nęci domowym ciepłem, śliwkami, gruszkami i dyniami. Cieszę się nią, kontempluję, popadam w zadumę, czytam fajne książki i oglądam więcej filmów niż latem. Piekę też częściej bułeczki, chałki i gliniaste korzenne ciasta. Tak, jesień i wczesny czas przedświąteczny lubię najbardziej!!! Dzisiaj zapraszam Was na chałkę. W jej środku czai się pachnący cynamon i smakowite, bo nasączone
Dzieje kuchennej Wiewióryciastkami w lodówce przez 30 minut, odkryte. Po tym czasie wymieszać cukier , cynamon i jajko. Posmarować ,każde ciastko. Gdy ciastka w lodówce rozgrzać piekarnik na 210 ° C. Piec bułeczki przez 18 do 22 minut, aż do złotego koloru .Wyjąć ciastka -kliny z piekarnika, polukrować
w mojej kuchninazywane były pierogami lwowskimi. Prosty farsz ziemniaczano-twarogowy z dodatkiem podsmażonej cebulki jest uniwersalny. Można go zastosować nie tylko do przygotowania tradycyjnych ruskich pierogów, ale w pasztecikach, naleśnikach, zapiekankach, bułeczkach. Dla większości, która uważa, iż przygotowanie pierogów jest czynnością pracochłonną adresuję dzisiejszy przepis - pierogi z ciasta francuskiego. Jeśli masz przygotowany farsz piergi robi się błyskawicznie, a smakują jak najlepsze paszteciki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bułeczki ślimaki z pysznym nadzieniem Pachnie, pachnie w każdym zakątku mojego mieszkania, zapach przenika aż przez skórę. Jest od razu cieplej i przytulniej. Każdy ma uśmiech na twarzy, spoglądamy na jeszcze gorące rollsy... Widać z nich wydobywającą się gorącą parę, z całą paletą zapachów poczynając od kardamonu, cynamonu, miodu i orzechów. Ręce i palce, same rwą się, aby oderwać jedną
SMYKWKUCHNIciastka są lekko wilgotne...jednak to, które miałam było na tyle mokre, że musiałam dodać więcej mąki, żeby móc uformować z nich cokolwiek, dlatego też kształtem bardziej przypominają bułeczki ;) Szczęśliwie na ich pyszność w ogóle to nie wpłynęło! Przynajmniej tak mówili wszyscy, którzy wtopili w nie swoje zęby :) Wypływało z nich za to kremowe, śmietankowe nadzienie wynoszące ciasteczka na jeszcze
Kuchnia w Słońcu Skąpanawspółpracę, niespodziankę i zaufanie. Mam nadzieję, że jeszcze będziemy mieć okazję współpracować. Dziękuję:) A tutaj lista przepisów, które wykonałam: 1. Kokosowa babka z polewą i bakaliami 2. Zawijane keksowe bułeczki z lukrem 3. Sernik na kruchym cieście z wiśniami 4. Piaskowa babka z pomarańczową nutką 5. Tort orzechowy 6. Krówkowe muffinki z kremem 7. Aksamitny sernik z ajerkoniakiem 8. Kruche
Izabelawkuchnidrożdżówek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, każdą część formujemy a kulkę, wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, dnem szklanki robimy wgłębienie i w to wgłębienie nakładamy farsz. Tak wykonane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. 5. Pieczenie: Po tym czasie pieczemy do zrumienienia
Izabelawkuchnirozłożyć małe kawałki łososia i posiekany szczypiorek. Smażyć mieszając delikatnie do momentu aż jajka się usmażą. Nie smażyć za długo, jajecznica sucha nie jest dobra. Podawać z chlebkiem lub bułeczką. Smacznego
Kuchnia PokoleńMiały być rogaliki, powstały różne kształtne słodkie bułeczki z nadzieniem w środku. Nie mogłam się oprzeć, by nie zlepiać z nich różnych fantazyjnych kształtów, ciasto było wdzięczne a ja miałam w głowie mnóstwo pomysłów. Wyszło fajnie:) A czemu od rana pichcę słodkości? Otóż… dziś są urodziny naszego kolegi, postanowiłam więc uraczyć go czymś słodkim, smacznym i (koniecznie!) domowym. Wiem
Zasmakuj Kuchnizupy razem z pomidorami z puszki, przyprawić wg uznania przyprawami i gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i jeśli trzeba doprawić do smaku. Podawać z bułeczkami, najlepiej własnej roboty ( klik
Trufelkowolekko ubić. Wylać masę jajeczną na podsmażone grzybki. Smażyć jajecznicę tak długo aż jajka się zetną. Co jakiś czas zamieszać. Oczywiście doprawić solą i pieprzem. Podawać z chlebkiem lub bułeczką. Nie smażyć zbyt długo, jajecznica byłaby sucha i niedobra. Smacznego
Kuchnia PokoleńCenter. Były to niesamowicie pyszne warsztaty, które sprawiły, że totalnie zakochałam się tych, drożdżówkach a przepis Michała na stale wszedł do mojego slodkiego menu. Kanelbullar są to słodkie, cynamonowe bułeczki popularne w krajach skandynawskich oraz w Ameryce Północnej pod nazwą Cinamon rolls ( te są na blogu od dawna! ) Za ich ojczyznę uważa się Szwecję i jest to wypiek na tyle
Ostra na Słodkomieszamy i zostawiamy na 15 minut „do przegryzienia” lodówce. Dania typu stir-fry świetnie nadają się do zabrania na uczelnię czy do pracy w lunchboxie: Zobacz także: Bułeczki pizzowe - nie tylko dla kibica Dziś rozpoczyna się turniej Euro 2012. Prawdopodobnie znaczn... Szaszłyki hawajskie Dziś polecam coś na lekki obiad. Szaszłyki hawajskie - ze sł... Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą
Poezja smakuczasu do czasu warto poświęcić trochę czasu i upiec zdrowe i dietetyczne bułeczki. Składniki: 40 g twarogu chudego 3 jaja 10 łyżek otrąb żytnich 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól oraz ulubione przyprawy, ja dodałam suszony czosnek oraz paprykę słodką Przygotowanie: wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę formuj bułki mokrymi dłońmi i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Oka w rosole czyli KaFka gotujezwłaszcza z domowym, samodzielnie przygotowanym masłem ( tutaj przepis na domowe mało ). Można ją posypać kruszonką, ale tak samo wyśmienita będzie z makiem. Z tego ciasta można też przygotować pyszne bułeczki z rodzynkami Smacznego :) Chałka krok po kroku Składniki 100 g masła 150 ml letniego mleka (półtorej MK mleka) 40 g drożdży 50 g cukru 500 g mąki 2 żółtka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata