moja śniadaniowa sałatka caprese ;) Składniki na 1-2 porcje: 1 pomidor 1 kulka sera mozzarella- 125g świeża bazylia oliwa z oliwek -powinna być sól, czarny pieprz bułeczka pszenna Przygotowanie: Pomidory myjemy i kroimy w dość grube plastry. Mozzarellę osączamy z zalewy i kroimy w plasterki o takiej samej grubości co plastry pomidory. Na talerzu układamy na przemian plasterek pomidora
Życie zaczyna się w kuchnistwierdziłam że zrobię zapiekanki ale troszkę inne nie te z mojego dzieciństwa , smakowały równie dobrze i zostały zjedzone wszystkie jakie zrobiłam . Składniki 2 bagietki ( bądź małe długie bułeczki 6 sztuk ) pęczek szczypioru 2 łyżki masła ( dobrej jakości ) ząbek czosnku 1 papryka 2 szt kabanosa 10 pieczarek 20 dag sera ( twardego ) sól pierz
Mój SmakDrożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 300 ml mleka 100 g cukru 2 jajka 50 g masła 580 g mąki pszennej Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Masło rozpuścić i przestudzić. Masło i rozrobione drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz
Bulliowyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny,. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części (ok. 88 g każda) i uformować je w okrągłe bułeczki. Bułki kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, nakryć folią aby nie wysychały. Zostawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40-60 minut (powinny wyraźnie urosnąć). W międzyczasie
Przepisy na domowy ser i chlebDrodzy Czytelnicy Słodkiego Kompromisu, to mój ostatni wpis w tym roku. W aktualnie umykającym, zrumieniło się kilkanaście bułeczek, bochenków, ciabatek i bagietek. Wyrosło kilka smakowitych bab i biszkoptów. Dziesiątki ciasteczek, muffinek i pierników wypełniło moje puszki. Ulepiło się setki pierogów i zmiksowało wiele zup. Wałkowało się, zwijało, rolowało, lepiło, siekało, prażyło, smażyło, gotowało, grillowało, ugniatało, piekło żeby wreszcie zjeść setki
Słodki Kompromisciasta, sprawiają, że nabiera ono niebywałej wilgoci, ciasto smakiem nie zdradza swoich składników, a zawsze to przemycona kolejna dawka warzyw. Na blogu gości już ciasto z cukinii , dyniowe bułeczki, dyniowe ciasto czekoladowe , oraz cudowny sernik dyniowy, teraz nadeszła pora na ekstremalnie pyszne ciasto buraczane z jesiennymi gruszkami, totalny "must do it" tego sezonu. W tajemnicy powiem
Słodki Kompromisugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia) 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli dodatkowo: 1/3 kostki masła 3 łyżki oleju 3 … Czytaj dalej Kopytka z bułeczką
czarrna od kuchniEtap III - ciasto Zagnieć ciasto albo zleć tą pracę swojemu robotowi kuchennemu. Uformuj kulkę i odstaw na 45 minut. Etap IV - czekanie Wysmaruj blachę tłuszczem. Uformuj 5 okrągłych bułeczek, przykryj ściereczką i ponownie odstaw na 30-45 minut. Etap V - pieczenie rozbełtaj jajko z 1/4 szklanką mleka i posmaruj każdą bułkę następnie posyp sezamem. Blachę z bułkami wstaw
Wylizany Rondeldrożdżówki z moim ulubionym dżemem truskawkowym. Oblane lukrem, dzięki któremu są jeszcze bardziej zniewalające. Najlepsze są dopiero co wyciągnięte z piekarnika. Ciepłe bułeczki są doskonałe na śniadanie lub jako dodatek do popołudniowej kawy i herbaty. Uwielbiam rozchodzący się po domu zapach drożdżówek...💓 Składniki
kulinarne odsłony patizdjęć) w formie muffinów (zwinęłam z farszem w roladę, pocięłam w grube pasy-wysokość wgłębień w formie do muffinów, powkładałam i upiekłam-pięknie wyrosły!). Świetne wyjdą też rollsy, bułeczki, paluchy, wieniec czy inne zawijańce ;) Każdy sposób jest dobry i z tego przepisu wyjdzie :) również farsz (który tu jest prosty jak konstrukcja bata) możemy dopasować dowolnie. Można je z powodzeniem
Kolorowy PrzepisownikPrzygotowałam dla Was zestawienie jednych z moich ulubionych przekąsek, idealnych na domową imprezę sylwestrową. Wszystkie są proste i szybkie do przygotowania, a na pewno zasmakują biesiadnikom. Bułeczki z pieczarkami Flaczki cielęce w rosole Knapka z grillowanym łososiem Domowe nuggets'y Kruche paluchy z ciasta piwnego Kruche miseczki z sałatką tuńczykową Kruche drożdżowe paszteciki z szynką i serem Sałatka z ryżem
Codzienna kuchnia niecodziennaŚledzie schodzą u nas jak ciepłe bułeczki. Jedne się kończą a ja robię następne. Tym razem połączyłam śledzie z sosem tatarski. Sos ten jest świetnym dodatkiem do jajek oraz wędlin ale także doskonale komponuje się ze śledziami. Śledziki są pyszne od razu po przygotowaniu ale najlepsze są jak się dobrze przegryzą. składniki: 500 g filetów śledziowych solonych 2 kiszone ogórki
Monia miesza i gotujemroźne dni, najlepszą potrawą jest ciepła pożywna zupa. Kremowa porowo-ziemniaczana nie dość, że jest pyszna to jeszcze sycąca. A na większy głód można ją podać np. z pomidorowymi bułeczkami z soczewicą :) 4 pory (białe części) 6 małych ziemniaków mała cebula 2 łyżki masła klarowanego 1,5 l bulionu warzywnego łyżeczka lubczyku pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki majeranku 2 ząbki
Mienta bloggranatem Roladki z bakłażana faszerowane serem feta Mus szparagowy z krewetkami Pieczarki faszerowane mięsem krabowym Tradycyjny hummus Pasta pieczarkowa ze szczypiorkiem Węgierska zupa gulaszowa Curry z wołowiny Kefta wołowa Bułeczki z pieczarkami Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, fetą i papryką Pizza bianca z szynką parmeńską i rukolą Potrawka z ciecierzycy Smacznego
Codzienne Gotowanie