dopada mnie ochota na kawę w godzinach popołudniowych ? Sięgam po kawę zbożową. INKA ratuje mnie w takich momentach. Pijam ją także do śniadania, gdy mam akurat ochotę na drożdżowe bułeczki lub bułę z miodkiem. Niedawno odkryłam, że kawa Inka nie musi być tylko czarna lub tylko biała - z mlekiem. Z kawy tej, wyczarować można cudowne zimowe napoje
kolorowotorcikowoSmaczne, proste i bardzo tanie danie. Podaję je z ziemniakami prosto z wody lub smażonymi na złoto albo z bułeczką, w której maczamy powstały sos z aromatyczną cebulką z dodatkiem konserwowych warzyw, np. ogórków czy papryki. Pomysł z dodaniem szczypty curry i soku z cytryny powstał dzięki słynnej wątróbce wieprzowej po bawarsku (można dodać także ząbek czosnku). Podobną wątróbkę
Zasmakuj KuchniBułeczki z serem białym twarogowym pełnoziarniste. Polecam bo są fajne na śniadanie i można w nich przemycić ser dzieciom jeżeli za nim nie przepadają. 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli cukier szczypta 1 łyżka masła 20 dkg twarogu półtłustego 1 jajko pozostałe: mak do posypania 1 żółtko
wesoła kuchniaBajgle są bułeczkami które pochodzą z kuchni żydowskiej. Dobry bajgel powinien mieć ciągnącą skórę i miękki miąższ. Ich sekret tkwi w tym że ciasto należy najpierw podgotować a potem zapiekać. 50 dkg mąki pszennej chlebowej 2 dkg drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 żółtko do posmarowania 1 łyżka mleka 300 ml wody letniej mak, sezam do posypania
wesoła kuchnianieodłączny element Świąt w każdym polskim domu. Wigilijny barszcz jest intensywnie czerwony, pachnący i lekko pikantny. Barszcz czerwony idealnie komponuje się z dodatkiem uszek, pasztecików z farszem lub z bułeczkami. Takiego barszczu nie może zabraknąć na wigilijnych stołach. Składniki: 400 g żeberek 6 buraków 2 marchewki 2 pietruszki Seler 1 cebula 2 ząbki czosnku Ziele angielskie, liść laurowy Natka pietruszki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneczęsto powstają na tortach wszelkie rzeźbione dekoracje i postaci :) Z łatwością wykonacie go w domu i z pewnością sprawdzi się w wielu świątecznych wypiekach! :) W ciastach, kremach, jako nadzienie bułeczek...jest tyle sposobów! :D W Mikołajki Kuchnia jako blog, została nominowana w konkursie na tytuł Najlepszego Łódzkiego Bloga Kulinarnego 2016! Jest mi przeogromnie miło i samo w sobie już jest
Kuchnia w Słońcu Skąpanaktóre wyglądem przypomina smalec a jest niczym innym tylko pastą z białej fasoli z ziołami. Oczywiscie możecie użyć innej fasoli lecz biała wygląda ślicznie na kromeczce świeżego chleba czy bułeczki ! Nie muszę chyba dodawać że smalec taki jest źródłem białka roślinnego ! Smalec wegetariański 20 dag białej fasoli 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół
Gotuj Sam!podzielić na 6 części - trójkątów. Trójkąty ponacinać po obu stronach, końcówki spłaszczyć placami.Przykryć i odstawić na 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 180ºC przez około 14 minut. Przestudzić na kratce. Polukrować, ozdobić posypką cukrową. Lukier : 1/2 szklanki cukru pudru
Moje domowe kucharzenieWybrałam najlepsze przepisy na ostatni miesiąc roku, jest świątecznie, dużo czekolady, sałatek, nie zabrakło ulubionego ciasta na pierogi! Smacznego grudnia! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Barszcz czerwony Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana
Moja smaczna kuchniaciasteczkom i babeczką. Dla wielu osób domowe wypieki to tylko cudowne wspomnienie lat dziecięcych. U mojej babci zawsze po całym mieszkaniu rozchodził się zapach świeżych wypieków, przeważnie były to bułeczki, placki drożdżowe lub ciasta ucierane z owocami. Nigdy nie kupowała, zawsze robiła wszystko sama. Taką cząstkę siebie i swojej kuchni zaszczepiła we mnie. Metrowiec w brew pozorom nie jest
Kuchnia Paulettesoczywiście wyrabiać ciasta. Nie byłabym sobą, gdybym testowania nie zaczęła od tego ostatniego ;) Dziś mam dla Was przepis z książki kucharskiej dołączanej do robota Kohersen – puszyste maślane bułeczki drożdżowe. Postawiłam zrobić je w wersji świątecznej z masą serową, skórką pomarańczową, wanillią i orzechami laskowymi. Dodatkowo wraz z firmą Kohersen przygotowaliśmy dla Was świąteczny konkurs, w którym możecie wygrać własnego
CiastkozercyDzisiaj przygotowałam pszenne bułki z dodatkiem masła, śmietany i ziaren czarnuszki. Bułeczki mają wspaniale chrupiącą skórkę. Czarnuszka, nazywana również czarnym kminem, ma lekko pikantny smak. Z podanych składników uzyskamy 6 dość dużych bułek. Zaczyn: 15 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 1/3 szklanki śmietany 18% Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 płaska łyżeczka
Bulliododatkiem grillowanego ananasa, buraka i warzyw oraz pysznych, pieczonych w piekarniku frytek z batatów. Gwarantuję, że taki obiad przygotujecie w 30 minut, chyba że skusicie się na upieczenie domych bułeczek do burgerów, które są przepyszne! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć! Ja k mogliście wywnioskować z poprzedniego posta w Malezji dość często używa się kukurydzy do dań na słodko. Moją miłością były bułeczki na parze z budyniem kukurydzianym w środku. Zainspirowało mnie to do odszukania przepisu na ten deser. Odkryłam, że nadzienie ma swoje korzenie w Filipinach gdzie nazywane jest "Maja blanca". Podaje je się tam w formie ściętego
Gawron w rosoletęsknota za tym co bywa rzadko, bierze górę. Dla wszystkich tych, którzy z różnych względów nie mogą lub nie chcą jadać pieczywa na drożdżach - pyszne, puszyste bułeczki orkiszowe na zakwasie, bez dodatku drożdży. Da się...? Pewnie! Dla chętnego nic trudnego. Smak i satysfakcja gwarantowane... :-) Z podanych ilości wychodzi ok.8-10 sztuk . Inspiracją był ten przepis, dostosowany oczywiście do używanej przeze mnie
Smaczne Zdrowe