, pojawiły się dopiero w drugiej połowie XIX wieku, gdy przepis Thomasa zdążył zadomowić się na dwóch kontynentach. Proszek do pieczenia był nowym wynalazkiem z tego właśnie okresu
mojewypiekiinietylkomielonych migdałów - 2 łyżki domowej skórki pomarańczowej - 5 jaj (250 g) - ekstrakt migdałowy Składniki na ciasto półfrancuskie: - 1 kg przesianej mąki pszennej (dałam tą samą, jak do bułeczek puszystych jak bawełna) - 400 ml mleka - 20 g świeżych drożdży - 2 jajka + 1 żółtko - 120 g drobnego cukru do wypieków - 120 g masła - ½ łyżeczki soli - 300 g zamrożonego masła Składniki na lukier
mojewypiekiinietylko