bułeczki - 9699 przepisów (strona:415/647)

Ślimak z serem cynamonem 177

piekarnika na 20 minut na 170 stopni . Kiedy ślimak nam się upiekł smarujemy naszym lukrem z białka i gotowe do podania . Przepis na lukier z białka jest w przepisie bułeczki makowe .                                                   Smacznego

Mój Smak
Ciasto drożdżowe krok po kroku, czyli... co wpływa na to, żeby ciasto było udane 219

wystarczy przełożyć na deskę,  ponownie zarobić, żeby odpowietrzyć. Teraz, jeśli wiemy jakie przeznaczenie jest naszego ciasta,  czy to będą pączki, czy  ciasto z owocami, czy np. bułeczki.... to pieczemy, smażymy ... W zależności od rodzaju naszego wypieku ustawiamy różną temperaturę w piekarniku.   Mam nadzieję, że ten post pozwolił Wam „zaprzyjaźnić się” z ciastem drożdżowym. Jeśli

Kuchnia u Krysi
Świąteczne bułeczki makowe 157

czas zasuwa jak oszalały , a wariacje w kuchni trwają w najlepsze , każdy z nas stara się aby przygotować coś wyjątkowego i smacznego . A ja dziś zapraszam na bardzo smaczne bułeczki z makiem , takie sobie zażyczyła moja córka , a więc do roboty , zapraszam wszystkich bardzo serdecznie do wypróbowanie przepisu , na tegoroczne święta . Składniki na ciasto  2 ,5 szklanki mąki

Mój Smak
Pasztet z selera i batatów z nutą imbiru idealny na Święta i...nie tylko! 166

wywrócić całą kuchnie do góry nogami. Do dzieła zatem pasztet jest rewelacyjny, będzie Wam trudno opanować się i ukroić go zupełnie schłodzonego! Pasztet podałam w towarzystwie grillowanej cukinii i bułeczki pszennej. Idealne śniadanie lub kolacja. Osoby z WZJG śmiało mogą włączyć takie danie do swojego jadłospisu. Wszystkie przepisy zostały przetestowane przez mamę i przede wszystkim, jeśli pojawiają się ze wzmianką

Z Kuchni Do Kuchni
Dżem pomarańczowy z imbirem 143

choć przygotowanie jest nieco rozłożone w czasie pracy przy nim naprawdę niewiele. Idealny do przekładania świątecznych tortów i innych wypieków, a i na kromce chrupiącej bułeczki smakuje wspaniale. Składniki : około 6 pomarańczy 3/4 szklanki ksylitolu/cukru 1,5 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 10 cm imbiru Wykonanie:   pomarańcze obrać ze skórki, ściąć widoczne, pozostałe białe albedo. Pomarańcze pokroić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cebularze 184

Pyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem smażonej cebuli i maku, moja rodzina bardzo lubi cebularze i często je piekę. Mają fajny smak i aromat, doskonale smakują na zimno. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej Młyny Stoisław 40 gram świeżych drożdży 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 2 łyżki oleju Farsz: 1 kilogram cebuli 2 łyżki

Bajeczna Kuchnia
Makowiec drożdżowy - gwiazda betlejemska 407

przepisów na to okazałe ciasto, ale oczywiście musiałam zrobić je po swojemu. Jako baza posłużyło mi drożdżowe ciasto z przepisu mojej babci - jest niezawodne! Wykorzystuję je i do słodkich bułeczek, i do wytrawnych pasztecików. Nadzienie makowca to gotowa masa makowa udoskonalona przeze mnie bakaliami, sokiem z cytryny i odrobiną powideł śliwkowych.   Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej

Kulinarne Inspiracje
Maczanka śląska z cebulą. 139

plasterki i gdy mięso odpoczywało sobie na talerzu, usmażyłam ją do miękkości na tym co powstało podczas obróbki mięsa.  A dalej to już postępujemy jak w przepisie podano. Bułeczki fajnie jak są takie dwudniowe, świeże się nie nadają, zrobi się zwyczajna mokra klucha. A bułka powinna zrobić się delikatna i wilgotna, ale nie rozmoknięta. Mięsa też nie pokroiłam

