bułeczki - 9699 przepisów (strona:401/647)

Sałatka śledziowa z groszkiem i ziemniakami 369

Idealna sałatka przedświąteczna i świąteczna. U  mnie sprawdza się zarówno na wigilijnym jak i wielkanocnym stole. A i później, na spotkaniach rodzinnych schodzi jak ciepłe bułeczki.  W wykonaniu raczej prosta i szybka, na pewno mniej praco i czasochłonna niż sałatka jarzynowa. W smaku - fajna mieszanka lekko słodkiego groszku, mączystych ziemniaków, śledzi, kwaśnych ogórków kiszonych

Ze smakiem bez glutenu
Sałatka z kurczakiem na ciepło z chrzanowym dressingiem 160

dressing na sałatkę i całość mieszamy. Sałatkę podajemy na ciepło, ale można ją też ostudzić i zabrać w pudełeczku na drugie śniadanie do pracy. Ja zjadłam ją ze świeżą bułeczką, ale możecie pałaszować samą. Ilość warzyw jest tutaj dość mała, bo to szybka sałatka, którą można zrobić rano przed pójściem do pracy, ale śmiało można dodać seler naciowy, rzodkiewki

Cooking Monster
Cukinia duszona z kukurydzą. 156

majówka, to albo wycieczka, albo impreza w ogrodzie. Jeśli wybieracie się na wycieczkę, to zabierzcie na nią koniecznie bułeczki Marzeny . Jeżeli robicie grilla w ogrodzie, to pamiętajcie - nie samą karkówką człowiek żyje! ;) Dania z cukinii zawsze świetnie się sprawdzają jako dodatek do pieczonych mięs, a to konkretne można również potraktować jako lekki, ale pełny wegetariański posiłek. Cukinia jest tu duszona

zadanie-gotowanie
Bułki maślane z kruszonką. 140

wszystko dzięki pogodzie! Było wietrznie i chłodno, ale nie padało! Byliśmy razem i było wspaniale :) Lubimy też krótkie wypady rowerowe, w czasie których organizujemy sobie piknik i zajadamy domowymi bułeczkami drożdżowymi. Obowiązkowo z kruszonką! Są pyszne i sycące. A w towarzystwie gorącej herbaty, nalewanej z termosu pozwalają nawet cieszyć się majówką z temperaturą maksymalną na poziomie 10°C ;);) Składniki

zadanie-gotowanie
Bułki do burgerów ,najlepsze. 275

dość luźne, ale to zagwarantuje nam puszystość bułek.Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło ,resztę mąki i wyrabiamy jeszcze kilka minut.Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie formujemy bułeczki i odstawiamy na kolejne 0,5 godziny. Smarujemy żółtkiem i pieczemy w piekarniki nagrzanym wcześniej do 210 stopni przez około 15 minut.Smacznego. Przepis z bloga -Kwestia smaku – dziękuję

Ladylaura.
BUŁKI ORKISZOWE 152

Przepis zaczerpnięty ze strony Moje wypieki i domowe gotowanie na pyszne i zdrowe bułeczki na śniadanie.       SKŁADNIKI 700 g mąki orkiszowej + mąka do podsypywania 200 ml maślanki, 200 ml ciepłej wody, 40 g drożdży, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka cukru, 1/3 szkl. oleju, 2 łyżki słonecznika łuskanego , 1 łyżeczka czarnuszki, 2 łyżki  płatków owsianych   WYKONANIE

słodki bratek
Fenomenalny chleb na zakwasie 177

mój ulubiony chleb. Pieczywo jest naprawdę fenomenalne. Nie dość że jest zdrowe to jeszcze długo trzyma świeżość. Piekę go raz w tygodniu i potem tylko dokupujemy albo sami robimy bułeczki. Spróbujcie bo naprawdę warto. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Bułki na dzikich drożdżach na wodzie z fioletowej marchwi i kardamonu 140

razem to poszalałam ale ten kolor marchewki mnie urzekł i postanowiłam na jej bazie upiec bułeczki. To był wspaniały pomysł a bułki są przepyszne, spróbuje jeszcze zrobić takie pomarańczowe ze zwykłej karotki. Robi się je dość długo ale pracy przy nich mało. Musicie najpierw nastawić warzywo na wodę zakwasową i pobudzić do działania drożdże w nich zawarte. Potem zrobić zakwas

