bułeczki - 9699 przepisów (strona:423/647)

Podsumowanie miesiąca - maj 211

masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan Kotlety rybne Słodkości: Jogurtowe ciasto cytrynowe z polentą Tort marchewkowy z masą jogurtowo-twarożkową Crumble - jabłko i banan pod kruszonką   Kanelbullar - bułeczki cynamonowe Pancakes - amerykańskie naleśniki Batony owsiane z masłem orzechowym i dżemem   Pojawiły się także 2 poradniki: #Porady - jak sprzątać kuchnie   #Porady - jak zaplanować jadłospis na cały miesiąc

Cooking Monster
Dżem truskawkowy - 100% naturalny 133

fixów i tym podobnych ulepszaczy, przez co jest bardzo zdrowy i smaczny! W ogóle takie "zagęstniki" stosuję sporadycznie (dokładnie dopiero jeden raz użyłam:P). Domowe dżemy uwielbiam do świeżej bułeczki czy naleśników. Zastanawiałam się czy w ogóle dodawać tu taki przepis, bo myślę sobie BANAŁ, każdy tak robi... Ale z drugiej strony może ktoś skorzysta, bo... Jak parę lat temu

Kolorowy Przepisownik
Drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem 200

Pyszne bułeczki drożdżowe ze szpinakiem będą smakowały zarówno na śniadanie jaki i jako przekąska w ciągu dnia. DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI ze SZPINAKIEM Składniki: 4 g suchych drożdży 300 g mąki 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 50 ml roztopionego masła 230 ml mleka farsz: 150 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 2 ząbki czosnku oliwa sól i pierz do smaku

Bon appetit mon amie
Knedle z truskawkami 181

kołderce z ciasta. U mnie standardowo ciasto powinno zawierać ziemniaki, ale moja mama robiła knedle z ciasta niemal identycznego do pierogowego. Najlepsze knedle są ze zrumienioną na maśle bułeczką, ale oczywiście możecie polać je śmietaną czy sosem owocowym. Jeszcze jako dziecko pamiętam, że uwielbiałam posypywać bułkę cukrem. Dzisiaj już sporadycznie stosuję to barbarzyńskie przyzwyczajenie Ten mięsisty smak warstwy ciasta

Mieszam w Garnku
BUŁECZKI Z TRUSKAWKAMI POD KRUSZONKĄ 206

minutach mniejszym naczyniem niż koła, robimy zagłębienie w które układamy owoce. Odstawiamy jeszcze na 15 minut do podrośnięcia. Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę, którą posypujemy gotowe wyrośnięte bułeczki. Pieczemy ok 15 minut do zrumienienia

Z Majeczką w kuchni
7 szybkich przekąsek na EURO 2016 190

właśnie co? Ja przedstawiam kilka smacznych propozycji, już wypróbowanych na meczu Polska- Irlandia :D Wybaczcie, ale stawiałam na czas więc nie będę bawiła się w robienie własnego ciasta francuskiego, bułeczek czy mięsa do hamburgerów. Ma być smacznie i ekspresowo:) 1. Krakersy z pastą pietruszkową Co potrzebujesz: paczkę krakersów, pęczek pietruszki  1 serek topiony, 2 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie : pietruszkę

Tradycyjna Kuchnia
Korzenny dżem truskawkowy 164

lepszego zimą niż słoiczek takiego dżemu do pszennej bułeczki i kubka gorącego kakao. Ten o lekko korzennym aromacie i smaku z dodatkiem rozgrzewającego imbiru i szczypty kardamonu podbije z pewnością nie jedno podniebienie. Należy wiedzieć, aby jednorazowo przygotowywać mniejsze porcje dżemu, ponieważ zagęszczenie trwa krócej i dzięki temu otrzymujemy dżem lepszej jakości, tym bardziej że przygotowujemy go z kwiatem czarnego

Wanilia i Kardamon
Tosty z pastą z awokado, rukolą i pomidorami / Avocado, arugula and tomato toasts 262

