mieszamy widelcem ugniatając większe grudy sera. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać jeszcze śmietany aby ser nie był za słuchy. Tak przygotowany twarożek rozsmarujemy na posmarowane kromki masłem bądź bułeczki. Szybkie i smaczne śniadanie z kilku składników. Jeżeli mamy rzodkiewkę można ją również wetrzeć na tarce
W Moim Magicznym Domuprzyrządzając coś z najprostszych składników, utwierdzam się w tym przekonaniu. Wystarczy kilka ogólnodostępnych i tanich produktów, by wyczarować sobie prawdziwe kulinarne niebo. Proziaki, czyli wywodzące się z Podkarpacia mączne bułeczki na „prozie”, czyli sodzie przyrządza się w mgnieniu oka. Najlepiej smakują z masłem, a z takim domowym to już prawdziwe „niebo w gebie”. Aby zrobić domowe
Mienta blogszybki w wykonaniu. Składniki na ciasto: - 75 g drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 żółtko - 5 łyżek kwaśnej śmietany - 5 łyżek mleka - ½ kg mąki pszennej (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna ) - 25 dag masła - 1 jajko do smarowania pierogów Składniki na farsz: - 1 kg kiszonej kapusty - 1 kg białej kapusty - 20 dag suszonych grzybów - 1 jajko
mojewypiekiinietylkosię cyjanowodór, ale podobno nie jest on szkodliwy. W internecie znajdziecie więcej informacji na ten temat.) Jako dodatek do domowych wypieków : ciastek, bułek i chleba. Ja często piekę pszenne bułeczki z dodatkiem siemienia lnianego . Po uprażeniu - do posypania kanapek, sałatek, past, a także do musli i granoli. Jako składnik gomasio , czyli mieszkanki uprażonego sezamu z siemieniem lnianym i solą. Jest
Codzienna kuchnia niecodziennaWspaniałe i zdrowe śniadanie. Można jeść ją łyżką z miseczki, posmarować nią tosty czy świeże poranne bułeczki. Makrela sama w sobie jest bardzo smaczna i zdrowo tłuściutka, ale po dodaniu do niej kilku składników i zmiksowaniu staje się jeszcze bardziej magiczna w smaku. Pasta jest bardzo aromatyczna, dzięki dodaniu ziół, koziego sera i ketchupu (oczywiście tego bardzo dobrego jakościowo). Pamiętajcie
Zasmakuj KuchniŚwinki w kocykach 6. Pieczone pierożki kebabowe z indykiem 7. Chipsy z tortilli 8. Sałatka z brokułem, prażonym słonecznikiem, wędzonym kurczakiem, fetą, kukurydzą i czosnkiem 9. Drożdżowe bułeczki z salami, rukolą, suszonym pomidorem i mozzarellą 10. Kurkumowe naleśniki a'la pizza 11. Pizzerinki z salami, rukolą,cukinią i serem korycińskim swojskim 12. Sałatka warstwowa
kruche babeczkinadziane pieczarkami Paprykowe chipsy z tortilli Domowy sos czosnkowy Prosta pizza sylwestrowa i szybki sos chrzanowy Pomidorki z serem i sosem czosnkowo-ziołowym Kolorowa sałatka z cieciorką Drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe
Słodkie okruszkilewej, ale może będziecie mieli lepsze pomysły. Szczodraki ze śliwkami suszonymi Kiedyś to święto nazywane było Szczodre Gody. Na pamiątkę tego, w niektórych częściach kraju jada się małe bułeczki zwane szczodrakami. Zazwyczaj są drożdżowe, ale ja zrobiłem na zakwasie. I to gryczanym :) Składniki: - kasza gryczana niepalona - śliwki suszone Wykonanie: Kaszę zalewamy taką ilością wody, aby tylko ją przykryć. Moczymy przez
Kryzysowa Książka KucharskaWitam Kochani Sezon pierniczkowy 2017 uważam za zamknięty :) miałam dużo roboty ale jestem bardzo zadowolona,gdyż wszystkie moje wytwory rozeszły się jak ciepłe bułeczki :) W tym tygodniu zrobiłam jeszcze dużą chatkę na stół i to by było na tyle :) Poniżej trochę zdjęć
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusosie pomarańczowym Makowiec z kaszą jaglaną Śledź w jogurcie z jabłkiem Łamana beza z kremem amaretto Krucha choinka z kremem Sernik czekoladowy na makowym spodzie Ozdobny wieniec z bułeczek Kruche anioły z mąki razowej
AZgotuj!dodać do kurczaka, wlać wodę. Dodać przecier pomidorowy i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu 10 minut. Podawać z makaronem lub ryżem lub bułeczkami. Sos można zagęścić odrobiną mąki rozmieszaną w małej ilości wody. następnie wlać do gotującego się sosu, wymieszać i zagotować. Smacznego
Kuchnia Pokoleńznana od tysiącleci, smaczna i zdrowa. Mimo wszystko nie należy z nią przesadzać ale jedna łyżeczka dziennie nie zaszkodzi. Cynamon… kto nie zna jego aromatu. Cynamonowa owsianka , cynamonowe bułeczki , glögg …Jego zapach wprawia w błogie odprężenie i poprawia nastrój. Poza tym wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i rozgrzewa. Obok słodkich wypieków można go również używać
codojedzeniasię pięknie i na pewno zrobi wrażenie na gościach. Możecie zrobić nadzienie cynamonowe lub z makowe. Każda wersja będzie przepyszna! Jeśli zostanie Wam trochę ciasta – zróbcie z nich bułeczki na śniadanie. Wystarczy z resztek ciasta uformować kule, odstawić je do wyrośnięcia, posmarować rozmąconym jajkiem i upiec. Smacznego! Składniki: 500 ml tłustego mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko
Moja pasja smakustopni. Przed samym pieczeniem, smarujemy paszteciki białkiem. Pieczemy przez około 25-30 minut do zrumienienia. Ps. U mnie z reszty niewykorzystanego ciasta powstały jeszcze trzy małe bułeczki
Gotowanie...to proste !smażenia *** Mięso mielone smażymy na mocno rozgrzanym oleju, doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką i odkładamy do wystudzenia *** *** Bułki przekrawamy wzdłuż na połówki (ja upiekłam mini bułeczki hamburgerowe ;)) Wszystkie spody kroimy w kostkę a górne części odkładamy na później *** *** Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone bułki i smażymy, ciągle mieszając, do momentu, aż pieczywo się przyrumieni. Przekładamy
Blog z Apetytem