Moje Małe Czarowanie
Łatwe bułki "codzienne" 1504

zawsze w kuchni. Co ważne - na drugi dzień są równie pyszne! Naprawdę długo zachowują świeżość. Polecam, ja będę powtarzała:). Przepis na około 10 niedużych bułek. Te małe bułeczki sycą w podobnym stopniu co większe, napompowane z marketów.  500 g mąki 150 ml mleka 150 ml wody 35 g miękkiego masła 7 g suchych drożdży 2 płaskie łyżeczki soli

Szefowa kuchni
Kiełbasa smażona na śniadanie lub kolację 172

podsmażyć tak aby były rumiane, dołożyć pomidory i też podsmażyć :)  Na końcu posypujemy świeżo zmielonym pieprzem według uznania i szczypiorkiem.  Ja te kiełbaski podałam wraz z podsmażoną bułeczką na maśle :)  Pyszne to było i dzieci poprosiły o powtórkę.    Kiełbasa smażona na śniadanie lub kolację

Kuchnia na wzgórzu
Drożdżówki do odrywania z prażonymi jabłkami 213

kulki i rozpłaszczamy je na dłoni. Zapełniamy każdą łyżeczką nadzienia i zlepiamy, układając w naczyniu lub formie zlepieniem do dołu (ja użyłam formy o średnicy 32 cm - wyszło 14 bułeczek). Pozostawiamy do lekkiego podrośnięcia na 15 minut pod przykryciem. Górę smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół) na 35 minut. Polewamy

ChilliJemy
LIBAŃSKIE SMAKI - KOFTA, ZA'ATAR I DAKTYLE! 192

się bardzo dużo o samej restauracji, między innymi tego, że wszystkie dania z menu Samar Khanafer, są przygotowywane tak, jak u jej dziadków w Libanie, według oryginalnej receptury, nawet bułeczki pita są wypiekane na miejscu.  Podczas warsztatów mieliśmy okazję przygotować kilka pysznych propozycji, które znajdziecie w karcie restauracji Sphinx , koniecznie zajrzycie i spróbujcie bo ja uwielbiam libańskie smaki! Zestaw

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe jajka wielkanocne – wytrawne 157

Zapiekane drożdżowe pisanki z kawałkami kiełbasy i jajkiem. Gotowe śniadanie na talerzu, bo przecież plecionka to świetna bułeczka do zjedzenia. Składniki: (3 porcje) 660g mąki pszennej 165g wody 100g mleka 40g cukru 30g masła 20g drożdży 10g soli 1 jajko 3 białe kiełbasy 3 jajka 3 łyżki szczypiorku 1 jajko do posmarowania ciasta Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, dodajemy cukier

Gotowanie i blogowanie
Zestawienie Wielkanocnych pyszności 339

papryką w słodkim sosie winnym Kotlety schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem Kurczak w prosciutto z szałwią i kremowym makaronem z pistacjami Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą Deser Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Najlepsze brownie na świecie Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą

karmelowy
Cebularze 171

Zapraszam dzisiaj na wytrawne śniadanie. Chyba każdy z rana marzy o pysznych świeżych bułeczkach na słono czy nawet słodko. Jeśli wstaniemy wcześniej to możemy upiec cebularze  i ciepłymi delektować się na śniadanie. Możemy tez upiec je na wieczór, a jak już wystygną zapakować szczelnie w worek aby nie wyschły. A rano mieć jak znalazł do herbaty czy kakao. Składniki

Życie zaczyna się w kuchni