bułeczki - 9699 przepisów (strona:416/647)

BUŁKI ORKISZOWE 114

Przepis zaczerpnięty ze strony Moje wypieki i domowe gotowanie na pyszne i zdrowe bułeczki na śniadanie.       SKŁADNIKI 700 g mąki orkiszowej + mąka do podsypywania 200 ml maślanki, 200 ml ciepłej wody, 40 g drożdży, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka cukru, 1/3 szkl. oleju, 2 łyżki słonecznika łuskanego , 1 łyżeczka czarnuszki, 2 łyżki  płatków owsianych   WYKONANIE

słodki bratek
Sałatka rukola z fetą i żurawiną 185

Zawitała dziś jako dodatek do chrupiących gorących bułeczek na śniadanie. Zdrowie na dzień dobry. Kuszące kolory wiosny:) Żurawina przełamuje smak rukoli, a feta świetnie komponuje się z pomidorami. Nic tylko jeść! Zamienniki i powstanie nowa sałatka! Zamiast fety - twarożek, zamiast żurawiny - rodzynki, możecie sałatkę posypać także pestkami dyni, słonecznika, płatkami migdałów, dodać starte na twardo jajko. Polecam każdą smaczną

Zasmakuj Kuchni
Fenomenalny chleb na zakwasie 153

mój ulubiony chleb. Pieczywo jest naprawdę fenomenalne. Nie dość że jest zdrowe to jeszcze długo trzyma świeżość. Piekę go raz w tygodniu i potem tylko dokupujemy albo sami robimy bułeczki. Spróbujcie bo naprawdę warto. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Bułki na dzikich drożdżach na wodzie z fioletowej marchwi i kardamonu 109

razem to poszalałam ale ten kolor marchewki mnie urzekł i postanowiłam na jej bazie upiec bułeczki. To był wspaniały pomysł a bułki są przepyszne, spróbuje jeszcze zrobić takie pomarańczowe ze zwykłej karotki. Robi się je dość długo ale pracy przy nich mało. Musicie najpierw nastawić warzywo na wodę zakwasową i pobudzić do działania drożdże w nich zawarte. Potem zrobić zakwas

Moje Małe Czarowanie
Łatwe bułki "codzienne" 1472

zawsze w kuchni. Co ważne - na drugi dzień są równie pyszne! Naprawdę długo zachowują świeżość. Polecam, ja będę powtarzała:). Przepis na około 10 niedużych bułek. Te małe bułeczki sycą w podobnym stopniu co większe, napompowane z marketów.  500 g mąki 150 ml mleka 150 ml wody 35 g miękkiego masła 7 g suchych drożdży 2 płaskie łyżeczki soli

Szefowa kuchni
Kiełbasa smażona na śniadanie lub kolację 144

podsmażyć tak aby były rumiane, dołożyć pomidory i też podsmażyć :)  Na końcu posypujemy świeżo zmielonym pieprzem według uznania i szczypiorkiem.  Ja te kiełbaski podałam wraz z podsmażoną bułeczką na maśle :)  Pyszne to było i dzieci poprosiły o powtórkę.    Kiełbasa smażona na śniadanie lub kolację

Kuchnia na wzgórzu
Drożdżówki do odrywania z prażonymi jabłkami 175

kulki i rozpłaszczamy je na dłoni. Zapełniamy każdą łyżeczką nadzienia i zlepiamy, układając w naczyniu lub formie zlepieniem do dołu (ja użyłam formy o średnicy 32 cm - wyszło 14 bułeczek). Pozostawiamy do lekkiego podrośnięcia na 15 minut pod przykryciem. Górę smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół) na 35 minut. Polewamy

