Lemon curd czyli lekki, maślany i aksamitny krem cytrynowy jest świetnym dodatkiem do różnych wypieków i deserów. Lubię smarować nim świeżą chałkę czy bułeczki, można przełożyć nim też kruche ciasteczka. Jest słodki i jednocześnie kwaśny. Jest przepyszny i uzależniający. Dobrze mieć lemon curd go w słoiczku, w lodówce, i móc sięgnąć po niego w każdej chwili. Ale nie warto robić
Smaczna Pyzapozdrawiam K.K. :) SKŁADNIKI: 300g podgardla wieprzowego 300g wątróbki wieprzowej 500g łopatki wieprzowej 500g wołowiny (pręga lub łata) 100g suszonych grzybów 2 cebule 5 jajek 2 czerstwe bułeczki 100g smalcu po kilka ziarenek ziela, pieprzu i jałowca, kilka listków laurowych gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku 2 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera bułka tarta do wysypania formy
Moja Książka Kucharskacytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb
Kulinarne przygody GatityBardzo prosta sałatka z porem i żółtym serem. Jeśli użyjemy ostrego sera żółtego będzie wyraźniejsza w smaku. Sałatka nieskomplikowana, najlepiej smakuje ze świeżymi bułeczkami. Przepis z tego portalu kulinarnego. Polecam! Sałatka z porem i żółtym serem Składniki: 2 pory 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki kwaszone 100g żółtego sera, startego na grubych oczkach przyprawy
Smak mojej kuchnichwili potrzebne, zatem przystąpiłem do produkcji własnych cebulowych muffinek, w których czuć co prawda lekką słodką nutę, ale zdecydowanie należą do kategorii słonych przekąsek. Można je potraktować jako rodzaj bułeczek, a można również podać jako trochę mniej oczywisty dodatek do dań typu gulaszowego lub pieczeni z sosem - zdecydowanie mają szansę sprawdzić się w tej roli. Moje muffiny są dosyć ciemnej
zadanie-gotowanietych fast-foodów sieciówkowych. Jednak nic tak nie smakuje jak domowy burger zrobiony przez siebie samego 😉 Dlatego naleciała mnie ochota na zrobienie takiego burgera, tym bardziej, że upiekłam własne bułeczki. Aby mój burger był bardziej wartościowy i zdrowszy dodałam do mięsa mielonego kaszę jaglaną. Dzięki temu kotlety wyszły lżejsze,a w smaku pyszne! Składniki: 400 g wołowego mięsa mielonego
Kuchnia MagdaLenychleb z tym rodzajem zaczynu znajdziesz Tu Pate fermentee- bardzo ekonomiczny zaczyn. Zostawia się odrobinę ciasta właściwego na dzień następny, i wykorzystuje zawarte w nim drożdże. Bułeczki panini są właśnie na bazie takiego zaczynu. Biga- włoski zaczyn o gęstszej glinianej konsystencji. Zawiera mało wody i to powoduje, że zakwas fermentuje stosunkowo powoli. Powstaje mniejsza ilość kwasu dzięki temu
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksię pojawiają, ptaki 🐤 za oknem pięknie śpiewają 🎶 🎼. Czasem na niebie ☁ ☀ tęcza 🌈 się pokazuje i swoimi barwami świat czaruje. Gdy zagląda do domu Słońce ☀, to robię śniadanie pachnące, pyszne świeże bułeczki 🍞, z masełkiem podane i świeżym szczypiorkiem z ogródka posypane. Kolorowe obiadki gotuję 🍴, zdrowe sałatki szykuję, bo chcę żeby dania były wyjątkowe i w smaku nietypowe. Dzięki Wiośnie
Moniki Smakołykimnie to najlepszy sos do pizzy, ale nie tylko do niej, pyszny zarówno do paluchów z ciasta francuskiego, bułeczek czy też do nachosów, zastosowań jest mnóstwo :) Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki lub 1/2 świeżej czerwonej papryki 3 pomidory lub 1 puszka pomidorów 150 ml wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka tymianku
Malinowo w kuchniszczęście plan jest łaskawy, raz w tygodniu zajęcia na 8 rano, a poza tym na 12. Poza tym już niedługo wiosna, słońce, rower, czego chcieć więcej :) Jajka zapiekane w bułeczkach Składniki bułki, mogą być starsze, np. z poprzedniego dnia jajka kilka plasterków szynki kawałek ulubionego sera, np. pleśniowego, mozarelli kawałek masła W bułkach odciąć wierzch, wydrążyć środek (uważać
Słodkie inspiracjetrzymać w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu delikatnie oprószyć mąką i krótko zagnieść. Podzielić na 16 części, z każdej formować placuszek i nadziewać owocami. Sklejać, delikatnie uformować bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać kruszonką. Piec w 200 st. C przez
Słodkie inspiracjeroztrzepane jajko. Wyrobić gładkie, miękkie, elastyczne ciasto (ok. 7-10 min.), przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto odgazować, uformować bułeczki. Nadziać białym serem, posmarować białkiem. Piec w 200 st. C przez
Słodkie inspiracjeborówkami, który robiłam stosunkowo niedawno, bo w lipcu, lecz wtedy nie blogowałam, ba! Nawet gdybym to robiła, pewnie nie zdążyłabym nawet zrobić jednego zdjęcia - rozszedł się jak świeże bułeczki. Wtedy roiłam go z podwójnej porcji, w większej brytfannie, tym razem porcja jest mniejsza i dopasowana do małej, kwadratowej foremki. Składniki Spód 200 g maślanych ciasteczek, zmielonych 50 g masła, rozpuszczonego
Słodkie inspiracjeroztrzepane jajko. Wyrobić gładkie, miękkie, elastyczne ciasto (ok. 7-10 min.), przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto odgazować, uformować bułeczki. Nadziać białym serem, posmarować białkiem. Piec w 200 st. C przez
Słodkie inspiracjejeden z pierwszych postów, które znalazły się na tym blogu. Bardzo dawno ich nie robiłam, dopiero niedawno sobie o nich przypomniałam i postanowiłam odświeżyć stary wpis nowymi zdjęciami. Bułeczki robi się ekspresowo, a są niesamowicie smaczne i aromatyczne. Spróbujcie sami :) Składniki Zaczyn 30 g drożdży łyżeczka cukru 100 ml mleka lekko podgrzanego łyżeczka mąki pszennej Do mleka wkruszyć drożdże, zasypać
Słodkie inspiracje