Jest to pomysł na babeczkę bez tłuszczu. Pamiętam taką babkę z dzieciństwa. Smarowaliśmy ją masłem i dżemem. Coś jak słodka bułeczka. Ciasto – białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijać i wsypywać cukier, co jakiś czas dodać po żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodawać do masy jajecznej. Wlać olej i mleko, dokładnie wymieszać. Dodać esencję
Kuchnia Pokoleńkminek, paprykę słodką w proszku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować kilka minut i gotowe. Pięć minut przed końcem dodać szafran, ale nie jest to konieczne. Podawać z bułeczkami lub chlebkiem. Pojemnik do pracy przygotowany. Będzie smacznie Idealna na lunch do pracy i na domowy obiadek
Kuchnia PokoleńUniwersalne ciasto, z którego możemy zrobić makowiec, struclę, placek ze śliwkami, bułeczki z dżemem, szarlotkę, itp. Składniki: 400 g mąki tortowej 2 czubate łyżki cukru pudru 150 g masła 2 jajka szczypta soli cukier waniliowy otarta skórka z cytryny 50 g świeżych drożdży 1 łyżka ciepłej wody 2 łyżki gęstej śmietany Dodatkowo: masa makowa, dżem, powidło, etc. Wykonanie: Drożdże rozetrzyj
Kulinarna (nie)codziennośćwieku pewien wiedeński cukiernik - Oscar Pischinger. Bardzo często nazwy znanych deserów czy dań pochodzą od ich twórców. Od razu na myśl przychodzą chociażby słynne naleśniki Gundel Palacsinta, bułeczki graham, sos beszamel albo sałatka Caesar. Podobnie jak znany tort Sachera (Sachertorte), również wymyślony przez wiedeńskiego cukiernika, swoją nazwę wziął od jego nazwiska. Często nazwa potrawy powstaje na cześć osoby, dla której
Obiad gotowylody, nawet pogoda mi nie straszna;) Ale może lodową dietę przełożę na jutro. A dziś... dziś będzie ciasto cukiniowo-czekoladowe, kotleciki z kalafiora, wieczorem nastawię zaczyn na dyniowe bułeczki i kto wie czy znów nie ulepię pierogów z jagodami:) Kotlety z kalafiora to moje tegoroczne odkrycie. Pysznie smakują z dipem jogurtowo-czosnkowym, z młodymi ziemniaczkami, w burgerach. Spróbujcie;) Składniki
Obiad gotowySłuchałam jak zaczarowana i nie mogłam sobie wyobrazić, jak to ciasto może być sypane i co z tego "urośnie". No cóż, wyobraźnia nastolatki, nawet jeśli potrafiła upiec tort czy bułeczki, nie była gotowa na taki nowatorski przepis:) Ale skusiłam się i spróbowałam. Pamiętam, że efektem byłam bardzo zaskoczona. Szarlotka obłędnie pachniała już w piekarniku, a po upieczeniu nie czekałam
Obiad gotowymoja śniadaniowa sałatka caprese ;) Składniki na 1-2 porcje: 1 pomidor 1 kulka sera mozzarella- 125g świeża bazylia oliwa z oliwek -powinna być sól, czarny pieprz bułeczka pszenna Przygotowanie: Pomidory myjemy i kroimy w dość grube plastry. Mozzarellę osączamy z zalewy i kroimy w plasterki o takiej samej grubości co plastry pomidory. Na talerzu układamy na przemian plasterek pomidora
Życie zaczyna się w kuchnistwierdziłam że zrobię zapiekanki ale troszkę inne nie te z mojego dzieciństwa , smakowały równie dobrze i zostały zjedzone wszystkie jakie zrobiłam . Składniki 2 bagietki ( bądź małe długie bułeczki 6 sztuk ) pęczek szczypioru 2 łyżki masła ( dobrej jakości ) ząbek czosnku 1 papryka 2 szt kabanosa 10 pieczarek 20 dag sera ( twardego ) sól pierz
Mój SmakDrożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 300 ml mleka 100 g cukru 2 jajka 50 g masła 580 g mąki pszennej Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Masło rozpuścić i przestudzić. Masło i rozrobione drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz
Bulliowyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny,. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części (ok. 88 g każda) i uformować je w okrągłe bułeczki. Bułki kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, nakryć folią aby nie wysychały. Zostawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40-60 minut (powinny wyraźnie urosnąć). W międzyczasie
Przepisy na domowy ser i chlebMiały być rogaliki, powstały różne kształtne słodkie bułeczki z nadzieniem w środku. Nie mogłam się oprzeć, by nie zlepiać z nich różnych fantazyjnych kształtów, ciasto było wdzięczne a ja miałam w głowie mnóstwo pomysłów. Wyszło fajnie:) A czemu od rana pichcę słodkości? Otóż... dziś są urodziny naszego kolegi, postanowiłam więc uraczyć go czymś słodkim, smacznym i (koniecznie!) domowym. Wiem
Zasmakuj KuchniDrodzy Czytelnicy Słodkiego Kompromisu, to mój ostatni wpis w tym roku. W aktualnie umykającym, zrumieniło się kilkanaście bułeczek, bochenków, ciabatek i bagietek. Wyrosło kilka smakowitych bab i biszkoptów. Dziesiątki ciasteczek, muffinek i pierników wypełniło moje puszki. Ulepiło się setki pierogów i zmiksowało wiele zup. Wałkowało się, zwijało, rolowało, lepiło, siekało, prażyło, smażyło, gotowało, grillowało, ugniatało, piekło żeby wreszcie zjeść setki
Słodki Kompromisciasta, sprawiają, że nabiera ono niebywałej wilgoci, ciasto smakiem nie zdradza swoich składników, a zawsze to przemycona kolejna dawka warzyw. Na blogu gości już ciasto z cukinii , dyniowe bułeczki, dyniowe ciasto czekoladowe , oraz cudowny sernik dyniowy, teraz nadeszła pora na ekstremalnie pyszne ciasto buraczane z jesiennymi gruszkami, totalny "must do it" tego sezonu. W tajemnicy powiem
Słodki Kompromisugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia) 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli dodatkowo: 1/3 kostki masła 3 łyżki oleju 3 … Czytaj dalej Kopytka z bułeczką
czarrna od kuchni