Delikatna babka do kawy. Edyta Guhl. Dzisiejsze ciasto jest doskonałym wprowadzeniem do okresu postnego. Po ciężkich kremowych ciastach, bułeczkach, czy tortach, ta klasyczna babka, upieczona w podłużnej foremce, może wydać się ciastem codziennym, takim do popołudniowej kawy. Optycznie jest bardzo udana, wygląda tak pięknie, jak od piekarza. Specjalnie zrobiłam zdjęcie obok foremki w której
dolcevitainmykitchenSmaczne bułeczki z twarogiem. Edyta Guhl. Witajcie, nigdy wcześniej przed pisaniem bloga nie zdawałam sobie sprawy, że tak często używam do gotowania i pieczenia sera. Teraz już wiem skąd się biora te dodatkowe kilogramy. W prawie każdym przepisie, który Wam podaję, wystepuje albo niemiecki twarożek Quark, albo Frischkäse, czyli serek typu Filadelfia. Można pomyśleć, że podpisałam umowę
dolcevitainmykitchenBułeczki z ziołami. Edyta Guhl. Opactwo w Clervaux. Czerwona wieża, która majestatycznie króluje nad Clervaux w Luksemburgu to Opactwo Benedyktyńskie Świętych Mauritiusa i Maurusa. Prowadzi do niej ścieżka przez las, można też dojechać tam autem. Dokładny adres to Place de l'Abbaye. Z miasteczka wyjeżdżamy w kierunku Weiswampach, następnie w Eselborn skręcamy ostro w lewo( jakby
dolcevitainmykitchenbardziej luźniejsze, tym pieczywo ma większe dziurki. Poniższy przepis jest na dwie duże Ciabatty. Jeśli chcecie, możecie ciasto podzielić na mniejsze kawałki i upiec bułeczki. Serdecznie polecam! Składniki: (na dwie Ciabatty) 10 g świeżych drożdży 400 ml letniej wody 500 g mąki pszennej 15 g soli 20 ml oliwy Przygotowanie
Nastoletnie Wypiekaniesumie nie za bardzo wiem jeszcze co i jak, bo nie było książeczki z instrukcją i przepisami...tak więc , muszę sama kombinować ...od razu prawdę mówiąc zrobiłam zapiekanki z bułeczek...i było ok..no, ale to tylko zapiekanki...a kombiwar jest urządzeniem nie tylko do zapiekania..Na początek w sumie to też zrobiłam tylko pieczone ziemniaki , coś jak frytki..prosto
Moje domowe kucharzenieświeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml mleka 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy zioła prowansalskie czosnek granulowany farsz: 0,3 kg pieczarek 1 cebula … Czytaj dalej Pizzowe bułeczki
czarrna od kuchniBułki za którymi tęskniłam od kiedy mieszkam w Anglii. Nareszcie znalazłam przepis idealny i bułeczki wypiekam sama :) Na drugi dzień są też idealnie świeże i smakują wyśmienicie :) Na przepis natrafiłam tutaj . Gorąco polecam!!! Składniki: 400g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka drobnego cukru 7g drożdży instant lub 15g świeżych drożdży 120 ml ciepłego mleka 175 ml ciepłej wody
kuchnia doskiZbiera trivia ze wszystkich stron świata od historii powstania pizzy margherity do opowieści, dlaczego na Balearach dodaje się smalcu do dań z owoców morza. Czy wiecie, że bułeczki babba z Neapolu mają polski rodowód? Co mają wspólnego zakładki na czapce szefa kuchni z ilością potraw z jajek, które umie on przyrządzić? Może ciekawi Was historia konserwacji żywności, dzięki której możemy
Ugotowane pozamiataneJest to pomysł na babeczkę bez tłuszczu. Pamiętam taką babkę z dzieciństwa. Smarowaliśmy ją masłem i dżemem. Coś jak słodka bułeczka. Ciasto – białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijać i wsypywać cukier, co jakiś czas dodać po żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodawać do masy jajecznej. Wlać olej i mleko, dokładnie wymieszać. Dodać esencję
Kuchnia Pokoleńkminek, paprykę słodką w proszku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować kilka minut i gotowe. Pięć minut przed końcem dodać szafran, ale nie jest to konieczne. Podawać z bułeczkami lub chlebkiem. Pojemnik do pracy przygotowany. Będzie smacznie Idealna na lunch do pracy i na domowy obiadek
Kuchnia PokoleńUniwersalne ciasto, z którego możemy zrobić makowiec, struclę, placek ze śliwkami, bułeczki z dżemem, szarlotkę, itp. Składniki: 400 g mąki tortowej 2 czubate łyżki cukru pudru 150 g masła 2 jajka szczypta soli cukier waniliowy otarta skórka z cytryny 50 g świeżych drożdży 1 łyżka ciepłej wody 2 łyżki gęstej śmietany Dodatkowo: masa makowa, dżem, powidło, etc. Wykonanie: Drożdże rozetrzyj
Kulinarna (nie)codziennośćwieku pewien wiedeński cukiernik - Oscar Pischinger. Bardzo często nazwy znanych deserów czy dań pochodzą od ich twórców. Od razu na myśl przychodzą chociażby słynne naleśniki Gundel Palacsinta, bułeczki graham, sos beszamel albo sałatka Caesar. Podobnie jak znany tort Sachera (Sachertorte), również wymyślony przez wiedeńskiego cukiernika, swoją nazwę wziął od jego nazwiska. Często nazwa potrawy powstaje na cześć osoby, dla której
Obiad gotowylody, nawet pogoda mi nie straszna;) Ale może lodową dietę przełożę na jutro. A dziś... dziś będzie ciasto cukiniowo-czekoladowe, kotleciki z kalafiora, wieczorem nastawię zaczyn na dyniowe bułeczki i kto wie czy znów nie ulepię pierogów z jagodami:) Kotlety z kalafiora to moje tegoroczne odkrycie. Pysznie smakują z dipem jogurtowo-czosnkowym, z młodymi ziemniaczkami, w burgerach. Spróbujcie;) Składniki
Obiad gotowySłuchałam jak zaczarowana i nie mogłam sobie wyobrazić, jak to ciasto może być sypane i co z tego "urośnie". No cóż, wyobraźnia nastolatki, nawet jeśli potrafiła upiec tort czy bułeczki, nie była gotowa na taki nowatorski przepis:) Ale skusiłam się i spróbowałam. Pamiętam, że efektem byłam bardzo zaskoczona. Szarlotka obłędnie pachniała już w piekarniku, a po upieczeniu nie czekałam
Obiad gotowymoja śniadaniowa sałatka caprese ;) Składniki na 1-2 porcje: 1 pomidor 1 kulka sera mozzarella- 125g świeża bazylia oliwa z oliwek -powinna być sól, czarny pieprz bułeczka pszenna Przygotowanie: Pomidory myjemy i kroimy w dość grube plastry. Mozzarellę osączamy z zalewy i kroimy w plasterki o takiej samej grubości co plastry pomidory. Na talerzu układamy na przemian plasterek pomidora
Życie zaczyna się w kuchni