Dieta moja pasja
Fit burger wołowy 170

Przepis 1 Doprawiamy wołowinę i formujemy kotlet. 2 Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż mięso się zrumieni - po kilka minut z każdej strony. 3 Bułeczkę podgrzewamy w piekarniku lub na drugiej, suchej patelni. 4 Nakładamy na spód bułki roszponkę, kotleta, pomidora i cebulę. Przykrywamy drugą połówką bułki. Porady Opcjonalnie, do smaku można dodać łyżeczkę musztardy

Kuchnia Bazylii
Fit burger wołowy 170

Przepis 1 Doprawiamy wołowinę i formujemy kotlet. 2 Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż mięso się zrumieni - po kilka minut z każdej strony. 3 Bułeczkę podgrzewamy w piekarniku lub na drugiej, suchej patelni. 4 Nakładamy na spód bułki roszponkę, kotleta, pomidora i cebulę. Przykrywamy drugą połówką bułki. Porady Opcjonalnie, do smaku można dodać łyżeczkę musztardy

Kuchnia Bazylii
Recenzja książki "Kuchnia grecka" George'a Calombarisa + Linkowe Party 200

dipy" oraz "sałatki" - większość pochodzących z nich przepisów zaznaczyłam sobie karteczkami "do wypróbowania". Szczególnie ślinka mi cieknie na myśl o sałatce z marchewką i twarożkiem z sera feta, koulourakia (bułeczkach) z oliwkami i solonym masłem, hummusie z orzeszkami i kolendrą, dipie z przypalonej cebuli i koziego twarogu z płatkami bonito czy pieczonym buraku z kasza perłową i orzechowym hummusem. Niestety

Chilli Czosnek i Oliwa
Proziaki śniadaniowe pieczone w 20 minut 132

Uwielbiam te pulchne bułeczki na śniadanie! Ich wykonanie jest ekspresowe, bo w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego nie musimy czekać aż wyrośnie.  Składniki: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 400 ml jogurtu naturalnego 60-70 dag  mąki pszennej typu 450 Wykonanie: Jogurt wymieszać z solą, sodą oczyszczoną, dodać mąkę, jajko i wyrobić ciasto takiej samej konsystencji

Tradycyjna Kuchnia
Kapuśniaczki drożdżowe z kiszonej kapusty 160

Drożdżowe bułeczki z kapustą to idealna świąteczna przekąska (lub dodatek np. do barszczu) Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej typu 450 ½ litra mleka 1 szklanka oleju 10 dag drożdży 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kopiata proszku do pieczenia Składniki na farsz: 1/2kg kapust kiszona 30 dag pieczarek 2 białe cebule masło klarowane do smażenia

Tradycyjna Kuchnia
Makowczyki 183

Makowczyki to nic innego, jak bułeczki drożdżowe z makiem. Tym razem nadaliśmy im kształt choinek.     Składniki: -ok. 70 dkg mąki 405-450 -5 dkg drożdży -6 łyżek cukru -400 ml ciepłego mleka -5 jajek -7 dkg masła -szczypta soli -aromat -masa makowa Drożdże mieszamy z łyżką cukru. Dolewamy 100 ml mleka. Dodajemy 3 czubate łyżki mąki, mieszamy

Maminek kulinarny
Jagodzianki babuni 128

Jagody zasypać cukrem. Ciasto podzielić na małe kulki do których babcia dawała po łyżce nadzienia, ale jeśli ktoś woli dodać więcej to można tylko tak, aby udało się skleić bułeczkę. Piec do zarumienienia w temperaturze 180 stopni, około 15 - 20 minut. Najlepiej jest na bieżąco sprawdzać jak wyglądają jagodzianki

Karola gotuje

Proponowane wyszukiwania