Dziś przedstawiam doskonały pomysł na przepyszne weekendowe śniadanie. Chrupiące tosty lub świeżutkie bułeczki z pastą z awokado, rukolą i pomidorem, skropione gęstym syropem z octu balsamicznego – pyszota! testowałam też to zestawienie w kanapce do pracy i też smakowała wyśmienicie:) Do wykonania syropu balsamicznego trzeba użyć octu balsamicznego dobrej jakości, jednak jeśli nie mam go akurat na stanie

karmelowy
Chleb pszenno-żytni 312

podsypanego mąką korytka. Zostawiam na około 40-50 minut w ciepłym miejscu. Drugą część ciasta dzielę na 6 części. Z każdej formuje placek, który następnie zwijam, aby powstała podłużna bułeczka. Zostawiam na około 20 minut do podrośnięcia. Bułki i chleb smaruję żółtkiem z wodą, posypuje słonecznikiem i/lub dynią. Piekarnika nagrzewam do 220 stopni. Na spód piekarnika wkładam blaszkę z wodą

Jacob Tastes
Sałatka z kurczaka-obiadowe resztki 241

kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę, szczypiorek i ser. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z majonezem. Na końcu posyp pietruszką. Sałatka na bazie majonezu to fajne nadzienie do kanapek. Bułeczki serowe świetnie się nadają do tego celu. The post Sałatka z kurczaka-obiadowe resztki appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Drożdżówki z dżemem rabarbarowo-pomarańczowym 165

blachę (taką z wyposażenia piekarnika). Z każdej części uformować 9-10 kulek. Lekko spłaszczając układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na kilkanaście minut do podrośnięcia. W podrośniętych bułeczkach zrobić wgłębienie po środku. Najlepiej denkiem od małej szklaneczki lub kieliszka. We wgłębienie nałożyć po sporej łyżeczce musu rabarbarowego. Wierzch obsypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grzanki w jajku z olejem i nasionami konopi 156

Olej ma delikatny, lekko korzenny i orzechowy smak. Nadaje charakteru nie tylko sałatkom, dlatego też proponuję pyszne grzanki!   kromki chleba lub bułki (najlepiej minimum z dnia poprzedniego; użyłam bułeczek żytnich) jajka  sól Dodatkowo: olej z nasion konopi nasiona konopi (łuskane) Kromki chleba/bułeczek lekko skropić olejem i zarumienić na suchej patelni. Następnie każdy kawałek pieczywa dokładnie obtoczyć

Di gotuje
Zupa kalafiorowa z koperkiem i makaronem 185

dziwne zwłaszcza, że kalafiora kocham miłością prawdziwą, ale do tej pory obecny był na naszym stole zazwyczaj w postaci gotowanej, a następnie suto obtoczonej w podsmażonej na masełku tartej bułeczce :D I cóż mogę więcej napisać? Zupka wyszła pyszna, bardzo wiosenna, przy tym prościutka i szybka do przygotowania. Delikatna w smaku i swojej konsystencji. Równie szybko zniknęła. Zasmakowała

MyCookBook.pl
Chałka z wanilią 216

przygotowania: Na początku zrób sobie kruszonkę, czyli wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, najlepiej rozcierając je palcami. Kiedyś pokazałam na filmiku jak robiłam kruszonkę, znajdziecie go w przepisie na  Bułeczki drożdżowe "Stokrotka" . Gotową kruszonkę przesyp do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Teraz czas na ciasto. Na dno miski wsyp sól, na to przesiej mąkę pszenną. Zrób wgłębienie w mące

Blondynka Gotuje
Wiosenny kapuśniaczek z młodej kapusty - tradycyjne potrawy gospodyni 164

inny kawałek wędzonego mięska. Wrzucamy do zupy. 5. Dodajemy koperek i gotujemy jeszcze chwilkę - 3-4 minuty i gotowe! 6. Podajemy zupę posypaną koperkiem i z pajdą chleba lub bułeczką z masłem:) 7. Smacznego

dobra gospodyni dom wesołym czyni