Wolne miejsce posmaruj białkiem. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku kończąc na miejscu posmarowanym białkiem. Roladę pokrój ostrym nożem na około 3 – 4 cm kawałki. Bułeczki ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja ułożyłam choinkę, jednak można ułożyć dowolny kształt. Ważne by zostawić odstępy, ponieważ ciasto wyrośnie. Ostaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej
Moja pasja smakumój). Od razu Wam napiszę, że jak się zdecydujecie na upieczenie tych muffinek - podwójcie proporcje! Są po prostu przepyszne i niezwykle kuszą swoim cudownym aromatem. Przypominają mięciutkie i puszyste bułeczki, którym ciężko jest się oprzeć. Sok mandarynkowy daje lekki, ciekawy posmak, który uwieńczony został przez słodką i pachnącą skórkę z pomarańczy. Nie chciałam dodawać barwnika - dla uzyskania pięknego koloru, więc
Di gotujełyżek cukru). Taka jeszcze ciepła drożdżówka z jabłkami jest idealna do szklanki mleka. Zjedliśmy je na śniadanie, potem do kawy i … nic nie zostało. Składniki na ok. 20 błyskawicznych bułeczek: 500 g mąki pszennej suche drożdże (7 g) lub 40 g świeżych drożdży 100 ml mleka 5 łyżek stołowych cukru trzcinowego 1 łyżeczka soli 1 duże jajko roztrzepane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszne bułeczki drożdżowe, z mięsnym farszem. Są idealnym dodatkiem do barszczu. Składniki: ½ kg mąki 1 dag drożdży 1 łyżka masła 2 jajka Sól do smaku 30 dag wędzonki 2 białe cebule 1 łyżka tłuszczu 1 żółtko jajka Wykonanie farszu: Wędzonkę pokroić w kostkę i usmażyć na tłuszczu z pokrojoną cebulą, po czym lekko przestudzić. Wykonanie: Drożdże utrzeć
Tradycyjna Kuchniazupełnie inny sposób niż zazwyczaj. Białka ubiłam, dodałam stopniowo puder oraz żółtka niczym podczas przygotowania biszkoptu. W efekcie rogale wyszły prawdziwie puszyste i mięciutkie. Jak słodkie puchate i maślane bułeczki. Jak dobrze wypieczony wilgotny biszkopt. Dobre są zarówno pierwszego dnia, jak i kolejnego. A z dodatkiem jabłek smakują wprost fenomenalnie. Warto pomieszać tutaj dwa rodzaje tego owocu - kwaśne i słodkie
Poezja Smaków - blog kulinarnymielonym i kukurydzą Składniki (4 sztuki): 250g mięsa mielonego 250ml pasty pomidorowej 4 bajgle mała puszeczka kukurydzy tarty ser (takie porządne trzy garście) serek kanapkowy do posmarowania bułeczek przyprawiamy wedle uznania u mnie to była: słodka papryka, curry, pieprz, zioła prowansalskie, chili Wykonanie: Mięsko wkładamy na patelnie doprawiamy i smażymy jakieś 10 minut aż całe ładnie
Moje pyszne gotowanienich, jest przepis na pyszne śniadanie, a mianowicie bułkowe beczułki. Śniadanie można zrobić inaczej niż tylko kanapki z dodatkami. Wystarczy trochę chęci i wyobraźni i już mamy pyszne bułeczki. DRUGA SPRAWA POD PRZEPISEM Bułkowe beczułki 3 bułki kajzerki 1/2 pomidora 2 plasterki sera gouda 1 plasterek szynki 2 jajka sól, pieprz szczypiorek Bułki przekroić u góry, wydrążyć z nich
Gotuję Testujępiekarnika ( 200 stopni)na jakieś 10 - 15 min, albo do momentu aż się odpowiednio zarumieni, a środek będzie ciepły i pachnący. I to wszystko. Takie bułeczki podajemy na ciepło, wiadomo z tym co kto lubi. Naprawdę niewielkim nakładem można stworzyć coś fajnego, czym zaskoczymy nie tylko domowników ale i gości. A i pieczywo się nie zmarnuje
Dieta moja pasjawszystko namokło i rozmokło. Po lekkim ostudzeniu ( ponieważ bułki trzeba nadziewać ciepłym farszem) dodajemy mięso do środków z bułek i ogórków i dokładnie mieszamy. I taką masą napełniamy bułeczki. Układamy na jakiejś misce lub tacy, przykrywamy ściereczką i niech sobie stygną. Całkiem zimne wkładamy do pojemnika lub woreczka, aby zmiękły i naszły tym wszystkim. Z tymi bułkami jest
Dieta moja pasjaJeszcze nie skończył się sezon truskawkowy, a już można na całego cieszyć się z jagód, jagódek i jagodzianek. Na hasło ....jagodzianki, myślimy o delikatnych, puszystych bułeczkach z jagodowym nadzieniem, ale to tyle zachodu. Ja postanowiłam obejść to wszystko, poszłam na skróty i to mocno na skróty. 0,5 l jagód łyżka mąki ziemniaczanej łyżka cukru 4 tortille
Dieta moja pasjaWczoraj obiecałam, że wkrótce pojawi się na blogu przepis na bułeczki drożdżowe z wykorzystaniem musu z pigw . Spieszę dziś zatem spełnić obietnicę :) Jak widzicie niżej, nie dodałam za dużo cukru do tego ciasta. Tylko dlatego, że nie lubię przesłodzonego ciasta drożdżowego. Pomyślałam, że zawsze można bułki posypać cukrem pudrem, jeśli komuś brakuje w nich słodyczy. Składniki (na 24 bułki
Weekendy w domu i ogrodziedżem i połączyłam je z dynią . Tej jesieni postanowiłam sprawdzić jej smak ponownie i nie dodawać do niej zbytniej ilości innych składników. Wyszedł przepyszny mus, którego część zużyłam do bułeczek (przepis wkrótce), a reszta miała być zawekowana, ale w słoiki poszła tylko część, bo mus szybko znikał z garnka pod byle pretekstem ;) Składniki (na prawie 1,5 litra musu
Weekendy w domu i ogrodzieBardzo smaczny pasztet, aomatyczny, wilgotny dzięki dodanej cukinii. Szybki do przyrządzenia, prosty w wykonaniu. Lekki i jednocześnie sycący. Super smakuje ze świeżą bułeczką, ale też np. też na ciepło z chrzanem czy sosem pieczarkowym. Wszystko zależy od naszej inwencji :-) Pomijając mięso mielone otrzymamy wegetariańską wersję, która jest równie pyszna. Składniki: 3 szklanki startej na oczkach
Walijskie Pichceniemiejscu. Ryba po grecku nie ma nic wspólnego z Grecją, a sami Grecy dziwią się skąd się nam wzięła ta nazwa. Niemniej jednak każdemu smakuje . Ja lubię ją z bułeczkami, prosto z lodówki. I jako, że ostatnio męczył mnie wirus, postanowiłam zrobić ja nieco w drobniejszej wersji. Składniki - filet z dorsza 1/2 selera 4 marchewki 1 pietruszka 2 cebule pomidory
Z Kuchni Do KuchniZamiast klasycznego kalafiorka polanego masełkiem z bułeczka polecam do obiadu taka prostą sałatkę. Kalafior świetnie komponuje się z koperkiem oraz lekkim sosem czosnkowym i doskonale pasuje do mięska. składniki: 1 duży kalafior 2 łyżki posiekanego koperku 5 łyżek jogurtu 5 łyżek majonezu 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie kolorowy pieprz Do miseczki przełożyć jogurt i majonez. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
Monia miesza i gotuje