bułeczki - 9699 przepisów (strona:407/647)

Kotlety pożarskie vel Pożarskiego czyli drobiowy mielony z kostką. 489

się po świecie i nadal cieszy się popularnością. Doczekał się różnych modernizacji,  ja jednak oprę się na tej pierwotnej, podstawowej. 0,5 kg mięsa z udek kurczaka mała bułeczka ( kajzerka) 2 jajka sól i pieprz do smaku łyżka śmietany 3 łyżki masła bułka tarta Mięso jak na okrawki było drobno krojone, kto chce może zmielić, dodajemy namoczoną wcześniej bułkę

Dieta moja pasja
Krem z dyni i pomidorów 142

Tylko kilka składników, trochę gotowania i gotowe. Lubię taką zupkę, zawsze dzielę na mniejsze porcje i mam na kilka dni na lunch do pracy. Do tego jakaś bułeczka i gotowe dobre danie. Dynię obrać ze skóry, wyciąć środki z pestkami, pokroić na małe kawałki. W dużym garnku rozgrzać olej i wrzucić posiekane drobno cebule. Smażyć aż cebulki nabiorą złotego koloru

Kuchnia Pokoleń
Kohersen Mycook – recenzja 197

średniej półki jak Kohersen Mycook. Co robi takie urządzenie? Producenci twierdzą, że zastępuje wszystkie inne blendery, parowary i garnki, które mamy w domu. Można w nim wyrobić ciasto na bułeczki i zjeść je z ubitym w nim domowym masłem rano. Można ugotować zdrowy obiad na parze gotując w jednym urządzeniu warzywa i pulpety na parze. Zrobimy też zupę krem

Ugotowane pozamiatane
Lemon curd - muślinowy krem cytrynowy 215

Lemon curd czyli lekki, maślany i aksamitny krem cytrynowy jest świetnym dodatkiem do różnych wypieków i deserów. Lubię smarować nim świeżą chałkę czy bułeczki, można przełożyć nim też kruche ciasteczka. Jest słodki i jednocześnie kwaśny. Jest przepyszny i uzależniający. Dobrze mieć lemon curd go w słoiczku, w lodówce, i móc sięgnąć po niego w każdej chwili. Ale nie warto robić

Smaczna Pyza
DOMOWY, PASZTET WIEJSKI wg. MAGDY GESSLER 468

pozdrawiam  K.K. :) SKŁADNIKI:  300g podgardla wieprzowego 300g wątróbki wieprzowej 500g łopatki wieprzowej 500g wołowiny (pręga lub łata) 100g suszonych grzybów 2 cebule 5 jajek 2 czerstwe bułeczki 100g smalcu po kilka ziarenek ziela, pieprzu i jałowca, kilka listków laurowych gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku 2 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera  bułka tarta do wysypania formy

Moja Książka Kucharska
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 337

cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z porem i żółtym serem 138

Bardzo prosta sałatka z porem i żółtym serem. Jeśli użyjemy ostrego sera żółtego będzie wyraźniejsza w smaku. Sałatka nieskomplikowana, najlepiej smakuje ze świeżymi bułeczkami. Przepis z tego portalu kulinarnego. Polecam!     Sałatka z porem i żółtym serem   Składniki:   2 pory 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki kwaszone 100g żółtego sera, startego na grubych oczkach przyprawy

Smak mojej kuchni
Muffinki cebulowe. 144

chwili potrzebne, zatem przystąpiłem do produkcji własnych cebulowych muffinek, w których czuć co prawda lekką słodką nutę, ale zdecydowanie należą do kategorii słonych przekąsek. Można je potraktować jako rodzaj bułeczek, a można również podać jako trochę mniej oczywisty dodatek do dań typu gulaszowego lub pieczeni z sosem - zdecydowanie mają szansę sprawdzić się w tej roli. Moje muffiny są dosyć ciemnej

zadanie-gotowanie
BURGERY WOŁOWO-JAGLANE Z MANGO 134

tych fast-foodów sieciówkowych. Jednak nic tak nie smakuje jak domowy burger zrobiony przez siebie samego 😉 Dlatego naleciała mnie ochota na zrobienie takiego burgera, tym bardziej, że upiekłam własne bułeczki. Aby mój burger był bardziej wartościowy i zdrowszy dodałam do mięsa mielonego kaszę jaglaną. Dzięki temu kotlety wyszły lżejsze,a w smaku pyszne!  Składniki: 400 g wołowego mięsa mielonego

Kuchnia MagdaLeny
Pieczemy chleb - cześć 2 165

chleb z tym rodzajem zaczynu znajdziesz  Tu Pate fermentee-  bardzo ekonomiczny zaczyn. Zostawia się odrobinę ciasta właściwego na dzień następny, i wykorzystuje zawarte w nim drożdże. Bułeczki panini są właśnie na bazie takiego zaczynu. Biga- włoski zaczyn o gęstszej glinianej konsystencji. Zawiera mało wody i to powoduje, że zakwas fermentuje stosunkowo powoli. Powstaje mniejsza ilość kwasu dzięki temu

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
KONKURS "Wiosna to pora radosna - słodka i słona" 154

się pojawiają, ptaki 🐤 za oknem pięknie śpiewają 🎶 🎼. Czasem na niebie ☁ ☀ tęcza 🌈 się pokazuje i swoimi barwami świat czaruje. Gdy zagląda do domu Słońce ☀, to robię śniadanie pachnące, pyszne świeże bułeczki 🍞, z masełkiem podane i świeżym szczypiorkiem z ogródka posypane. Kolorowe obiadki gotuję 🍴, zdrowe sałatki szykuję, bo chcę żeby dania były wyjątkowe  i w smaku nietypowe. Dzięki Wiośnie

Moniki Smakołyki
Najlepszy sos do pizzy !!! 193

mnie to najlepszy sos do pizzy,  ale nie tylko do niej, pyszny zarówno do paluchów z ciasta francuskiego, bułeczek czy też do nachosów, zastosowań jest mnóstwo :)  Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki lub 1/2 świeżej czerwonej papryki 3 pomidory lub 1 puszka pomidorów 150 ml wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka tymianku

Malinowo w kuchni
Śniadanie na sobotę #28 130

szczęście plan jest łaskawy, raz w tygodniu zajęcia na 8 rano, a poza tym na 12. Poza tym już niedługo wiosna, słońce, rower, czego chcieć więcej :) Jajka zapiekane w bułeczkach Składniki bułki, mogą być starsze, np. z poprzedniego dnia jajka kilka plasterków szynki kawałek ulubionego sera, np. pleśniowego, mozarelli kawałek masła W bułkach odciąć wierzch, wydrążyć środek (uważać

Słodkie inspiracje
Drożdżówki z owocami na kremówce 141

trzymać w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu delikatnie oprószyć mąką i krótko zagnieść. Podzielić na 16 części, z każdej formować placuszek i nadziewać owocami. Sklejać, delikatnie uformować bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać kruszonką. Piec w 200 st. C przez

Słodkie inspiracje
Drożdżówki z białym serem 138

roztrzepane jajko. Wyrobić gładkie, miękkie, elastyczne ciasto (ok. 7-10 min.), przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto odgazować, uformować bułeczki. Nadziać białym serem, posmarować białkiem. Piec w 200 st. C przez

Słodkie inspiracje

Proponowane wyszukiwania