ChilliJemy
Twarożek z grillowaną cukinią, jajkiem i szczypiorem 189

tylko śniadanie - to także pomysł na podwieczorek, czy świetną przekąskę w ciągu dnia, która szybko zaspokoi niejeden głód. Powstałą pastą smarujemy świeżą złotą i chrupiącą bagietkę lub domowe bułeczki w sobotni leniwy poranek... :)  Idealnie! Smacznego:) Składniki: 200 g twarogu lekkiego 200 g serka naturalnego 2 jajka ugotowane na twardo pęczek małego szczypiorku, grubego 1 mała szalotka połowa grillowanej cukinii

Zasmakuj Kuchni
LIBAŃSKIE SMAKI - KOFTA, ZA'ATAR I DAKTYLE! 160

się bardzo dużo o samej restauracji, między innymi tego, że wszystkie dania z menu Samar Khanafer, są przygotowywane tak, jak u jej dziadków w Libanie, według oryginalnej receptury, nawet bułeczki pita są wypiekane na miejscu.  Podczas warsztatów mieliśmy okazję przygotować kilka pysznych propozycji, które znajdziecie w karcie restauracji Sphinx , koniecznie zajrzycie i spróbujcie bo ja uwielbiam libańskie smaki! Zestaw

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe jajka wielkanocne – wytrawne 130

Zapiekane drożdżowe pisanki z kawałkami kiełbasy i jajkiem. Gotowe śniadanie na talerzu, bo przecież plecionka to świetna bułeczka do zjedzenia. Składniki: (3 porcje) 660g mąki pszennej 165g wody 100g mleka 40g cukru 30g masła 20g drożdży 10g soli 1 jajko 3 białe kiełbasy 3 jajka 3 łyżki szczypiorku 1 jajko do posmarowania ciasta Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, dodajemy cukier

Gotowanie i blogowanie
Zestawienie Wielkanocnych pyszności 310

papryką w słodkim sosie winnym Kotlety schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem Kurczak w prosciutto z szałwią i kremowym makaronem z pistacjami Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą Deser Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Najlepsze brownie na świecie Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą

karmelowy
Cebularze 142

Zapraszam dzisiaj na wytrawne śniadanie. Chyba każdy z rana marzy o pysznych świeżych bułeczkach na słono czy nawet słodko. Jeśli wstaniemy wcześniej to możemy upiec cebularze  i ciepłymi delektować się na śniadanie. Możemy tez upiec je na wieczór, a jak już wystygną zapakować szczelnie w worek aby nie wyschły. A rano mieć jak znalazł do herbaty czy kakao. Składniki

Życie zaczyna się w kuchni
Kotlety pożarskie vel Pożarskiego czyli drobiowy mielony z kostką. 473

się po świecie i nadal cieszy się popularnością. Doczekał się różnych modernizacji,  ja jednak oprę się na tej pierwotnej, podstawowej. 0,5 kg mięsa z udek kurczaka mała bułeczka ( kajzerka) 2 jajka sól i pieprz do smaku łyżka śmietany 3 łyżki masła bułka tarta Mięso jak na okrawki było drobno krojone, kto chce może zmielić, dodajemy namoczoną wcześniej bułkę

Dieta moja pasja
Krem z dyni i pomidorów 124

Tylko kilka składników, trochę gotowania i gotowe. Lubię taką zupkę, zawsze dzielę na mniejsze porcje i mam na kilka dni na lunch do pracy. Do tego jakaś bułeczka i gotowe dobre danie. Dynię obrać ze skóry, wyciąć środki z pestkami, pokroić na małe kawałki. W dużym garnku rozgrzać olej i wrzucić posiekane drobno cebule. Smażyć aż cebulki nabiorą złotego koloru

Kuchnia Pokoleń
Kohersen Mycook – recenzja 182

średniej półki jak Kohersen Mycook. Co robi takie urządzenie? Producenci twierdzą, że zastępuje wszystkie inne blendery, parowary i garnki, które mamy w domu. Można w nim wyrobić ciasto na bułeczki i zjeść je z ubitym w nim domowym masłem rano. Można ugotować zdrowy obiad na parze gotując w jednym urządzeniu warzywa i pulpety na parze. Zrobimy też zupę krem

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania