wypieki właśnie za ich prostotę w pieczeniu. Szwedzkie ciasto z cynamonem jest gotowe w 40 minut. Udaje się za każdym razem. Cynamonowe nadzienie do ciasta przypomina to w cynamonowych bułeczkach . Ciasto jest bardzo wilgotne, jakby lekko niedopieczone. Po wyjęciu z piekarnika lekko opada. Taka jego natura! Szwedzkie ciasto Składniki: okrągła forma o średnicy 24 cm 200 g rozpuszczonego masła
codojedzeniaproszku 2 łyżki cukru pudru olejek waniliowy Wszystkie składniki na serowy farsz mieszamy widelcem. Dodatkowo- jagody świeże lub mrożone i cukier puder do posypania Składniki na ok. 20 bułeczek: 500 g mąki pszennej suche drożdże (7 g) lub 40 g świeżych drożdży 100 ml mleka 2 łyżki stołowe cukru 1,5 łyżeczki soli 1 duże jajko roztrzepane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępuder z wodą (ok. ½ szklanki cukru pudru+ 1-2 łyżki wody) i odrobiną olejku waniliowego (lub sokiem w takiej ilości aby lukier łatwo się rozprowadzał po drożdżówkach). Smarujemy drożdżówki/ bułeczki z serem lukrem i po ostudzeniu kroimy na porcje w miejscach nacięcia. Smacznego! The post Drożdżówka z serem i lukrem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSezon na dynie trwa! ciesze się nimi co weekend i w tygodniu również. Ciasta, ciastka, bułeczki i inne smakowitości. Dzisiaj zapraszam na spontaniczne ciasto dyniowe z orzechami. Chlebek dyniowy z orzechami i cynamonem 3 jajka 275 g cukru 200 ml oleju sok z połowy pomarańczy 320 g mąki pszennej po pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia
Dzieje kuchennej WiewióryZapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 1 3 przepisów. Magdalena Rozgrzewająca aromatyczna herbata Gołąbki bez zawijania w jasnym sosie Agnieszka Bułeczki cynamonowe Aga Sałatka z czerwonym ryżem, wędzonym kurczakiem i serem Marzena Enchilada Małgosia Pure z dyni i papryki chili Angelika Naleśniki idealne Kasia Zupa krem
Magiczne Życie Martyswoje domowe pieczywo i ten cudowny zapach rozchodzący się po kuchni... i do tego oczywiście wiesz co jesz-żadnych .ulepszaczy . Dziś polecam wam bułeczki,pszenne z dodatkiem mąki żytniej,posypane czarnuszką lub sezamem-oczywiście proste do zrobienia-mniam Składniki: 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych (instant) ½ łyżeczki cukru 2 łyżki letniej wody 400 g jasnej mąki
Swojskie jedzonkomango Zapiekanka z kaszy z kremem krówkowym Sernik gryczany z daktylami Ciasto owsiane z jagodami Chałwowy sernik z migdałami i czekoladą Jęczmienne serduszka nadziane czekoladą Wegański suflet naleśnikowy Korzenne bułeczki bez spulchniaczy Serniczki w czekoladzie Suflet z placków Roti Suflet z naleśników Kokosowa zapiekanka 3 w 1 Pistacjowy suflet z serka wiejskiego Pieczona owsianka z ricottą Drożdżowe muffiny z truskawkami
Poranek na słodkoWszelkie wypieki z jabłkami, a w szczególności drożdżowe bułeczki nimi nadziane, to jedne z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Dzisiaj w wersji trochę innej, bo zmieniły się proporcje. Jabłka jest więcej... a ciasta mniej. :) Bez wątpienia do mojej kategorii "comfort food", nie należą tylko domowe wypieki, ale również wszelkiego rodzaju kluseczki, naleśniki, pierogi oraz... słodycze. Również
Poranek na słodkobędzie lekko klejące ale nie dosypywać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Blat podsypać łyżką mąki i krótko wyrobić wyrośnięte ciasto. Formować bułeczki i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułki posmarować po wierzchu roztopionym masłem. Piec 15 minut w temperaturze 190ºC
Bullioziołami i wyciśniętym czosnkiem. Ciasto przełożyć na stolnicę i powtórnie wyrobić podsypując mąką. Okrągłą blaszkę o średnicy ok. 22 cm wysmarować oliwą (1 łyżką). Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki (ok. 7 sztuk). Ułożyć w formie i nasmarować oliwą z ziołami (przy użyciu pędzelka). Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200ºC przez 20 minut
Bullioobierania skórki. Dynia przygotowana w poniższy sposób będzie bardzo miękka i rozpadająca się pod wpływem nacisku widelca :) Po upieczeniu dyni zachęcam do przygotowania kremu dyniowego lub miękkich, pszennych bułeczek . Składniki: 1 dynia, np. hokkaido* naczynie żaroodporne *po upieczeniu tej odmiany dyni – nie trzeba obierać jej ze skórki! Dynię umyć, osuszyć, przekroić na pół i wydrążyć z pestek oraz
UgotowaćPrzepis autorski (mój). Muffinki są pyszne i przyznam, że smakują ja małe, puszyste bułeczki - wypełnione smacznym nadzieniem. W kolorowych papilotkach (u mnie z PapilArt ) wyglądają naprawdę uroczo i idealnie odchodzą od papierka. W moim domu zawsze znikają ekspresowo, ale wcale się temu nie dziwię, bo w końcu wiem jakie są rewelacyjne w smaku. I ten kuszący zapach... Polecam! (około
Di gotujeJesień przyszła (deszcz, zimno, wiatr) to trzeba włączyć środki zapobiegawcze. Na przykład na kolację można zjeść jeszcze ciepłe drożdżowe, cynamonowe bułeczki a do tego wypić kubek gorącego mleka kokosowego! Wiem, że to bomba... Źródło
Szybko Tanio Smaczniewybornie. Gdy więc szukałam odpowiedniego akompaniamentu dla owoców, nie wahałam się długo. Dżem wyszedł boski! Cudownie aromatyczny, delikatny i słodki. Do naleśników nadaje się idealnie, do nadziewania słodkich, drożdżowych bułeczek chyba jeszcze bardziej. Jeśli macie ochotę zamknąć takie cudo w słoiczkach, spieszcie się! Figi bowiem zaraz znikną ze sklepowych półek... Dżem figowo-jabłkowy z kardamonem Składniki: (na 4 słoiki
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 70 g zimnego masła 150 g puree z dyni 1 jajko łyżka cukru mleko do posmarowania bułeczek Dynię upiec w piekarniku do miękkości, zmiksować na puree. Piekarnik rozgrzać do 220°C. W misce wymieszać sypkie składniki - mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać masło i połączyć do uzyskania kruszonki
Atlas Smaków